1 март е крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите

...
1 март е крайният срок, в който предприятията и самоосигуряващите
Коментари Харесай

До 1 март работодателите подават справки за доходи, изплатени през 2020 г.

 1 март е крайният период, в който предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2020 година приходи на физически лица, в това число и от трудови правни отношения, са длъжни да показват в Национална агенция за приходите информация за платените суми по електронен път.

Това е по този начин, тъй като законоустановения период 28 февруари изтича в задочен ден тази година.

В справката по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ се афишират изплатените през годината приходи, удържаните налог и наложителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правни отношения, практикуване на свободна специалност, авторски и лицензионни хонорари, наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество.

Доходи от други източници, в това число облагаемите парични и предметни награди от игри, от надпревари и състезания, които не са предоставени от шеф или възложител.

Доходи, подлежащи на облагане с финален налог като да вземем за пример дивиденти и ликвидационни дялове, приходи от прекачване на права и имущество и други приходи, изчерпателно изброени в член 73, алинея 1 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

До този миг към Териториалната дирекция в Пловдив са подадени 15 500 информации за изплатени приходи на физически лица.

В справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ, работодателите афишират изплатените през 2020 година облагаеми приходи по трудови и служебни правни отношения и за удържаните през годината налог и наложителни осигурителни вноски.

В пловдивската дирекция на Национална агенция за приходите към този момент са признати 23 303 информации от работодатели.

Справките могат да бъдат подадени посредством две електронни услуги, налични с личен идентификационен код и дипломиран електронен автограф.

Чрез тях работодателите виждат на екран справките с подадените от тях данни, като могат да ги изтеглят под формата на таблица. Пред тях се пресъздават:

" Актуално положение на данните, декларирани със Справката за изплатени през годината приходи по член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ и за удържаните налог и наложителни осигурителни вноски “;

" Актуално положение на данните, декларирани със Справката по член 73, алинея 6 от ЗДДФЛ за изплатените през годината приходи по трудови правни отношения “.

Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите на 0700 18 700, на цената на един градски диалог.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР