1,6 м стигна дебелината на снежната покривка в курорта Пампорово,

...
1,6 м стигна дебелината на снежната покривка в курорта Пампорово,
Коментари Харесай

Снегът в Пампорово стигна 1,6 м, изтеглят блокирани туристи

1,6 м стигна дебелината на снежната завивка в курорта Пампорово, оповестиха от Планинска избавителна работа в курорта. През нощта спасителите не са получавали сигнали за произшествия и за бедстващи туристи. Проходът през Пампорово е отворен за придвижване през днешния ден, като прекосяването става наложително с вериги.

Десетки туристи и обслужващ личен състав във вилно населено място " Малина " в курорта, късно нощес сигнализираха, че втори ден остават блокирани и не могат да се приберат по домовете си, поради снежното злополучие. " Нормално пристъпен е пътя през Пампорово в двете платна. Очакваме да се ускори трафикът и да се образуват колони по обяд, защото си потеглят туристите. Към ски плац " Малина " при затворения път Пампорово - Стойките има закъсали коли и блокирани туристи, които ще бъдат изтегляни през днешния ден ", сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи - Смолян старши комисар Николай Димов.

Затворен за придвижване остава прохода Превала. Днес главните старания на спомагателната техника от страната и на военните ще бъде той да бъде разчистен и отворен. Тежката техника ще пробива през днешния ден снега и по пътя Пампорово – Стойките. През двете затворени трасета върви трафика към общините Девин, Борино и Доспат, които нямат достъп до Смолян от два дни.
Временно е лимитирано е придвижването по път ІІІ-8681 Рудозем - Смилян при км 6 заради срутване на скална маса. Обходният маршрут е през пътя Смилян - Чокманово - Фатово - Рудозем.

Въведено е ограничаване за придвижване на товарните коли над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен. Същата възбрана е в действие и за пътя Батак – Доспат.
До обяд се чака да бъде възобновено електрозахранването в община Доспат, която второ денонощие беше без ток, а от нощес и без вода. Екипите на ЕВН ще продължат работата по премахване на повредите и възобновяване на електрозахранването и в община Борино.

" Множество са падналите дървета по далекопроводите на доста труднодостъпни места, а снежната завивка е към 1 метър и не може да се предвижда по кое време ще бъдат отстранени повредите ", сподели заместител кметът на община Девин Владимир Солаков. В община Девин второ денонощие без ток са селата Триград, Жребово и Кестен.

Без достъп е Националната астрономическа обсерватория „ Рожен “, където има закъсали работещи благодарение на профилиран екип те ще бъдат извозени по домовете си. Продължават и възстановителните действия в общините Баните и Смолян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР