1,891 млрд. лева са средствата, с които ще разполага Столична

...
1,891 млрд. лева са средствата, с които ще разполага Столична
Коментари Харесай

София харчи рекордните 1,891 млрд. лева през 2021 г.

1,891 милиарда лв. са средствата, с които ще разполага Столична община за 2021 година Рекордно високият бюджет бе признат след няколкочасови разисквания.
Именно в резултат на разискванията, постъпилите оферти от политическите групи и предстоящите повече доходи от налозите върху недвижимите парцели, имотните покупко-продажби и транспортните средства, се залагат и повече доходи. От тях 5 млн. ще бъдат ориентирани към транспортните оператори заради усложненото им финансово положение от Коронавирус рецесията, също по този начин за главен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни планове.

Бюджетът на София за 2021-а година бил възстановителен, съгласно ръководителя на финансовата комисия Георги Георгиев. Той добави, че задачата е да се продължи политиката в обществената сфера, общинското опазване на здравето и подкрепяне на бизнеса в рецесията.

Основният фокус на бюджета за 2021-а е осъществяването на три стратегически цели, по които са ориентирани над 400 млн. лв..

За първата цел – създаване на стратегическа транспортна инфраструктура и реконструкции в София са планувани 140 млн. лева, които ще разрешат обновяването на основни пътни трасета и връзки. В плана на Столична община има лист с 10 основни обекта и още 5 аварийни.

За втората стратегическа цел – създаване, уголемение и поправки на детски градини и ясли са планувани 65,7 млн. лева, които са за построяването на 45 нови здания във всички региони на Столична община. Изключение прави единствено регион Нови Искър, откакто чисто нова съвременна детска градина реши казуса с дефицита тук-там там.

Предвидени са пари за пускане на проектирането на 16 нови здания на детски градини, чието осъществяване ще стартира през идната година. В края на 2020 година кметът на София показа своята 3-годишна стратегия за строителство на учебни заведения, детските градини и ясли, с която ще се обезпечат места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лева ще се насочат за построяването на нови учебни корпуси и съществени поправки на 7 столични читалища.

Третата стратегическа цел е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като финансовите вложения общо са за към 200 млн. лева От тях средства ще се насочат за замяна на остарели печки, вложения в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лв. са парите, планувани за събиране на битови боклуци.

Увеличението е близо 6 млн. лв.. 88,4 млн. лв. са средствата за разчистване на улични платна, площади, пешеходни алеи, което е с 3,2 млн лв. повече от парите за 2020-а 12 млн. лева са планувани за замяна на старите печки на столичани с нови, екологични отоплителни системи.

Като продължение на почналото през 2020 година възобновяване в кварталите и в тазгодишния бюджет са планувани 50 млн. лева Също по този начин районните кметове ще разпределят още 10 млн. лева, които желаят да влагат в ремонт и създаване на тротоари, съгласно докладите им.

През 2021 година са заложени 6,2 млн. лв. за улично осветяване, което е с 4,7 млн. лева повече от парите за 2020 година Увеличени са парите за общинското опазване на здравето, обучение и обществени действия.

Ще бъдат ли изразходени тези рекордни средства, надяваме се да разберем след година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР