1,3 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост ще

...
1,3 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост ще
Коментари Харесай

Получаваме €1,3 млрд. по Плана до края на годината

1,3 милиарда евро по Плана за възобновяване и резистентност ще получи България до края на годината.

Това заяви на въпрос на News.bg вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след съвещанието на Министерски съвет.

" Реформите, които са заложени за осъществяване в първата половина на 2022 година, ще бъдат изпълнени. След което ще желаяме съответните средства, става дума за 1 милиард и 300 милиона евро. След това процесът по изплащането на средствата и верифицирането на промените лишава 2-3 месеца, тъй че в границите на годината тези средства ще ги получим ", сподели той.

Не е належащо да се чака обаче до есента, с цел да се стартира действителна работа. Причината - в бюджета има отделени 4 милиарда лв., които да финансират плановете по проекта, като в следствие тези пари ще се възстановят от транша от Брюксел.

" От на следващия ден министерствата ще могат да стартират да приготвят тези планове и в най-кратки периоди тези средства да стигнат до българските жители и компании ", уточни Василев.

Общо Планът за възобновяване и резистентност за страната ни е в размер на 13,52 милиарда лв., като националното съфинансиране е 2,123 милиарда лв..

Като главно достижение държавното управление регистрира отстояването на енергийните ползи на страната посредством незатварянето на ТЕЦ-овете, развиването на ВЕИ-тата, идното създаване на цех и площадка за акумулатори. Както по-рано Петков, по този начин и Василев подчертаха още идните обилни вложения в обучение и просвета, превоз, инфраструктура, помощи за бизнеса и жителите.

" Тези средства са един голям късмет България да трансформира нашата стопанска система и нашето общество в едно съвременно европейско общество. За да може това да се случи, би трябвало да се създадат и редица заложени промени. Тези средства не идват като подарък. Ако не създадем промените, няма да получим средствата ", добави финансовият министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР