1 539 650 българи или 66,72% от гласувалите избраха да

...
1 539 650 българи или 66,72% от гласувалите избраха да
Коментари Харесай

1 539 650 българи избраха промяната с Румен Радев

1 539 650 българи или 66,72% от гласувалите избраха да продължат смяната, почнала с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Според окончателните резултати на ЦИК подкрепяната от ГЕРБ двойка Анастас Герджиков и Невяна Митева изостава двойно и има 733 791 гласа, което е 31,80 на 100 от гласоподавателите. 34 169 българи са отишли до урните, единствено с цел да натиснат " Не поддържам никого ". Изборната победа на Радев затвърди наклонността ГЕРБ да губят лидерските си позиции, откакто и на парламентарния избор останаха втори след " Продължаваме промяната ". Силната електорална поддръжка на Радев и изолацията, в която останалите парламентарни сили се заканват да оставят гербаджиите предвещава безапелационен провал на досегашното им владичество.

Изборният ден завърши в 6 часа в понеделник заран - поради часовата разлика най-късно затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър.

1860 са гласовете за Радев от Турция, до момента в който Герджиков, въпреки и с неофициалната поддръжка на Движение за права и свободи, е събрал поддръжката на 22 383 от изселниците там. 331 към 51 е съотношението на избралите номер 6 към гербаджийското 15 в Русия. Във Англия 3 589 нашенци са предпочели ректора на СУ " Св. Климент Охридски ", до момента в който 22 206 са се спрели на сегашния президент. 16 191 са гласовете за Радев в Германия, против 3 274 за Герджиков.

Ректорът на СУ е победител само в област Кърджали, където е взел 30 008 гласа или 63,15%, там актуалният президент има малко над 16 хиляди гласа.

Почти 75 на 100 от плевенските гласоподаватели са избрали номер 6 на балотажа, Монтана ги води с половин %. Над 73 на 100 има във Велико Търново, 72,97% са гласовете за Радев в Ямболско, съвсем толкоз са процентите и в Габрово. Малко над 71 на 100 са в Добрич, Русе, Стара Загора и Хасково. Едва 55,96 са процентите в Търговище, само че в Разград единствено 49,37% от гласоподавателите са подкрепили сегашния президент.

В числово отношение най-вече симпатизанти Радев и Йотова имат в столичния 23 МИР - 123 460, следва Варна с малко над 93 хил, души. 24 и 25 МИР имат много сходни резултати за номер шест - 83 482 и 84 943.

Изборната победа на сегашния държавен глава и вицето му накара стотици клубове на Българска социалистическа партия в страната да си провеждат дребни празненства в негова чест. В Славяново, родното село на президента, посрещнаха резултатите с хоро, само че и със заря. " Очакванията към него са огромни, доста неща би трябвало да се създадат, с доста неща ще би трябвало да се пребори. Чухме се към този момент, поздравихме се за успеха и му пожелах триумф ", разяснява пред медиите майката на президента Станка Радева. Тържество имаше и в щаба на Йотова и Радев в НДК - членове на Инициативния комитет, симпатизанти и деятели от акцията започнаха да се събират още преди формалното оповестяване на резултатите, а краят на изборния ден бе маркиран с хоро.

След загубата Герджиков и Митева дадоха брифинг, на който обясниха, че се били кандидатирали защото се тормозили, че " демокрацията е в заплаха ". Професорът поздрави спечелилите от вота и изрази вяра, че в идващите 5 години, за положителното на българския народ, ще се осъществен техните обещания, а не личните му прогнози от последните седмици. Въпреки че призна загубата, Герджиков се оплака от неточна акция на съперниците си, от принуда, както и че " целият държавен уред " работел против него. Професорът няма да се откаже от академичната си кариера, ще се върне в Софийския университет и няма да преследва политическа кариера в бъдеще. ГЕРБ пък подчертаваха върху ниската изборна интензивност и умората на хората от изборите.

" Внушенията за изборни фалшификации не се оправдаха, а машинното гласоподаване имаше мощно положително влияние върху изборите ", установи пред БНР Ваня Нушева, специалист в " Прозрачност без граници ". Според нея опциите за неточности и боравене с бюлетините, неправилното преброяване, съзнателното манипулиране на изборните резултати са практики, които са намалели с въвеждането на машинното гласоподаване.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР