1 441 248 автомобила вече имат залепени екостикери с чип,

...
1 441 248 автомобила вече имат залепени екостикери с чип,
Коментари Харесай

Свалят екостикерите от колите, без да връщат парите за тях

1 441 248 автомобила към този момент имат залепени екостикери с чип, което е към 50% от близо 3-те милиона, които подлежат на механически обзор съгласно данни на " Автомобилна администрация " към 31 декември 2021 година

Ден по-късно - от 1 януари 2022 година, влезе в действие законовата опция кметовете на градовете у нас да дефинират зони, в които не се позволяват цапащи коли, когато има замърсяване на въздуха над нормите.

На процедура обаче нито една българска община още не е въвела тези зони, а към този момент се заприказва и за премахването им, въпреки близо 1500-те пункта за механически прегледи у нас да са вложили в устройства за четене на чипа, което е опция и за електронна диагностика. Така при обзор субективният фактор може да бъде понижен.

Вече е почнало и свързване на средствата за премерване в техническите пунктове с осведомителната система на ДАИ, само че обудсманът Диана Ковачева вижда проблем, че екостикерите не обгръщат камионите, а те постоянно влизали в центровете на градовете. Друг неин мотив е оскъпяването на техническия обзор.

Според нея екостикерите директно не въздействат и на по-голямата непорочност на атмосферния въздух, доколкото в действителност замърсителите са други, настоя тя.

Ковачева цитира резултатите от проучване за чистотата на въздуха в София на Националния институт по метеорология и хидрология, осъществено по поръчка на Столичната община през 2020 година, в което пътният трафик заема едвам пето място с дял от 9% от огромните замърсители.

Това е повода и да показва подозрение, че с ограничението на достъпа на по-стари коли в избрани региони на градовете, ще се реализира по-голяма непорочност на въздуха.

Омбудсманът припомня, че наредбата, с която са въведени екостикерите, не дава отговор на въпроса в каква категория попадат колите с в допълнение инсталирани газови уредби, а камионите и рейсовете са изключени от концепцията за екологични категории.

Според Ковачева, когато приказваме за въвеждането на ограничения за непорочност на въздуха, би трябвало да насочим напъните към решение на казуса с отоплението с твърди горива и автомобилни гуми.

Омбудсманът споделя, че при започване на седмицата е провела среща по тематиката с министъра на превоза Николай Събев и се надява, че въпросът за отпадане на екостикерите за колите ще бъде решен в интерес на жителите.

Въпреки това обаче, притежателите на коли, които към този момент са платили за слагането им по време на годишния механически обзор, най-вероятно няма да получат парите си назад.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР