1,26 млрд. лв. са приходите от осигурителни вноски за държавните

...
1,26 млрд. лв. са приходите от осигурителни вноски за държавните
Коментари Харесай

Държавата платила 1,26 млрд. лв. за осигуровки на чиновници и полицаи

1,26 милиарда лева са приходите от осигурителни вноски за държавните чиновници, съдиите, прокурорите, следователите и лицата, заети в бранш “Сигурност” през предходната година.

Те са напълно за сметка на държавния бюджет. Това демонстрира разбор на държавното публично обезпечаване за 2021 година Вноски през предходната година страната е внесла осигуровки за 128 981 души.

Средният застрахователен приход за служители, служители на реда и магистрати е бил 1947,32 лева, а приблизително за страната е 1177,36 лева “Осигурителните вноски за държавните чиновници се дължат върху получените или начислени и неизплатени брутни месечни хонорари по служебни правни отношения, само че върху не повече от оптималния месечен размер на осигурителния приход и са за сметка на държавния бюджет. За държавните чиновници не се дефинират минимални осигурителни приходи, както при служащите по трудови правоотношения”, изясняват специалистите.

Вноските, платени от страната за тях, са 26,1% от всички импортирани от шеф или възложител. През 2020 година постъпленията от тази категория обезпечени са били със 179 млн. лева по-малко.

Общо в хазната са постъпили 8,88 милиарда лева от осигуровки. За хората на трудов контракт осигуровките се заплащат в
съответствие 60:40 от работодателя и от служащия. В резултат на това в частните компании над 88% от разноските за
труд са за заплати и към 14-15% - за осигуровки, а в държавната администрация заплатата е едвам 74,78% от
общите разноски за труд.

Отделно на общественото и здравното обезпечаване на чиновниците се падат 23% от общия разход от 26 001 лева на година.

Предишното държавно управление разгласи с идването си на власт, че ще опита да накара служителите да си заплащат осигуровките сами. Дебатът заглъхна на фона на рецесиите поради повишаването на енергоносителите, войната в Украйна и инфлацията, само че първичният проект бе с актуализацията на бюджет 2022 през юли да се предложи и повсеместен модел за смяна на пенсионната и осигурителната система.

64 209 обществено слаби приблизително на месец са били здравно обезпечавани от страната през 2021 година, демонстрира доклад на
Агенцията за обществено подкрепяне. Това са най-вече хората, които получават обществени помощи и такива за
отопление. За сметка на държавния бюджет се обезпечават още родители, осиновители, един от родителите, които се
грижат за лице с над 50% увреждане или с трайно понижена продуктивност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР