1 април е 91-вият ден в годината според григорианския календар

...
1 април е 91-вият ден в годината според григорианския календар
Коментари Харесай

КЪДЕ, КАКВО ще се случва на 1 април

1 април е 91-вият ден в годината съгласно григорианския календар (92-ри през високосна). Денят на шегата се чества в разнообразни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е формален празник, само че е спечелил необятна известност и се чества като ден, в който доста хора се майтапят и описват занимателни небивалици на своите другари, семейство, учители, съседи и сътрудници.

Съществуват разнообразни версии за произхода на деня на шегата.
Една от версиите за началото на традицията да се майтапим е обвързвана с Франция, по времето на Луи 14-ти и промяната на Юлианския календар с Григорианския. Кралят издал закон, с който вкарва датата 1 април за начало на календарната година на мястото на 1 януари. Френските жители се възпротивили на тази концепция и в символ на митинг на идната година изпратили новогодишни картички на 1 април. Законът не влезнал в действие, само че изпращането на картички се запомнило като смешка, обвързвана с датата 1 април. През идващите години французите траяли да измислят разнообразни смешки, които се правели в този ден.

Друга история споделя, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 година Английски джентълмени били поканени на тържествена гала по „ изкъпването на белите лъвове ", която трябвало да се организира на 1 април. Англичаните не се усъмнили в странната гала и завели и съпругите си на посоченото място. За тази смешка се говорело дълго време по-късно, а 40 години по-късно 1 април бил наименуван Денят на глупците.
Съществуват изказвания, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария провеждан на 25-и март.

Представяме Ви няколко хрумвания за местоположения, на които да прекарате деня на смеха:

ГАБРОВО

Музеят на хумора и сатирата отбелязва своята 51-ва годишнина.

На Международния ден на хумора и шегата Музеят отваря необятно порти, с цел да отпразнува дружно със своите посетители рождения ден на " сърцето " на българската столица на хумора - Габрово.

Както всяка година, екипът на Музея демонстрира същинска габровска благотворителност и през целия ден е подготвил събития за всички възрасти, а входът е свободен.

Голямата вест за всички другари и фенове на Музея е, че откакто през 2020 година сътвориха нов, необятен магазин с огромно многообразие от истински и осъвременени сувенири, в този момент са на прага на нова стъпка със стартирането на онлайн магазин. Там към този момент се намират част от емблематичните габровски сувенири. Неговото публично разкриване ще бъде точно на 1 април.

Светът е оживял, тъй като се е смял!

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Можете да наблюдавате спектакълa „ Царевград Търнов – тон и светлина ” на специфични промоционални цени от залата за наблюдаване с панорамна тераса, намираща се зад Катедрален храм " Рождество Богородично ”, както и гратис от площад " Цар Асен I ".

Билетите за спектакъла са на СПЕЦИАЛНИ ПРАЗНИЧНИ цени:nnПромоция един възрастен за 19.99 лева./брnПромоция двама възрастни за 25.90 лева.nПромоция трима възрастни за 29.99 лева.nПромоция детски билет за 4.99 лева.nПромоция два детски билета за 4.99 лева

Закупилите билети на промоционални цени, ще следят спектакъла от закритата и климатизирана панорамна площадка.nnСпектакълът може да бъде следен и гратис от площад " Цар Асен I "

ПЛОВДИВ

11ти Международен танцов фестивал " Пловдив Древен и Вечен "
Колодрум Пловдив. Имаме удоволствието да ви поканим на 11ти Международен танцов фестивал " Пловдив Древен и Вечен "!

Запазете датите и станете част от най-мащабната танцова фиеста на 1-2 април 2023г. на сцената на Колодрум Пловдив.

СТАРА ЗАГОРА

„ Вълшебникът от Оз “ – детски мюзикъл от Л. Ф. Баум

Постановка Боньо Лунгов

Участват Биляна Райнова, Елица Матева, Калоян Георгиев, Кирил Антонов, Латина Беровска, Мария Джойкева, Станислав Матев, Янчо Иванов

Една класическа приказка, която от самото си основаване до наши дни е любопитна за всеки един създател. В спектакъла са преплетени куклен, трагичен спектакъл, танци, музика и филм.

11.00 ч. Куклен театър
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР