02 юни – 15 юли 2023 Галерия Cu29, Пловдив Откриване: 02 юни,

...
02 юни – 15 юли 2023
Галерия Cu29, Пловдив
Откриване: 02 юни,
Коментари Харесай

„Писмо до пловдивчани“ – аудио-визуална изложба


02 юни – 15 юли 2023

Галерия Cu29, Пловдив

Откриване: 02 юни, 19:00 ч.

В галерийното пространство на Cu29 ще бъдат ситуирани три съоръжения, представящи историите на украински бежанци, живеещи в Пловдив. Освен срещата лице в лице, ще можете да отнесете със себе си историите им под формата на писма, адресиране до вас. създател на изложбата и режисьор- Борис Зафиров, видео снима и монтаж– Владислав Севов, аудио среда – Трифон Ташев, преводач – Ханна Марушчак, уредник – Татяна Шевченко, дизайн – Ива Стоянова, фотограф – Христофор Балабанов, надписи – Блажо Николич.

“Писмо до пловдивчани ” е план, представящ персоналните истории на хора от Украйна, които са били принудени да изоставен страната си ѝ заради една или друга причина сега живеят в Пловдив.

Изборът да познаваш хората, с които живееш, е напълно персонален и изцяло свободен. Право на всеки човек е дали ще се интересува от нечия човешка орис или от ориста на цяла група от хора. Никой не може и няма право да кара някой различен да се усеща отговорен, че не демонстрира емпатия или съчувствие. Но също по този начин е въпрос на персонална и социална отговорност да се интересуваш от личността на „ другия “ за да се резервира единността на гражданското общество и позиция.

Ние от „ Театър на отговорността “ считаме за значимо да търсим персонални срещи с историите на хората, с които живеем в един и същи град. За нас е значимо да разберем какво се крие зад общото определение “украински емигрант ”. Да се сблъскаме със личните си стандарти и да ги преодолеем, да предизвикваме потребност от схващане и съпреживяване на непознатата история в самите себе си.

“Писмо до пловдивчани ” е самобитен тест и мерило за действителния потенциал, с който разполагаме, за това доколко можем “да се сложим в обувките ” на тези, към които всеобщо и непрекъснато се насочат послания в символ на съпричастност. В хода на процеса достигнахме до разбирането, че единственото нещо, на което сме способни, е да се доближим до “непознатия ”, доверявайки му личните си истории, споделяйки му от персоналното ни време. Вследствие на тези осъзнато направените крачки един към различен, успяхме да достигнем до в действителност значителните детайли от персоналната му легенда. Те се отличиха като значими не толкоз заради характера на трагичната житейска събитийност и подтекста на войната, а в резултат на доверието и свободата, с които са споделени.

Проектът е част от културния календар на Община Пловдив и се реализира с частичната финансова поддръжка на Община Пловдив.

Изложбата е осъществена в партньорство с Gallery Cu29, REOVOX- рентъл компания, RESONATOR- креативен софтуерен хъб, BE ON- фото и видео студио, дом за краткотрайно настаняване „ Втори Дом„ и печатница Лемон.

„ Театър на отговорността “ е платформа за свободни актьори, разбиращи изкуството като инструмент за обществена смяна. Основната и задача е да сътвори мрежа от експерти освен от региона на театъра и изкуствата, само че и от други полета, които да обединят дейностите си в една обща цел– определяне на гражданско общество.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР