„1 ноември 2021 г., Денят на народните Будители, нека е

...
„1 ноември 2021 г., Денят на народните Будители, нека е
Коментари Харесай

БСП: 1 ноември да не е повод само за думи, а за действия


„ 1 ноември 2021 година, Денят на националните Будители, дано е отправната ни точка, с цел да кажем след година какво, ние, съвременниците сме свършили за духа, знанието, образованието, науката, тук и в този момент, по време на рецесията – здравна, икономическа, духовна, по времето на затварящите порти учебни заведения, театри, кина, галерии, музеи “ – това е посланието на лидера на листата на Българска социалистическа партия за България в област Пазарджик Драгомир Стойнев за днешния празник.

Според него празниците на националния ни дух не би трябвало да са единствено мотив за мощни думи и поздравления, а претекст за деяние и да служат за премерване на направеното през днешния ден за подсилване и продължаван на здравото в нашите корени.

Драгомир Стойнев даде за образец срещата си със поданици на Батак, на която хората изказали отвращение от псевдо политици, които се пробват да подменят историята ни и да омаловажат предишното ни като народ, прехласват се по непознатото и осакатяват децата ни с неточна и погрешна информация.

„ Недопустимо е днешни младежи да не знаят къде се намира град Батак, град-светиня и памет. Трябва да насърчаваме бъдещите генерации да бъдат грамотни, да учат историята, такава, каквато е, с цел да се съхраним като народ и нация “, сподели Стойнев.

Драгомир Стойнев предложи стихотворениетона Иван Вазов “ Възпоминания от Батак/Разказ от едно дете/ “ да се учи в учебно заведение, с цел да знаят познават децата българската история.

„ Образованието у нас е в рецесия и в програмата си „ Разумните решения “ нашата партия е заложила да се върне качеството на образованието в родните учебни заведения “, счита втората в листата на социалистите и дълготраен преподавател Петя Цанкова. „ Ако желаеме проспериращо обществоикономически прогрес, би трябвало да стартираме от образованието. То би трябвало да е държавен приоритет, тъй като построява народен капацитет посредством младото потомство. “, сподели още тя.

Стойнев показа какво ще създадат социалистите, в случай че влязат в ръководство след изборите. Той акцентира, че всички ограничения в региона на образованието, културата и науката са действително изпълними и обезпечени с разбор на бюджетните благоприятни условия.

oПреглед на всички образователни стратегии и образователното наличие с акцент на стратегиите по български език и литература и история. Изграждането на младите българи като персони със самочувствие пред света и като родолюбци стартира от учебното заведение – по този начин е било през Възраждането, по този начин е и през днешния ден. Там, в учебно заведение, посредством учебниците, се построява национална еднаквост и национална общественост!

oПо-голямо държавно финансиране през бюджета на обучение и просвета - надлежно 5 % и 1 %. Доброто качество коства повече, само че положителното качество в образованието и науката ще възвърне неведнъж инвестицията.

oУвеличение на заплатите на учители, преподаватели във висши образователни заведения и научни служащи в Българска академия на науките, съобразено с високата инфлация.

oРазработване на нова методика за финансиране на държавните културни институти.

oВъзобновяване работата по правене и приемане на Национална тактика за развиване на българската просвета.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР