1 500 филми от цял свят ще се борят за

...
1 500 филми от цял свят ще се борят за
Коментари Харесай

1 500 филми от цял свят ще се борят за участие в 20-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми

1 500 филми от целия свят ще се борят за присъединяване в програмата на 20-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. Това разгласи на среща с публицисти акад. Христо Григоров, ръководител на БЧК. Събитието ще се организира от 14 до 18 юни 2023 година във Варна. Прожекции и събития от конкурсната и паралелните стратегии ще има в границите на пет дни на няколко местоположения – в зала " Европа “ на ФКЦ, в концертното студио на Радио Варна, в " РеБонкърс “ и други културни пространства. Селектираните филми ще бъдат оповестени на 3 април. 

Партньор на фестивала е Медицински университет – Варна, който поддържа и обезпечава техническа, финансова и професионална поддръжка. " Живеем в един комплициран свят, сподели по време на конференцията проф. доктор Валентин Игнатов, ректор на МУ-Варна. Налагат се непрестанно страхове у хората. Независимо дали е под здравна, военна, икономическа или политическа форма, непрестанно се насажда боязън у хората. Страхът е причина за притежаване на тяхното схващане. Затова смятам, че Фестивалът на червенокръстките филми има огромна роля. Той има минало, настояще и бъдеще. Чрез филмите, които ще забележим, се надяваме да се върне нормалността, хуманността, благотворителността и съпричастността. Тази обществена отдалеченост, която беше наложена под разнообразни форми, се трансформира в обществена бездна. Маските обезличиха хората. Махнахме ги и все пак отново сме с маски. Затова считам, че червенокръстките филми би трябвало да изиграят своята роля, имат бъдеще и ние ще ги поддържаме “, означи още ректорът проф. Игнатов.

Деканът на Факултета по публично опазване на здравето, прoф. Антония Димова, подчертава върху това, че Медицински университет – Варна взе участие и ще продължава да поддържа организацията и реализирането на фестивала – с човешки, механически и финансови запаси.

Акценти във фестивалната стратегия през 2023 година:

Лентите, които ще бъдат селектирани, ще третират тематиките, които неизбежно белязаха света в последните няколко години – коронавирус, войната, миграцията, бежанците, разграничените фамилии. Изконно значими тематики като психичното здраве, климатичните промени и катаклизми също ще участват измежду фабулите на филмите, които ще бъдат показани на фестивала. Организаторите споделиха, че за жалост, това са тематиките на новото " обикновено “.

Селекцията тази година ще избира от над 1500 кино лентата от целия свят. Сред лентите, постъпили за обзор и присъединяване, се отличават " Backwards “ на Яцек Лишински от Полша, " Last dance “ – френска комедия от 2022 година с премия на публиката от филмовия фестивал " Клондайк “, индийският трилър " Девика “ по наболялата тематика за мястото на дамите в индийското общество, както и филми от Камбоджа, Беларус и други

" Освен нравствено обръщение, Фестивалът на червенокръстките и здравни филми има и познавателен темперамент, а филмите внасят нов лъх с оптимизма си, показвайки, че обществото живее своя живот, макар всички проблеми “, сподели генералният шеф на Националния съвет на БЧК проф. Красимир Гигов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР