1,5 млн. посетили залата на Учредителното събрание в Търново, вече

...
1,5 млн. посетили залата на Учредителното събрание в Търново, вече
Коментари Харесай

1,5 млн. посетили залата на Учредителното събрание в Търново, вече могат и трудноподвижни

1,5 млн. посетили залата на Учредителното заседание в Търново, към този момент могат и трудноподвижни
С инвалидна количка да стигнеш до залата, в която са заседавали първите ни нотабили и е призната Търновската конституция? Да, към този момент е допустимо, тъй като до каменните стълби на входа на историческата постройка
на Уста Колю Фичето във Велико Търново има построен специфичен елеватор.
Реновиран е и товарният асансьор, който към този момент може да се употребява от хора с двигателни усложнения.
Осигуряването на съвременна достъпна среда е само едно от подобренията в емблематичната постройка
за Велико Търново – музея „ Възраждане и Учредително заседание “, който бе освежен по план на общината.
Сградата, издигната за турски конак през 1872 година,
бе реконструирана по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, а инвестицията е в размер на над 3,2 млн. лв..
Над 2,385 млн. лева са европейските средства,
700 хиляди лева са през Фонда на фондовете посредством медиатора за Северна България и 166 хиляди лева са личен принос.
„ Проектът има огромна социална значителност, тъй като за 35 година (допреди пандемията – б.а.) музеят е привлякъл над 1,5 млн. гости “, споделя шефът доктор Иван Църов.
„ През 70-те години на предишния век, когато наближава честването на 1300 година от основаването на България, се взема решение да бъде изработен Музей на българската държавност във Велико Търново. По-късно изниква друга концепция – за музей, отдаден на Възраждането и Учредителното заседание. Тази концепция бе осъществена през 1985 година и от този момент подобен огромен повсеместен ремонт не е юридически “, добавя шефът.
Сградата е една от най-натоварените с история в България,
първо поради нейния основател – самобитния възрожденски занаятчия от Дряново. В нея са съдени доста революционери.
„ Самият Апостол на свободата – Левски, в тази постройка е бил идентифициран като комитата,
който управляващите търсят към този момент няколко години. В интервала 10 февруари – 16 април 1879 година в нея заседава Учредителното заседание, което приема Търновската конституция. Открива се Първото велико национално заседание, което избира за български княз Александър Батенберг.
Тя е сцена на още ред значими събития от нашата история, тъкмо затова е оповестена за монумент на културата с национално значение “, напомня доктор Църов.
През 1985 година по рисунки в задгранични вестници на третия етаж е възобновена залата, в която преди 145 година учредителите са положили основите на модерна България.
След Освобождението в постройката се е помещавала и търновската общинска администрация.
На 18 декември 1906 година огромен пожар унищожава красивата постройка с всички архиви. Една година по-късно тя била възобновена в предходния си тип под управлението на арх. Георги Козарев.
Конакът е дълъг 60 и висок 27 метра.
Поради неравния терен от юг е на 4 етажа, а от север – на 2. По плана е актуализирана цялата фасада, възобновени са присъщите за Колю Фичето красиви орнаменти.
Осигурена е сигурна и модерна среда за запазване на експозицията.
Изпълнени са ограничения за енергийна успеваемост на постройката. Изцяло е сменена дограмата – 280-те прозореца, които, въпреки и от нови материали, не нарушават достоверния възрожденски образ.
Поставени са нови отоплителна, вентилационна и осветителна система. Покривът е топлоизолиран.
След ремонта експозицията в музея „ Възраждане и Учредително заседание “ към този момент може да се посещава и зимно време. Създадена е и естествена работна среда за музейните служащи.
„ При към 0 градуса човек мъчно би издържал повече от 15-20 минути.
Сега напълно умерено експозицията ще може да бъде обсъждана, тъй като всеки от етажите е по близо 1 декар повърхност.
Това са 3 дка експозиционна площ – разглеждането  изисква най-малко час
При съвсем нулеви температури – няма по какъв начин да се стои. Надяват се, че това ще усили доста посетителския интерес “, споделя Църов.
В музея може да се види и една от най-богатите сбирки от икони и църковни предмети.
Най-старите изображения на светци и древен подиуми са от XV век. Изложена е и скъпа плащаница от XVI век. На първия етаж, където са подредени, е обезпечен най-благоприятен микроклимат за артефактите.
В рамките на 14 месеца са сменени вътрешните настилки и облицовки, реновиран е интериорът, сменени са канализацията и сградният тръбопровод.
В зданието и пред него е построена модерна налична среда, посредством която хората в неравностойно състояние получават опция за равнопоставено присъединяване в културния живот. Монтирани са нови системи за видеонаблюдение, пожароизвестяване, наложителни за актуалните музеи.
„ В доста значим миг се реализира този ремонт.
Тук се случват непрекъснато национални събития. През 2019 година 44-ото национално заседание, откакто месеци наред не беше се събирало заради липса на кворум, се събра в Залата на Учредителното заседание и беше оповестено, че Търново получава статут на историческа и духовна столица на България.
Тук по традиция се заклеват новоизбраният кмет и общинският съвет на остарялата столица
Много учебни заведения и учители по история организират в постройката открити уроци “, изрежда шефът на музея. Той е уверен, че модернизирането на постройката на музея „ Възраждане и Учредително заседание “ ще увеличи привлекателността на туристическия артикул и в същото време ще понижи разноските за поддръжка и употреба на знаковата постройка.
Въведените умни технологии за енергийна успеваемост разумно ще понижат нездравословните излъчвания на въглероден диоксид, отделяни в атмосферата.
По предишен план по „ Региони в напредък “ бе променено и площадното пространство пред музея и Регионалната национална библиотека. С нови алеи, красива паркова мебел и озеленяване, то е обичано място за локални и за туристи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР