1 Март - Баба МартаНа този ден имен ден празнуват:

...
1 Март - Баба МартаНа този ден имен ден празнуват:
Коментари Харесай

На 1 март имен ден имат Марта, Мартина, Мартин

1 Март - Баба Марта

На този ден имен ден честват: Марта, Мартина, Мартин

Информация за Баба Марта

Обреди и Традиции:

В националните предания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (Януари и Февруари) и постоянно е люта, тъй като двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят даже да го опита. От тук идва и поверието, че Баба Марта би трябвало да се умилостиви, тъй като настроението й оказва мощно въздействие върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, само че ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват Слънцето.

На 1-ви март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, алена кърпа и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Баба Марта е един от най-почитаните български традиции, запазил се до наши дни.

Според някои вярания на този ден се чества и за предотвратяване от змии и гущери, схващани като евентуални вредители. Като защитни ограничения против тях палят огън, прескачат го, люлеят звънци, обикалят къщата.

На този празник всеки подарява на околните си специфичен талисман, наименуван мартеница, за здраве и мощ през идната година. Мартениците се създават особено за 1-ви март, когато съгласно българския народ стартира новата стопанска година.

На първи март всеки би трябвало да носи мартеница, изключително дребните деца, младоженците или новородените домашни животни. Мартениците се поставят на китките, на врата като огърлица или на облеклата отляво. В някои български райони мястото, където е сложена мартеницата зависи от общественото състояние. Младите неомъжени девойки носят мартеници от ляво на облеклата си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си поставят мартеница в десния чорап. На някои плодни дръвчета, дръжките на вратите и избите също се поставят мартеници.

Хората носят мартеници за избран интервал от време. Обичайно интервалът е обвързван със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората смъкват мартеницата и я завързват на цъфнало дърво или я поставят под камък.

Поверия

Преди изгрев слънце дамите изнасят на двора нещо алено – дреха, престилка, пояс или прежда – и го оставят там девет дни. Вярва се, че аленото ще развесели Баба Марта и времето ще бъде хубаво.

Бабите не излизат рано, с цел да не срещнат баба Марта и да не я разсърдят. Ако я срещнат девойки, времето ще е топло и хубаво.

Жените не перат и не простират бели облекла, с цел да не падат слани и градушки. За предотвратяване от гръм не се буха с бухалка, не се тъче, не се вари нищо. Жените заобикалят да шият, плетат, предат, тъкат, да работят в градината.

Мартин - значение, генезис и имен ден

Мартин

• Мартин е латинско име, което значи враждебен.

• Името произлиза от древноримския господ на войната Марс.

• Мъжете с това име честват имен ден на 1 март.

• Още от дете всеки Мартин е доста общителен, само че също по този начин затворен и нерешителен.

• Мъжете с това име обичат риболова и спорта.

• Мартин сортира доста деликатно приятелите си.

 

Значение на буквите в името

Мгрижовен темперамент, предпочитание да оказва помощ, от време на време свенлив, предизвестие за недопустимост на хищническо отношение към природата, превъзмогване на изкушението да е център на вниманието.

Асимвол на началото, силата и желанието да започнеш нещо и да го осъществиш, предпочитание за нравствен и физически комфорт.

Рспособност да не бъдат излъгани от външни фактори, дарба да проникват в същността, самочувствие, блян за интензивност, храброст, пристрастеност и от време на време безразсъдно вдишване на риск и авантюризъм, податливост към догматизъм в разсъжденията.

Ттворческа персона, сензитивен темперамент, вътрешен глас, блян към непрестанно търсене на истината, признакът на кръста припомня за преходността на живота и по тази причина не отсрочват нещата, които могат да се свършат в този момент.

Ифинес, сензитивност, добрина, блян към естетика с околната среда, сантиментален мек темперамент, успеваемостта и практичността доста постоянно е просто поза, с цел да се скрие същинската същина.

Нзнак на митинг, отменяне на всичко безсистемно, вътрешна мощ, изострен сериозен разум, предпочитание за духовно и физическо здраве, усърдие и упорита работа, отменяне на монотонната и скучна работа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР