1.Матрицата Матрицата те притежава“ – пише компютърът на Нео. Но какво

...
1.Матрицата
Матрицата те притежава“ – пише компютърът на Нео. Но какво
Коментари Харесай

9 скрити значения на някои имена и термини от филма „Матрицата“

1.Матрицата

„ Матрицата те има “ – написа компютърът на Нео. Но какво в действителност е Матрицата? Във кино лентата тя е виртуален свят, в който хората са „ включени “, до момента в който телата им са употребявани за сила от раса на същества с изкуствен интелект. Самата дума „ матрица “ (според Оксфордския британски речник) води началото си от 15 век и се отнася за „ вътрешност “ (като тази, в която Нео се разсънва и вижда, че всички останали се намират).

  1. Нео/Томас Андерсън

„ Нео “ има няколко смисли. Името съставлява анаграма на “one ” (от британски – „ един “/ “единствен “), тъй като Нео е единственият, който ще избави човечеството, само че и също значи „ нов “ – новият човек, който е „ прогледнал “ за съществуването на Матрицата.

Имената Томас и Андерсън също имат смисли. „ Томас “ идва от арамейски и значи „ близнак “. Агент Смит споделя на Нео: „ Изглежда водиш два живота “ – единият е този на програмиста Томас Андерсън, а другият на Нео. Освен това, Томас би могло да се свърже с Тома Неверни, който не повярвал на разказите за възкресението Христово. По същия метод и на Нео в началото му е мъчно да повярва, че е живял в Матрицата. Колкото до „ Андерсън “ – името значи „ наследник на индивида “, евентуално с цел да се свърже по-силно с човечността у Нео.

  1. „ Метакортекс “

„ Метакортекс “ е името на компанията, за която Нео работи. „ Meta- “ значи „ изменен “, както и „ по-високо “/ “над “. “Cortex ” се свързва с външния пласт на орган, в този случай мозъка. „ Метакортекс “ евентуално се отнася до концепцията за по-висока просветеност – като тази на роботите и компютърните стратегии или за по-силно подсъзнание – като това, което Нео реализира, целейки да узнае същинската природа на Матрицата.

  1. Белият заек

Компютърът на Нео го поучава да „ последва белия заек “. Това е отпратка към белия заек, след който се втурва Алиса от „ Алиса в страната на чудесата “ на Луис Карол. Във кино лентата „ Матрицата “ белият заек се появява под формата на татуировка на рамото на жена, която Нео последва и се озовава в клуб, където се среща с Тринити.

  1. Морфей

В книгата „ Метаморфози “ на древноримския стихотворец Овидий, Морфей е господ на сънищата, а името му от гръцки се превежда като „ основател на форми/фигури/очертания “. Във кино лентата Морфей е този, който експертно манипулира Матрицата и оказва помощ на Нео да узнае, че тя в действителност не е действителност.

  1. Червеното и синьото хапче

„ Ако вземеш синьото хапче историята свършва тук. “ – споделя Морфей на Нео. „ Ако вземеш аленото хапче, оставаш в Страната на чудесата… и аз ще ти покажа какъв брой дълбока е заешката дупка “.

Тази сцена още веднъж е въодушевена от Алиса в Страната на чудесата, която изпива наличието на шишенце с табелка „ Изпий ме “ или изяжда кексче с надпис „ Изяж ме “, които я карат да пораства по-голяма или да се смалява. Същата тематика е заложена и в книгата на Дъглас Хофтадтър от 1979 година „ Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid ”, в която една костенурка и философът Аристотел изпиват аленото или синьото наличие на дребни бутилки.

  1. Навуходоносор

Корабът на Морфей „ Навуходоносор “ или в резюме „ Неб “, е кръстен на Навуходоносор II – вавилонски цар, който казвал, че постоянно има кошмари, които не може да си спомни.

  1. Зион

Зион е последният оживял град на хората, който е „ прикрит надълбоко подземен, покрай земното ядро “. В „ Матрицата “ концепцията за Зион идва от книгата „ Невромантик “ на Уилям Гибсън, в която „ Зион “ е галактическо населено място. Оригиналният Зион е античен град, постоянно определян като синоним за Йерусалим.

  1. Тринити

Думата „ trinity ” се свързва най-много със Светата троица/Триединството. Морфей, Нео и Тринити са въплъщението на тези три персони, като Морфей е Отца, Нео е Сина, а Тринити  – Светия дух.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР