Русе


Поройните дъждове провалят реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица

Поройните дъждове провалят реколтата от пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица ...

... метър, а за април и май надхвърля 250 литра", коментира още земеделецът. Според него дори и да се покачи цената на пшеницата, то няма да е чувствително. Производителят прогнозира, че очакваният добив ще бъде над 700 кг от декар, което в сравнение с миналата година би било един добър добив.


Добра новина за русенци и тези, които пътуват към Румъния.

Добра новина за русенци и тези, които пътуват към Румъния. ...

... Борислав Българинов. Докато заработи фериботът, по настояване на областната управа, от тази седмица се въвежда реорганизация на движението към граничния пункт. При необходимост камионите ще се спират още преди да влязат в Русе. Те ще се отклоняват към буферния паркинг на булевард "България", чиито капацитет е за около 80 тира.


Проливен дъжд над Русе парализира за кратко града. Въпреки че

Проливен дъжд над Русе парализира за кратко града. Въпреки че ...

... автомобилите си само при крайна необходимост. Образуваха се опашки от автомобили в по-ниските части на булевардите, които се превърнаха в езера. Много от водачите предпочетоха да не рискуват и изчакаха водата да се оттече. Това обаче затрудни трафика в Русе. Снимка: bTV                Предвижда се фериботната връзка между Русе и Гюргево да бъде

Предвижда се фериботната връзка между Русе и Гюргево да бъде ...

... осъществяването на фериботната връзка. От българска страна тя ще бъде председателствана от заместник-областния управител Синан Хебибов. От областната управа информираха, че в началото на идната седмица се планира реорганизация на движението в района на ГКПП "Дунав мост", като при необходимост камионите ще бъдат спирани още преди да влязат в Русе.


Русенецът Теодор Цветков ще опита да преплува 181 км от

Русенецът Теодор Цветков ще опита да преплува 181 км от ...

... кауза за справяне с глобалното затопляне. Първата награда в състезанието не е парична. За победителя има само медал и купа. За Теодор Цветков обаче по-важен от наградата е примерът, който се дава на подрастващото поколение и на всички, които не се отказват да следват мечтите си и да правят добро.


Общо 94 780 къса цигари са конфискувани от митничарите при

Общо 94 780 къса цигари са конфискувани от митничарите при ...

... отклонено към халето за щателен оглед. Водачът се опитал да избяга, но бил настигнат от митничарите. В буса били открити 15 200 къса цигари. На шофьора са съставени два акта за извършените нарушения. При друг случай около 39 000 къса цигари били открити в канапе, транспортирано с микробус за Франция.Русе се възстановява след вчерашния пороен дъжд, който за кратко

Русе се възстановява след вчерашния пороен дъжд, който за кратко ...

... работят, но диаметърът им е недостатъчен. Шахтите също се чистят постоянно, увери той. Предстои ремонт на ВиК, който русенци очакват с нетърпение, каза още Наков. Междувременно днес ще се оправят щетите в част от бул. "България" в града, където заради пороя се е изсипала земна маса. Снимка: bTV    


31 тона отпадъци от 4 общински терена са извозили служителите

31 тона отпадъци от 4 общински терена са извозили служителите ...

... и до селата Просена, Долно Абланово, Ново село, Хотанца, Мартен и Сандрово.Служителите на общинското предприятие "Паркстрой" работят и по поддръжката на Лесопарк "Липник", като през месец май те продължават с почистването и изхвърлянето на отпадъци от неговите терени и с изрязването и премахването на сухи и опасни клони в тях.


Русенци се обявиха против изграждането на нова леярна в Западната

Русенци се обявиха против изграждането на нова леярна в Западната ...

... и за неспазване на строителните разпоредби. В същото време граждани организираха и подписка срещу изграждането на леярната, която ще бъде приложена към протокола от общественото обсъждане и предадена в срок на Регионалната инспекция по околната среда и водите, която трябва да реши дали компанията може да осъществи инвестиционното си намерение


Международен фестивал

Международен фестивал "Живи статуи" Русе 2021 ще се състои на ...

... съответно на 24 и 25 юни. Тази уникална намеса на културата и изкуството в градска среда става възможна благодарение на Община Русе, която подпомага провеждането му по програма "Култура", както и с финансирането на Министерство на културата по програмата за подпомагане на фестивали в областта на професионалното театрално изкуство.  


За втора поредна година в Русе се проведе Фестивалът на

За втора поредна година в Русе се проведе Фестивалът на ...

... от русенски бизнесмен и целта им е да напомнят на децата и младежите за делото и подвига на великия българин. Фестивалът на колелца се организира от Фондация "Русе - град на свободния дух" и Сдружение "Екстрийм Скейт", със съдействието на Русенския университет "Ангел Кънчев" и фирмите "Екстрийм Спорт" и "Санси".Жителите в района на блоковете

Жителите в района на блоковете "Енергетик 1" и "Енергетик 2" ...

... мен за 2-3 месеца това може да бъде изпълнено без проблем. Стига да има добро време за това, като атмосферни условия", казва Магдалина Илиева, зам.-кмет по "Устройство на територията" на Община Русе. За облагородяване и на други райони в града за тази година са предвидени още 1 800 000 лв.


Възрастните хора от дом

Възрастните хора от дом "Възраждане" в Русе са под ключ ...

... след което те ще се върнат обратно. Ами ако един от тези хора внесе заразата? Това е недопустимо!", коментира Енчев. През юли миналата година в дом "Възраждане" имаше огнище на COVID-19. 10 души не успяха да се преборят с инфекцията. А в момента само 60 са пожелали да се ваксинират.


Вече е определена площадка за поставяне на автоматична измервателна станция

Вече е определена площадка за поставяне на автоматична измервателна станция ...

... на територията на Русе. От МОСВ припомнят, че на 18 май министърът на околната среда и водите обеща на среща с кмета на община Русе Пенчо Милков площадката да бъде определена до 4 юни. Министър Личев се разпореди веднага да бъде задействана процедурата и мястото на площадката е вече факт.


"Общински транспорт" Русе ще вземе участие в Парада на ретро ...

... ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли и мотори. За да се забавляваме заедно безопасно в Парка на младежта, организаторите отправят молба към русенци и гостите на града да бъдат търпеливи и внимателни, и да спазват всички указания за безопасност, които ще им бъдат дадени.


Опашка от камиони на

Опашка от камиони на "Дунав мост" при Русе се образува ...

... наводнена шахта за електрически кабели, която е прекъснала електрозахранването на граничния пункт. Аварията е станала на румънска територия. Трафикът за тежкотоварните автомобили беше преустановен за 40 минути в посока излизане от България. Леките коли бяха пропускани. Шахтата е наводнена заради продължителния дъжд, съчетан с високи подпочвени води в румънския участък.Русенци определят новото място за скейт площадка в града Русенци

Русенци определят новото място за скейт площадка в града Русенци ...

... растителност. Желанието на Общината е наред с изграждането на фитнес и детски площадки, да бъде създадено още едно пространство за спорт и отдих на открито, и призовава всички заинтересовани граждани да попълнят анкетата или да дадат своето мнение писмено в Деловодството на общината или на имейл [email protected] до 4 юни.


Контейнерите, предназначени за текстилни отпадъци, които бяха поставени наскоро в

Контейнерите, предназначени за текстилни отпадъци, които бяха поставени наскоро в ...

... всичките едновременно", обясни Диимтър Недев, зам.-кмет на Община Русе. И въпреки че контейнерите за текстил се използват от две седмици в Русе, единият вече е разбит от вандали. Благодарение на видеонаблюдението извършителите са задържани. А в града на възлови места ще бъдат поставени още 11 контейнера за стари дрехи.  


Предвид лошото време и прогнозата за дъждовни дни през тази

Предвид лошото време и прогнозата за дъждовни дни през тази ...

... юни събития бяха с деца от детските градини на територията на Община Русе, Общинския детски център за култура и изкуство, Общинския младежки дом, Държавния куклен театър. Също така се предвиждаше и флашмоб изпълнения от студио за съвременни танци "FREEDOM". Всички те изискват хубаво време, защото се провеждат под открито небе.


Митнически служители задържаха 4850 кутии цигари, скрити в климатици, съобщават

Митнически служители задържаха 4850 кутии цигари, скрити в климатици, съобщават ...

... при проверка служителите открили, че в три от превозваните климатици са скрити цигари, облепени с български акцизен бандерол. Към момента на проверката шофьорът не е представил необходимите документи за транспортирането на тютюневите изделия в търговски количества. Цигарите са иззети, а на водача е съставен акт за нарушаване на акцизното законодателство.


Близо 30 полицаи се включиха днес в зонално състезание от

Близо 30 полицаи се включиха днес в зонално състезание от ...

... Силистра, а при жените - тимът на русенската полиция. Състезанието се провежда в един ден, по регламент, изготвен от "Център за бойна подготовка и спорт" при АМВР. Изпълняват се специфични упражнения, в различна форма и състав на отборите, като се оценяват за време, точност на стрелбата и правилно изпълнение.  Община Русе изпрати призив за помощ в събирането на средства

Община Русе изпрати призив за помощ в събирането на средства ...

... лечение на деца в чужбина. В следващите седмици Яница ще бъде в ИСУЛ за лъчетерапия предшестваща лечението. Приятели и познати организират базар - кампания и във фейсбук. Сметката по която всеки може да преведе сума в помощ на Яница е: BG86UBBS80021018888650 титуляр: Яница Петрова Карачорова гр.Русе на латиница:Yanitsa Petrova Karachorova


Директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар

Директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар ...

... ги съхраня", каза Атанасов. 54-годишният Теодор Атанасов бе назначен за директор на Областната дирекция през април 2015 г. Започнал е професионалната си кариера в МВР през 2001 г. като оперативен работник в група "Престъпления против личността" на сектор "Криминална полиция". Атанасов не посочи конкретна причина за напускането на поста.  


"Русе е прекрасен град. Малката Виена. Архитектурно богатство на брега ...

... градския транспорт, във Фейсбук. "А този кратер в тротоара е толкова голям, че човек може цял да потъне в него. Допускам, че е възможно да има някакъв казус със собствеността на сградата и кой е отговорен за поддръжката. Обръщам се към Пенчо Милков и Община Русе с един въпрос. Кога?"


"Русе е прекрасен град. Малката Виена. Архитектурно богатство на брега ...

... градския транспорт, във Фейсбук. "А този кратер в тротоара е толкова голям, че човек може цял да потъне в него. Допускам, че е възможно да има някакъв казус със собствеността на сградата и кой е отговорен за поддръжката. Обръщам се към Пенчо Милков и Община Русе с един въпрос. Кога?"


За седма поредна година Русе ще бъде домакин на Парад

За седма поредна година Русе ще бъде домакин на Парад ...

... ретро автомобили и мотоциклети в Русе се реализира с подкрепата на редица спонсори. За да се забавляваме заедно безопасно в Парка на младежта, организаторите отправят молба към русенци и гостите на града да бъдат търпеливи и внимателни, и да спазват всички указания за безопасност, които ще им бъдат дадени.  Редовни пътнически полети между Русе и София възнамерява да осъществи

Редовни пътнически полети между Русе и София възнамерява да осъществи ...

... разпространени и в други областни градове и общини в региона. Крайният срок е 20 юни. Община Русе ще извърши частичен ремонт, който няма да засяга автентичността на сградата. В случай, че намеренията на превозвача се осъществят, ще бъде организирана редовна автобусна линия от и до Русе, която да обслужва полетите.


Областната структура на БЧК в Русе организира курс за водни

Областната структура на БЧК в Русе организира курс за водни ...

... метра свободен стил за по-малко от 50 секунди. Завършилите успешно курса ще получат свидетелство за правоспособност и право на професионална работа на басейни и водни паркове. От БЧК в Русе обясниха, че курсове за водни спасители се организират ежегодно, като през миналата година свидетелство за правоспособност са получили 18 души.


Ръкописен препис на

Ръкописен препис на "История славянобългарска" на глаголица получи като дарение ...

... благодарение на сестрата на Стойка - Яна Иванова, която я подкрепя и се грижи за нея", обясняват от Русенския исторически музей. От там допълват, че дарението е получено в музея и благодарение на Петинка Митева - председател на русенския клон на сдружение "Българска асоциация на пенсионерите и мъдростта".    


Ученичка от Русе изчезна мистериозно след полагане на матура. Близките

Ученичка от Русе изчезна мистериозно след полагане на матура. Близките ...

... дрехи и вещи в близост са открити в близост до лимана в Русе. Екип на Сектор "Спасителни оперативни дейности" (ССОД) в Русе, заедно с екип от ССОД-Варна, са оказали съдействие на Гранична полиция за откриването й. Направен е и обход с лодка. Тяло не е открито, съобщават от dunavmost.com.  


1 395 зрелостници се явиха днес на матура по български

1 395 зрелостници се явиха днес на матура по български ...

... да пишат есе, а не аргументативен текст. А някои изобщо се отказаха от третия модул. Учениците обаче подчертаха, че е много важна личността и връзката с преподавателя. Тя остава важна при всякакви обстоятелства, казва зрелостникът Емо Костадинов. На матурата в Русенско не се явиха 27 абитуриенти, допуснати до зрелостните изпити.


Със спектакъла

Със спектакъла "Двама съвсем голи мъже" в Русе ще бъде ...

... Образът на Крокодилката, който тя изгражда в спектакъла "Суматоха", й донесе престижните номинации за награда "Икар" и "Златен кукерикон". "През тези години Петя Венелинова се утвърди като творец с изключително богата палитра, който стои еднакво добре и завършено както в драматични, така и в комедийни спектакли", обясняват от Русенския театър.


С церемония по рязане на първия стоманен лист в корабостроителницата

С церемония по рязане на първия стоманен лист в корабостроителницата ...

... от европроект за доставка на специализирано оборудване за драгиране на река Дунав. Той включва още драга, тръби за транспортиране на наноси, шалан и понтон. Общата сума е 20,6 млн. лева. Стойността на маневрения кораб е 5,4 млн. лева без ДДС, като се очаква да бъде завършен до края на годината.


Бившият локомотивен и вагонен завод в Русе ще се превърне

Бившият локомотивен и вагонен завод в Русе ще се превърне ...

... университета в сферата на иновации в железопътния транспорт. Управлението на "Индустриален парк ЛВЗ" е възложено на инж. Спасимир Димитров, доскорошен директор на дирекция "Обществен ред и сигурност" в община Русе. Той е магистър инженер по "Радиоелектроника и радионавигация", магистър по "Национална сигурност и отбрана" и "Икономика и управление на промишлеността".


До 4 юни ще бъде определена площадка за поставяне на

До 4 юни ще бъде определена площадка за поставяне на ...

... до задължително изменение на разрешителното, ще бъдат наложени санкции по най-бързия начин", е казал министър Личев. Той се е ангажирал за осъществяване на дипломатически контакти за включването на Община Русе в Международна експертна група Румъния - България по спогодбата за околната среда, в която се разглежда и качеството на въздуха.


От началото на годината екипите на ОП

От началото на годината екипите на ОП "Комунални дейности" са ...

... граждани. От януари досега те са действали по 25 случая за неправомерно паркиране и са предали 30 сигнала, свързани с аварийни и спешни ремонтни дейности. За спазването на реда и подобряване организацията по паркиране на територията на Русе отдел "Платено паркиране и репатриране" работи съвместно с Центъра за видеонаблюдение.  


Градушка и буря удариха снощи населени места край Русе. Най-много

Градушка и буря удариха снощи населени места край Русе. Най-много ...

... Няма един тротоар направен, хората сами си правят пред къщите и гаражите", казва Владимир Радоев. От кметствата настояват държавата да даде повече средства на общините, за да могат да се справят с подобни бедствия сами. От община Русе са обещали, че още днес ще изпратят техника, която да изчисти калта.


Русе ще бъде домакин на държавно първенство по корабомоделен спорт

Русе ще бъде домакин на държавно първенство по корабомоделен спорт ...

... откриване ще бъде в петък, 14 май, от 13,30 ч. на площада пред гребната база. Закриването е в неделя на същото място. Организатор е спортен клуб по корабомоделен спорт "змс Иван Маринов" в крайдунавския град. Надпреварата е под егидата на община Русе и Българската федерация по корабомоделен спорт.    


В Русе 88 социално слаби и хора в неравностойно положение

В Русе 88 социално слаби и хора в неравностойно положение ...

... се сключват за период от година с възможност за удължаване до три години. За да се изпълни крайната цел на новата социална услуга, живеещите в жилищата са задължени да посещават детска градина и училище, както и да започнат работа. В това ще им помагат назначени социални работници и здравни медиатори.


От днес до петък включително са осигурени

От днес до петък включително са осигурени "зелени коридори" в ...

... Само за последното денонощие са поставени 1205 ваксини, което е нов своеобразен рекорд. 847 от тях са втори прием. Други 358 души през последните 24 часа са получили първа игла от някоя от ваксините срещу коронавирусна инфекция. Предишният рекорд беше отчетен в петък срещу събота, когато бяха направени 1088 ваксини.


Всички 12 язовира в област Русе са в добро експлоатационно

Всички 12 язовира в област Русе са в добро експлоатационно ...

... захранването с питейна и битова вода в региона е от кладенци и сондажи на естествени подземни водоизточници. "Съгласно нормативните изкисвания подобен род инспекции се правят веднъж годишно, но по решение на областния управител за област Русе те се извършват два пъти в годината от междуведомствена комисия", обясниха от областната управа.


Че не можем да построим днес дори бледо подобие на

Че не можем да построим днес дори бледо подобие на ...

... Консервацията и реставрацията му са финансирани с проект от Оперативна програма „Региони в растеж“.   В поръчката има и втора обособена позиция – за сграда и съпътстваща инфраструктура към моста. Нейната прогнозна стойност е 3,2 млн. лв. без ДДС, но тя е прекратена. Мотивът е, че подадените оферти са неподходящи.   


Близо девет пъти повече оздравели отколкото заразени с COVID-19, отчитат

Близо девет пъти повече оздравели отколкото заразени с COVID-19, отчитат ...

... на това, че по-малко лаборатории за диагностика на коронавирусна инфекция работят през почивните дни. Припомняме, че днес до 16.00 ч. в МБАЛ "Юлия Вревска“ в Бяла е осигурен "зелен коридор“ за имунизация срещу коронавирус. Не се изисква предварително записване, а пожелалите могат да избират между ваксините на Pfizer и AstraZeneca.


Близо 40 шофьори и пътници ще бъдат санкционирани за нарушения

Близо 40 шофьори и пътници ще бъдат санкционирани за нарушения ...

... на полицията с общинския отдел "Видеонаблюдение и общинска кабелна мрежа". След преглед на видеоматериалите се извършват справки на заснетите превозни средства, след което собствениците им са призовавани в сектор "Пътна полиция", където да декларират кой е управлявал автомобила и кои са били возещите се в него. Извършилите се санкционират.  


В Русенско се продава агнешко месо основно от български производители.

В Русенско се продава агнешко месо основно от български производители. ...

... е с 15% повече в сравнение с миналата година.  В магазините цената започва от 13.50 лева и достига дори до 19 лв. за кг., съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. Преди дни оттам алармираха, че охладено агнешко месо от Северна Македония започват да заливат пазара у нас преди Великден.


Има голяма възможност за възстановяване на полетите от летището край

Има голяма възможност за възстановяване на полетите от летището край ...

... на окончателен договор за продажбата беше на фирмата да бъде издаден сертификат за инвестиции клас "А" от министъра на икономиката на България в срок до шест месеца. Милков коментира днес, че шестмесечният срок е изтекъл, а фирмата получила сертификат за инвестиции клас "А" за складова зона, а не за летище.


Със закупуването на 9 пиана приключи благотворителната кампания

Със закупуването на 9 пиана приключи благотворителната кампания "Талант без ...

... роял Стенуей D, частично обновени 4 концертни рояла, нови 9 пиана, 10 инструмента с подновена механика и резервни материали за ремонт и поддръжка. Сбъдната е мечтата на педагозите и младите артисти от училището, което им дава самочувствие, че учебното заведение има най-добрата база и условия за подготовка на конкурентноспособни професионалисти.


Иван Ениманев е новият главен архитект на община Русе до

Иван Ениманев е новият главен архитект на община Русе до ...

... на "Малката Виена", поддържането на богатото й културно наследство и доближаването му до съвременността", заявяват от кметството в Русе. Арх. Ениманев има опит на тази длъжност, тъй като преди това беше главен архитект на Община Сливо поле, отбелязва rusemedia.com. Син е на председателя на Русенската стопанска камара проф. Красимир Ениманев.  


Тази сутрин, в 01.05 ч., в междугарието Ветово-Сеново дерайлират четири

Тази сутрин, в 01.05 ч., в междугарието Ветово-Сеново дерайлират четири ...

... Варненският апелативен съд ще гледа делото за влаковата катастрофа в Хитрино, съобщава БГНЕС. На миналото заседание делото беше отложен... Разрушен е повече от 2 км железен път. Композицията се състои от 28 вагона и се е движила по направление гара Русе разпределителна-Белозем. Причините за инцидента се изясняват. Заглавна снимка: Архив


Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата

Хищници са нападнали някои от гнездата на пеликаните в резервата ...

... интерес на туристите да посещават музея, резервата. Надяваме се пеликаните отново да се завърнат на платформите, за да имам какво да наблюдаваме и нашите туристи какво да наблюдават", каза екскурзоводът Ива Георгиева. От екоинспекцията предвиждат изграждане на висока ограда в района на колонията, която да предпазва пеликаните от бъдещи нападения.


За първи път Вазата в Русе ще бъде попълнена с

За първи път Вазата в Русе ще бъде попълнена с ...

... транспорт, подлези, надлези и велоалеите, които не са част от пътното платно. Със седем нови комунални машини разполага предприятието в момента, като днес бяха доставени последните две с капацитет от 4 кубика. Всички те притежават прикачен инвентар както за метене, миене и дезинфекция, така и за снегопочистване и опесъчаване.  


Над 100 деца от Русе ще имат възможност да се

Над 100 деца от Русе ще имат възможност да се ...

... е голям, но училищата, които имат възможност да провеждат такива занимания, са твърде малко. Затова част от проекта е и изработването на видео уроци, които ще бъдат качени в интерактивна онлайн платформа. Те ще бъдат достъпни за всички деца и учители, които нямат възможност да участват пряко в обученията.  


Русенският музей ще създаде виртуален 3D-продукт с обектите Средновековен град

Русенският музей ще създаде виртуален 3D-продукт с обектите Средновековен град ...

... страните по Дунав, неговото опознаване, изучаване и представяне, а важен акцент се поставя върху археопарковете. Целта е те да се интегрират в градските пространства и да се превърнат в инструмент за развитието на градската среда с произтичащите от това икономически въздействия, които да съдействат за устойчивото развитие на културния туризъм.


Изложбата

Изложбата "Значими жени в историята: от Прага през Братислава до ...

... сдружението "Европейски пространства 21" в партньорство с Историческия музей в Русе, а "Първите жени" - на Посолството на Словашката република. В "Чешките героини" са представени забележителни чешки жени - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки. Експозицията може да бъде разгледана до 23 май тази година при спазване на необходимите противоепидемични мерки.


Дарение от 5000 риби от вида каракуда с общо тегло

Дарение от 5000 риби от вида каракуда с общо тегло ...

... кметството обясняват, че каракудата е една от най-издръжливите на климатични условия видове риба. Тя не се отличава с особени кулинарни качества, но е изключително подходяща за практикуване на спортен риболов. Такава е и целта на благотворителната инициатива - въдичарството да е все по-предпочитан начин за отдих и забавление за русенци.


Проучванията на селищна могила на близо 7000 години край русенското

Проучванията на селищна могила на близо 7000 години край русенското ...

... регулиране на огъня и температурата на затопляне. Най-вероятно пещта е била предназначена за изпичане на керамика и за термична обработка на храна. Моделът на този тип съоръжения се използва и усъвършенства в по-късните археологически епохи. От Русенския музей информират, че под сградата с пещите се проучва и друга по-ранна постройка.


Русенският окръжен съд отложи делото за незаконно притежавана археологическа колекция

Русенският окръжен съд отложи делото за незаконно притежавана археологическа колекция ...

... лева. Съдът може да наложи и конфискация до една втора от имуществото на виновния, както и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност. На днешното заседание трябваше да бъдат разпитани свидетели и вещи лица. Делото беше отложено за 2 юни.


Повече велоалеи и повече толерантност на пътя си пожелаха русенци,

Повече велоалеи и повече толерантност на пътя си пожелаха русенци, ...

... места обаче няма велоалея и трябва да се движим вдясно на пътното платно", коментира Мартин Христов правилата за движение с електрически тротинетки. Оказва се, че не всички участници в движението познават добре правилата. Затова и любителите на електрическите тротинетки призоваха за повече толерантност и спазване на правилата на пътя.  


Инициативата

Инициативата "Не бъди дърво, засади такова" ще се състои утре ...

... клуб-Русе "Сексагинта приста", съобщиха от общинската управа в града. Идеята е да бъдат засадени фиданки в дворове на различни русенски учебни заведения. Целта е младите хора да участват активно в превръщането на Русе в един "по-зелен" град, както и да бъдат създадени навици у тях за опазване на околната среда.


Нормално приключи изборният ден в област Русе, съобщиха от Районната

Нормално приключи изборният ден в област Русе, съобщиха от Районната ...

... е минала безпроблемно. Не липсват обаче и грешки при отчитането на преференциите. От Районната избирателна комисия напомнят, че в графата без преференции трябва да се запише разликата между действителните гласове за съответната партия и подадените преференции. Очаква се забавяне при обработката на данните от секции, където е имало машинно гласуване.


От Районната избирателна комисия в Русе съобщиха и за сериозно

От Районната избирателна комисия в Русе съобщиха и за сериозно ...

... и жалба, според която в секция с над 300 избиратели липсва машина за гласуване. Сигналът е изпратен по компетентност до Централната избирателна комисия. След проверка на място като неоснователен е преценен друг сигнал - съмнение, че се оказва натиск върху възрастни хора в село Одринци да гласуват за определена партия.


204 495 са хората с право на гласуване в Русенска

204 495 са хората с право на гласуване в Русенска ...

... глас. Това обаче беше преодоляно. От ръководствата на болниците са осигурили защитни облекла на членовете на избирателни комисии, от Министерството на здравеопазването са изпратили маски и дезинфектанти и всичко би трябвало да гарантира спокойното протичане на изборите. За самото гласуване е осигурено отделно помещение, а санитари помагат на пациентите.  


Най-малкото количество депонирани отпадъци в Регионалното депо в Русе за

Най-малкото количество депонирани отпадъци в Регионалното депо в Русе за ...

... От местната управа информират, че продължават и дейностите по почистване на незаконни сметища на общински терени. Предприятието "Паркстрой" за година е изнесло 1960 тона отпадъци от 51 места, което струва 250 000 лева. За да се ограничат порочните практики, кметството постави и видеонаблюдение на проблемните участъци за установяване на нарушителите.


От следващата седмица в Русе започва имунизация срещу COVID-19 на

От следващата седмица в Русе започва имунизация срещу COVID-19 на ...

... в лечебното заведение ще се извършва имунизация срещу коронавирусна инфекция без предварително записване с ваксината на "АстраЗенека". От възможността да се ваксинират са се възползвали дори чужденци - англичани и холандци, които живеят в Русенско. До момента в областта са извършени 11950 имунизации, като втора доза са получили 2364 русенци.


Партийният офис на

Партийният офис на "Републиканци за България" в Русе осъмна с ...

... за заснели как "най-нагло ни късат плакатите". Според тях причина за тези атаки, че "много пречи на задкулисието и неговите кукли на конци". "Има хора, които се мислят за недосегаеми и правилата за тях не важат. Е, тяхното време изтича", заключаваот от партията на Цветан Цветанов, посочвайки датата на изборите.


Нова драга на агенция

Нова драга на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"/ИАППД/ ...

... български притоци на река Дунав. В близките дни предстои обучение на екипажа, който ще работи на драгата, както и ходови изпитания. Доставката на плавателния съд е част от проект на обща стойност 20,6 млн. лева. По него ще бъдат построени още понтон, шалан и маневрен кораб за нуждите на агенцията.


За първи път в България русенски ортопеди приложиха нов метод

За първи път в България русенски ортопеди приложиха нов метод ...

... да го използваме, естествено. Целта е не самоцелно да си усложняваме оперативната дейност, а да постигнем достатъчна стабилност, за да може пациентът да се възползва от това". Този метод на работа в ортопедията се прилага за първи път в страната, а пациентката вече е на домашно лечение в рехабилитационен процес.


Витрините на фалирали магазини по главната русенска улица

Витрините на фалирали магазини по главната русенска улица "Александровска" бяха ...

... на границите също оказва влияние. "Няма нито клиенти, нито хора на улицата. Лошо е, че в момента, като е затворено, и румънци не идват", смята собственикът на магазин Веселина Дончева. Заради икономическата криза, само по главната търговска улица в Русе, близо една трета от магазините за нехранителни стоки пустеят.  


Възможности за творчество, спорт и забавления, както и получаване на

Възможности за творчество, спорт и забавления, както и получаване на ...

... Русе, а най-добрите фотографии отново ще се търсят в конкурса "Моето незабравимо преживяване в Русе". Програмата включва още ученически конкурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски" и конкурс за къс разказ "Мостове". От кметството информират, че въпреки кризисната обстановка през изминалата година в Русе са организирани 140 събития.  


Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар.

Свинекомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради т.нар. "диамантен ...

... Северна България са жертва на нелоялна конкуренция. Две трети от месото, което се продава в страната, е внос, а в същото време нашите търговци отказват да работят с тях. И настояват българските ветеринарни служби да поставят въпроса отново пред Европейската комисия и час по-скоро да получат право да търгуват свободно.