"Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта. ...

......... колко и "дали да стане 10 или 12%, да, но трябва да става успоредно с нарастване на финансовите възможности на населението, а при нас финансовите възможности на населението се разделят с все по-голяма ножица." Застрахователите подкрепят всъщност реформата на Ананиев Предложенията на МЗ са основа за ефективен, финансово логичен модел


Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и

Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и ...

......... По думите ѝ в здравеопазването не следва да се прави политика от проблемите на хората - и на работещите, и на пациентите, а да се правят политики за тях.Атанасова е на мнение, че е „категорично ясно", че вотът на недоверие, който предстои да се гласува идната седмица, ще бъде неуспешен.


Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация,

Близките на двама пациенти, починали, докато чакат за белодробна трансплантация, ...

......... някакъв начин”, отбеляза Алберт. „Преди 2 години ми беше споменато, че шефът на болница „Лозенец” д-р Спасов има интерес турски болници да поемат българските пациенти. Днес това е факт. Има ли далавери или не, аз не зная, но това, което ми беше казано, вече се случва”, каза и Христина Хрисимова.


Близо половин милиард лева допълнително за здраве ще има през

Близо половин милиард лева допълнително за здраве ще има през ...

......... млрд. лв. Увеличението идва главно от нормативни промени – повишаването на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход. Най-съществено нарастват разходите за медикаменти и за болнична помощ. Касата планира да отложи за догодина плащането на близо 50 млн. лв. за лекарства, медицински изделия и диетични продукти за домашно лечение.


Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината. Това обяви председателят

Акад. Дамян Дамянов е лекар на годината. Това обяви председателят ...

......... 2015 г. е председател на Съюза на учените в България, а от 2012 г. е академик на Българската академия на науките, а от 2013 г. и неин зам.-председател. Акад. Дамянов е автор и съавтор на над 30 учебника и научни монографии и над 250 публикации в български и чуждестранни списания.


Клиниката по очни болести на ВМА за пореден път ще

Клиниката по очни болести на ВМА за пореден път ще ...

......... личния лекар. "Винаги подкрепяме подобни инициативи и вярваме, че ще допринесем за ранната диагностика на тези заболявания. Прегледите не са ограничени само за жителите на София - в тях могат да участват възрастни хора от цялата страна", коментира проф. д-р Лъчезар Войнов, ръководител на Клиника по очни болести на ВМА.4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване

4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване ...

......... ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с мотива, че операцията може да бъде направена в България – отново в болница „Лозенец”.След скандала и обществения отзвук по случая в крайна сметка фондът финансира операцията на момчето в клиника в Германия и то беше успешно трансплантирано. Редактор: Деница Райкова


4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване

4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване ...

......... Германия, но ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с мотива, че операцията може да бъде направена в България – отново в болница „Лозенец”. След скандала и обществения отзвук по случая в крайна сметка фондът финансира операцията на момчето в клиника в Германия и то беше успешно трансплантирано.


Около 500 български лекари напускат страната ни всяка година. Това

Около 500 български лекари напускат страната ни всяка година. Това ...

......... не се планират правилно специализациите, не се подкрепят младите лекари. Причините, разбира се, са комплексни. Така че развитието на професията е в професионалната квалификация на лекарите и тяхното развитие означава повече ангажименти на държавата и на всички, които трябва да оценят важността на професията“, обясни доц. Кехайов. Редактор: Деница Райкова


От следващата година всички възрастни хора ще могат да се

От следващата година всички възрастни хора ще могат да се ...

......... организация в България. Затова, от 2013 година се провежда активна информационна кампания.Като за начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи.


"Няма грипни вируси в България, както е в Европа". Това ...

......... в България. Затова, от 2013 година се провежда активна информационна кампания. Като за начало на грипния сезон се смята месец октомври. Най-уязвими от заразяване са възрастните и бебетата. Най-често вирусът се предава по въздушно-капков път. Препоръката на лекарите е заразените да се движат с марля и да си стоят вкъщи.С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на

С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на ...

......... на системата за спешна медицинска помощ“ е с голяма обществена значимост и е един от най-мащабните и важни по оперативната програма. Изпълнението му ще осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността на медицинската помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ.


След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на

След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на ...

......... и конкуренцията между болниците, а не в липсата на съгласие. "Проблемът с малкото донори е чисто организационен, а не е проблем на обществото, тъй като през последните години няма реализиран отказ на близки на починал с мозъчна смърт", коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия във ВМА.


Йорданка Караиванова е новият директор на Районната здравноосигурителна каса в

Йорданка Караиванова е новият директор на Районната здравноосигурителна каса в ...

......... Пловдив. Това съобщиха институцията. Тя заема мястото на Магдалена Петрова, пенсионирана в началото на месеца. До нейното назначаване РЗОК Пловдив бе ръководена от Даниела Николова-Кършева, която работи в институцията от една година. Йорданка Караиванова до момента беше директор на Районната здравноосигурителна каса в Пазарджик. Тя е с висше икономическо образование.


Социалният министър Бисер Петков лично дойде при протестиращите майки ,

Социалният министър Бисер Петков лично дойде при протестиращите майки , ...

......... изразиха задоволство: "Министерството спази обещанието си." Протестиращите припомниха, че сега е ход на парламента. Иначе отсякоха: ,,Готови сме за протест по всяко едно време на денонощието. А краят на палатковия лагер ще е след като се гласуват всички закони на второ четене." А палатките отиват пред Министерството на здравеопазването.  


Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за

Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за ...

......... от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са „болен здрав носи". С г-н Борисов и Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно хората да станат по-информирани относно донорството. Вярвам, че те ще разберат същността. Всичко зависи от нас", каза още той.Над 163 млн. лв. предоставят за спешната медицинска помощ в

Над 163 млн. лв. предоставят за спешната медицинска помощ в ...

......... спешна медицинска помощ" е с голяма обществена значимост и е един от най-мащабните и важни по оперативната програма. Изпълнението му ще осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността на медицинската помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ, уверяват от МС.


Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и спешна проверка

Спешни законодателни промени, които да облекчат донорството и спешна проверка ...

......... случая на Адриан Петков."Специално за Адриан ще направим проверката за този период, както и проверка по принцип, защо не е възстановен договорът с австрийската клиника. Искаме да стигнем до край в нашите разследвания - най-малко, за да отговорим на родителите на Адриан", заяви здравният министър Кирил Ананиев. Редактор: Деница Райкова


ГЕРБ обсъдиха с лекарския съюз здравната реформа. Председателят на БЛС

ГЕРБ обсъдиха с лекарския съюз здравната реформа. Председателят на БЛС ...

......... с готвения от опозицията вот на недоверие към правителството по темата за здравеопазването.  Диалогът ни с Българския лекарски съюз беше ползотворен и гарантирахме, че държим дискусията за здравеопазването да бъде на експертно ниво и да избягваме политическата й употреба. Това каза коментира шефката на здравната комисия в НС Даниела Дариткова.


Правителството прие Национална програма за елиминация на морбили и рубеола

Правителството прие Национална програма за елиминация на морбили и рубеола ...

......... В периода 2011-2013 г. епидемии от морбили бяха регистрирани във Франция, Украйна, Грузия и Турция. Епидемии от морбили в Европа продължават да се регистрират и сега, като само за първите пет месеца на тази година са отчетени 8 343 случая, с най-голям брой заболели във Франция, Гърция, Италия и Румъния.


Извадиха 55-килограмов тумор на яйчника от 65-годишна жена в столичната

Извадиха 55-килограмов тумор на яйчника от 65-годишна жена в столичната ...

......... на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж. Изключително горд съм от действията на екипа, който за пореден път доказва, че в "Майчин дом" работят най-добрите специалисти", заяви директорът на болницата професор Иван Костов.


С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на

С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на ...

......... спешна медицинска помощ“ е с голяма обществена значимост и е един от най-мащабните и важни по оперативната програма. Изпълнението му ще осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността на медицинската помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ. Редактор: Деница Райкова


С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на

С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на ...

......... системата за спешна медицинска помощ“ е с голяма обществена значимост и е един от най-мащабните и важни по оперативната програма. Изпълнението му ще осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността на медицинската помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ.  


55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след

55-килограмов тумор на яйчника е бил изваден от пациентка след ...

......... на яйчниците е сред често срещаните, но благодарение на добрата диагностика в последните години е почти невъзможно да попаднеш на случай на такъв растеж. Изключително горд съм от действията на екипа, който за пореден път доказва, че в „Майчин дом“ работят най-добрите специалисти", заяви директорът на болницата професор Иван Костов.


За усложнена епидемиологична обстановка в областта предупреждават от районната здравна инспекция

За усложнена епидемиологична обстановка в областта предупреждават от районната здравна инспекция ...

......... отглеждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни). От РЗИ препоръчват на фермерите профилактични мерки, за да бъде избегнато заболяването. Животинските продукти - домашно производство, не са стопроцентово безопасни и се препоръчва на потребителите да не купуват такива от нерегистрирани прооизводители.


Фармацевтите са наясно с проблема и наистина са получили писмото

Фармацевтите са наясно с проблема и наистина са получили писмото ...

......... Фармацевтите са наясно с проблема и наистина са получили писмото от германския производител. „Наистина от няколко месеца насам няма „Аспирин протект“, получихме уведомление от „Байер“. В момента предписваме негов заместител родно производство“, заяви аптекарка в една от големите столични вериги.


По-голяма информираност за вредата от енергийните напитки поиска д-р Рада

По-голяма информираност за вредата от енергийните напитки поиска д-р Рада ...

......... за продажна на енергийни напитки за лица до 18-годишна възраст, както и на територията на училища, детски градини и общежития. Освен това да бъде забранена и рекламата им, ако е насочена към деца и младежи, които всъщност са основните им консуматори. Текстовете обаче не стигат до гласуване в пленарна зала.


Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди законопроекта на Закона

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди законопроекта на Закона ...

......... изходна точка БТПП призова самите хора с увреждания да се насочат повече върху образованието, за да бъдат по-привлекателни за работодателите. От КРИБ също се обявиха против законопроекта, защото той не давал ясни концепции и гаранции. Те подкрепиха идеята хората с увреждания да бъдат образовани, за да бъдат привлекателни за работодателите.


19-годишно момче е с опасност за живота, след като беше

19-годишно момче е с опасност за живота, след като беше ...

......... живота му", каза за bTV д-р Деян Коруновски от спешната болница.Свидетели на инцидента разказаха, че до сблъсъка се е стигнало, след като автомобил тръгнал да изпреварва друг и така водачът му не видял пешеходеца.Според местните хора на участъка често се кара бързо и тежки инциденти се разминават буквално на косъм.


15 души у нас са в листата на чакащите за

15 души у нас са в листата на чакащите за ...

......... и чужди клиники”, обясни Мангъров.Георги Георгиев е един от нуждаещите се от трансплантация на бял дроб, ходи навсякъде с поддържаща машина. След смъртта на Адриан Петков от МЗ му се обадили да питат как е.„Здравните чиновници не правят нищо освен да водят статистика на починалите”, смята Георгиев. Редактор: Деница Райкова


Световната здравна организация предупреди за рисковете от раждането с цезарово

Световната здравна организация предупреди за рисковете от раждането с цезарово ...

......... родилките."Опитваме се да разубедим някои жени от тяхното първоначално желание. Те се опитват да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е необосновано, се засилва възможността второто раждане отново да е с оперативна намеса. Това крие рискове както за родилката, така и за лекарите", добави още Николов. Редактор: Деница Райкова


След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията ...

......... като човек, който е оставен на произвола. Три години никой не ми се е обадил, а вчера ми се обадиха от Агенцията по трансплантация, коментира още пациентът. Припомняме, че в края на май стана ясно, че договорът на България с „Евротрансплант” е прекратен. Това е станало още през 2017 година.


От БСП търсели някой да им подпише вота на недоверие

От БСП търсели някой да им подпише вота на недоверие ...

......... че в момента тече процедура за закупуването и подмяната на всички линейки за бърза помощ. Обявената реформа от МЗ търси консенсус и никой не отрича, че има проблем, но ГЕРБ и ОП са единственото правителство, което признава и цели подобряването на здравния достъп и осигуряване за българските граждани, посочи Иванов.


Имаме дефинитивен отказ от преди два дни. В имейл германските

Имаме дефинитивен отказ от преди два дни. В имейл германските ...

......... в момента лечение не може да бъде извършено“, посочи още директорът на Агенцията по трансплантация. По-рано директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" проф. Генчо Начев заяви, че някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, но изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти.


Имаме дефинитивен отказ от преди два дни. В имейл германските

Имаме дефинитивен отказ от преди два дни. В имейл германските ...

......... Румъния. Тогава остават необслужени пациенти, от които има смъртни случаи и в Румъния“, обясни още той. Според него този начин на работа от страна на Германия е просто една протекционистка политика. „На 22 октомври пристига екип в България, с който ще подпишем споразумение за трансплантация“, обясни той. Редактор: Деница Райкова


Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на

Някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на ...

......... за 32 години в болницата са извършени общо 60 трансплантации и обясни, че вината за ниския брой е във всички нас като общество и хора. Проф. Начев даде пример с Хърватия, която преди години е била на последно място в броя на извършените трансплантации, а днес е с водещи позиции.


Грипът ще ни връхлети в края на ноември, прогнозират епидемиолозите.На

Грипът ще ни връхлети в края на ноември, прогнозират епидемиолозите.На ...

......... като най-надеждна защита, а най-подходящото време да се направи е през октомври и ноември.У нас преди зимата обаче се ваксинират само около 3% от българите.Най-уязвими са хората над 65-години – при тях усложненията могат да бъдат фатални. Държавата обмисля ваксините за тях да са безплатни от догодина.  Редактор: Деница Райкова


Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за

Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за ...

......... еднозначно като неизгодни за болницата. Един от тях е "Евролекс Консултинг" ООД за правни услуги. Срокът на договора е 2 години, а стойността му – 86 хил. лева без ДДС. В договора няма обем на дейностите, които трябва да се извършат, брой становища или консултации, заради които да се плати.


На 15 октомври в УМБАЛ „Света Екатерина” ще се проведе

На 15 октомври в УМБАЛ „Света Екатерина” ще се проведе ...

......... да дочакат животоспасяващата за тях трансплантация. Докато някога сме били пионерите в прилагането на сърдечните трансплантации на Балканите, то днес въпреки усилията на лекарите и съответните структури от Министерството на здравеопазването, сериозно изоставаме от съседните страни и трансплантационната ни програма функционира на все по-ниски обороти, заявяват от УМБАЛ „Света Екатерина”.


Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали

Шестима тежкоболни, които се нуждаят от бял дроб, са починали ...

......... Евротрансплант предлагат отдавна. Операциите ще се правят в болница „Света Екатерина” и болница „Лозенец”, където вчера почина чакащият Адриан.   Оказва се обаче, че у нас няма специалисти, които да осигурят рехабилитацията на болните след извършената операция. На това от Агенцията по трансплантация обясняват, че има възможности за диспансерно наблюдение.


Лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания

Лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания ...

......... които пациенти се опасяват, че трябва да доплащат повече. Прокуратурата разследва и други болници за източване с онколекарства Наблюдаващият прокурор уверява, че и други ще се озоват с белезници От касата обясняват, че ако лекарите обосноват добре решението си за друго лекарство, пациентът няма да доплаща, фондът ще го поеме.


За съжаление Бургас и Ямбол са на едни от водещите

За съжаление Бургас и Ямбол са на едни от водещите ...

......... да се предава, трябва да се бори докрай, а специалистите трябва да правят всичко възможно и каквото е необходимо за постигане на положителен изход от лечението. Много е важно да отбележа, че един от най-важните фактори, които са необходими за побеждаване на болестта е нейното ранно диагностициране", допълни още професорът.


Пред сключване на договор за доставка на 280 линейки е

Пред сключване на договор за доставка на 280 линейки е ...

......... настъпи първо. В съобщението от 13 август, когато МЗ информира, че са постъпили 7 оферти за разглеждане, уточни, че тъй като за две от позициите участници няма, още в рамките на деня ще проведе среща с представителите на автомобилния бизнес, за да разбере причините, които са ги възпрепятствали да кандидатстват.


Чакащият за белодробна трансплантация Адриан Петков почина след усложнение. Това

Чакащият за белодробна трансплантация Адриан Петков почина след усложнение. Това ...

......... и трансплантация", каза още д-р Хинков. По думите му за съжаление тази болест е с необичаен ход и прогресиращ. "При него бяха налице много усложнения на болестта, които са били причина днес за внезапно настъпило допълнително усложнение, с което нашите екипи не успяха да се справят", допълни още д-р Хинков.


Здравните инспектори са извършили 105 проверки в Пловдив и областта

Здравните инспектори са извършили 105 проверки в Пловдив и областта ...

......... информираха от Регионалната здравна инспекция. През периода са проверили 35 открити и закрити обществени места и 35 детски и учебни заведения. Извършени са четири тематични проверки. Издадени са две предписания. Няма съставени актове за установени административни нарушения. Освен това са извършени и две проверки по жалби и сигнали от граждани.


"В европейската класация по донорство сме на опашката." Това каза ...

......... съм се занимавал с тази тема. Оттук нататък ще обединим всички основни фактори", каза д-р Христов. По думите му трябва да се поднесе информацията на българските граждани, какво значи донорство. "Уверен съм, че ще имаме успех, защото подкрепата на ръководството на Министерството в момента е налице", допълни още д-р Христов.


Започва Европейската седмица на донорството и трансплантациите.Целта на инициативата е

Започва Европейската седмица на донорството и трансплантациите.Целта на инициативата е ...

......... Европейската седмица на донорството и трансплантациите.Целта на инициативата е да държи темата на фокус, да предоставя информация, както и възможности за осъзнат избор.Това са и дни за почит към паметта на донорите, за благодарност към техните близки, решили да спасят живот и към лекарите и медицинските екипи, които извършват трансплантации.


До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило капиталови

До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило капиталови ...

......... че към края на 2017 г. в страната има 3627 пациенти на поддържащо лечение с хемодиализа. "Процедурите се осъществяват в 80 диализни структурни. 60 от тях са разкрити в държавни и общински болници, а 20 са или отделения в частни лечебни заведения или самостоятелни лечебни заведения", каза още Кирил Ананиев.


До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило капиталови

До края на годината Министерството на здравеопазването е предвидило капиталови ...

......... на 2017 г. в страната има 3627 пациенти на поддържащо лечение с хемодиализа. „Процедурите се осъществяват в 80 диализни структурни. 60 от тях са разкрити в държавни и общински болници, а 20 са или отделения в частни лечебни заведения или самостоятелни лечебни заведения“, каза още Кирил Ананиев. Редактор: Деница Райкова


Та 12-ти октомври се отбелязва Световния ден за борба с

Та 12-ти октомври се отбелязва Световния ден за борба с ...

......... артроза или дегенеративна ставна болест, ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев и др. По неофициални данни в България с диагноза болест на Бехтерев са 30 000 души, а страдащите от ревматоиден артрит са около 70 000. За тези пациенти се грижат само 82 ревматолози, които са съсредоточени предимно в големите градове.


Между 15 000 – 20 000 българи се нуждаят от

Между 15 000 – 20 000 българи се нуждаят от ...

......... организации и жалбите на гражданите с председател Антон Кутев. Поканени са представители на Министерство на здравеопазването, на НЗОК, директори на Клиники по белодробни и кардиологични заболявания, пациентски организации и асоциации. На форума са поканени председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и членовете на комисията, както и омбудсманът Мая Манолова.


71% от българите на възраст между 20 и 45 г.

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. ...

......... грешки в оптиката на окото. 27% са търсили информация за възможността за премахване на диоптрите чрез лазерна корекция, а 78% са чували за този метод. Според доц. Андрей Андреев, зам.-председател на Съюза на очните лекари в България най-съвременният, усъвършенстван и безопасен начин за лазерна корекция на зрението е технологията SmartSurf.


В началото на януари ще има възможност за предложения за

В началото на януари ще има възможност за предложения за ...

......... убеденост у всички участници, допълни министър Ананиев.В отговор на въпрос дали лекарствата и медицинските изделия ще бъдат включени в стойността на клиничните пътеки министър Ананиев отговори, че в момента се прави анализ, който е свързан и с бюджетната процедура. Такова решение ще бъде взето също с консенсус, подчерта здравният министър.


Тринадесети поред витреоретинален симпозиум се открива днес в Пловдив от

Тринадесети поред витреоретинален симпозиум се открива днес в Пловдив от ...

......... специалисти. За тазгодишното издание са поканени немският хирург проф. д-р Никос Бехракис от Университетска очна клиника в град Есен, както и водещи витреоретинални хирурзи от България. Участие в симпозиума ще вземат над 150 офталмолози.Под формата на видеосимпозиум ще бъдат представени интересни случаи от практиката на всеки хирург, разказа проф. Сивкова.


Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа

Представям два варианта за здравна реформа, но няма да държа ...

......... бъде втори етап на този модел. Този вариант е базиран на съчетаване на три стълба. Първият задължителната отново 8-процентна осигурителна вноска, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане“, обясни още министърът.Той допълни, че ще се изгради смесена система за финансиране с няколко нива за защита на гражданите. Редактор: Деница Райкова


Некоректни мнения чул здравният министър Кирил Ананиев за предлаганата от

Некоректни мнения чул здравният министър Кирил Ананиев за предлаганата от ...

......... новият здравен модел да влезе в сила от 1 януари 2020. Нямало обаче да се бърза. Важно било обществото да е съгласно и сигурно в това, което се предлага. С вота на недоверие БСП предлагат алтернатива за здравеопазването Според Нинова сега доплащането ставало "под масата" , а сега се узаконява


Д-р Берк Булут, специалист в областта на инвитро оплождането и

Д-р Берк Булут, специалист в областта на инвитро оплождането и ...

......... на двойки с напреднала възраст на майката, неуспешно приключили бременности и силно изразен мъжки фактор за безплодие. Желаещите да се възползват от възможността за безплатна консултация с д-р Берк Булут на 24 октомври трябва да се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0895 77 08 69.


71% от българите на възраст между 20 и 45 г.

71% от българите на възраст между 20 и 45 г. ...

......... начин за лазерна корекция на зрението в наши дни е SmartSurf-технологията. “Най-голямото предимство на метода е, че е безконтактен, бърз и безболезнен. Зрението е прецизно и нежно коригирано, чрез изпаряване на диоптри от повърхностните слоеве на роговицата, а ефектът е "видим" веднага след манипулацията.”, допълни доц. Андреев. Редактор: Деница Райкова


Още преди края на месеца, Националният осигурителен институт (НОИ) ще

Още преди края на месеца, Националният осигурителен институт (НОИ) ще ...

......... на 7.00 лева за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всяко лице, за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Условията кой може да влиза в програмата ВИЖТЕ ТУК!    


България е една от страните в ЕС с висока честота

България е една от страните в ЕС с висока честота ...

......... 10-минутна почивка. С цел превенция на здравето БАСОРД организира в Албена „Училище за здраве – за деца, учители и родители“ под патронажа на Здравното министерство. Досега през годините в кампанията са участвали 560 родители, които са научени на принципите на здравословния начин на живот, балансирано хранене и полезна физическа активност.


Специализираната прокуратура и ГДБОП започнаха днес проверки в две специализирани

Специализираната прокуратура и ГДБОП започнаха днес проверки в две специализирани ...

......... извършвани злоупотреби с медикаменти за лечение на раково болни. Проверява се документация, доставки, наличности и приложения на скъпо струващи лекарства за терапия и профилактика. Специализираната прокуратура ще предостави информация за резултатите от проверките след тяхното приключване.Според предварителната информация двете болници са софийски. Очакват се проверки и в пловдивска здравни заведения.


Ветеринарен лекар от Дупница е заразен с бруцелоза, съобщи БНР,

Ветеринарен лекар от Дупница е заразен с бруцелоза, съобщи БНР, ...

......... затруднява намирането им. Симптомите при бруцелозата са висока температура, отпадналост, загуба на тегло. Тъй като те наподобяват симптомите на грип или пневмония, трудно се диагностицират. Ако бъде установено, че човек е заразен с бруцелоза, се налага продължително лечение. Девет огнища на бруцелоза в Сливенско Двама души са носители на болестта


До 24 октомври от Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават

До 24 октомври от Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават ...

......... на дейността, е 25 октомври 2018 г. През 2018 година програмата започна на 23 март. За нейното финансиране бяха предвидени 20 103 061 лв. До момента са издадени 44 653 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 2 258 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.


„Филип Морис Интернешънъл“ разработва активно „продукти с намален риск“за пушачите

„Филип Морис Интернешънъл“ разработва активно „продукти с намален риск“за пушачите ...

......... трябва да е ясно, че бездимните алтернативи не са безрискови“. Същевременно д-р Бейкър подчерта, че това, в което „Филип Морис“ вярва, е, че преминаването на продукти, при които не протича горене, а нагряване на тютюна, е потенциално по-добрият избор за всички онези, които в противен случай биха продължили да пушат.


Има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес.

Има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес. ...

......... контролираме емоциите и инстинктите си, за да не се стига до тежки инциденти. Хора с психични заболявания не само че не извършват повече престъпления и то тежки, а обратното – те обикновено са жертва на тежки престъпления. Това, че се спекулира с тези болни, е много жалко", коментира още специалистът.


Цяла нощ под открито небе пред сградата на Министерския съвет

Цяла нощ под открито небе пред сградата на Министерския съвет ...

......... Калин Георгиев, който наблюдаваше преместването на камера в студиото коментира: "Това (за преместването на палатките - б.р.) е много страшна заповед. Когато виждаш пред себе си хора с кауза, обидени, угнетени, които същевременно нарушават обществения ред, е много трудно да намериш баланса. Момчетата с униформите не са виновни", заяви Георгиев.


Основният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването

Основният приоритет при разпределението на средствата, които Министерството на здравеопазването ...

......... близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в Министерството на здравеопазването от лечебните заведения. В момента тече процедура по подготовка и обявяване на обществени поръчки, съответно сключване на договори, на чието основание средствата да бъдат отпуснати на лечебните заведения.


Първа градска болница /МБАЛ

Първа градска болница /МБАЛ "Св. Мина"/ окончателно минава под шапката ...

......... от сградата на ул. "Весела" в МБАЛ "Св. Мина", която се намира на ул. "Иван Вазов" до Централна гара. Ремонтите и доставката на нова медицинска апаратура ще струват 660 000 лева. Досега Община Пловдив е платила от своя бюджет близо 5 милиона, за да спасява Първа градска болница от фалит.


Правителството определи три лечебни заведения за университетски болници за срока

Правителството определи три лечебни заведения за университетски болници за срока ...

......... лечение - проф. д-р Стоян Киркович“ АД – Стара Загора, „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ ЕАД – София и „Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина Н.И. Пирогов“ ЕАД – София. И трите лечебни заведения до настоящия момент са се ползвали с правата на университетска болница.


Южен Централен район е на второ място по брой педиатри

Южен Централен район е на второ място по брой педиатри ...

......... от Кюстендил. Като цяло намаляването на населението води и до отдръпване на услугите. В цялата страна има само един Детско-юношески център за психично здраве - в Русе. А нуждата е толкова голяма, че записването за преглед става за 2 месеца напред. Често така не може да се окаже адекватна помощ.