1 млрд. лв. лева аванси, повдигнати обвинения за източване на

...
1 млрд. лв. лева аванси, повдигнати обвинения за източване на
Коментари Харесай

Милиони в сакове и спряно строителство: Илюзия ли е завършването на АМ „Хемус“


1 милиарда лева лв. задатъци, повдигнати обвинявания за източване на милиони в сакове и една строителна заблуда. Това е най-епичната автомагистрала в историята на България – „ Хемус “, която тази година ще стане на 50 години. Или по-точно няма да стане, тъй като я няма.

Строителството на Автомагистрала Хемус
Снимка: btvnovinite.bg


Нито един от обвинените по делото за източване на парите за градежа на автомагистрала „ Хемус “ не пожела да се види с екипа ни. Прокуратурата не е оповестила публично имената им, само че обществено знае се, че от общо 8 упрекнати за източването на над 50 млн. лева петима са бушони – притежатели на кухи компании, през които парите са минали преди да бъдат изтеглени кеш, потънали в сакове и изчезнали безследно. Трима са представители на действителни огромни строителни компании. И нито един държавен чиновник. И нито един политик.

„ За първи, втори и трети лот са платени на „ Автомагистрали “ 350 млн. и те са ги раздали в огромната си част на компании. Платени са 320 млн. с Данък добавена стойност за 4, 5 и 6 –ти лот. И за 7-8 и 9-ти лот 473 млн. Сами може да сметнете – това е към 1 милиарда, които са дадени задатъци “, сподели районният министър Иван Шишков.
На фона на този милиард единствено в лотовете от едно до три има законно и действително строителство. В четвърти и пети е открито нелегално строителство, преди да има отчуждаване и позволение за градеж. За останалите лотове парите са раздадени преди да има даже план.

Строителството на Автомагистрала Хемус
Снимка: btvnovinite.bg


Строежът на автомагистрала „ Хемус “ през последните години се документира в детайли с дрон от запалянковци от форума skycrapercity. С тяхно позволение използваме фрагментите от последната година, с цел да съпоставим и установим какво се е построило по продължението на автомагистралата, за което са платени над милиард лв. на българските данъкоплатци. По лотовете от 1 до 3 – от Боаза до Плевен, не откриваме никакъв прогрес. Скоро при нас идва представител на една от частните компании, на които държавната „ Автомагистрал “ е упълномощила и платила да строят, с цел да удостовери усещането ни.

Строителството на Автомагистрала Хемус
Снимка: btvnovinite.bg


„ На нас желязото, в случай че ни струваше един лев кг, на нас ни заплащат този един лев, само че на нас ни коства три лв.. Това нещо нас ни унищожава. Уговорените суми не са …. Не бяха рентабилни за нас. Решението е индексации, само че държавното управление не искаше да приказва с нас… Винаги е политика, макар че политиката нас не би трябвало да ни интересува. Ние си имаме подписани контракти, ние строим, какво ме интересува мен кой ръководи. Ние трябваше да сме подготвени предходната година. Буквално трябваше да е готово предходната година. Бяхме създали един доста добър старт, по този начин се бяхме раздвижили, такава организация имаше, имаше 400 индивида на обекта, сега има Имаше страшна организация, срокът ни беше две години, само че ние правихме сметка за година и половина да го създадем. Толкова доста хора имаше… и тъкмо в този миг смъкнаха едното държавно управление, един месец по-късно – нищо. Дори нашият началник поддържаше от себе си, посредством заеми, със лични средства с цел да продължим тези две години. И по-късно не желаеха да приказват с нас, не желаеха индексации и ето – има един екскаватор тука “, споделя представител на компанията.

Казано кратно и ясно – автомагистрала „ Хемус “ на процедура към този момент не се строи. Завършват се единствено неотложните действия по мостовете, без които към този момент издигнатото би станало неизползваемо.

Строителството на Автомагистрала Хемус
Снимка: btvnovinite.bg


„ Фирмите не желаят да продължат да строят, тъй като желаят индексация. Ето това е огромният проблем. И те са прави. Не са прави политиците, които обясняваха какъв бил смисъла на огромните задатъци. Ето тази инфлация, която никой не я очакваше в международен мащаб докара нещата до там, че всичко, което си говореха политиците преди две години. И се оправдаваха какъв брой хубави било да се дадат един милиард задатъци. Неслучайно ги споделих всичките числа. Сега се оказа, че раздадените 1 милиарда задатъци не стигат и ще би трябвало да даваме още пари и ще би трябвало да индексираме на компаниите, които те в един миг до някъде са прави, тъй като те със старите цени, т.е. със старите контракти, те не са в положение да продължат “, разяснява министър Шишков.

В момента министерството пресмята какъв брой още пари са нужни, с цел да продължи градежа. И в случай че за лотовете 1 до 3 от Боаза до пътен възел Плевен строителството може да продължи, в случай че се откри още някои и различен милиард в бюджета, то обстановката с лотовете от Плевен до Търново наподобява безнадеждна и строителство скоро няма по какъв начин да има.

„ Имайте поради, че 4-ти и 5-ти лот от установеното нелегално строителство, единственият метод е или да бъдат оповестени за търпими това начало на строителството или да бъдат отстранени. Народното събрание и то депутати от партията, която позволи противозаконното строителство през вчерашния ден не пожелаха да направя старания да одобрим текстовете, които бях предложил за толерантност. Отказаха изрично. Не пожелаха в границите на това национално заседание. За страдание не престават да стоят в националното заседание и за жалост не може да бъде почнато строителството, само че имайте поради, че тези лотове са с утвърден Подробен устройствен план, осъществени отчуждавания. В идващото Народно заседание надявам да има повече разсъдък, само че тази автомагистрала за жалост се трансформира в една строителна заблуда “, сподели още районният министър.

Потърсихме фирмите, до които стигат задатъците от съвсем 800 млн. лева за строителството на Автомагистрала „ Хемус “ за лотовете от 4-ти до 9-и. Участъците, в които нито се строи, нито има вероятност това да се случи скоро. За първи път след началото на абсурда компаниите разясняват проблема. Отговориха ни обществено.

От компанията „ ГРОМА Холд “ ЕООД обявиха:

„ Компанията ни е подписала контракти с „ Автомагистрали ЕАД “ за доставка на материали и услуги, свързани с техника по Лот 7.1 и 7.2, както и контракт с предмет характерни действия. По посочените контракти към този момент съвсем 3 години не ни е възлагано нищо и от нас не е изтънчено никакво осъществяване. Получени са предплатени средства (като изискване по тези договори) и както все още на приемането им, по този начин и през днешния ден те са обезпечени и обезпечени. Нещо повече – ние в целия този интервал поддържаме мобилизирани екипи и техника и сме в непрекъсната подготвеност да стартираме работа по Автомагистрала „ Хемус “, видно от приложения снимков материал, което води и до реципрочни загуби от наша страна. Несъстоятелни са всевъзможни внушения за отклонение на финансови средства или осъществяване на противозаконни “.

Изявление на управлението на „ Водно строителство “ АД:

„ Обезпокоени сме, че вместо градежът на автомагистрали да е първостепенна стратегическа задача за реализиране на изгоди за страна, бизнес и хора, той се трансформира от ден на ден в комфортна теза за политическо опълчване и обществени внушения... По силата на подписани търговски контракти с „ Автомагистрали “ ЕАД „ Водно строителство – Благоевград “ АД е снабдител на материали и услуги за Лот 5 и реализатор на характерни действия на Лот 6. По посочените контракти „ Водно Строителство – Благоевград “ АД е изправна страна и няма несъблюдение. Получените предплатени средства и все още са безусловно обезпечени. По проблема с Лот 5 на Автомагистрала Хемус „ Водно строителство – Благоевград “ АД е предоставила цялостна информация на заинтригуваните институции.

Изявление на управлението на „ Европейски пътища “ АД:

„ Получените предплатени средства и все още са безусловно обезпечени. Техниката с прилежащите към нея професионални екипи са налични както на терен, по този начин и в нашите бази “.

Строителството на Автомагистрала Хемус
Снимка: btvnovinite.bg


В Обобщение: В лотовете от първи до трети лот на „ Хемус “ не се строи поради инфлацията, а компаниите чакат индексации, с цел да завършат плана. В лотовете от 4 до 9 не се строи, поради следствията, нелегално строителство и административни проблеми, нерешими без политическа воля и работещ парламент. А раздадените задатъци за тях са в сметките на компаниите, съгласно самите компании. Или изчезнали в сакове съгласно проверяващите. Каквато и да е истината резултатът е един: съвсем 50 години след началото на строителството автомагистрала „ Хемус “ една строителна заблуда. Магистралата не се строи. А виновен за това служител или политик няма и не се обрисува да има.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР