1.4 милиона лева са парите, които Асен Василев отне от

...
1.4 милиона лева са парите, които Асен Василев отне от
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Артистите са готови да щурмуват Министерството на културата и да се бият

" 1.4 милиона лв. са парите, които Асен Василев лиши от бюджета на Министерството на културата, с цел да прави икономии. Сега депутатите взеха решение да ги възстановят назад " - по този начин артистът разяснява решенията, взети за бранш " Култура " по време на разглеждането на Бюджет 2022.

По думите му казусът не е в тези пари, а във обстоятелството, че отрасловият министър не е съумял да вникне в проблемите на бранша в границите на 6-те месеца, в които " Продължаваме промяната " бяха на власт.

" Сега трябваше да бъде поискано 36 млн. лв. от страната да влязат в културното ведомство, с цел да могат да се обезпечат заплатите на целия бранш до края на годината ", безапелационен бе той, като изрази своите догатки, че на министъра в културата в оставка Атанас Атанасов му е дадена задача да унищожи бранша.

" Проблемът е в това, че поради Ковид обстановката беше въведена една спомагателна съставния елемент - фонд " Работна заплата ", обезпечена от страната ". Чрез постановления на Министерския съвет тя се удължаваше на всеки 6 месеца. Последното такова изтича на 30 юни, а ново, което да бъде годно до края на 2022 г, по този начин и не е квалифицирано ", сподели още Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът е на мнение, че е изцяло допустимо на гилдията да ѝ се наложи да се оправя със обстановка, в която през летните месеци артистите ще останат без заплати.

" Най-вероятно през октомври ще стартират банкрути на театри, опери, балет, симфониети ", разяснява той, като добави, че до тази обстановка " са ни докарали " Продължаваме пътуването ". Мутафчиев позволи и хипотезата, че секторът е наказван, като е оставян без средства, поради подигравките си с министъра на културата в оставка Атанас Атанасов във връзка със селфи, направено в кабинета му.

" Ако няма средства от огромния бюджет, Министерството на културата има много средства, от които могат да се създадат икономии. Това обаче изисква сериозна работа от страна на ведомството ", посочи гостът.

По отношение на общинските културни институти Мутафчиев акцентира, че работят доста дейно и заплатите са получавани постоянно.

" След приемането на повече средства за градския превоз, ще се намерят такива и за увеличение на заплатите, което да бъде очевидно напълно скоро. С общините се контактува извънредно елементарно, само че ще би трябвало да бъде разговаряно с кмет по кмет, с цел да се усилят възнагражденията на артистите ", сподели още ръководителят на Съюза на артистите.

Той разяснява и въпроса какви качества би трябвало да има идващият министър на културата. Според него това би трябвало да бъде човек, който е одобрена социална персона и насочва положителни послания, а не подобен, " който стои на прозореца и си прави селфита ". Мутафчиев изрази и своите изводи, че за отраслов министър във ведомството нормално се избира някой " дисциплиниран ", с цел да не желае пари от Министерството на финансите.

" Културният министър се избира " дисциплиниран ", с цел да не желае пари от Министерството на финансите. Ако някой човек познава ползите и проблемите на бранша и има сърце и душа да се бори за тези проблеми - той непрекъснато ще желае средства ", посочи артистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР