Пазари


Bank of America повиши прогнозите си за цената на петрола ...

... барел за двата водещи сорта благодарение на свиването на резервите в САЩ и Китай. Данните показаха, че неочаквано запасите от бензин в САЩ са се понижили миналата седмица, докато тези от суров петрол спадат за пета поредна седмица. Китайските запаси също се понижават до най-ниското си равнище през тази година.


Инвестициите на американските домакинства в акции достигат рекордно ниво през ...

... от Yahoo Finance, домакинствата влагат близо 44% от средствата си в акции, което е твърде близко до нивото от 46%, достигнато през 2000 г., когато дот ком балонът се пука. Към настоящ момент дела на вложения капитал от индивидуалните инвеститори спрямо общите инвестиции дори задминава нивата от дот ком кризата.


Цената на медта се повиши за втори пореден ден във ...

... за хранителни и стратегически резерви обяви, че ще продаде на търг 20 хил. тона мед, 30 хил. тона цинк и 50 хил. тона алуминий. Според Citigroup общите държавни резерви на Китай в момента възлизат на 2 млн. тона мед, 800 хил. тона за алуминий и 350 хил. тона за цинк.От седем месеца повечето инвеститори пеят една и съща приповдигната ...

... ноември отшумяват. Отразявайки перспективата за повишение на лихвите доходността по 2-годишните американски облигации скочи до 0.27% след 14 юни, когато беше 0.16%. Тази по 30-годишните облигации, които се приемат, като индикатор за дългосрочните очаквания за растежа и инфлацията пада до 2.02% на 18 юни, при 2.21% преди срещата на Фед.


Китай ще използва своята пазарна тежест като най-голям купувач в ...

... което китайските власти изпращат на пазара, с усилията си да ограничат прекомерното движение на цените на суровините". Пекин се стреми да овладее повишаването на цените на суровините във възможно най-голяма степен. Държавният съвет миналия месец заяви, че ще предприеме стъпки за осигуряване на адекватни доставки и стабилни цени на суровините.


Инвеститорите активисти имат няколко заплашителни търговски инструменти. На първо място ...

... чрез намаляване на настойчивостта и неотсъпчивостта си. Въпреки че е започнал да прилага критерии за ESG в своите кампании, както и други ветерани като The Children`s Investment Fund, хедж фонд с активи за 30 млрд. долара, базиран в Лондон, той все още е фокусиран най-вече върху увеличаване на финансовата възвръщаемост.Новините около биткойн, блокчейн и криптовалутите напоследък се увеличават в ...

... си по-рано тази година, че криптовалутите може да се превърнат в "най-голямата финансова измама в историята" в писмо, публикувано от Financial Times. Въпреки че бъдещото регулиране на криптосистемите остава неясно, миналата седмица Базелският комитет за банков надзор заяви, че трябва да изпълняват най-строгите правила за банков капитал за всеки актив.


Активите на борсово търгуваните фондове на BlackRock надхвърлиха границата от ...

... досега, повече от два пъти над 66,2-те млрд. долара, регистрирани между януари и края на май миналата година. Около 5,2 милиарда щатски долара от притока на ETF от Vanguard през тази година са дошли благодарение на споразумение, което позволява на клиентите да конвертират съществуващ дял от взаимни фондове в ETF.


В момента икономическите и пазарните условия по света са идеални ...

... се търсене и проблеми във веригата на доставките. Остава несигурността относно ефекта на подобна инфлационна изненада, колко дълго ще се задържи инфлацията и кога Фед ще реагира. Ние вярваме в структурна промяна към по-висока инфлация. Такъв риск се подценява от пазарите, докато потенциалният растеж може да бъде надценен", сподели Бланк.


"Търсенето на петрол показа ясни признаци на подобрение." Това заяви ...

... САЩ и Китай се върнаха към старите си навици на потребление на бензин благодарение на разпространението на ваксини; Европа не изостава много. Но търсенето на енергия в Индия и Латинска Америка, където пандемията все още бушува, остава крехко. Файф посочва, че транспортът на дълги разстояния е друг източник на слабост.


Блокчейн технологията има потенциал да бъде приложена в много области, ...

... през тази седмица. Според Хсу, цитиран от изданието, целта на срещата не е да се наложи конкретна политика, а да се съберат идеи, които са се обсъдят в регулаторите. Подобна среща вече са правили и представители на Комисията за ценните книжа и на тази за контрола на пазара на деривати.Авторът е главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" Живеем в ...

... перспективите за развитие на компаниите. Но не само това. Значим фактор за оценката са ниските лихви по облигациите, тъй като те са алтернативата на инвестициите в акции, но и по-ниската цена на капитала позволява да се постигне по-висока възвръщаемост. Затова дори изключително високата оценка на американските акции днес изглежда оправдана.


Ако погледнете графиките с цените на ключовите суровини и метали ...

... 2023 г. след което ще продължи да расте до 14 хил. през 2024 г. и 15 хил. през 2025 г. Прогнозата на банката за цената на медта в следващите 12 месеца е 11 хил. долара. В момента по данни на London Metal Exchange цената за тон е малко над 9900.


С години правителствата недоволстваха и се оплакваха, докато мултинационалните компании ...

... помогна да се приемат промени в режима на трансферно ценообразуване през 2015 г. Но този път се обсъждат още две амбициозни предложения. Предпочитаният от САЩ минимален данък от 21% едва ли ще бъде договорен по-широко, тъй като страните защитават данъчния си суверенитет. Размер от 10 - 15% е много по-реалистичен.


Китай забранява на финансовите институции и компаниите за разплащане да ...

... цената за най-голямата криптовалута се понижи под 40 хил. долара за монета за пръв път от февруари месец насам. Според данни на coinmarketcap за последните 24 часа пазарът на криптовалутите е загубил близо 20% пазарната си капитализация като трудно могат да бъдат открити криптовалути, които се покачват към настоящ момент.


ВизиткаВасил Големански е един от основоположниците на модерната инфраструктура на ...

... beam. От тази гледна точка, на основния пазар в момента има няколко по-големи технологични компании като "Сирма груп холдинг", "Телелинк бизнес сървисиз" и "Алтерко". Те са част от т.н. сини чипове на борсата, като са сред компонентите на основния индекс SOFIX и са в обективите на всички инвеститори на пазара.Един от най-големите страхове на инвеститорите се появи - инфлацията. ...

... втория най-голям растеж в паричното предлагане от 120 години насам също вероятно ще компенсира негативните ефекти на пазара от проблемите в производството и доставките, като запази цените на акциите във възходящ тренд, докато Фед започне да затяга паричната си политика - стратегия, на която явно ще се съпротивлява възможно най-дълго.


Предстои технологична промяна във финансовия сектор. Биткойнът премина от мания ...

... плащанията, депозитите и заемите мигрират от банките в частни цифрови сфери, централните банки ще се затруднят допълнително в управлението на икономическия цикъл и в инжектирането на средства в системата по време на криза. Частните мрежи без надзор могат да се превърнат в "Див запад" от измами и нарушения на поверителността.


Нарастващото търсене от Китай на желязна руда, ключова за добива ...

... изчерпаните материални запаси и намаленото предлагане на кораби имат потенциала да поддържат високите превозни цени. Йоаким Ханисдал, ръководител на изследователска дейност в Cleaves Security, каза, че дълъг период на ръст на цените изглежда все по-вероятен с всеки месец, в който собствениците на кораби се въздържат и не купуват нови танкери.


Разказите на зърнопроизводителите Светослав Илчовски и Павел Стоименов разтресоха публиката ...

... транспорт е четиридесет и осем часа. Водили сме и други дела и сме печелили, но продължавам да смятам, че малки фирми като нашата, която обаче е голям данъкоплатец в България, не заслужават да минават през такива изпитания и че държавата трябва да смени стила си на управление към изрядните производители.


Кюлчетата злато станаха отново популярни тези дни след твърденията на ...

... или мед. Хората, които купуват златни кюлчета като инвестиция, трябва да купуват само злато, което съдържа името на производителя, теглото и чистотата му, обикновено изразено като 99.99% отпечатано върху лицето. Сред най-популярните лицензирани рафинерии в света, които произвеждат златни кюлчета, са канадската Royal Canadian, австралийската Perth Mint и швейцарската Valcambi.Цените на медта достигнаха рекордно високо ниво в петък, като ...

... е извадена. "Настоящият набор от проекти, които вероятно ще започнат да се изпълняват през следващите няколко години, представлява само 2.3% от прогнозираното производство на мините", каза Даниел Хейнс, анализатор в банковата група ANZ. Според него това е значително по-ниско от предишните цикли, включително 2010 - 2013 г., когато достигна 12%.


След отправените от агробизнесмена Светослав Илчовски обвинения към съсобственика на ...

... "Градус" и до днес, някои леко са увеличили дела си, като "Доверие" притежава 5.25% от компанията. Сред записалите акции обаче има още множество взаимни фондове, посредници, банки и др. В първия ден на търговията с акции на "Градус" през 2018 г. бикът пред борсата беше накичен тематично Фотограф: Цветелина Белутова


Полицейските операции по тъмно не са нещо ново в Турция, ...

... около 4% от БВП на страната, изчислява Керим Рота, бивш банкер и член на нова опозиционна партия. Това повдига няколко въпроса, казва той: "Защо започнаха такъв глупав процес, защо не беше прозрачен и кой нареди на банките да продават чуждестранна валута и при какви обстоятелства?" Правителството не даде убедителни отговори.


Цената на въглеродните квоти в системата за търговия с вредни ...

... емисиите си. Ако намалят количеството вредни емисии, като например използват възобновяеми горива или природен газ вместо въглища, фирмите са свободни да продават остатъчните квоти с цел печалба. Но ако увеличат замърсяването, компаниите трябва да купят допълнителни квоти за покриване на емисиите си по така наречения модел за ограничаване и търговия.


Жан-Марк Барки, главен изпълнителен директор на френския производител Sealock, очакваше, ...

... отбелязали най-големите понижения през януари. По-високи разходи и по-голяма бюрокрацияВъпреки че ефектът от пандемията може да е изиграл своята роля, анализаторите виждат и фактори, свързани с Brexit. Сред тях са по-високи транзитни разходи, повече бюрокрация, нови фискални правила, мита за определени стоки и разходи, свързани със закъснения заради митнически проверки.Волатилността отново се изрази в червено на пазара за крипто ...

... най-богатите 1% от американците контролират едва около 30.4% от цялото богатство на домакинствата в САЩ, показва проучването. Банката подчертава и лошият отпечатък върху природата на криптовалутата поради огромния разход на енергия, който използва. Половината от копаенето на биткойни в Китай се случва с енергия захранвана с въглища в провинцията Синдзян.


Още една банка се готви да се изправи срещу регулаторите ...

... ги отменят или разводнят на по-късен етап или да не изпълнят ключови разпоредби. Един от нарушителите е Обединените арабски емирства, където слабото прилагане е помогнало на Дубай да се превърне в рай за корумпирания капитал. Но САЩ и Великобритания също се стремят да заобикалят процеса на FATF, макар и по-невидимо.


Корпоративното данъчно облагане е един от най-проблемните въпроси в международната ...

... повиши размера на федералния корпоративен данък (отменяйки частично намаленията на Доналд Тръмп) от 21% на 28% и, което е най-важното - да увеличи процента на данъка върху печалбите на американските компании в чужбина от 10.5% на поне 21%, изчислено за всяка държава поотделно, така че да обхване всички данъчни убежища.


Близо три четвърти от малките инвеститорите вярват, че пазарът е ...

... в по-добра форма, което е увеличение с 15% спрямо резултатите от предходното тримесечие. И въпреки че опасенията около свързаните с вируса рискове се понижиха на фона на засилването във ваксинационните темпове, опасенията за нестабилността на пазара се увеличават и сега се определят като най-големия риск за инвестиционните портфейли, според проучването.


Първото тримесечие на годината донесе растеж на пазарите, макар и ...

... 1.7% в САЩ, колкото е и доходността по 10-годишните държавни облигации. След изключване на влиянието на цените на храните и горивата е измерена инфлация от 1.3%. Това е ниско ниво и не притеснява банкерите, като в същото време показва и положителен реален доход от инвестициите. Ето защо златото върви надолу.


Петролният алианс ОПЕК+ реши да увеличи производството постепенно от месец ...

... говори с принц Абдулазиз в сряда и подчерта значението на "достъпната" енергия. Резкият спад в производството в САЩ миналата година напомни на американските нефтени оператори за влиянието на ОПЕК над петролния пазар и предизвика искания от бившия президент Доналд Тръмп Саудитска Арабия организацията да намали доставките, за да подкрепи цените.


Откакто демократите приеха фискалния стимул от 1.9 трлн. долара, икономисти ...

... 55% от тях заявяват, че не знаят каква ще бъде инфлацията през следващата година. Когато имат представа, както фирмите, така и домакинствата хронично надценяват повишаването на цените. Потребителите изглеждат ненужно фокусирани върху цената на бензина. Авторите стигат до заключението, че очакванията на обществеността изглеждат "всичко друго, но не и постоянни".


Китай отново удари демокрацията в Хонконг. Налагането на строг континентален ...

... не само в Хонконг. САЩ водят тригодишна кампания срещу технологичната компания Huawei и я обвиняват в шпионаж. От 170-те страни, които използват продуктите й, само малко над десет са го забранили. Докато броят на китайските технологични фирми на стойност над 50 млрд. долара се е увеличил от 7 на 15.


Възстановяването на икономиката на САЩ далеч не е завършено, но ...

... се изпълнява през следващите десет години. Според американските медии част от плана ще бъде насочен към инфраструктурни проекти като пътища, мостове и климатични инициативи, които бяха част от предизборната кампания на американския президент. Някои членове на републиканската партия изразиха притесненията си за ръст на инфлацията след огромните харчове на правителството.


След като през изминалата година пандемията затвори огромнa част от ...

... възползва от инерцията. Поради същите причини, ръст в приходите по време на кризата и очакванията за рязък спад след края на пандемията, и други компании пожелаха да излязат на пазара като най-вече това са компании от сектора на здравеопазването и технологиите. Snowflake, доставчик на облачни услуги, също е такъв пример.


Най-справедливата цена за петрола е 60-65 долара за барел, но

Най-справедливата цена за петрола е 60-65 долара за барел, но ...

... 2021 г. търсенето на петролни продукти ще започне да се възстановява и ще видим стабилизиране на цената. Според Николай Шуманов най-важното, което трябва да следят трейдърите на петролните пазари в момента е търсенето, като двигателят ще бъде в Азия и в частност Китай. Целия разговор вижте във видео материала на


Колко неща могат да се случат за една година. На ...

... съкращението на производството до април. След това, на 6 март, американският Сенат прие законопроект на стойност от 1.9 трлн. долара, който трябва да стимулира икономическата активност в страната, която остава най-големият потребител на петрол в света. САЩ може да достигнат своите предпандемични нива на производство до края на 2023 г.


Федералният резерв на САЩ ще запази лихвите ниски, докато не ...

... да разчита на прогнозите, за да определя паричната си политика (както правеше в миналото). Любопитното е, че Джером Пауъл отказа да отговори на въпрос за специалния коефициент на ликвидност на банките (special liquidity ratio или slr) като заяви, че ФЕД подготвя нещо по темата, което ще обяви през идните дни.


Възстановяването на капиталовите пазари ще навлезе в нов етап, в ...

... ниските лихви, банките съумяват да се отлепят от дъното. Банковите акции се покачват с над 20% през 2021 г., като книжата на JP Morgan и Goldman Sachs растат стремглаво през последните няколко месеца. Секторът за управление и развитие на недвижими имоти също расте с над 25% от началото на годината.


Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да ускори изкупуването на

Европейската централна банка (ЕЦБ) се ангажира да ускори изкупуването на ...

... продължава и през първото тримесечие на 2021 г. Тя добави, че очаква ръст в БВП на региона от 4% през тази и следващата година, като предвижданията са инфлацията да бъде съответно около 1.5% и 1.2% през 2021 г. и 2022 г. Инфлацията в еврозоната за последните 20 години. Автор: Капитал Източник: ЕЦБ


След Голямата депресия и Втората световна война правителствата в развитите

След Голямата депресия и Втората световна война правителствата в развитите ...

... Гъвкави системи за цифрови разплащания ще намалят необходимостта от скъпия универсализъм като инструмент за реакция и ще позволят по-добро насочване, определяне на помощите и по-бързо време за реакция при проблем. Цифровите системи също така позволяват и възможността за спешно извършване на временни плащания в брой на всички домакинства в страната.


гледано: 12   0 гласа Най-вероятно се намираме в следващия

гледано: 12   0 гласа Най-вероятно се намираме в следващия ...

... от пандемията от Covid-19? Ще се намесва ли Фед в бъдеще? Кои са опасностите при рисковите активи? Ще има ли инфлация в САЩ и кога може да се очаква промяна в потребителското поведение?Вижте целия разговор във видео материала на .Видеа с всички гости на предаването "В развитие" гледайте .  


Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са

Доставките на пресни плодове от Южна и Централна Америка са ...

... Бразилия все още продължават да се борят с COVID-19, което затруднява доставката на пресни портокали, а това води до значителното увеличение в цената на замразения сок. Въпреки драстичното поскъпване портокаловият сок едва ли ще размени мястото си със златото като най-добра суровина за инвестиция в зората на евентуална финансова криза.


Рестартирането на икономиките продължава да движи европейските и американските пазари.

Рестартирането на икономиките продължава да движи европейските и американските пазари. ...

... си през март. "Оптимисти сме покрай ваксината и отварянето на все повече компании. Това е основният фокус на пазарите в момента", коментира пред Reuters Едуард Парк от Brooks Macdonald Asset Management. На петролните пазари сорт Brent се понижи и за втора поредна сесия се търгува под 35 долара за барел.


Доналд Тръмп смята, че Фед трябва да приеме отрицателните лихви,

Доналд Тръмп смята, че Фед трябва да приеме отрицателните лихви, ...

... риск, вероятно биха се оказали политически трудни за реализиране. Междувременно далеч по-мощните оръжия - като фискални стимули в комбинация с покупки на активи от централната банка - все още не са достигнали своите икономически и политически граници. Тъй, че впускането далеч в нулев терен все още не изглежда напълно оправдано.


Уолстрийт обича добрите новини. А когато става въпрос за напредъка

Уолстрийт обича добрите новини. А когато става въпрос за напредъка ...

... а третият и заключителен етап, при който ще бъдат имунизирани няколко десетки хиляди доброволци, трябва да стартира през юли. Всички тези надежди са причината акциите на Moderna да поскъпнат с над 300% за три месеца. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми


Политиците от развиващите се пазари често се оплакват, че чуждестранният

Политиците от развиващите се пазари често се оплакват, че чуждестранният ...

... "Най-рационалният ход би бил да се позволи на лирата да се търгува свободно и да се публикува пакет от реформи, в идеалния случай под надзора на Международния валутен фонд." Има само един проблем. Г-н Ердоган не иска да има нищо общо с МВФ. По тази тема турският президент няма колебания.


[Shutterstock] Цената на златото достигна най-високата си стойност от 2012

[Shutterstock] Цената на златото достигна най-високата си стойност от 2012 ...

... е поскъпнал с 20%, по данни на Tradineconomics. Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Петролът също поскъпва стабилно в понеделник - с по 5-6% при основните сортове brent и американския WTI. Цените им са съответно 34.13 и 31 долара за барел.


Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на

Цветослав Цачев е главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг" Един ...

... има много висок доход от дивиденти и далеч по-добра оценка на акцията. Друг плюс за френската компания е диверсификацията във възобновяеми енергийни източници, докато американските ще трябва да инвестират десетки милиарди, за да наваксат изоставането. Това е предимството на европейските компании, защото диверсификацията извън изкопаемите горива е инвестиция за бъдещето.


Корпоративният инвестиционен кредит в САЩ и Европа извън финансовия сектор

Корпоративният инвестиционен кредит в САЩ и Европа извън финансовия сектор ...

... като компаниите се нуждаят от ресурси. Последните им прогнози, публикувани в края на април, предвиждат печалбите им за 2020 г. около или евентуално надвишаващи миналите рекорди. Най-висок AAA рейтинг за S&P и Moody`s от акционерите, ако не и от почти всички останали. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система в

Започнаха да се появяват пукнатини в глобалната финансова система в ...

... и енергия са сред най-засегнатите от кризата и представляват най-висок риск за финансовата система и кредитния рейтинг на компании от тези индустрии се оценява като junk (пример Boing). В резултат рейтинговите агенции не спират да актуализират своите оценки, прогнози и рейтинги, очакванията за неизплащане по кредитите също се повишават рязко.


За социалистическа държава Китай е учудващо зависима от частния бизнес

За социалистическа държава Китай е учудващо зависима от частния бизнес ...

... един чуждестранен наблюдател, стабилният частен сектор също така е полезна "ваксина" - такава, която укрепва режима срещу по-свободолюбивите предприемачи. По-добре за тях е да насочат енергията към предприемачеството. За щастие на Си Цзинпин мнозина все още са щастливи да направят точно това. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Уорън Бъфет по време на срещата с акционери и инвеститори

Уорън Бъфет по време на срещата с акционери и инвеститори ...

... това как да донесе доходност." Бъфет е известен и с това, че приема инвестирането като покупка на даден бизнес, а не търсене на бърза доходност. Очевидно работещ модел, който стои и зад компанията Berkshire Hathaway с капитализация от 430 млрд. долара и цена на една акция от 264 хиляди долара.


[Shutterstock] За някои компании на фондовите борси криза сякаш не

[Shutterstock] За някои компании на фондовите борси криза сякаш не ...

... теми Тази седмица компанията публикува и отчет за първото тримесечие, с който изненада приятно пазара. Beyond Meat излиза на печалба от 1.8 млн. долара при загуба година по-рано. Приходите й са нараснали с над 140% до 97.1 млн. Достатъчен повод акциите да поскъпнат с цели 7% веднага след обявяването им.


Развитите икономики ще имат среден бюджетен дефицит 11% от БВП

Развитите икономики ще имат среден бюджетен дефицит 11% от БВП ...

... репутация на фискални ястреби са склонни да подкрепят днешните спешни разходи, а някои дори искат помощите да бъдат увеличени. И все пак по един или друг начин сметката рано или късно ще дойде и може да няма безболезнен начин да я платим. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


[Shutterstock] Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са

[Shutterstock] Никога в историята на капиталовите пазари инвеститорите не са ...

... за напредъка около ремдесивир. Въпрос, който инвеститори, акционери и журналисти може да повдигнат още по време на конференцията за обявяване на финансовите резултати. Очакванията на повечето анализатори са лекарството да не се окаже магическото хапче, което веднага прекратява болестта, но да има известна ефективност най-вече в ранните етапи след заразяването.


Още след първоначалния спад в цената на петрола и масовото

Още след първоначалния спад в цената на петрола и масовото ...

... "Явно петролните резерви на големите страни вече са запълнени с оглед подготовката за кризисна ситуация, свързана с пандемията от коронавирус. И от там нататък вече няма кой да се появи като институционален и глобален играч да пълни резерви от петрол", коментира Сеизов. Всички гости на предаването "Insider" може да гледате тук.


Компаниите, чиято дейност е пряко зависима от потреблението на хората

Компаниите, чиято дейност е пряко зависима от потреблението на хората ...

... проблемите си и затворени магазини по света се радват на сериозен инвеститорски интерес. От началото на годината производителят на iPhone e на минус, но за последните 30 дни акцията е на плюс. Уолстрийт очаква с нетърпение финансовия отчет за първото тримесечие на годината. Той ще бъде публикуван на 30 април.


Blackrock обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020

Blackrock обяви финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020 ...

... има и друга причина за оптимизма на изпълнителния директор по време на кризата. Blackrock е основен помощник за изпълнението на огромните покупки на финансови инструменти от страна на Федералния резерв, чиито програми стартираха основно през април, тоест не са отразени в настоящия отчет, но със сигурност ще присъстват в следващия.


Отговорът на държавите срещу коронавируса, където x = фискалния стимул

Отговорът на държавите срещу коронавируса, където x = фискалния стимул ...

... с благословията на МВФ, за да "ограничат увеличаващите се отливи". След като попречиха на работната ръка да се движи и да напуска свободно рамките на техните граници, някои преуморени развиващи се страни може да се изкушат да блокират инвестиционния капитал да се премести или да напусне местния финансов пазар свободно.


Ню Йорк е най-голямото огнище на заразата в САЩ. Уолстрийт

Ню Йорк е най-голямото огнище на заразата в САЩ. Уолстрийт ...

... 350 работни места в Оклахома и нейните мениджъри ще намалят заплатите си. Акциите на Exxon и Halliburton скочиха съответно с 4.9% и 5.7%, което се дължи и на поскъпването на петрола на фона на надеждата основните световни производители на да се съгласят да намалят производството си на среща в четвъртък.


Американските борси направиха пореден скок нагоре, този път с по

Американските борси направиха пореден скок нагоре, този път с по ...

... са с 20% надолу спрямо най-високата си историческа стойност, записана в края на февруари тази година. От тогава само компаниите от S&P са изтрили над 6 трлн. долара от стойността си заради коронавируса. Освен това икономиката ще се свие през първото тримесечие и ще се срине през второто заради пандемията.


Уолстрийт започна месеца със сериозен спад от над 4% на

Уолстрийт започна месеца със сериозен спад от над 4% на ...

... загубиха почти наполовина от стойността си. Експертите предупреждават, че цените на петрола могат да се доближат до едноцифрени стойности заради изчерпване на хранилищата за съхранение. Акциите на авиокомпаниите и круизните оператори продължиха да поевтиняват, като тези на United Airlines се понижиха със 17%, а на Carnival Corp - с 24%.


Сега не е моментът за притеснения за държавния дълг. Докато

Сега не е моментът за притеснения за държавния дълг. Докато ...

... страни. Финансирането чрез печатане на пари в този мащаб без последици за инфлацията ще преобърне представите на хората за лимит на дълговете. Каквото и да се случи обаче, това няма да е първият път, в който по-време на криза се пренаписват правилата. 2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved


Заради коронавируса физическата сграда на Уолстрийт е затворена и търговията

Заради коронавируса физическата сграда на Уолстрийт е затворена и търговията ...

... не са така засегнати от коронавируса или трусовете на борсата и една от малкото промени в работата им беше да изнесат офисите си вкъщи, което в техния случай е постижимо. Някои производители на особено важен в момента софтуер, като такъв за видеоконферентни разговори или дистанционна работа, дори печелят от кризата.


Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец,

Цените на петрола паднаха с над 50% през последния месец, ...

... бюджетът е балансиран при цена поне 40 долара за барел. Зам.-министърът на енергетиката Павел Сорокин каза през миналата седмица, че страната има валутни буфери и ще се възползва от девалвацията на рублата, но при цена 25 долара в продължение на 2-3 години ще има сериозни проблеми и недоволство сред населението.


През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия

През седмицата борсите направиха най-големия тридневен скок от Голямата депресия ...

... фондове, които се очаква да се насочат към повече акции в портфолиото си и по-малко облигации, чиято доходност става все по-ниска. Подобно на тази седмица, какво ще стане през идната зависи дали инвеститорите ще се фокусират върху случващото се във Вашингтон или върху черната картина в останалата част от страната.


За близо 1 млрд. души по света има временни или

За близо 1 млрд. души по света има временни или ...

... днешната криза също може да доведе до възраждането на някои бизнеси, както и до създаването на нови индустрии. Сравненията с онова мъчително време в световната история не трябва да се правят с лека ръка. Това, че сравненията изглеждат удачни, е просто знак за това колко зле изглеждат нещата в момента.


Очакванията на съсобственика на

Очакванията на съсобственика на "Севан" Артур Акопян са търговията със ...

... на оборота си с около 10%. За 2017 г. приходите на компанията са 445 млн. лева, а печалбата е около 13 млн. лева, като оборотът й през 2018 г нараства с 5%. Заедно с ръста на изнесеното количество зърно през последните години започва спад на маржа на печалбата, казват собствениците.