Здравеопазване


Броят на новите случаи на  намаля като абсолютно число, но не

Броят на новите случаи на  намаля като абсолютно число, но не ...

... сто от пробите са положителни спрямо 0,05% ден по-рано. Черна гора съобщава за 100 131 заразени, като има 14 нови случая - с 1 повече от сряда. Жертви до момента са станали 1609 души или 1 нов за денонощие - с 1 по-малко. 98 243 пациенти са оздравели - 22 нови. 


Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по

Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по ...

... ХОРА със големи СЪРЦА! Днес моето момиченце завърши първи клас и аз им благодаря с цялото си сърце и душа за това,че й помогнаха да бъдем там,да сме здрави и да се усмихваме! Ние сме с Вас и ще Ви подкрепим колкото и където трябва! от Теодора Тенчева, гр. Пловдив“


Тази събота и неделя (26 и 27 юни) отново ще

Тази събота и неделя (26 и 27 юни) отново ще ...

... съобщава “24 часа&rdquo... Ваксините се поставят от екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове. Организацията се извършва от екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община. От понеделник до петък гражданите имат възможност да се ваксинират в девет общински диагностично-консултативни центъра с предварително записване, припомнят от Столичната община.Според трудовата медицина в нормална ситуация един човек може да ...

... преподаватели в университет или лекари. Това обаче не се отнася до т.нар. независими членове на борда, които трябва да се външни лица, без каквито и да е търговски или трудови отношения с публичното предприятие. Именно заради несъвместимост във вторник (22 юни) здравното министерство освободи проф. Буланов като член на борда.


В Москва работодателите ще отстраняват служители, отказали да се ваксинират срещу COVID

В Москва работодателите ще отстраняват служители, отказали да се ваксинират срещу COVID ...

... Работодателят е длъжен да отстрани от работа служител, отказал да се ваксинира против COVID при липса на медицински противопоказания. Прочетете целия материал в cash.bg


Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от ...

... годността. В големи количества на склад и до момента има маски от първата доставка.  „Изрично е записано, че те не са стерилни, не са за медицинска употреба, но странно защо са разпределени по болниците“, коментира зам.-министърът. По думите на Петров маските са били купувани като KN-95, тоест като медицински маски.Това, че България е с ниски показатели по разпространение на

Това, че България е с ниски показатели по разпространение на ...

... възможно да се разшири обхвата на ваксинирани хора, които да се движат без маски. Разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни, по преценка на лекуващия лекар относно здравословното съ... Прочетете още по темата:


Проверката в „Пирогов” продължава. Директорът на лечебното заведение заяви, че

Проверката в „Пирогов” продължава. Директорът на лечебното заведение заяви, че ...

... има някои проблемни болници”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Над 50 са проверките, които текат в момента и в други лечебни заведения в страната, казаха за NOVA от НЗОК. Проверките били регулярни, а дали има нарушения и какви са те - ще стане ясно, едва след като приключат.  


Броят на новите случаи на  намаля и като абсолютно число, и

Броят на новите случаи на  намаля и като абсолютно число, и ...

... направени 1960 теста, което означава че едва 0,05 на сто от пробите са положителни спрямо 0,12% ден по-рано. Черна гора съобщава за 100 117 заразени, като има 13 нови случая. Жертви до момента са станали 1608 души - 2 нови за денонощие, а 98 221 пациенти са оздравели - 19 нови. 


Най-новият щам на коронавируса „делта-плюс“ се разпространява мълниеносно

Най-новият щам на коронавируса „делта-плюс“ се разпространява мълниеносно ...

... По света:Председателят на Националния комитет по ваксинация на Гърция Мария Теодориду посочи възможните жертви на четвъртата вълна от коронавирусната пандемия. Прочетете целия материал в cash.bg


В рамките на дни може да издадем виза за проучване

В рамките на дни може да издадем виза за проучване ...

... да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното правителство е твърде кратък, за да постигне всичко това, но това, за което настояваме да се свърши в рамките на мандата на служебното правителство, е прекратяване на обществената поръчка и на порочния договор с изпълнителя“, добави още тя."Делта" вариантът на коронавируса, който обхвана Великобритания, стана доминиращ в ...

... предотвратяване на скока в случаите, растящи и в останалата част на страната. Опитът на ЛондонСега учените от целия континент гледат Великобритания в опит да се подготвят с подходящите мерки - там случаите на Covid-19 са се утроили през последния месец, а вариантът делта представлява около 98% от всички нови инфекции.


"Изумителен е фактът, че при наличие на четири ваксини в ...

... ваксина на "Пфайзер" защитата срещу британския вариант е 92%, срещу делта варианта - 80%. При ваксината на "АстраЗенека" защита е 73% при британския вариант, при делта варианта - 60%, което също е добър процент защита. Данните са от Шотландия, която в момента се счита за силно засегната от делта варианта".


"При децата на възраст между 12 и 15 години не ...

... белодробни заболявания. "Тежко Covid-19 протича при тинейджъри с наднормено тегло. Като правило заболяването протича леко, дори безсимптомно. При децата обикновено няма наблюдавани ковидни пневмонии, както е при възрастните", допълни проф. Светлана Велизарова в предаването "Нещо повече". Според проф. Велизарова ефектът на Covid-19 върху децата е по-скоро психологически, отколкото чисто здравословен.


„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай ...

... По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“. Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.   Всичко за коронавируса следете


„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай

„Трябва да спринтираме много мощно до септември, в противен случай ...

... По въпроса с починалите от делта варианта на вируса във Великобритания, въпреки че са били ваксинирани, Околийски заяви, че това не значи, че „ваксината не работи“. Липсата на достъп до медицински услуги предизвика двойна смъртност в България по време на пандемията, отбеляза още Михаил Околийски.   Всичко за коронавируса следетеПрокуратурата се самосезира за на 15-годишно дете в сливенска болница.

Прокуратурата се самосезира за на 15-годишно дете в сливенска болница. ...

... за операция. Зейнеб издъхва, преди да стигне операционната зала. Роднините на момичето го погребаха вчера. Те са наели адвокат и искат виновните за смъртта ѝ да понесат отговорност. Каквото и да направим, детето ни няма да се върне, но искаме съд за този, които го погуби, каза дядото на момичето.


"При 110 легла имаме двама болни, скоро ще закрием отделението ...

... у нас от коронавируса се дължи на лошото общо здраве на нацията и като се добави към това един агресивен вирус, резултатът е лош краен изход. Доц. Атанас Мангъров смята, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров не е сбъркал с освобождаването на професор Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ.


При децата на възраст между 12 и 15 години не

При децата на възраст между 12 и 15 години не ...

... белодробни заболявания. "Тежко Covid-19 протича при тинейджъри с наднормено тегло. Като правило заболяването протича леко, дори безсимптомно. При децата обикновено няма наблюдавани ковидни пневмонии, както е при възрастните", допълни проф. Светлана Велизарова в предаването "Нещо повече". Според проф. Велизарова ефектът на Covid-19 върху децата е по-скоро психологически, отколкото чисто здравословен.


В решаването на въпроса за изграждането на национална детска болница

В решаването на въпроса за изграждането на национална детска болница ...

... разрешение да възкръсне в правния мир и да стане родната ни болница на бъдещето. Е няма да е "супер" болница, както единия от директорите избран да ръководи процеса казва, ама то пък кое ли ни е супер. Ясно е, че 2/3 от строежа са негодни, от самата компания го признават."


Броят на новите случаи на  намаля като абсолютно число, но се

Броят на новите случаи на  намаля като абсолютно число, но се ...

... а 2455 души са починали до момента. Новите случаи са открити при направени 4064 теста, което означава че едва 0,12 на сто от пробите са положителни. Черна гора съобщава за 100 092 заразени, като няма нови данни. Жертви до момента са станали 1605 души, а 98 189 пациенти са оздравели.  Още:Държавата не само няма да губи пари, както е в

Държавата не само няма да губи пари, както е в ...

... които той посочи, са високата смъртност от предотвратими заболявания, което е парадокс при доминираща болнична система у нас. Според него средствата не се разходват ефективно и в полза на пациентите. Заради това акцентът в развитието на здравеопазването трябвало да е насочен към доболничната помощ и намаляване на ДДС върху лекарствата.


Скоро ще закрием отделението за COVID - при 110 легла

Скоро ще закрием отделението за COVID - при 110 легла ...

... COVID. Който иска да се ваксинира, да го направи, това е информирано съгласие и се носи собствена отговорност", допълни Мангъров. Високото ниво на смъртност у нас от коронавирус се дължи на лошото общо здраве на нацията и като се добави към това един агресивен вирус, резултатът е лош краен изход.


Всички деца над 12 години без специфични заболявания могат да

Всички деца над 12 години без специфични заболявания могат да ...

... по-силна и вече има заболяваемост в Москва, Лисабон, Испания, Швеция, Великобритания. Разпространението е много бързо и е въпрос на време да сме на прага на нова вълна. МЗ уточнява: При желание деца над 12 г. могат да се ваксинират с Pfizer Това може да стане с информираното съгласие на родител


Министерството на здравеопазването стартира масова ваксинация сред ромската общност, ваксините

Министерството на здравеопазването стартира масова ваксинация сред ромската общност, ваксините ...

... на ваксинираните в общността. Основният страх, който се разпространявал, бил, че ще бъдат чипирани чрез ваксините. Той даде пример, че в кв. "Факултета" живеят около 45 000 души, от тях ваксинирани са много нисък процент. Кабинети за преглед за коронавирус заработиха в "Столипиново" Обслужват ги 19 лекари и медицински сестри


Само 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу

Само 10% от ромското население у нас е ваксинирано срещу ...

... лекари. Взехме това решение, защото ромското население се притеснява от факта, че може да им искат пари за имунизация”, обяви зам.-министърът на здравеопазването. На срещата в Здравното министерство присъстваха заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, общопрактикуващи лекари и представители на здравните медиатори. Още:89 български деца на възраст между 12 и 15 години

89 български деца на възраст между 12 и 15 години ...

... препаратът да се поставя на деца, това подлежи на решение от властите във всяка държава. С решението на министерството вече може да започне и ваксинацията на деца. МЗ уточнява: При желание деца над 12 г. могат да се ваксинират с Pfizer Това може да стане с информираното съгласие на родител


„В България лекарите са една от основните прослойки, която не

„В България лекарите са една от основните прослойки, която не ...

... месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи. „Този единичен случай е само повърхността на айсберга.“ Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев. Още:


Не знаем колко точно наистина се преболедувалите от COVID-19. За

Не знаем колко точно наистина се преболедувалите от COVID-19. За ...

... каза, че за колективен имунитет са нужни поне 5 милиона ваксинирани души. Прочетете още по темата: Без колективен имунитет пандемията няма да си отиде и всеки на планетата ще е застрашен Испанското правителство прогнозира, че Испания ще достигне 70% от населението си, ваксинирано срещу COVID-19 до средата на август, прог...


Вариантът Делта на коронавируса, който за първи път беше открит

Вариантът Делта на коронавируса, който за първи път беше открит ...

... Керхов. Тя отбеляза, че някои ваксини са по-малко ефективни срещу варианта Делта, но във всички случаи помагат за предотвратяване на тежко протичане на болестта и смърт.  Експертът от СЗО предупреди, че в бъдеще не са изключени и други мутации на коронавируса, които могат да снижат ефективността на ваксините, цитира БТА.


След дълга пауза - от днес отново са разрешени свижданията

След дълга пауза - от днес отново са разрешени свижданията ...

... отпаднат лимитите за болници Ще настоявам да отпаднат лимитите. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Кацаров каза това в Министерство на здрав... Свиждането ще е възможно при спазване на всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент.  


Броят на новите случаи на  се увеличи и като абсолютно число,

Броят на новите случаи на  се увеличи и като абсолютно число, ...

... оздравели, а 2454 души са починали до момента.  Черна гора съобщава за 100 092 заразени, като има 17 нови случая - с 3 по-малко от неделя. Жертви до момента са станали 1605 души, като отново няма нови починали за денонощие. Оздравели до момента са 98 189 души - 22 нови.  Още:


От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен ...

... противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент. Кацаров: Ваксинационният щаб ще бъде закрит, ще има Консултативен съвет Ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В него няма да има представите...


Във Военномедицинската академия беше тържествено осветен операционен блок на световно

Във Военномедицинската академия беше тържествено осветен операционен блок на световно ...

... Операционния център са залата за трансфер на пациенти, залата за събуждане. Изградена е и операционна зала за роботизирана хирургия. Модерно оборудвани са също така и зала за почивка и компютърна зала за техническата част от дейността на персонала. Проектът е за обща стойност 10 197 192 лв. с ДДС. Източник:


ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден

ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден ...

... на база данни и сървър. Стойността на проекта ще е не повече от 10-15 хиляди лева, каза Кацаров. 8 мобилни центъра за ваксинации ще има днес в София 8 мобилни центъра за ваксинации ще работят днес в столицата, съобщават от Столичната община. Освен петте на открито - в Борисовата гр...


Страната ни най-накрая се е задействала за закупуването на медицински

Страната ни най-накрая се е задействала за закупуването на медицински ...

... транспорт се използват летателни ... "Задвижена е цялата процедура, финансирането е осигурено, документацията е подготвена. Ако нещата не се забавят по някакви непредвидени причини, до края на 2024 г. би трябвало да имаме функционираща система за спешна въздушна помощ", заяви той. По предварителни данни хеликоптерите ще струват около 50-60 млн.лв.


Програмисти от над 20 софтуерни компании започват още от днес

Програмисти от над 20 софтуерни компании започват още от днес ...

... 500 проби, 156 положителни - 31% Сливен - 160 проби, 86 положителни, 53%, като там не са обхванали неосигурените Бургас - 140 проби, 63 положителни, 45% срещали вируса.  Делта вариантът може да обърне хода на епидемията у нас Вирусологът Радостина Александрова предупреждава, че мутацията не се влияе от топлото време


Променят начина на организация на работата на Здравното министерство за

Променят начина на организация на работата на Здравното министерство за ...

... Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов коментира проблемите на границата с Гърция на ГКПП "Кулата". По думите му, там от българска страна проблем не е имало, от гръцка страна е имало забавяне заради решения на тяхното правителство. Очаква се там от 1 юли да се влиза и според зелен сертификат.


Около 43% от населението в страната се е срещало с

Около 43% от населението в страната се е срещало с ...

... случаен принцип. Министърът съобщи, че е започнала процедура за установяване колко хора са се срещали с коронавируса. Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%, в София една трета от хората имат антитела от естествена среща с вируса, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев. Очаквайте подробности!


В момента COVID положението е добро. Това заяви пред БНТ

В момента COVID положението е добро. Това заяви пред БНТ ...

... обществени места маските трябва да останат", разкри съветникът на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова. Прочетете още по темата: Проф. Мира Кожухарова: Нека се отнасяме спокойно към ваксината Крайно време е да престанем с противоречивите показания и аз много бих искала да посъветвам хората да се ваксинират. Това заяви епидеми...


Броят на новите случаи на  намаля като абсолютно число, но се

Броят на новите случаи на  намаля като абсолютно число, но се ...

... нови случаи. Направени са 1693 теста, което означава, че 0,11 на сто от пробите са положителни.  Черна гора съобщава за 100 075 заразени, като има 20 нови случая. Жертви до момента са станали 1605 души, като няма нови починали за денонощие. Оздравели до момента са 98 167 души - 20 нови. 


1608 души се ваксинираха тази събота и неделя в мобилните

1608 души се ваксинираха тази събота и неделя в мобилните ...

... Бургас и Варна има изнесени пунктове в морските градини. В област Габрово мобилен екип ще посещава желаещите в селата. Изнесени пунктове има и в Плевен, Стара Загора, Пазарджик, Велинград и Велико Търново. Разкриват "зелени коридори" за ваксини и в три мола Продължава работа и в пунктовете на открито в парковете


Запазва се благоприятната тенденция, що се отнася до данните за

Запазва се благоприятната тенденция, що се отнася до данните за ...

... одобрените за ползване ваксини в ЕС (без "Янсен", която е еднодозова) най-пълен имунитет срещу COVID-19 се постига до седмица-две след поставяне на втората доза! теста, от които теста, като при Общият процент на положителните проби за периода 07.06 - 13.06.21 беше Миналата седмица имаше Миналата седмица имаше 103 952 ,"Отпадане на е завръщане към нормалността. Ще се премахне неприятната ...

... и за лекарския, и за сестринския персонал, регионални стимули. Трябва да направим така, че в следващите години с ускорени темпове да осигурим млада и свежа кръв във вените на българското здравеопазване. Иначе, катастрофата ще настъпи след 3-4 години, сестрите ще се изчерпят до 5 години, ако не се направи нещо".


Всеки един от нас в даден момент ще срещне вируса.

Всеки един от нас в даден момент ще срещне вируса. ...

... Тя изрази оптимизъм заради скритата заболеваемост - между 1,8 млн. и 2,5 млн. българи са се срещали с коронавируса, към които се прибавят и хората с поставена ваксина. По думите на проф. Велизарова делта вариантът засяга основно млади хора, сред които няма таргетирана акция за ваксиниране. Прочетете още по темата:


8 ще работят днес в столицата, съобщават от Столичната община.

8 ще работят днес в столицата, съобщават от Столичната община. ...

... от които 1746 са хоспитализирани, а 207 се лекуват в интензивно отделение. За изминалото денонощие са излекувани 37 и са починали 2. Ваксинирани са 3 857, с което броят на получилите поне една доза ваксина вече е 1 657 042. Пълен цикъл от две дози са получили 747 471 души. 


41 са новите случаи на у нас през изминалото денонощие.

41 са новите случаи на у нас през изминалото денонощие. ...

... Със завършен ваксинационен цикъл са 747 471 души. В столицата са регистрирани 15 положителни резултата, в Пловдив – 7, в Бургас – 6, във Варна, Враца, Плевен, Кюстендил и Русе – по 2, във Видин, Добрич и Перник – по един, а в останалите 17 области няма регистрирани нови случаи.


41 са новите случаи на у нас през изминалото денонощие.

41 са новите случаи на у нас през изминалото денонощие. ...

... удължи ограниченията за влизане в страната Със съобщение до екипажите, издадено от Службата за гражданска защита, Гърция удължи валидните в момента ограничения за влизане в стран... Починалите са двама души, а излекуваните са 37. През изминалото денонощие са поставени 3857 дози . Със завършен ваксинационен цикъл са 747 471 души.


Над 100 хил. българи, преболедували коронавирус, не могат да получат здравен сертификат

Над 100 хил. българи, преболедували коронавирус, не могат да получат здравен сертификат ...

... юни жителите на Нидерландия няма да имат нужда да носят маски, като същевременно поддържат социална дистанция, но в обществения транспорт, летищата, самолетите, училищата и други места, където е невъзможно да се поддържа разстояние от един и половина метра, носенето на маски е все още задължително. Прочетете целия материал в cash.bg


Коронавирусът може да преминава в хронична форма

Коронавирусът може да преминава в хронична форма ...

... В такива случаи хората, страдащи от COVID-19, стават зависими от кислород, обясни Надежда Рудницка, експерт в здравния отдел по пулмология в Регионалната държавна администрация на Лвов. Прочетете целия материал в cash.bg


Особеност на индийския вариант на COVID-19 е, че той се

Особеност на индийския вариант на COVID-19 е, че той се ...

... полека – само хрема, болки в гърлото и главоболие. „Коварното е, че човек може да го обърка с обикновен грип и да зарази много повече хора, без да знае, че има коронавирус. По лекото протичане обаче не означава, че по рядко се стига до лечение в болница“, предупреди проф. Петрова.


Над 100 000 са българите, които не могат да си

Над 100 000 са българите, които не могат да си ...

... Ковачева. "Имам много жалби от хора, на които е отказана ваксинация от личните им лекари. Фактът, че има лекари, които смятат, че има основателен риск, е достатъчно основание да се обмисли сериозно този проблем. Според мен е редно по един и същи начин да бъдат третирани всички преболедували“, допълни тя.


"През последния месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. ...

... да се разпространява. Той вече е изолиран в голяма част на страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме”, посочи той.


На 19 и 20 юни Столичната община заедно със Столичната

На 19 и 20 юни Столичната община заедно със Столичната ...

... Организацията се извършва от екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. Във всички пунктове има медицински екипи от общинските болници и диагностично-консултативни центрове. През почивните дни ваксинация ще се извършва и в специално оборудвания автобус от СРЗИ, който . Бусът е дарение от фондация "Благотворителност и милосърдие".


На 19 и 20 юни Столичната община заедно със Столичната

На 19 и 20 юни Столичната община заедно със Столичната ...

... почивните дни ваксинация ще се извършва и в специално оборудвания автобус от СРЗИ, който ще бъде на Терминал 1 на Летище София и ще работи от 9:00 – 18:00 часа. Бусът е дарение от фондация „Благотворителност и милосърдие“. Междувременно болница , което работеше 8 месеца с пациенти от цялата страна. 


52 деца у нас на възраст между 12 и 15

52 деца у нас на възраст между 12 и 15 ...

... се мотивират хората да се имунизират. Една от заимстваните чуждестранни практики са мобилните пунктове на оживени обществени места. Заради очакваното лошо време този уикенд освен тези в парковете община организира и пунктове в 3 столични мола - “Парадайс”, “Сердика” и “София Ринг”. Те ще работят от 13 до 18 ч.


Броят на новите случаи на  намаля леко и като абсолютно число,

Броят на новите случаи на  намаля леко и като абсолютно число, ...

... - първи. Най-много заразени са открити в София-град - 20. В три области - Ловеч, Разград и Търговище, няма нито един нов случай.  Учени изолираха мутации на коронавируса, снижаващи ефективността на ваксините Учени от Федералната медико-биологична агенция на Русия идентифицираха нови мутации на коронавируса. Според експерти те могат да намаля...


Болница

Болница "Пирогов" е закрила всичките си COVID отделения, съобщава лечебното ...

... реанимации, където се лекували болните в най-тежко състояние. В "Пирогов" остават 40 легла за пациенти с COVID-19. От лечебното заведение изразиха надежда да няма четвърта вълна и припомнят, че в "Пирогов" се поставят дози от 8.30 часа до 23 часа в делнични дни, а през уикенда - до 17.30 часа.


ВизиткаПроф. Асен Гудев, дмн, член-кореспондент на БАН, е роден през ...

... Неуспехът на опитите да се въведат модели за справедливо заплащане доведе до тенденцията за свръххоспитализации. Това по някакъв начин подменя основните базови ценности в здравеопазването. За съжаление ние възпитахме поколения лекари, които да мислят за това как да се реализират повече клинични пътеки, а не как да лекуват тежко болни.


Търговският регистър вписа новото ръководство на болница

Търговският регистър вписа новото ръководство на болница "Лозенец". От днес ...

... беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров основно поради извършването на незаконни трансплантации.  Бакалов: В украинската преса пише за починал младеж, след трансплантация в Правителствена болница в София В украинската преса пише за починал младеж, след трансплантация в Правителствена болница в София. Младежът е взел 15 хил. долара, за да...


Темата накратко Овладяването на всички публични активи през последните години ...

... директори, атмосферата в лечебните заведения не се успокои. В част от тях се събират подписки за и против бордовете им, лекари и сестри ги бранят или протестират срещу тях и влизат в конфликт помежду си, на една или друга страна застават съсловни организации, преподаватели и действащи лекари и политически партии.


След в България, или т. нар. вариант „Делта“ при пациент

След в България, или т. нар. вариант „Делта“ при пациент ...

... изтъкна проф. Аргирова. „Заразеният е прекарал леко болестта, като причина затова може да е, че вече е имал първа доза "АстраЗенека", защото вече има експериментално изследване на възможностите на антителата от известните досега ваксини – 4-рите, оказва се, че всички те генерират антитела срещу индийския вариант“, съобщи още проф. Аргирова.Световният опит показва, че

Световният опит показва, че "Делта“ вариантът няма променена клинична картина. ...

... са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество. „Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично“, обясни тя. Още:


Твърде е вероятно този случай да остане без други заразени,

Твърде е вероятно този случай да остане без други заразени, ...

... опасност", коментира проф. Христова и допълни, че маските могат да паднат при ваксинираните българи. Проф. Ива Христова: Тодор Кантарджиев е отличен организатор Повече от 10 години работя с проф. Тодор Кантарджиев. Минали сме през много успехи и битки рамо до рамо. Винаги сме работили много добр... Прочетете още по темата:


„Този вариант има една мутация, която подобрява свързването на Spike

„Този вариант има една мутация, която подобрява свързването на Spike ...

... България лице. Трябва да проверим дали в този район не циркулира този вариант. Масовата ваксинация е единствения начин да го ограничим”, заяви доц. Алексиев. По негова информация от съседните държави – Румъния е с най-голямо разпространение на този вариант. Там са открити и „африканският” и „бразилският” щам на вируса.  


Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2

Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2 ...

... предлагат такава защита, добави той. Програмата ще позволи да се ускорят клиничните изпитания за различни антивирусни препарати в различна степен на разработка, като Молнупиравир на лабораторията Мерк, отбелязва АФП. Те трябва да се приемат скоро след потвърждаване на заразата, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза.


Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2

Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2 ...

... предлагат такава защита, добави той. Програмата ще позволи да се ускорят клиничните изпитания за различни антивирусни препарати в различна степен на разработка, като Молнупиравир на лабораторията Мерк, отбелязва АФП. Те трябва да се приемат скоро след потвърждаване на заразата, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза.


Броят на новите случаи на  се увеличи леко и като абсолютно число,

Броят на новите случаи на  се увеличи леко и като абсолютно число, ...

... 0,19 на сто от пробите са положителни спрямо 0,23% ден по-рано.  Черна гора съобщава за 100 020 заразени, като има 19 нови случая - с 6 повече от сряда. Жертви до момента са станали 1604 души, като отново има 1 починал. Оздравели до момента са 98 057 души - 39 нови.