1/3 жени и 1/2 бивши участници в изпълнителната, законодателната и

...
1/3 жени и 1/2 бивши участници в изпълнителната, законодателната и
Коментари Харесай

Кой кой е: Много дами и много бивши в проектокабинета „Габровски“

1/3 дами и 1/2 някогашни участници в изпълнителната, законодателната и локалната власт. Това демонстрира най-общият профил на състава за държавно управление, който претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски занесе на президента.

В досието със листата се появиха имена на голям брой персони, които са били част от разнообразни ръководства през годините.

Най-емблематичните от тях са на трите дами, препоръчани за заместници на Габровски. Това са някогашният длъжностен вицепремиер в кабинета „ Герджиков “ Малина Крумова , която в този момент е препоръчана за заместник-министър ръководител по ръководството на европейските средства; Миглена Тачева бе министър на правораздаването по време на Тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев – за същия пост е препоръчана и в този момент. А претендентът за вицепремиер по климата и министър на екологията Меглена Плугчиева бе вицепремиер по еврофондовете също в кабинета на Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи (2005-2009 г.)

Маринела Петрова , която ще бъде възможният министър на финансите в бъдещото държавно управление, също е с опит в изпълнителната власт като заместник-министър на финансите в кабинета „ Борисов “ №3.

Изненадата в досието на Габровски, за която се разчу броени часове преди връщането на осъществявания мандат, е името на Драгомир Заков – министър на защитата в кабинета „ Петков “, който в този момент е номиниран за Външно министерство. А някогашният заместник-министър на защитата ген. Атанас Запрянов е поканен да оглави Военното министерство.

Дама може да застане отпред на Министерство на вътрешните работи. Това е Благородна Макева-Найденова – служител на реда и заместник-директор на Групово дело „ Национална полиция “. За районното министерство пък е номиниран трикратният заместник-министър на районното развиване Добромир Симидчиев . Той е бил в кабинетите „ Борисов “ №1, „ Орешарски “ и служебното държавно управление на Марин Райков.

Прошко Прошков е другото разпознаваемо име в проектокабинета. Той е дълготраен общински консултант в София и някогашен областен кмет на „ Лозенец “.

Уволненият от Корнелия Нинова по времето на кабинета „ Петков “ някогашен началник на „ Булгаргаз “ ЕАД Николай Павлов може още веднъж да се завърне в енергетиката – към този момент като министър. Той бе и длъжностен министър на енергетиката в кабинета на Огнян Герджиков.

Също някогашен – само че шеф на Държавна фирма „ Земеделие “ е номиниран за министерството на земеделието. Това е Васил Грудев , който бе и длъжностен министър в кабинета „ Близнашки “.

Мартин Захариев – издател, продуцент и експерт по комуникаци, е номинацията за министерството на туризма. Захариев бе депутат от гражданската квота на Българска социалистическа партия в 42-ото Народно заседание, където оглавяваше Комисията по просвета и медии.

А за Министерството на културата проф. Габровски предлага артиста Ириней Константинов , който е и шеф на Драматичен спектакъл „ София “.

Ето и останалите номинации:

Мартин Дановски – стопански специалист, консултант на някогашния вицепремиер по европейските фондове Томислав Дончев – препоръчан за министър на стопанската система и промишлеността

Събина Тодорова Събева – лекар по медицина, дълготраен изпълнителен шеф на фондация „ Международна обществена работа - България “, оглавявала е няколко дирекции в Държавната организация за протекция на детето – препоръчана за министър на труда и обществената политика.

Благомир Здравков – анестезиолог, изпълнителен шеф на профилираната детска болница „ Проф. Иван Митев “ в София. Преди това е бил част от екипа на Клиника по детска анестезиология и реанимация в „ Пирогов “ – препоръчан за министър на опазването на здравето.

Славчо Томов – някогашен ректор на Медицински университет - Плевен, доктор със специалности „ Онкология “ и „ Акушерство и гинекология “ – препоръчан за министър на образованието

Милена Стойчева – изпълнителен шеф на Junior Achievement България, шеф за нововъведения и промяна кам EIT Culture&Creativity – препоръчана за министър на нововъведенията и растежа

Красимир Симонски – инженер и учител в Технически университет-София, експерт по електронни технологии и киберсигурност, някогашен началник на Държавна организация „ Електронно ръководство “  - препоръчан за министър на електронното ръководство

Борил Кръстев – претендент за народен представител от ГЕРБ през ноември 2021 година, специалист по ръководство на спорта, брачен партньор на олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева – препоръчан за министър на спорта
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР