1 април 1916 г. е известен като изчезналият ден в

...
1 април 1916 г. е известен като изчезналият ден в
Коментари Харесай

1 април 1916 г. Изчезналият ден в България

1 април 1916 година е прочут като изчезналият ден в България. Със закон е решено след 31 март 1916 година да не следва 1 април, а 14 април 1916 година

Причината е приемането на Грегорианския календар. България е съдружник на Германия и това изисква унификация на календара.

След оживени тридневни препирни в 17-ото национално заседание законът „ За въвеждане Григориянския календар " е признат на 14 март 1916 година, понеделник. Той е обнародван на 21 март. Промяната е разказана в неговия член 1 (от общо шест):

„ От първий априлъ, хилядо деветстотин и шестнадесета година, времеброението въ Царство България става по новия стилъ – Григориянския календаръ.

Денътъ тридесетъ и първий мартъ, хилядо деветстотин и шестнадесета година, остава последенъ денъ, броенъ по остарелия календаръ, и на идващия след него денъ незабавно влиза в действие новиятъ съ дата четиринадесетий априлъ хилядо деветстотин и шестнадесета година, като начало на новото времеброение въ Царството. "

Един абсурд лъсва в самото начало – не е съумял законодателят да го избегне. Написал е „ От първий априлъ " 1916-а и по този метод се е позовал на дата, каквато въобще няма да има.

Важно е да се знае, че макар че публично България приема Григорианския календар през 1916 година Православната черква в страната продължава да следва Юлиянския календар чак до 1968 година, когато се минава към т.нар, " поправен Юлиански " календар със особено " Послание до клира и всички рожби на Българската православна черква " № 5953. От този миг на сетне църковните празници се честват по новия жанр, а преносимите празници, какъвто е Възкресение Христово и обвързваните с него празници се пресмятат съгласно Юлиянския календар, т. е. по остарял жанр.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР