Променят методиката за оценка на медицинската експертиза. Националният съвет за

Променят методиката за оценка на медицинската експертиза. Националният съвет за ...

......... хората с увреждания да бъдат гарантирани. КНСБ, въпреки че първоначално се въздържа от подкрепа, в крайна сметка подкрепи готвените промени. От БСК настояха за много по-радикален подход, продиктуван от мащаба на проблемите, с които се сблъскват. БСК отново настоя за приемането на международната класификация на работоспособността, уврежданията и здравето на СЗО.


Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през

Процентът неосигурени през 2017 г. остава абсолютно същият като през ...

......... пенсионери и социално слаби). Събираемостта е по-висока и затова в течение на годината сумата е коригирана на 2.404 млн. лв. от осигуровки. 10 млн. лв. дори са отчетени след приключване на финансовата година, затова са в графа излишък. От касата искат тези пари да отидат в бюджета й за догодина.


Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е:

Най-големият страх на майката на дете с аутизъм е: "Какво ...

......... ме има какво да се случва", посочи Цолова. Тя припомни, че 2015 година открили първия Център по приложен поведенчески анализ за деца с аутизъм в Горубляне, в сграда, предоставена от Столична община. Такъв център в момента изграждат в Плевен. През ноември миналата година откриват Център за работа с деца "Витоша".


Извършени са 4821 проверки в лечебни заведения през 2017 г.

Извършени са 4821 проверки в лечебни заведения през 2017 г. ...

......... в болничната помощ. Както и 564, предлагани в извънболничната помощ“, обясни Жени Начева.Тя посочи, че ръстът в разходите за скъпоструващи медикаменти през 2017 година е 23%. „Може да се отбележи, че през 2017 година хоспитализациите са близо 3 млн.“, каза още председателят на Надзорния съвет на НЗОК. Редактор: Деница Райкова


Извършени са 4821 проверки в лечебни заведения през 2017 г.

Извършени са 4821 проверки в лечебни заведения през 2017 г. ...

......... в болничната помощ. Както и 564, предлагани в извънболничната помощ“, обясни Жени Начева.Тя посочи, че ръстът в разходите за скъпоструващи медикаменти през 2017 година е 23%. „Може да се отбележи, че през 2017 година хоспитализациите са близо 3 млн.“, каза още председателят на Надзорния съвет на НЗОК. Редактор: Деница Райкова


Общинският съвет в Пловдив отпусна безлихвен заем от над 1.3

Общинският съвет в Пловдив отпусна безлихвен заем от над 1.3 ...

......... края на 2016 година. Обединението обаче все още не е финализирано. Докато процедурата е в ход, дружеството продължава да изпълнява медицинска дейност, но собствените му средства са ограничени и затова се наложи отпускането на безлихвен заем. Сменят управителя на болница "Св. Мина" в Пловдив Оправданието е, че лечебницата имала задълженияДоц. Людмил Симеонов от

Доц. Людмил Симеонов от "Пирогов" и екипът му спасиха ръцете ...

......... китката. Доц. Симеонов и екипът му го оперират часове наред. Към момента пациентът се възстановява успешно в Клиниката по хирургия на ръката след продължителната операция.Лекарите констатират увеличен травматизъм с мотори в летния сезон. За последните 2 седмици през Спешното отделение н ауниверситетската болница преминаха над 20 мотористи пострадали при ПТП.


Спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания от Изпълнителната агенция

Спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания от Изпълнителната агенция ...

......... валсартан, което се класифицира като вероятен канцероген. Лекарствата са използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Вчера Изпълнителната агенция по лекарствата публикува списък с лекарствата, които са безопасни за приемане, въпреки че съдържат валсаран. Това бе трябвало да е информацията, към която препраща депутатите Стоименова.


Хиляди гъби поникнаха по парковете в София след дъждовете. Това

Хиляди гъби поникнаха по парковете в София след дъждовете. Това ...

......... на Столична община."Пддържането в парковете и градините се извършва от фирми със сключен договор със Столична община, като възлагането на дейностите и конкретно на косенето се осъществява от дирекция „Зелена система" индивидуално за всеки един обект с различна интензивност на косене в зависимост от вида на тревната площ", поясни той.


Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови

Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови ...

......... канцерогенност е доказана единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Има достатъчно налични медикаменти. Те просто трябва да се доверят на своите лекуващи лекари, за да направят адекватна смяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват", обясни Дариткова. Редактор: Деница Райкова


Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови

Мярката с изтеглянето от аптеките на 62 медикамента за сърдечно-съдови ...

......... в парламента Даниела Дариткова: "Досега канцерогенност е доказана единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Има достатъчно налични медикаменти. Те просто трябва да се доверят на своите лекуващи лекари, за да направят адекватна смяна на медикаментозната терапия. В никакъв случай да не я преустановяват".Председателката на на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова

Председателката на на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова ...

......... на НС.Народните представители от всички групи гласуваха като един, очевидно засегнати от унизителния отказ на шефката на лекарствата.Всички 166 в пленарната зала й наредиха тя да се яви в НС."Моля, поканете проф. Стоименова веднага да дойде в Народното събрание", изстреля Караянчева, все още под влиянието на арогантния отговор на чиновничката.


Съмнения за източване на Здравната каса от болницата в Червен

Съмнения за източване на Здравната каса от болницата в Червен ...

......... не е направено нарочно и бих могъл да го докажа в съда", посочва прокуристът на МБАЛ-Червен бряг Камен Влахов. Заради нарушенията от Касата няма платят болничния престой на служителите на администрацията. От НЗОК уверяват, че повечето им проверки в болниците за фиктивни пациенти са изненадващи, като тази в Червен бряг.


Надявам се, че в близко бъдеще, може би още през

Надявам се, че в близко бъдеще, може би още през ...

......... за смъртта на сина на министър Ивайло Московски беше възложено на НСлС. „По него работи екип от следователи, ръководени от единия от зам.-директорите Магдален Маринов. Не е приключило разследването”, каза директорът на НСлС. Сарафов посочи, че са извършени са много повторни огледи на местопроизшествие, назначени са експертизи Редактор: Деница Райкова


Демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пълно завладяване на

Демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и пълно завладяване на ...

......... сега има сега има допълнителни застрахователни фондове, които прилагат много стриктен контрол при плащанията и високи изисквания към лечебните заведения. "Ако това бъде регламентирано за всички, може би ще бъде и по-добре и за пациентите, и за работещите на високи обороти болници, защото те ще бъдат още по-търсени", прогнозира Балтов.


Лекарствата срещу хипертония и сърдечни заболявания, които бяха изтеглени от

Лекарствата срещу хипертония и сърдечни заболявания, които бяха изтеглени от ...

......... свободно ще се заменят блокираните лекарства и аптеките ще ги отпускат безпроблемно на пациентите.От здравната каса гарантират за изпълнението на това решение. Решението е взето вчера след среща между управителя на здравната каса Йорданка Пенкова, представители на управителните съвети на Българския лекарски съюз и на Фармацевтичния съюз. Редактор: Деница РайковаЗакриха ревматологичния сектор на областната болница във Велико Търново, съобщи

Закриха ревматологичния сектор на областната болница във Велико Търново, съобщи ...

......... специализираните университетски комисии. Същото важи и за пациентите, които са с напреднала форма на ревматологично заболяване и трябва да бъдат хоспитализирани. Закриването на сектора означава, че стотици болни от областта вече няма да могат да свършат това във Велико Търново. Ще се налага пациентите да пътуват до Плевен или София.


В Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК)

В Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) ...

......... ще уведомят лекарите и аптеките, че в периода от 6 юли до 6 август, по преценка на общопрактикуващите лекари, свободно ще се заменят блокираните лекарствени продукти и аптеките ще ги отпускат безпрепятствено на пациентите, съобщиха от НЗОК. Спокойствието както на пациентите, така и на лекарите ще бъде гарантирано от институцията.


Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли искането

Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли искането ...

......... „спиране на процедурата“. Сега следва министърът трябва да разблокира поръчката за 400 линейки като даде нови срокове за подаване на оферти и отварянето им, тъй като последните вече са изтекли във времето, когато поръчката е спряна. Но при този упорит интерес от нейния провал, едва ли безпрепятствено ще я довърши.


Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби

Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби ...

......... лекарствата са блокирани, за да се уточни колко е този примес и какво е въздействието върху хора, защото засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени.


Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби

Пациентите, чиито лекарства за кръвно попадат в блокирания за продажби ...

......... за да се уточни колко е този примес и какво е въздействието върху хора, защото засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Данните от проучването ще бъдат публично оповестени. Редактор: Деница Райкова


При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално,

При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, ...

......... от една страна оперативното ръководство, представено от управител и подуправител, от друга страна – Надзорен съвет. Ако колегите направят разумни и рационални предложения, ние сме склонни да ги подкрепим, защото наистина Надзорния съвет също трябва да носи отговорност за своите решения. Тук имаме единомислие с колегите от опозицията“, подчерта тя.


Учени обявиха, че са постигнали насърчаващ напредък в създаването на

Учени обявиха, че са постигнали насърчаващ напредък в създаването на ...

......... на изследването вирулогът Дан Барук.Ваксината е защитила 2/3 от макаците в лабораторните изпитания. Резултатите от изпитанията в естествена среда се очакват през 2021 г и 2022 г.Изпитанията с хора са направени с 394 здрави доброволци на възраст от 18 до 50 години в Източна и Южна Африка, Тайланд и САЩ.


Действията по спирането на 62 лекарства са превантивни. Това каза

Действията по спирането на 62 лекарства са превантивни. Това каза ...

......... и всички останали държави-членки и продажбата им по аптеките вече е спряна.„Тези действия на Агенцията по лекарствата и на лекарствените агенции от всички държави-членки са превантивни, тъй като по информация на Европейската агенция по лекарствата няма данни за реализиране на генно-токсичност към настоящия момент“, обясни Мери Пейчева. Редактор: Деница Райкова


Блокирана е продажбата на 62 лекарства с валсаран поради опасения

Блокирана е продажбата на 62 лекарства с валсаран поради опасения ...

......... Vanatex 160 mg film - coated tablets58 Valsol plus160 mg/25 mg film-coated tablets59 Valsavil Comp 80 mg / 12,5 mg film - coated tablets60 Valsavil Comp 160 mg / 12,5 mg film - coated tablets61 Valtensin plus 320 mg/25mg film - coated tablets62 Valsargamma 160mg film-coated tablets Редактор: Деница Райкова


Блокирана е продажбата на 62 лекарства с валсаран поради опасения

Блокирана е продажбата на 62 лекарства с валсаран поради опасения ...

......... Vanatex 160 mg film - coated tablets58 Valsol plus160 mg/25 mg film-coated tablets59 Valsavil Comp 80 mg / 12,5 mg film - coated tablets60 Valsavil Comp 160 mg / 12,5 mg film - coated tablets61 Valtensin plus 320 mg/25mg film - coated tablets62 Valsargamma 160mg film-coated tablets Редактор: Деница Райкова


В цяла Европа блокираха лекарства, използвани за лечение на артериална

В цяла Европа блокираха лекарства, използвани за лечение на артериална ...

......... на производителите на крайните лекарствени продукти в Европейския съюз, които използват активното вещество валсартан, за да произвеждат лекарствени продукти с валсартан, които от своя страна съобщиха за това на регулаторните органи в ЕС. От Изпълнителната агенция по лекарствата са изготвили списък с 62 лекарствени продукта, съдържащи валсартан, които са блокирани.


Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически

Бих подкрепил такова предложение, ако получа консенсус от всички политически ...

......... решение.„Това наистина е един сериозен случай. Аз получих вчера документи от бащата, същите са получени и в агенцията. Разпоредил съм да се работи много бързо и ускорено, но така или иначе това решение трябва да се вземе на следващото заседание на обществения съвет“, бе отговорът на министъра. Редактор: Деница Райкова


„Това наистина е един сериозен случай. Аз получих вчера документи

„Това наистина е един сериозен случай. Аз получих вчера документи ...

......... „Това наистина е един сериозен случай. Аз получих вчера документи от бащата, същите са получени и в агенцията. Разпоредил съм да се работи много бързо и ускорено, но така или иначе това решение трябва да се вземе на следващото заседание на обществения съвет“, бе отговорът на министъра.


Почти всички окръжни градове над 20% от кърлежите са заразени

Почти всички окръжни градове над 20% от кърлежите са заразени ...

......... лаймска болест.Проф. Кантарджиев коментира и темата с летните вируси и как да се предпазим от тях. Най-важната препоръка е храната да е добре термично обработена. "Всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е вече риск за здравето", допълни здравният инспектор. Редактор: Деница Райкова


Проблеми имаме във всички сфери на здравеопазването. Най-опасни засега обаче

Проблеми имаме във всички сфери на здравеопазването. Най-опасни засега обаче ...

......... въпроса с кърлежите експертът посъветва хората да избягват тревните пространства, винаги да се оглеждат и да следят сайтовете на районните здравни инспекции, където са качени инструкции какво трябва да предприемем в случай че намерим паразити по тялото ни.,,Засега в България няма огнища или риск от разпространение на морбили``, завърши Кантарджиев.


Смъртността в България е рекордно висока, здравноосигурените пациенти са принудени

Смъртността в България е рекордно висока, здравноосигурените пациенти са принудени ...

......... да бъдат проследени и контролирани медицинските статуси на хората и изразходването на средства за тяхното здраве. Несъмнено мярката ще намали и злоупотребите с парите на данъкоплатците, заключават повечето експерти, изказали се на проведените през последните месеци три големи дискусионни форума по проблемите на влошаващия се здравно-демографски статус на българската нация.


Бившата окръжна болница в Пловдив, която бе е заплашена да

Бившата окръжна болница в Пловдив, която бе е заплашена да ...

......... с фирмата търговец на електроенергия лечебното заведение да преведе част от дължимата сума след получаване на субсидията от Министерството на здравеопазването. Остатъкът от задължението на лечебното заведение към ЕВН ще бъде изплатен в края на месец юли – след като болницата получи средства от НЗОК по договор за извършените дейности.


Търговец на свободния пазар поиска да изключат тока на Окръжната

Търговец на свободния пазар поиска да изключат тока на Окръжната ...

......... на пряко договаряне. От "Електроразпределение Юг" се позовават на закона, че нямат отношение към казуса- УМБАЛ Пловдив и избрания от болницата доставчик на електроенергия. Те не поемат отговорност за размера на дълга за консумирана електроенергия, срокове и начини на плащане, договорена цена на енергията и т.н., обясняват от местното ЕРП.


Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас

Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас ...

......... той е малко отложен с оглед на температурните отклонения. Нямаме все още някакво съществено завишаване, няма и случаи на организирани такива малки епизодични взривове, които са характерни понякога за този сезон. Засега ситуацията е спокойна. Разбира се, с повишаването на температурите и рискът ще се увеличи,“ поясни д-р Ангел Кунчев.


Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас

Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас ...

......... отложен с оглед на температурните отклонения. Нямаме все още някакво съществено завишаване, няма и случаи на организирани такива малки епизодични взривове, които са характерни понякога за този сезон. Засега ситуацията е спокойна. Разбира се, с повишаването на температурите и рискът ще се увеличи,“ поясни д-р Ангел Кунчев. Редактор: Деница Райкова


Д-р Дечо Дечев е номинацията за управител на НЗОК на

Д-р Дечо Дечев е номинацията за управител на НЗОК на ...

......... “Балканфарма“ и “Софарма“, в последствие при тройната коалиция е бил член на Управителния съвет на НЗОК от квотата на ДПС. До избора на нов управител на НЗОК се стигна, след като предишният управител проф. Камен Плочев бе предсрочно освободен заради невъзможност да изпълнява служебните си задължения повече от три месеца.


Върховният административен съд (ВАС) е възпрепятстван да образува производство и

Върховният административен съд (ВАС) е възпрепятстван да образува производство и ...

......... от Министерството на здравеопазването.Обществената поръчка за купуването на линейките е част мащабния инвестиционен проект за модернизация на системата за спешна медицинска помощ в цялата страна. Общият бюджет по проекта е над 163 млн. лв. като включва и модернизация на 237 обекта от системата за спешна медицинска помощ. Редактор: Деница Райкова


Във връзка с обществената поръчка за закупуване на 400 броя

Във връзка с обществената поръчка за закупуване на 400 броя ...

......... от страна на фирмата. Същата все още не е открита на посочения адрес. Припомняме, че със свое Определение от 14.06.2018 г. Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение направеното искане от "Вайнман Технолоджи" ЕООД за спиране на обществената поръчка за закупуване на 400 броя линейки, обявена от Здравното министерство.


Въпреки че тази година има мораториум за сключване на договори

Въпреки че тази година има мораториум за сключване на договори ...

......... тази година те са 369, като 315 от тях са болници, а останалите - медицински центрове. Общо финансираните дейности дори намаляват. 21 693 са били договорите на касата за финансиране по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури в края на 2017 г., докато сега са 21 338.  Редактор: Деница Райкова


Преди броени дни в болница „Надежда“ се роди момченце, което

Преди броени дни в болница „Надежда“ се роди момченце, което ...

......... Чачева пред bTV.За да се спаси здравото бебе, е предприета вътреутробна операция в 15-ата седмица от бременността. Тя протича успешно и след това бременността е проследена от екипа на д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-а гестационна седмица. Редактор: Деница Райкова


На 2 юли 2018 г. Министерството на здравеопазването ще започне

На 2 юли 2018 г. Министерството на здравеопазването ще започне ...

......... 5, ал. 1 от ЗЛЗ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, както и комплексните онкологични центрове. Тестовата процедура обхваща закупуването на всички лекарствени продукти от Приложение № 2 на Позитивния лекарствен списък. Достъпът до Електронната система се осъществява от регистрирани потребители чрез електронен подпис на електронен адрес cop.mh.government.bg.


Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето

Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето ...

......... събрание концепция за развитие на здравното осигуряване и за секторни реформи в системата на здравеопазването с конкретни цели и срокове за изпълнението им. Концепцията трябва да бъде представена след проведено широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, резултатите от обсъждането ѝ също трябва да бъдат предоставени на ресорната парламентарна комисия.


Идеята ни е до средата на следващата година да имаме

Идеята ни е до средата на следващата година да имаме ...

......... да представи конкретен модел на здравно осигуряване, както и на финансово административно управление на системата на здравеопазване. От левицата предлагаха още на базата на новия модел и коригираната Здравна карта, Кирил Ананиев да представи ясен план за стабилизирането на изпадналите в критично състояние общински и областни болници. Редактор: Деница Райкова


Здравният министър Кирил Ананиев не прима оставката на директора на

Здравният министър Кирил Ананиев не прима оставката на директора на ...

......... лозунг "Здравен емигрант" хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, излязоха на протест пред МЗ. Те се оплакват, че българите не може да бъдат трансплантирани в чужбина по незнайни за тях причини и настояват от здравното министерство да предприемат мерки за решаване на проблема, който съществува от година и половина.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора ...

......... Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема оставката на директора на Агенцията по трансплантация д-р Мариана Симеонова, предаде БНР. Решението на министъра стана ясно по време на среща на зам. здравния министър Жени Начева и д-р Симеонова с протестиращи, които очакват белодробна трансплантация.


Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, отново се събраха на

Белодробно болни, нуждаещи се от трансплантация, отново се събраха на ...

......... трансплантации на български пациенти в клиника във Виена. "В момента липсата на тези трансплантации е довела до там, че д-р Симеонова провежда разговори с други клиники. Ако бъде приета оставката на д-р Симеонова тези разговори приключват. Процесът ще започне отначало. Това няма да е добре за пациенти", каза още Мангъров.


С лозунг

С лозунг "Здравен емигрант" хора, които се нуждаят от белодробна ...

......... за да свземе отношение по исканията им.Заради проблемите с белодробните трансплантации преди седмица директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова подаде заявление за напускане. Същият ден обаче редица пациентски организации се обявиха срещу решението на Симеонова с аргумента, че подобна стъпка само ще влоши ситуацията. Редактор: Деница Райкова


Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по

Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по ...

......... пускат молба за одобряване на новите разходи. „Доплащането не иска нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случай, в които се налага. Не мога да кажа кога Фонда ще плати тези пари", посочи тя.Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение.


Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по

Фондът за лечение на деца отказа да доплати разходи по ...

......... одобряване на новите разходи. „Доплащането не иска нова молба, наясно сме, че трябват средства. Има и други случай, в които се налага. Не мога да кажа кога Фонда ще плати тези пари”, посочи тя.Заседанието на Обществения съвет е на 4 юли и тогава ще се вземе решение. Редактор: Деница Райкова


Увеличава се броят на децата с диабет във възрастта от

Увеличава се броят на децата с диабет във възрастта от ...

......... тревожеше в началото на хилядолетието заради голямата тенденция за увеличение в западните страни, все още до 18-годишна възраст е рядко заболяване. Има засегнати, но те са много по-малко от хората с първи тип диабет, който в миналото наричахме инсулинозависим и който е автоимунно заболяване“, каза още проф. д-р Виолета Йотова.


Здравната каса е готова да отстъпи и да не закрие

Здравната каса е готова да отстъпи и да не закрие ...

......... столицата, която да отпуска скъпоструваща биологична терапия. На 200 души месечно ще се налага да пътуват до София, ако се закрият комисиите в Плевен и Стара Загора и тази във ВМА - София, предаде БНР. Пациентските организации предлагат да се разкрият дори още две комисии – във Варна и Кърджали.


Парламентарно представените партии ще имат 5-дневен срок, за да дадат

Парламентарно представените партии ще имат 5-дневен срок, за да дадат ...

......... се проведе в пленарна зала, а за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.Припомняме, че на 20 юни Народното събрание прекрати предсрочно мандата на досегашния управител проф. Камен Плочев. Той не може да изпълнява задълженията си поради здравословни проблеми.  Редактор: Деница Райкова


Болници и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта

Болници и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта ...

......... легла, то просто не остава нищо друго освен да фалираш“, каза той. През 2017 година Върховният административен съд окончателно отмени първата Национална здравна карта, на базата, на която бе въведена настоящата. Организациите, които спечелиха делото тогава отново бяха Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението на общинските болници.


Една и съща фирма, създадена през април със 100 лв.

Една и съща фирма, създадена през април със 100 лв. ...

......... на конкуренцията през май. В петък здравното министерство обяви, че възобновява поръчката, но сега тя пак е спряна заради новата жалба. Основният предмет на дейност е търговия на едро с други машини, едноличен собственик на капитала е Илия Петров Станиславов, а фирмата е регистрирана в жилищен блок в кв. "Борово".


„Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища

„Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища", ...

......... за дадени заболявания, като туберкулоза например.Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.„Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим", каза Кунчев.


Предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.„Няма да

Предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.„Няма да ...

......... като туберкулоза например.Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.„Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим”, каза Кунчев.   Редактор: Деница Райкова


Пациенти на бунт срещу решение на Здравната каса – скъпоструващите

Пациенти на бунт срещу решение на Здравната каса – скъпоструващите ...

......... бъдат затруднени пациентите в достъпа си до това лечение. Най-вероятно много от тях ще отпаднат, при други ще бъде затруднено изписването на това лечение", подчерта проф. Анастас Баталов,ръководител на катедра МУ – Пловдив.От Здравната каса заявиха за bTV, че са готови за среща с пациентите, за да обсъдят притесненията им.


Здравните власти на щата Калифорния съобщиха, че 374 нелечимо болни

Здравните власти на щата Калифорния съобщиха, че 374 нелечимо болни ...

......... около 83 % са се намирали в хоспис или са получавали сходни грижи.Средната възраст на прибегналите до крайната мярка е 74 години.През първите шест месеца след влизането в сила на закона на закона общо 191 души са получили лекарства, слагащи край на живота, а 111 от тях са ги използвали.


Увеличават заплатите в центровете за спешна помощ в страната. Средствата,

Увеличават заплатите в центровете за спешна помощ в страната. Средствата, ...

......... януари. След повишението те ще бъдат с 50% по-високи в сравнение с 2014-та, изчисляват от здравното министерство. По техни данни заради ръста на заплатите през миналата и тази година се увеличават хората, които постъпват на работа в Центровете за спешна помощ. Незаетите щатни бройки в системата са по-малко от 7%.


Нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг на нездравословни

Нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг на нездравословни ...

......... видимост на политики, които работят в полза на хората: здравната политика е сред тях. Здравеопазването следва да осигурява добър баланс между здраве и търговия - присъща функция на регулаторна рамка на ЕС, която е в полза на хората и гарантира качеството на живот на нашия континент", категоричен е министър Ананиев.


Болницата в Ловеч вече е с ново ръководство. На състоялото

Болницата в Ловеч вече е с ново ръководство. На състоялото ...

......... заради неизплатени заплати.Третият човек в Съвета на директорите е д-р Румяна Нановска, досегашен заместник-директор на болницата, която ще бъде изпълнителен директор на лечебното заведение.През последния месец задълженията на болницата са намалели значително. Текущите задължения от 7 милиона и 800 000 лева са намалени на 4 милиона лева. Редактор: Деница Райкова


Представители на три големи свинекомплекса от Русенска област настояват държавата

Представители на три големи свинекомплекса от Русенска област настояват държавата ...

......... животни – заболели и контактни, подлежат на унищожение". Това каза д-р Миленка Димитрова – упавител на свинекомплекса в Голямо Враново. Животновъдите настояват за строг граничен контрол, като всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни хранителни продукти и да не бъдат допускани на българска територия.


Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова ...

......... обясни Георгиева. Самата тя търси потвърждение за причините за оставката на изпълнителния директор на агенцията. От пресцентъра на агенцията първоначално нито потвърдиха, нито отрекоха информацията за подадена оставка, като уточниха, че медиите ще бъдат уведомени при наличие на събитие. Д-р Мариана Симеонова от своя страна не отговаря на телефона си.


Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова ...

......... трансплантация д-р Марияна Симеонова е депозирала заявление за освобождаване по взаимно съгласие и предизвестие. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването за БГНЕС.Към момента министърът изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на ИАТ.На базата на нея, ще бъде взето и решението, уточняват от МЗ. Редактор: Деница Райкова


Откриха чума в Ямболско. Болестта е открита по дребни преживни

Откриха чума в Ямболско. Болестта е открита по дребни преживни ...

......... кози и овце вече е започнало. Откриха птичи грип в Добричко В Бургас взимат мерки срещу заболяване по добитъка От Агенция по безопасност на храните успокоиха, че заболяването не е опасно за хора. Предстои извършването и на клинични прегледи в карантинната зона. Тя е 10-километрова и обхваща общо 12 села.


Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на ...

......... Забрана на продажбата на мляко и млечни продукти на нерегламентирани места. Редовно окосяване на тревните площи в парковете, детските заведения, училищата, болниците, социални домове и др. и периодично извършване на качествена биоцидна обработка срещу кърлежи. През 2018 г. в област Стара Загора е регистриран един случай на заболял от Ку-треска.


С настъпването на лятото идват и чревни инфекции. Как да

С настъпването на лятото идват и чревни инфекции. Как да ...

......... птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото село Дончево. Яйцата, които се изтеглят, са тези, снесени след 23 май.„Птичият грип е ветеринарен проблем. От него не боледуват хората, а птиците. Не трябва да се плашат хората. Проблемът не касае човешкото здраве”, категоричен бе той. Редактор: Деница Райкова


34-годишна жена е била изоставена от здравни работници пред кметство

34-годишна жена е била изоставена от здравни работници пред кметство ...

......... нито социалните служби, които също са уведомени. От здравното заведение пък снощи отказаха да разговарят с екипа ни. Според кмета институциите трябва да се намесят, защото няма как проблемът да се реши само със силите на една малка община. "Сега по селата е пълно с такива хора", признава Илиян Буковски.


Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 19 660 000 ...

......... е гаранция за своевременност и качество на оказваната спешна медицинска помощ.Изграждането на интегрирания модел за развитие на спешната медицинска помощ представлява структурна промяна, която налага и промяна на разходите за персонал. Същата е в съответствие с изискванията начл.78. ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г.