06.11.1980 г. Анверс – кея00,15 часа Малко преди полунощ капитанът

...
06.11.1980 г. Анверс – кея00,15 часа Малко преди полунощ капитанът
Коментари Харесай

По-готини сме от белгийците, това е

06.11.1980 година Анверс – кея

00,15 часа Малко преди среднощ капитанът се прибра на кораба, дружно с посетител – комерсиалния представител на Български морски флот в Анверс Илия Стоилов. Останах с усещане, че двамата са в остаряла другарска връзка. Заобикалям служебния темперамент на диалога, воден в контролния салон с термини като коносаменти, фрахт, навло… и поглеждам към Белгия и белгиеца през очите на познавача.

Средният белгиец не може да си показа, че в 20,00 часа на вратата на жилището му ще позвъни ненадейно и нерегламентирано фамилен другар или сътрудник просто по този начин – наминава да ги види. Това е невероятно, невиждано и неуместно.

Той си води точна сметка за всевъзможните разноски и не пие една бира, в случай че не е лимитирана в седмично-месечния бюджет. В случай че по някакъв мотив различен поема разноските, подготвен е да пие и газ за горене. Това „ хайде да пием по бира “ го няма и сред докерите.

Голямо усещане прави, в случай че на обяд или вечеря, давани от уредник на събитие, симпозиум да речем, някой не довърши до край поднасяно ястие. Загрижено се осведомяват здравословен проблем ли има индивидът. Правилото е чинията да бъде облизана.

Преди време, заради непознаване на разпоредбите, в ресторант брачната половинка на Стоилов си поръчва „ заек “. На масата са появява ястие с цялостен заек, който, несъмнено, остава едвам допрян. След това цяла седмица белгийският чиновник в адвокатската фирма на БМФ в Анверс вместо „ Добро утро “ оглася помещението с  вопли за този неизяден заек.

Максимално алиенирани отлични служащи със блян за владеене на прилична банкова сметка и лично жилище. Няма емфатичен интерес към висше обучение. Никъде не желаят тапия, желаят качества и ги ревизират в изпитателен интервал.

Популярен тип скрита безработица: някой назначава брачната половинка си във компания на половин работно време, с цел да бъде съкратена след няколко месеца. За три месеца работа при тези условия госпожата може да си стои три години вкъщи против съответното обезщетение.

При леко автопроизшествие двамата участници вземат решение казуса сами. При липса на съглашение идва служител на реда, тогава заплаща отговорната страна. Алкохолът не е неразрешен, само че при случай използването му може да вдигне глобата до нетърпимост.

Белгийска женитба значи към 30 предложения за коктейл от 18,30 до 19,30 часа. Ако поканените отидат с децата си, невръстните наложително носят цветя. После се пишат благодарствени писма за поднесените от децата цветя. Има лист за подобаващи дарове, като максимумът е газова печка.

Още се пазят положителни мемоари за хитлеристката окупация през Втората международна война. За по възрастните това значи работеща стопанска система, претовареност и положителни заплати. Антифашистката опозиция е дело на запалянковци, които „ естествените “ възприемат като авантюристи. Сред жертвите е разстреляният през 1943 година Тодор Ангелов, татко на Свобода Бъчварова.

02,30 часа Изпращаме госта на кея, където го чака колата му и незабавно по-късно капитанът дава воля на нервността си. Няма вацман нито на палубата, нито в дребната канцеларийка в задната надстройка. Слезе в машинното поделение и завари вахтения моторист Жеко да спи. Изпрати ме да събудя дежурния четвърти асистент и остана да го чака на палубата. Осведоми се кой би трябвало по това време да бъде вацман. Гагауза. Надникна в каютата му – индивидът спи облечен. Внимателно затвори вратата, излезе на палубата и без назидателни нотки сподели на неразсънения дежурен асистент:

- Дълг на един капитан е всички от екипажа да спят умерено, без да ги е грижа какво ги заплашва в морето, а на транспортен съд няма безвредно място, има по-малко рисково, даже в пристанище. Има кой да мисли за заплахите и доверието в него разрешава на хората да подтиснат инстинкта. Но има правила за дежурно вахтената работа, неспазването им е служебно противоречие и безнаказаност. А в този момент доизкарай промяната на вацмана тук, до парадния ров, за глобата ще се произнеса на дневна светлина.

17,00 часа С Вальо изпращаме докерската бригада, която работеше в два хамбара и палим по цигара на палубата. Той, несъмнено, е информиран за приключенията през нощта и най-малко на него умерено мога да му споделя: Наслушах се на приказки по какъв начин капитани, механици и камериери крадат, а редовите моряци хитруват със службата и марфата. Тегаво ми е поради комплицираните междуличностни връзки и два пъти по-тегаво ми е да лавирам в опитите да съм добре в всички. А Вальо се тормози да не остана с усещане, че освен на „ Пловдив “, ами в цялото БМФ е по този начин и се докачи на чест:

-Ти да не мислиш, че на всички кораби е по този начин. Аз като бях на дългата…

Това са мемоари в дневници, водени 3 414 дни на 13 кораба по морските трасета на света. От всичко 22 автобуса най-дългият е 291 дни,  а най-краткият  - 37, тогава се наложи да стана пациент на хирурзи. Освен хроника за моряшкото съществуване на ход, в пристанище, на котва, тетрадките съдържат миниатюри, етюди, анекдоти, очеркови скици, радиограми.

Нейко ДАМЯНОВ
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР