1 милиард лева дефицит - това е състоянието на Фонда

...
1 милиард лева дефицит - това е състоянието на Фонда
Коментари Харесай

КЕВР и Добрев заговориха за скок в цената на тока заради 1 млрд. лв. дефицит във защитния фонд

1 милиард лв. недостиг - това е положението на Фонда " Сигурност на електроенергийната система ", който би трябвало да поддържа прехода от контролиран към свободен пазар на битовите консуматори след 1 юли.

" Ако би трябвало да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% нарастване на цената на тока за всички - и за бизнеса, и за семействата ", споделя Делян Добрев на кръгла маса за измененията в пазара.

Както той, по този начин и ръководителят на КЕВР Иван Иванов желаят " да се откри решение " - с бюджетни средства и освен - за компенсиране на този дефицит.

" Както фондът подкрепя небитовите консуматори по време на огромната енергийна рецесия, в този момент този жест може да бъде върнат към фонда, тъй като това ще бъде в полза на потребителите ", споделя Иванов.

Проблемът става настоящ поради измененията, които ще настъпят от 1 юли. Тогава стартира последователното прекосяване към свободен пазар на електрическа енергия за семействата, когато Национална електрическа компания към този момент няма да е публичен снабдител на електрическа енергия на контролирания пазар за бита - това ще са ЕРП-тата, които ще я купуват на борсови цени.

Държавата ще продължи да дефинира цената на тока до януари 2026 година В преходния интервал разликата сред наложения предел и действителните разноски на ЕРП-тата би трябвало да се покрива с обезщетения от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".

Оттам настояват, че имат буфер за първите няколко месеца след юли. Но не е ясно какво става след изчерпването им.

Фонд " Сигурност на електроенергийната система " беше основан през 2015 година, като задачата му беше да понижи недостига на НЕК от изкупуването на ток на преференциални цени и да сътвори условия за либерализация на пазара.

В него всеки производител на електрическа сила е задължен да внася 5% от месечните доходи от продажби. Тук влизат и приходите от продажба на въглеродни излъчвания, както и сумите от такса " Задължение към обществото ". Председател на фонда е някогашният народен представител от ГЕРБ Деян Червенкондев.

До края на 2023 година фондът Съд на Европейския съюз постоянно е бил на остатък, настояват ръководителите на регулатора КЕВР и на Комисията по енергетика.

Сега обаче фондът минава в алено поради два фактора. Първият е поевтиняването на цената на електрическата енергия (и постъпленията във фонда). Според данни на КЕВР сега тя е съвсем двойно под прогнозите на регулатора.

Цената на въглеродните излъчвания също е спаднала съвсем на половина под прогнозите, като не се чака сериозен растеж поради ускореното прекъсване на въглищната енергетика в европейските страни.

" Ако дефицитът във фонд Съд на Европейския съюз не бъде преодолян, това значи, че би трябвало да вземем смели политически решения ", споделя Добрев, който споделя, че има законова опция промяната в бранша да се финансира от бюджета.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР