1. Някога дните са били по-къси Въртенето на Земята постепенно се

...
1. Някога дните са били по-къси
Въртенето на Земята постепенно се
Коментари Харесай

17 научни факта, които ще ви накарат да се усъмните във всичко

1. Някога дните са били по-къси

Въртенето на Земята последователно се забавя заради объркващо наречения развой, прочут като „ приливно ускоряване “. Резултатът е, че дните се удължават. Преди 350 милиона години, да вземем за пример, годината е била към 385 дни, което значи, че продължителността на всеки ден е била по-малко от 23 часа.

2. Един метеорит унищожава солидна гора в Сибир, без въобще да се допре до земята

Събитието е известно като „ Тунгуски конфликт “ или „ Тунгуски астероид “. То се случва през 1908 година в Сибир, когато в земната атмосфера навлиза метеорит със скорост 54 хиляди километра в час и експлодира на височина към 10 хиляди метра. Получилата се огнена топка отделя сила, равна на 185 бомби над Хирошима, унищожава 2000 квадратни километра сибирска гора. Въпреки че е класифицирано като конфликт, самият метеорит по този начин и не е стигнал до земята.

3. Средиземно море в миналото е сухо съвсем напълно

Геолозите считат, че това събитие, случило се преди към 5,5 милиона години е било породено от тектонски промени, които затварят връзката на морето с Атлантическия океан. За стотици хиляди години морето сухо от изпаряване. По-късно, Гибралтар се разтваря още веднъж, като бързо попълня басейна, причинявайки епично наводняване.

4. Атмосферата към Слънцето е доста по-гореща от повърхността му

Величествената и загадъчна атмосфера на Слънцето се назовава корона. Тя е над 600 пъти по-гореща от повърхността на самото слънце. Науката към момента няма безапелационен отговор за това.

5. По света има места, където валят риби

Има многочислени известия за паяци, риби, жаби и други животни, които „ валят “ от небето. Учените считат, че най-разумното пояснение за такива събития е, че животните са засмукани и пренесени от ураганни ветрове.

6. Земята споделя своята орбита с метеорит.

Астероидът е прочут като 2010 TK7. Той не е сателит самичък по себе си, само че е дълготраен компаньон на нашата планета. Земята в действителност го следва по пътя си към Слънцето. Обекти, които съпътстват орбитите на по-големи обекти, са известни като „ троянски “. Досега 2010 TK7 е единственият прочут троянски метеорит на Земята.

7. Във Венецуела има езеро, над което се сипят мълнии

Този чудноват, само че необикновен феномен се следи в устието на река Кататумбо, където се излива в езерото Маракайбо във Венецуела. Това е мястото с най-вече светкавици в света. Техният генезис е тайнствен, само че учените считат, че най-вероятно е обвързван с локалната топография и ветрове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР