1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит

...
1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит
Коментари Харесай

Почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

1 февруари е разгласен за Ден на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

Тази година се навършват 73 години от първите присъди на така наречен Народен съд. 1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат гибелта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според отчет на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити.

БГНЕС напомня, че Денят на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим се празнува на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

1 февруари 1945 година е денят, в който посрещат гибелта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от околните на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според отчет на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР