Макро


Федералното бюро за разследване потвърди, че свързаните с Русия REvil

Федералното бюро за разследване потвърди, че свързаните с Русия REvil ...

... сряда." Ударът доведе до спирането на всички заводи за говеждо месо в САЩ, които формират почти една четвърт от американските доставки. "В неделя, 30 май, JBS USA определи, че е обект на организирана атака за киберсигурност, засягаща някои от сървърите, поддържащи нейните северноамерикански и австралийски ИТ системи", каза тогава JBS.


На 27 май 2021 г. за тринадесета поредна година бяха

На 27 май 2021 г. за тринадесета поредна година бяха ...

... за 2020 г. е Михаил Антонов, управител на застрахователен брокер "АВВИ" ООД. Церемонията завърши по традиция с обща снимка на всички наградени компании и призьори, специални гости и членове на Организационния комитет. Медийни партньори на годишните награди са: Investor.bg, Bloomberg TV Bulgariа, Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Money.bg, Еconomic.bg, Standartnews.com, Insmarket.bg.


Благотворителна инициатива в името на развитието на младите талантливи деца

Благотворителна инициатива в името на развитието на младите талантливи деца ...

... Мениджмънт" да помага на родителите да се грижат за бъдещето на децата си, като спестяват и инвестират редовно в тяхното бъдещо развитие. Част от тази стратегия е и продукта на компанията "ОтЛИЧЕН Финансов План". В деня на детето управляващото дружество е организирало и подаръци за всички малки посетители на изложбата.Цената на медта продължи да пада, въпреки заплахата от стачка

Цената на медта продължи да пада, въпреки заплахата от стачка ...

... с 40%. Същевременно търсенето в Китай се възстановява, след като цените се оттеглиха от последните си рекордни нива. Неотдавна от Morgan Stanley оповестиха, че печалбите от метали, желязна руда и зърнени храни ще спаднат към края на годината след "превишаване на нивата, които могат да бъдат оправдани от основните положения".


Министърът на финансите Асен Василев заяви, че при прегледа, който

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че при прегледа, който ...

... коментира Асен Василев. Изпълнителният директор на агенция "Митници" Пламен Тонев обясни, че за периода януари април по отношение на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67.4 млн. лева. При горивата неизпълнението е 18.4 млн. лева, алкохола и алкохолните напитки 2.2 млн. лева, тютюневите изделия - 52.2 млн. лева.


Кои са световните тенденции в сферата на банките и финансите,

Кои са световните тенденции в сферата на банките и финансите, ...

... канали" в УниКредит Булбанк и Георги Георгиев, Software Development Manager, Smart IT, част от MFG. "Банки и финанси"се провежда с подкрепата на УниКредит Булбанк, MGF, Пощенска банка, Software Group, LIREX, F5, TBI Bank. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, SmartMoney.bg и списание BusinessGlobal.Американците са най-харчещата нация в света. Особено по време на

Американците са най-харчещата нация в света. Особено по време на ...

... с празника. Това може би е и най-голямото доказателство, че във времена на криза хората изпитват огромна нужда от празници, от срещи с близки хора и от освобождаване на напрежението. А колко ще похарчат българите този Великден и за какво ще са основните ни разходи? Отговорите ще научим съвсем скоро.


Комисията за финансов надзор представи публично проекта си за изграждане

Комисията за финансов надзор представи публично проекта си за изграждане ...

... информационна система в Комисията за финансов надзор. Общата стойност на проекта е 4 999 980,50 лв., от които 4 249 983,42 лв. европейско и 749 997,08 лв. национално съфинансиране. Срокът за изграждане на Единната информационна система за нуждите на Комисията за финансов надзор е предвиден за есента на 2023-та година.


Маркетинг стартъпът Iterable Inc. уволни главния си изпълнителен директор, предава

Маркетинг стартъпът Iterable Inc. уволни главния си изпълнителен директор, предава ...

... живота си. MDMA, или екстази, пък скоро може да получи одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ като средство за справяне с постравматичен стрес. Iterable е основана през 2013 г. и расте бързо, привличайки клиенти като DoorDash и Zillow. Компанията е оценена на около $2 млрд.


Сърбия е страната, в която се намират 10% от световните

Сърбия е страната, в която се намират 10% от световните ...

... обяви, че минималната концесионна такса за проекта ще бъде 5%, като допълни, че добивът на литий ще бъде разрешен докато не бъде изграден завод за електромобили в страната. С подкрепата на правителството в Белград добивът на литий в страната рано или късно ще стане реалност. За добро или за лошо.


Пандемията засили внедряването на нови технологии, изкуственият интелект става все

Пандемията засили внедряването на нови технологии, изкуственият интелект става все ...

... Tech of Tomorrow се проведе с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър" и Kaldata.com.Когато наскоро 12 от най-големите футболни клубове на Европа обявиха,

Когато наскоро 12 от най-големите футболни клубове на Европа обявиха, ...

... състезава срещу най-добрите." Футболните легенди Гари Невил и Рой Кийн също се обявиха против. В заключение можем да кажем две неща. Първото е, че независимо дали един футболен проект е справедлив или не толкова - натиск в спорта определено има. Второто е, че промяна на статуквото засега е мисия невъзможна.


Интернет и новите технологии са основният катализатор за трансформация на

Интернет и новите технологии са основният катализатор за трансформация на ...

... Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър" и Kaldata.com.


Все по-нашумялата тема за бъдещето на дигиталните плащания, отвореното банкиране,

Все по-нашумялата тема за бъдещето на дигиталните плащания, отвореното банкиране, ...

... Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър" и Kaldata.com.


Пазарът на труда се променя постоянно — с още по-голяма

Пазарът на труда се променя постоянно — с още по-голяма ...

... да бъдат. Моят фокус би бил, бих насочил моите деца натам, към дисциплини, които са свързани с данни, с облачни услуги, с блокчейн — как да използват тези неща днес, за да създадат бизнес модел и да се справят добре в една компания", коментира той. Целият разговор гледайте във видеото.


В средата на февруари тази година Тексас, който е вторият

В средата на февруари тази година Тексас, който е вторият ...

... не могат да го доставят при цена под 2 хил. долара за Mwh. Точно това описват някои потребители в Twitter, отбелязвайки, че техни съседи са оставали без ток за по няколко минути. Добрата новина за жителите на Щата на самотната звезда е, че се очаква поредното застудяване да е краткотрайно.Конференцията на Investor.bg Tech of Tomorrow продължава да анализира бъдещето

Конференцията на Investor.bg Tech of Tomorrow продължава да анализира бъдещето ...

... Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, Sofline, Atos, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър" и Kaldata.com.


Бизнесът в България има все по-голям интерес към иновациите в

Бизнесът в България има все по-голям интерес към иновациите в ...

... сектор. Tech of Tomorrow се провежда с генералната подкрепа на Алтерко и BoneX. Основни партньори са Accenture, Sirma и FANUC. Събитието се организира с подкрепата на Siemens, Пощенска банка, ATOS, Леново България, Dental Care Center, Индустриален Холдинг България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, "Мениджър" и Kaldata.com.


Кризата несъмнено промени света, обществото и бизнеса. Според различни експерти

Кризата несъмнено промени света, обществото и бизнеса. Според различни експерти ...

... още важни теми, свързани с индустриалната автоматизация в първото издание на конференцията Tech of Tomorrow. То ще започне точно в 14:15 часа и може да се гледа безплатно на живо на дигиталната стрийминг платформа за събития , както и на . Цялото интервю на доц. д-р Боян Жеков гледайте .


Днес беше даден официален старт на първия и единствен по

Днес беше даден официален старт на първия и единствен по ...

... предприеме Зеления център. Сред тях са повишаване на информираността сред бизнеса, надграждане на кодекса за добро корпоративно управление с аспектите на екологичното развитие и социалната отговорност, създаване на борсов Зелен индекс, който да насърчава компаниите да въвеждат ESG практиките, както и да отличава тези, които го правят по най-добрия начин.


В края на 2020 и началото на 2021 година bitcoin

В края на 2020 и началото на 2021 година bitcoin ...

... увеличи в следващите години, стимулирано от интереса към новите водородни технологии в сектора. Цената на иридия, който се използва и за производството на свещи за автомобили, се изкачи до 6000 долара за тройунция. Това го прави повече от три пъти по-скъп от златото, което се търгува за около 1730 долара.Светът не се нуждае от повече проблеми, свързани с тоалетна

Светът не се нуждае от повече проблеми, свързани с тоалетна ...

... транспорт растат, а времето за доставки се увеличава. Кризата с контейнерите бе създадена от огромното търсене от страна на Китай. Ако ситуацията се запази, то тя има потенциала да ускори инфлацията. Как дефицитът на контейнери подрина търговията За потребителите това означава по-високи цени на стоките, внесени от Китай по празниците


На фона на кризата, създадена от засядането на един от

На фона на кризата, създадена от засядането на един от ...

... да поемат само капацитета на малки съдове. Това, което ще направи проекта в Стадхавет уникален, е, че през нещо ще могат да преминават и големи кораби. Влизането в тунела ще се управлява чрез светофарна система, а интериорно той ще прилича на "голяма и дълга планинска зала", изтъкват от бреговата администрация.


Мексиканската дестинация Лос Кабос бе обявена за първата сертифицирана туристическа

Мексиканската дестинация Лос Кабос бе обявена за първата сертифицирана туристическа ...

... хотели като Nobu Los Cabos, обещават безплатно настаняване в периода на тези две седмици. Останалите хотели правят отстъпки от над 30% от ценовите оферти. В Лос Кабос вече се наблюдава увеличение на туризма. "Наши редовни гости, които не бяха идвали вече една една година, сега се връщат ваксинирани", казва Еспонда.


Автомобилите на Google Street View започват отново обиколка на България,

Автомобилите на Google Street View започват отново обиколка на България, ...

... по този начин тяхната поверителност е защитена. Street View е популярна функция в Google Maps, която в момента е достъпна в повече от 220 страни по света, включително Антарктида и Арктика. Предлага се на настолни компютри и мобилни устройства, както и в Google Earth. Обиколката ще започне на 26-ти март.


31% от младежите на възраст до 31 години и 16%

31% от младежите на възраст до 31 години и 16% ...

... Изследването обаче също разкрива, че повечето премествания не са на твърде далечно разстояние от първоначалната точка, в която хората са живели. Най-честият радиус не в рамките на 40 км от предишната дестинация. В изследването са попаднали малко над 5 хил. пълнолетни в страната, а данните са базирани върху пощенските регистри.Основателят на

Основателят на "Амазон" Джеф Безос прави радикално предложение: цялата тежка ...

... нации и две различни политически системи. Ставаше дума за надмощие и международна слава. Днес вече става въпрос за нещо съвсем различно - за глобализация, която се простира дори и в Космоса. Това вече не е "друг свят", а част от нашия свят - част от един огромен пазар на бъдещето.


Визия, основана на силните страни - към това трябва да

Визия, основана на силните страни - към това трябва да ...

... 20-ия юбилей на Investor.bg, както и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 25 март от 21:30 часа. Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.


Цените на калай са на върхове, които не са наблюдавани

Цените на калай са на върхове, които не са наблюдавани ...

... момента е: това е бичи пазар. Всичко се покачва по време на такъв. Въпреки че има потенциал да върнете инвестицията си многократно, има много неща, които могат да се объркат. Стойте наоколо достатъчно време, но не дълго. Авторът притежава акции на компаниите, описани в текста. Статията не е инвестиционен съвет


Днес на обяд тунел

Днес на обяд тунел "Витиня", който е най-дългият в България, ...

... система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват по-висока безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент", изтъкват от АПИ. "Витиня" обаче не е единственият проблем на "Хемус", чиито виадукти се ремонтират вече от осем години.


Конференцията Knowledge City на Investor.bg продължава да чертае образа на

Конференцията Knowledge City на Investor.bg продължава да чертае образа на ...

... най-четеният икономически сайт в България празнува 20-ия си юбилей и отбелязва 20 години успех и постоянен растеж. Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.


Превръщането на един град в

Превръщането на един град в "умен" и използването на интелигентни ...

... на живо на Investor Media PRO, както и на сайта и в социалните мрежи нa Investor.bg/live. Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, A1, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България. Медийни партньори на събитието са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg, Градът Медиа Груп, Kmeta.bg.


Ядреният инцидент във Фукушима, който разтърси света на 11 март

Ядреният инцидент във Фукушима, който разтърси света на 11 март ...

... Въпреки подновената работа на един реактор в Сендай през 2015 г., ядрената енергия почти изчезна от енергийния микс на Япония. През 2019 г., откогато са последните официални данни, само 7% от генерираната в страната електроенергия идва от атомни централи. Въглищата и природният газ запълниха празнината, но възобновяемите източници също растат.


Пожар е унищожил редица сървъри и временно е извадил извън

Пожар е унищожил редица сървъри и временно е извадил извън ...

... които доминират пазара. Париж смята, че OVHcloud е реална алтернатива на американските компании, но засега тя няма достатъчен мабащ, за да застраши пазарния им дял. В понеделник компанията съобщи, че ще задейства процедура по IPO. Центровете в Страсбург са част от общо 17 такива във Франция и 32 по света.


Търговецът на суровини Mercuria Energy Group Ltd. постига сделка за

Търговецът на суровини Mercuria Energy Group Ltd. постига сделка за ...

... преди първият кораб да достигне бреговете на Китай. Към този момент всички осем мореплавателни съда вече са били на път за страната. Обичайно, компаниите могат да се възползват от застраховките, които доставчикът е задължен да прави. Но в крайна сметка само един от общо седем застрахователни договора е бил истински.


Нова Зеландия ще купи допълнителни ваксини на Pfizer- BioNTech, които

Нова Зеландия ще купи допълнителни ваксини на Pfizer- BioNTech, които ...

... ефективност при предотвратяване на симптоматична инфекция, заяви министър председателят. Нова Зеландия започва с националното разпространение на ваксината на Pfizer-BioNTech още миналия месец. Прогнозите за приклюване на ваксинацията на цялото население е за края на годината. В Нова Зеландия има малко над 2000 потвърдени случая на COVID-19 и 26 смъртни случая.


Подводен кабел ще се изплува по-късно тази година край популярно

Подводен кабел ще се изплува по-късно тази година край популярно ...

... си има своята цена, включително забавяне на свързаността. Но подводната система в бъдеще ще стане още по-фрагментирана. Към 2019 г. Китай е собственик или доставчик на 11,4% от подводните кабели, а до между 2025 и 2030 г. този дял ще нарасне до 20%, според Institute of Peace and Conflict Studies.


България е сред страните от Средна и Източна Европа, в

България е сред страните от Средна и Източна Европа, в ...

... избягване на ограниченията за директни плащания, подсигуряване на удобна правна и административна рамка за големите играчи." В доклада се изтъква и това: че в България малките предприятия са изправени пред твърде големи бюрократични препятствия. Заради тях те често се провалят още при подаването на молбата за отпускане на директни плащания.


По северното крайбрежие на Тайван се простира коралов риф на

По северното крайбрежие на Тайван се простира коралов риф на ...

... Страната иска да спре производството на ток от ядрени централи до 2025 година и да увеличи дела на използвания природен газ от 50% от потреблението. Към момента синьото гориво допринася за 36% от производството на електроенергия, а вносът на допълнителен втечнен газ е единствената опция да бъде постигната заложената цел.


Ядрената енергетика ще трябва да играе все по-голяма роля в

Ядрената енергетика ще трябва да играе все по-голяма роля в ...

... дейност. Възобновяемите енергийни източници също ще играят важна роля, но не е малко вероятно на този етап да предвидим бъдеще, в което те ще бъдат единствени. По думите на Гейтс все още не е възможно създаването на батерия, която да бъде достатъчно голяма, за да съхранява енергия за цялата мрежа.


Ахмед Заки Ямани — дългогодишният министър на петрола на Саудитска

Ахмед Заки Ямани — дългогодишният министър на петрола на Саудитска ...

... освободен. Ямани запазва интереса си към енергийния сектор и през 2010 г. прогнозира, че петролът ще остане част от енергийния микс — но не завинаги. "Каменната ера приключва не заради липсата на още камъни. Така и ерата на петрола ще свърши, но не заради липса на петрол", казва тогава той.


Може ли мултимилиарден проект в пустинята на Саудитска Арабия да

Може ли мултимилиарден проект в пустинята на Саудитска Арабия да ...

... възобновяемата енергия, която отговаря за между 50% и 70% от цената на водорода днес. А партньорите на Neom не са единствените, които планират инвестиции. Между днес и 2030 г. общите вложения във водородни проекти ще достигнат $400 млрд., а между 2030 и 2050 г. ще бъдат похарчени още $2 трлн.


Незаконни и нестабилни сгради, строени по времето на комунизма, в

Незаконни и нестабилни сгради, строени по времето на комунизма, в ...

... настанени работници, дошли от провинцията, или такива, които няма къде да живеят след като са завършили висше образование в столицата. Повечето апартаменти там са едностайни, понякога с общи бани и тоалетни. След падането на комунизма те са оставени в частни ръце, като биват преустроявани и в тях живеят цели семейства.


Над 20 държави вече са одобрили руската ваксина

Над 20 държави вече са одобрили руската ваксина "Спутник V" ...

... момента производството остава основен проблем за "Спутник V" - съдба, която изпитват и конкурентите на руския медикамент, който трябва да е безплатен за жителите на Русия, според представителите на кабинета. Освен в страната, ваксината се произвежда още в Индия, Южна Корея и Бразилия, но вероятно броят на производителите ще нарасне.


Скоро българското кисело мляко и бялото саламурено сирене може да

Скоро българското кисело мляко и бялото саламурено сирене може да ...

... определена технология в Розовата долина. През 2019 година в "Странджански манов мед" беше първият от България, който беше включен в списъка със защитените наименования за произход на ЕС. От 1402 защитени продукти в Европа само 7 са български. Кои са те? Един от тях съвсем скоро се присъедини към списъка


Най-голямата компания в света в хранителната индустрия Nestle планира да помогне

Най-голямата компания в света в хранителната индустрия Nestle планира да помогне ...

... началото на пандемията компанията си партнира с Международната федерация на Червения кръст и дарява храна, бутилирана вода и финансови средства на най-засегнатите от епидемията страни. Повече от 100 милиона дози са доставени по целия свят, според последните данни, проследени от Bloomberg, но не всички страни имат равен достъп до ваксините.


Преди близо един век за първи път се ражда идеята

Преди близо един век за първи път се ражда идеята ...

... през 2016 година. После това е отложено за 2020 година, а сега - за края на настоящата година. Според последния план в столицата трябва да бъдат изградени две линии. Сърбия вече има подписан договор с френската Alstom за осигуряването на оборудване, а плановете са изграждането на завърши за 5 години.


Гърция ще купи от Франция 18 изтребителя Rafale на стойност

Гърция ще купи от Франция 18 изтребителя Rafale на стойност ...

... не планира да купува още американски изтребители. Атина иска да придобие и четири военни фрегари. Внезапното решение на Гърция да модернизира въоръжението си се дължи на напрежението с Турция. Заради напрежението с Турция: Гърция увеличава военния си бюджет с €10 млрд. Още през следващите месеци страната започва покупката на оръжия


В атрактивно видео, публикувано от Военновъздушните сили на китайската Народна

В атрактивно видео, публикувано от Военновъздушните сили на китайската Народна ...

... производители. Нещо повече, в дългосрочен план е възможно Китай да изтласка Русия от традиционните ѝ пазари като Африка, Близкия Изток и Латинска Америка. Китай, някога партньор на Германия в растежа, се превръща в яростен съперник Най-голямата европейска икономика вече не може да разчита на азиатската държава да подкрепя експанзията ѝ


Доскорошният президент на Ватиканската банка и адвокатът му бяха осъдени

Доскорошният президент на Ватиканската банка и адвокатът му бяха осъдени ...

... банката и €23 млн. компенсация. Адвокатите им заявиха, че ще обжалват. Прокурорите на Ватикана обвиниха Калоя и адвоката му в причиняване на щети за над €50 млн. на банката от продажбата на 29 имота, най-вече в и около Рим. За част от случаите обаче съдът реши, че няма достатъчно доказателства.


Лодз е третият по големина град в най-голямата икономика в

Лодз е третият по големина град в най-голямата икономика в ...

... с 30 милиона злоти или 6,6 милиона евро. Парадоксалното е, че катастрофалната за авиосектора 2020 година се е оказала по-добра за аерогарата в Лодз, отколкото предходната. Данните показват, че през ноември миналата година тя има по-малка загуба в сравнение със същия период на 2019 година, когато летището е работило нормално.


"Синьото писмо" от нидерландските финансови служби преобръща живота на Джанет ...

... си. Всички останали ще се кандидатират отново през март - както и премиерът Рюте, който постоянно говори за обща отговорност и никога за лична вина. Все пак му предстои да отговори на критичните въпроси, които ще постави опозицията. А темата със сигурност ще остане актуална до изборите на 17 март.


Ако досега сте смятали, че отпадъците, които домакинствата изхвърлят в

Ако досега сте смятали, че отпадъците, които домакинствата изхвърлят в ...

... от големите проблеми пред Европейския съюз на фона на усилията за справяне със замърсяването. "Има жилищни сгради и инфраструктура, изградени с вече замърсена почва. Днес сме изправени пред потенциално разрешими проблеми със здравето на населението, така че това може да се превърне в голяма тема за ЕС", убеден е той.


Хърватия и Северна Македония, заедно с Чехия, Литва и Полша

Хърватия и Северна Македония, заедно с Чехия, Литва и Полша ...

... да отпадне забраната за ограничено отглеждане на канабис за лична употреба. С предложените законодателни промени ще бъде отворена вратата и за производството на такава с комерсиална цел. Безспорно лидерите на двете балкански държави са привлечени от широките икономически възможности, които предлага легализирането на марихуаната, включително стимулиране на туризма и търговията.


В събота вечерта цялата електропреносна мрежа в Пакистан се срина,

В събота вечерта цялата електропреносна мрежа в Пакистан се срина, ...

... и на останалите производствени мощности, се смята в документа. Не е изненадващо, че спирането на тока, което продължи няколко часа, доведе до сериозни проблеми в различни сегменти във веригата на доставка. Много хора се насочиха към бензиностанциите, за да купят горива за генератори за ток, което доведе до огромни опашки.


От втората половина на XX в. насам е много популярно

От втората половина на XX в. насам е много популярно ...

... е, че климатът е много сложна наука, която не е напълно разбирана и до ден днешен. Макар да е възможно въглеродните емисии да оказват въздействие върху глобалния климат, засега има малко конкретни доказателства, за да го потвърдят, а почти всяка прогноза за това до ден днешен се оказва напълно неправилна.


2020 година беше тежка година, донесла най-голямата здравна криза за

2020 година беше тежка година, донесла най-голямата здравна криза за ...

... в мината Сухой Лог в Сибир. $34,5 милиарда - през ноември дъщерното дружество на Alibaba - Ant Group, излезе на фондовия пазар и направи най-голямото първично публично предлагане в историята с привличането на 34,5 милиарда долара. Но веднага след това търгуването на акциите ѝ беше спряно от регулаторите в Китай.


В Германия тази година се очаква да бъдат доставени четири

В Германия тази година се очаква да бъдат доставени четири ...

... по-интензивен контрол срещу правонарушенията при фирмите за доставки на пакети. Зелените и Лявата партия в Бундестага се обявяват за ежедневна отчетност на отработените часове, както и за въвеждане на лиценз за доставчиците. Предложението е при констатирани нарушения на действащото право за защита на работниците лицензът на фирмите да се отнема.


Един от феномените, за който пазарите гледат, е наличието на

Един от феномените, за който пазарите гледат, е наличието на ...

... около 50-70% от населението, Федералният резерв ще е изправен пред натиск от страна на спестяващите да позволи увеличаване на лихвените проценти", пишат от Zero Hedge. "Но в кой момент централната банка ще е уверена, че реалната икономика е достатъчно устойчива, за да си позволи остър спад на цените на акциите?"


Хърватия ще получи първата си пратка втечнен природен газ от

Хърватия ще получи първата си пратка втечнен природен газ от ...

... Полша, представляват нови точки в нов северно-южен коридор, който ще донесе по-голяма диверсификация и конкуренция в Централна и Източна Европа", казва Фред Хъчисън, президент на LNG Allies. Очакват рязък спад в продажбите на руски газ в чужбина Но "Газпром" ще може да запази своя дял от 36% на европейския пазар


В бъдеще големите месопреработвателни предприятия в Германия ще трябва да

В бъдеще големите месопреработвателни предприятия в Германия ще трябва да ...

... им. На европейско ниво трябва да бъде създаден регистър, който в реално време да отчита дали работниците са социално осигурени. В месопреработвателната индустрия пандемията от коронавирус взриви системата и предизвика трайни промени. А в другите браншове? Кога ще настъпят промени и там? Дано не се наложи да чакаме следващата пандемия.


В края на миналата година коронавирусът беше

В края на миналата година коронавирусът беше "ново" заболяване, но ...

... затворени или забранени. При оранжев код повечето бизнеси, с изключение на фризьорските салони, фитнесите и други дейности, свързани с външния вид, отварят. В светлината на тези данни, събрани в хода на три месеца и в условията на до голяма степен отворена икономика, решенията на властите изглеждат все по-странни и нелогични.


След десетилетие на нараснали инвестиции в руската отбрана, през което

След десетилетие на нараснали инвестиции в руската отбрана, през което ...

... цели точно", обяснява Чемезов. "Те просто трябва да насочат оръдието приблизително. Електрониката ще прави всичко останало - тя ще определи с точност дистанцията до целта и ще прицели автоматично оръдието." При обявяването на бойната машина преди пет години стана ясно, че цената на бройка ще започва от 3,7 млн. долара.


Отварянето на четирите станции от третия лъч на метрото в

Отварянето на четирите станции от третия лъч на метрото в ...

... готов до края на годината. През следващата година пък трябваше да започне работата по разширението от "Хаджи Димитър" до "Левски Г". Според обявените досега планове той трябва да стане готов до 2025 година. Отново отлагат пускането на третия лъч на метрото в София Този път за неограничен период от време


Едва ли е изненада, че съставките в пакетираните храни са

Едва ли е изненада, че съставките в пакетираните храни са ...

... за информирания избор на потребителите. Въпреки общата негативна тенденция има компании използващи натурални съставки несъдържащи Е-номера и заместители. За съжаление позитивните примери са малко. В приготвяните на място сандвичи по-често се използват зеленчуци, тъй като не се стремят към дълъг срок на годност, защото се продават в рамките на деня.


Изпълнителният директор на Теленор България Джейсън Кинг получи награда Бизнес

Изпълнителният директор на Теленор България Джейсън Кинг получи награда Бизнес ...

... комуникация с най-високо качество в полза на частните клиенти и бизнесите в страната. Наградите Мистър и Мисис Икономика са организирани от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и сп. "Икономика". Те отличават бизнес лидери за приноса им и позитивно влияние върху бизнес средата, икономиката и обществото в България.


В Хърватия пластмасовите продукти за еднократна употреба ще станат мит

В Хърватия пластмасовите продукти за еднократна употреба ще станат мит ...

... изисквания са в съответствие с директива на Европейския съюз от миналата година, която цели ограничаването на негативния ефект на пластмасовите продукти за еднократна употреба върху околната среда. До 4 години затвор, ако носиш пластмасова торбичка в Кения Нов закон в африканската държава освен арест предвижда и глоба от $40 хиляди


Фармацевтичните производители и центровете за развойна дейност работят усилено, за

Фармацевтичните производители и центровете за развойна дейност работят усилено, за ...

... ще бъде около 10 долара за доза. Досега ЕС е поръчал 200 милиона дози от него, Щатите - 100 милиона дози, а Канада и Великобритания - над 60 милиона дози взети заедно. Johnson & Johnson спря тестовете на ваксина срещу Covid-19 заради заболяване Засега от компанията не дават повече информация


Един от най-големите диаманти в историята бе открит в Ботсвана

Един от най-големите диаманти в историята бе открит в Ботсвана ...

... историята, е 3 106-каратови Cullinan. Той бе намерен край Претория в Южна Африка през далечната 1905 г. От него произлязоха два брилянта, като големият е инкрустиран в английския кралски скиптър, а по-малкият в британската корона. През 2020 г. в мината Karowe са намерени 31 диаманта с тегло над 100 карата.


През пролетта, както повечето бизнеси у нас, ритейл сектора и

През пролетта, както повечето бизнеси у нас, ритейл сектора и ...

... единствено до обектите, които са хранителни магазини, банки, застрахователни офиси и аптеки. По същото време веригите за търговия с бързооборотни стоки също въведоха ограничения за по-малък брой на допусканите посетители по едно и също време. Моловете отвориха врати отново на 15 май. Отварят моловете в понеделник С решение на премиера