– Господин генерал-майор, каква беше 2023 г. за Съвместното командване

...
– Господин генерал-майор, каква беше 2023 г. за Съвместното командване
Коментари Харесай

Генерал-майор Явор Матеев: Към Специалните сили трябва да има специално отношение

– Господин генерал-майор, каква беше 2023 година за Съвместното командване на специфичните интервенции?

– За СКСО 2023-та беше година за одобряване на добитите към този момент качества. А ние имаме доста такива във всички аспекти на нашата работа. Поставихме основите на доста отговорно и огромно развиване за бъдещето. За следващ път сертифицирахме планувани формирования за участия в наряди като част от Компонентното командване на Силите за специфични интервенции на НАТО. Може би през 2024 година е историческото застъпване, последното в този формат на Силите. Защото от 2025 година чакаме да влезе в действие към този момент новият модел на структурата на Силите на НАТО, в това число във връзка с Силите за специфични интервенции, където нещата ще бъдат сложени на по-друга основа и където се чака България със своите Специални сили да има доста по-големи отговорности и по-сериозно присъединяване. Говоря за бъдещото Регионално командване на специфичните интервенции с присъединяване на България и Румъния. През 2023 година организирахме в цялостен размер всички планувани огромни интернационалните, двустранни и национални учения както на териториите на нашите съдружници и сътрудници, по този начин и на наши територии. През годината успяхме отговорно, професионално и най-много – без катастрофи да осъществим дилемите си, свързани при присъединяване на наши контингенти в задачи и интервенции зад граница. От няколко години изпращаме такива формирования, които извършват задания като Сили за специфични интервенции – и това ни присъединяване води до повишение на професионализма, трупане на опит в самостоятелен и групов проект, работим дружно с наши сътрудници, изпълняваме задания в спектъра на специфичните интервенции, които водят до още по-големи професионализъм и оперативна съгласуемост. За следващ път успяхме покрай 100% да осъществим плануваните задания, свързани с парашутно-десантната подготовка. На тази характерна подготовка, както и на тактико-специалната, физическата и огневата ние държим извънредно доста. Да допълня също, че през 2023 година за пети път от последните 7 години по извънредно безапелационен метод спечелихме купата в държавните военни шампионати и сме тим №1. Първи сме в класиранията при мъжете и при дамите, първи самостоятелно при мъжете и дамите.

– Получихте ли всички бойни машини и по какъв начин ги експлоатирате?

– Ние действително на 100% завършихме реализацията на плана с бойните машини, който назоваваме повишение на оперативната съгласуемост и отбрана на персоналния състав. Получили сме всичките машини, по този начин, както беше заложено в контракта – 98 машини от 10 разнообразни типа. По плана за Техническия център, който е за обслужване и предпазване на тази техника, имаше съществено закъснение през последните две години. Но към този момент сключихме контракт за неговото създаване. В този регион в Пловдив следва и ремонт на една от двете ни съществени здания.

– Как продължава развиването на учебно-тренировъчния комплекс „ Црънча “?

– През 2023 година завършихме и приехме в употреба новата полоса на „ Црънча “, която е направена по всички условия на НАТО за боен многобой. Тя е изцяло модерна полоса за психо-физическа подготовка и закалка и която доста ще помогне на нашата работа. С това завършихме още един стадий от модернизацията и реновирането на „ Црънча “.

– Използвате ли пълноценно регион „ Чешнегирово “?

– Приехме „ Чешнегирово “ в края на 2022 година и през 2023 година го експлоатирахме като наш регион. Огромна част от парашутните ни скокове – през деня и нощем, се извършват там. В този регион организираме огромна част от занятията си и доста национални и многонационални учения. Той се употребява също от сътрудниците от Военновъздушни сили, с които работим извънредно ползотворно. Поддържаме на нужното ниво цялата зона за всеобщи десанти и за задачата сме закупили нужната техника. Районът е очакван в бъдеще за съществено реновиране и създаване на уреди, даже и за разполагане на някои от нашите формирования, като Учебния център и други структури.

– Кога ще е подготвена 1-ва група „ Специални сили “?

– Очакваме да бъде подписан Акт 16 за приемане на целия регион на 1-ва група „ Специални сили “ в Банкя. Но тя действително работи от година и половина. Досега нямаше по какъв начин да употребява новия й регион, а беше в различен регион, по-малък. Въпреки това на една трета сме я попълнили с персонален състав, което не е малко в тези условия. Не започваме от нула, от тук нататък с бързи темпове ще натискаме тази група предпочитано да я попълним с персонален състав.

– Докъде стигнаха останалите планове?

– Сключваме и други контракти за ново въоръжение и снаряжение – бронежилетки за самостоятелна отбрана. Работим, само че към момента не можем да достигнем до последната фаза на плановете за информационно-комуникационното съоръжение на Специалните сили и за ново стрелково въоръжение. Има и два други плана – единият за средствата за разузнаване, другият – за палатково лагерно имущество за разполагане на местността. Очакваме това да се случи в най-близко бъдеще.

– Няколко пъти към този момент говорите за едно характерно заплащане. Колко значимо е то за Специалните сили?

– Важно е, ние би трябвало да се обърнем с лице към хората и да си отворим очите. Защото всички тези съществени старания за планове, за превъоръжаване и рационализация ще бъдат неефективни и няма да изпълнят своето предопределение, в случай че ние не задържим тези хора в армията и качествено не увеличим попълнението в Българската войска с нов персонален състав. Не може да се дават милиарди за превъоръжаване, а да не могат да се обезпечат някакви средства за персоналния състав, за хората. И за следващ път ще дам образец. Абсурдно е, обидно е към персоналния състав, характерното заплащане, което се дава на парашутистите от Българската войска, да е същото, както е било през 2008 година – 306 лева Някои споделят, че 306 лева се дават за парашутни скокове. Напротив, това са средства, които карат персоналния състав да поставя изключителни старания да се поддържа в оптимална физическа форма. Да се поддържа кадърен да извършва парашутни скокове, да покрива всяка година извънредно тежките физически нормативи, които са разнообразни от цялата Българска войска, да минава през курсовете за подготовка и за преподготовка. Например има един модул, който назоваваме интензивна подготовка, и би трябвало да го изкараш, с цел да влезеш в редиците на бойните формирования. В него вземат участие най-хубавите, тези, които сме подбрали и са издържали изпитите, само че някои не могат да го минат. И се отхвърлят, макар че поставят усилия… Затова се дават тези характерни хонорари. Защото напъните и рисковете са неведнъж повече даже от нашите военнослужещи, които не са в бойните формирования. И е срамно и обидно близо 20 години да се дава едно и също заплащане на най-елитните бойци. На разнообразни специалности, специалности и структури тези пари бяха нараснали. Но би трябвало на всички това да се прави съразмерно и тези средства би трябвало да се обвържат с някакъв тип възнаграждение, както е с минималната работна заплата. Така че да не се постанова всякога, на парче, всеки да се бори, с цел да си оправят тези хонорари. Защото девалвирайки това заплащане, остават хората с опит, а нови фрагменти не постъпват, защото условията са неимоверно повече и младежите смятат, че не си заслужава.

– Наскоро мина учението на Силите за специфични интервенции на страните от балканския район Strong Balkan-23 (B-9). Къде са нашите Специални сили, съпоставени с другите участници в това обучение?

– Като качества и умения, самостоятелни и групови на дребните формирования, мога да кажа, че по нищо не отстъпваме на сътрудниците от Гърция, Турция и Румъния, даже към този момент като самостоятелна екипировка. На тези учения с балканските страни участваме към този момент с нашите нови машини и бронирана техника. Това, по което отстъпваме, е организацията на Силите. И за следващ път ще кажа – има правила и стандарти, одобрени в НАТО. Така че Специалните сили да бъдат взаимни, с три съставния елемент – сухопътен, морски и авиационен. И това се вижда в сътрудници като Гърция и Румъния. Има закон от 2019 година, извънредно време е да го осъществим. Специалните сили са нов тип сили в международен мащаб, изключително за България. И не съм аз, който го е споделил първи – към Специалните сили би трябвало да има особено отношение.

– Освен Trojan Footprint-24 какво друго следва през 2024 година?

– Вече две години се организира учението Trojan Footprint – най-голямото обучение на НАТО за Специалните сили. Ние за следващ път ще бъдем домакини дружно с други страни. Сериозна част от това обучение ще бъде на наша територия. Финалната му фаза ще е от февруари до април. На Trojan Footprint-24 ще бъдат отработвани задания, свързани с инспекция на функционалността на новата организационна конструкция в бъдещото Регионално командване на специфичните интервенции с присъединяване на Румъния и България, както и на новата организационна конструкция на Силите за специфични интервенции. Освен това ще проведем и всички обичайни учения и подготовки. Очакваме да вършим сертификации на силите и средствата за новата организационна конструкция на НАТО.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР