1. Ане Франк Вероятно това е една от най-тъжните истории

...
1. Ане Франк Вероятно това е една от най-тъжните истории
Коментари Харесай

5 души, които стават световноизвестни едва след смъртта си

1. Ане Франк

Вероятно това е една от най-тъжните истории в този лист, защото Ане Франк умира едвам на 15-годишна възраст. Родена в еврейско семейство в Германия, при започване на Втората международна война тя и родителите й се укриват в Амстердам, където води своя дневник и разказва всички свои прекарвания и страсти. По-късно откакто убежището им е разкрито, всички членове на фамилията са изпратени в концентрационни лагери. Ане Франк умира в лагера „ Берген-Белзен “ през март 1945 година.

Ане получава своя дневник за 13-тия си рожден ден. В него тя разказва живота си от 12.06.1942 година до 1.08.1944 година. Бащата на Ане – Ото Франк е единственият, който оцелява от войната. По-късно той открива дневника на щерка си и го разгласява, сбъдвайки фантазията й да бъде писателка. Дневникът е преведен на 67 езика и са продадени над 30 милиона копия от него.

2. Тутанкамон

Да, мъчно е да повярваме, че Тутанкамон влиза в този лист, имайки поради, че е бил египетски фараон. Когато наследява трона обаче, той е едвам на 9-10 години и умира към 9 години по-късно. Египтолозите настояват, че фараоните на Египет са общо към 170, само че какъв брой от тях можем да кажем поименно? Съвременната известност на Тутанкамон евентуално се дължи най-вече на Хауърд Картър и Джордж Хърбърт, които откриват гробницата на Тутанкамон през 1922 година. Това тяхно изобретение дава на човечеството извънредно непосредствен взор върху живота и активността на младия фараон.

3. Емили Дикинсън

Емили Дикинсън е една от най-известните създатели през днешния ден, само че казусът е друг, когато е била още жива. Тя води спокоен метод на живот и съвсем в никакъв случай не напуща дома на фамилията си, преди да почине през 1886 година на 55-годишна възраст. Макар че фамилията й е осведомено с някои от стиховете й, едвам след нейната гибел е открита и показана пред публиката тяхната същинска стойност. Изключителното й творчество, разкрито от сестра й Лавиния, трансформира Емили Дикинсън в един от най-важните създатели в света на литературата.

4. Винсент ван Гог

Геният на ван Гог е оценен едвам след неговата гибел. Той умира на 29.07.1890 година, когато е единствено на 37 години. Тогава негова родственик, която постоянно е била обожател на изкуството му, събира колкото се може повече от творбите му (голяма част от тях са унищожени или изгубени). 71 от картините на ван Гог са изложени в Париж през 1901 година, след което те са същински оценени. Днес картините му – „ Ириси “, продадена за 53.9 милиона $, „ Портрет на лекар Гаше “, продадена за 82.5 милиона $ и „ Ваза с дванадесет слънчогледа “ са едни от най-популярните творби на изкуството.

5. Франц Кафка

Роден в Прага през 1883 година, Кафка учи право в Карловия университет в Прага. Той посвещава огромна част от свободното си време в писане на творби, които обаче не доближават до читателите. За страдание, Кафка умира през 1924 година от туберкулоза.

Заради неговата нерешителност в личните си качества и умения, които мнозина считат, че са подбудени от обстоятелството, че е отгледан от извънредно прецизен татко, огромна част от творбите му остават неиздадени. Кафка даже желае от своя другар Макс Брод да унищожи творбите му след гибелта му. Въпреки това, Брод нарушава обещанието си. През 1925, единствено година след гибелта на Кафка, е оповестен романът „ Процесът “, който през днешния ден се смята за едно от най-великите литературни творения.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР