1 000 000 лева получи Свиленград за проект за превенция

...
1 000 000 лева получи Свиленград за проект за превенция
Коментари Харесай

Свиленград получи 1 млн. лева

1 000 000 лв. получи Свиленград за план за предварителна защита на наводнения и обезопасяване на язовир " Келанджика ".

На публична гала през днешния ден кметът на Свиленград Георги Манолов и министър на околната среда и водите Нено Димов подписаха контракта за финансиране. Срокът за осъществяване на дейностите е 24 месеца. Проектът на община Свиленград цели възстановяване на техническото положение на язовир " Келанджика ", който се намира в землището на село Димитровче. Под ​водоема са ситуирани селата Генералово и Капитан Андреево и ГКПП-то с Република Турция.

С осъществяването на плана водното оборудване ще бъде приведено в изправно техническо положение. Предвижда се създаване на нова стоманобетонова шахта на главния изпускател и възобновяване на кубичната решетка на входната шахта. Ще се построи нов преливник – профил с бързоток и енергогасител.

Предвидено е разчистване на откосите от прораснали дървета и шубраци. За обезпечаване на гладко пропускане на водните маси ще се почисти от храстова и дървесна растителност 500 м сектор след язовирната стена. Ще бъде разширено и укрепено речното легло.

За предварителна защита на наводнения и ръководство на риска ще се изградят контролно-измервателна система за следене на хоризонтални и отвесни премествания на язовирната стена и оповестителна система. Тя ще следи водните равнища в реката, директно след язовира. Изграждането на оповестителна система на територията на община Свиленград ще е част от Националната система за ранно предизвестие и обявяване./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР