Лекари от Бургас спасиха живота на 4-месечно бебе със сложна

Лекари от Бургас спасиха живота на 4-месечно бебе със сложна ...

......... през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край. В случая с Елена притиснато било сърцето. Веднага бил сформиран екип от специалисти, а операцията продължила малко повече от час. След успешната намеса на лекарите утре момиченцето и майка й ще бъдат изписани, съобщава НОВА.


Над 100 души се включиха във велопохода „Заедно“ в подкрепа

Над 100 души се включиха във велопохода „Заедно“ в подкрепа ...

......... Асоциацията в разпространяването на полезна информация за заболяването. Тази година кампанията премина под наслов „Споделянето е сила“, с което бе призован публичният сектор и здравните институции да станат по-гъвкави в работата с неправителствените организации, които работят в посока подобряване на условията на живот на деца, младежите и възрастните с хемофилия.


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи проверка по случая с

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще направи проверка по случая с ...

......... разликата е непосилна за повечето пациенти.От болницата обаче обяснили, че жената е починала заради тежкото си здравословно състояние, подчерта днес зам.-министър Начева. Тя допълни, че намалението на цените на медицинските изделия не трябва да е за сметка на пациента, а за сметка на фирмите, които ги доставят. Редактор: Деница Райкова


Националната здравноосигурителна каса е разпоредила спешна проверка по случая за

Националната здравноосигурителна каса е разпоредила спешна проверка по случая за ...

......... изделията по отношение на тяхното използване и прилагане, както и възможната алтернатива от същата група/подгрупа изделия на по-ниска цена. Националната здравноосигурителна каса има готовност да извърши проверка по всяка конкретна жалба или сигнал, подадени от пациенти, неправителствени организации, лечебни заведения и др. и да уведоми обществеността за резултатите от проверките.


Водата е основна съставка на организма, без която животът ни

Водата е основна съставка на организма, без която животът ни ...

......... че в по-високи количества се натрупва в организма и причинява неприятни симптоми на токсикация. Голяма част от потребителите в България купуват  бутилирана вода, без да четат етикетите. Това крие сериозен риск за здравето, съветът на експертите е - винаги четете етикетите и се ориентирайте каква вода е подходяща лично за вас.


Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция

Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция ...

......... от пациента, но цената на клапата всъщност е много висока – до 20 000 лева. Според експертни оценки спешните пациенти, имащи нужда от такива манипулации – поставяне на аортна клапа, не са толкова много – само няколко десетки души, и е необяснимо, че държавата не може да покрива нуждите им.Интересът от страна на младежите към първата долекарска помощ е

Интересът от страна на младежите към първата долекарска помощ е ...

......... долекарска помощ. БЧК – Кюстендил работи по специална програма, насочена към по-малките ученици. Другата програма е свързана с ученически екипи, а по-големите доброволци са включени в младежки авариен екип. "Не на последно място ние обучаваме и възрастните ни доброволци, които всяка година участват в национално състезание", каза д-р Емилия Кацарска.


Нов пик на заболелите от варицела е регистриран в Пловдив

Нов пик на заболелите от варицела е регистриран в Пловдив ...

......... ниско ниво по 5 през двата отчетени периода. Заболелите от скарлатина на намелели, като през изминалата седмица са отчетени 18 случая срещу 28 в предходния период. Според данните на РЗИ в Пловдив няма регистрирани случаи на ухапвания от кърлежи, както и поразени от лаймска болест, марсилска треска, ку-треска и лестиреоза.


Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност ...

......... път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието”, допълни Кацаров. Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.


Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна

Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна ...

......... да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест.Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите. Редактор: Деница Райкова


Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи

Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи ...

......... на инсулти ще бъде единствен не само за Пловдив, но и за целия Южен Централен район. В момента подобни действащи центрове има в София и Варна. С пребазирането на Клиниката по нервни болести се създават условия за провеждане на съвременното специфично лечение на пациентите с исхемичен инсулт с интравенозна тромболиза.Пловдив е рекордьор по болнични легла на глава от населението,

Пловдив е рекордьор по болнични легла на глава от населението, ...

......... съществуването на много здравни структури, което в крайна сметка ще се отрази на достъпа на пациентите до медицинска помощ. Целта на картата е да планира потребностите на населението от специалисти, конкретни здравни услуги и апаратура, за да може държавата да осъществи националната си здравна политика, коментира вчера министър Кирил Ананиев.


Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ, трето и

Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ, трето и ...

......... 30-50% вече ще се дават 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва достатъчно. В следващите 30 дни всеки може да изпрати своето становище, като от здравното министерство ще се срещнат отново и с хората с увреждания. Още по темата четете тук.  


Само 2% от здравния бюджет на България се отделя за

Само 2% от здравния бюджет на България се отделя за ...

......... трудова рехабилитация и отношението на обществото и на институциите. Борбата със стигмата трябва да се бори. Не може медиите да обръщат внимание само тогава, когато някой болен стане обществено интересен. България не може да се прави, че тези хора и тези проблеми не съществуват. Това е контрапродуктивно, допълни народният представител.


След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов

След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов ...

......... С тях е възможно да бъдат сключени договори чак при изготвянето на следващата, годишна Национална здравна карта.Картата ще се изработва от комисия, назначена от здравния министър, който ще е и председател на въпросната комисия. Картата ще се утвърждава от Министерския съвет.Още подробности по темата прочетете в Actualno.com. Редактор: Деница Райкова


След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов

След като по времето на предишното правителство на Бойко Борисов ...

......... 1 специалист по детска клинична хематология и онкология работи в София. Само шестима пък са специалистите по детска психиатрия, като всичките работят в болници. Едва шестима са и тези, занимаващи се с детска ревматология – трима в болнични заведения и трима на кабинет. 13 пък са експертите по детска хирургия.Предложението за промяна в закона за здравето, която връща възможността

Предложението за промяна в закона за здравето, която връща възможността ...

......... сега подкрепих всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве. Това ще ми бъде мнението, ако се постави темата", каза Борисов.Преди дни в предаването на "Седмицата" на Дарик подобно лично мнение изрази и депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в НС Данаил Кирилов. Редактор: Деница Райкова


Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата се провеждат от

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата се провеждат от ...

......... и не подозират за заболяването си. Най-значимите рискови фактори за развиване на рак на гърдата са напредването на възрастта, женският пол, а при някои хора - и семейна наследственост на заболяването. Над 80% от случаите на рак на гърдата са при жени на възраст над 50 г. Снимка от Стоян Илиев


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори на днешните протести на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори на днешните протести на ...

......... наредбата, която регламентира заплащането на труда, заплата се определя на базата на годишната оценка на 5, 10 или 15% увеличение, но това не означава, че останалата част от 18-процентното увеличение на възнагражденията няма да си го получат по линията на допълнителното материално стимулиране. Никъде не сме дали такова голямо увеличение".


В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за

В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за ...

......... покаже и основателно ли е притеснението на служителите на РЗИ, че на места има свръх голяма концентрация на ръководен състав, за сметка на оперативен персонал. Зам.-министърът коментира и неспазването на Наредбата за командировките на държавните служители. Той подчерта, че предстоят проверки и там, където се установят нарушения, ще има санкции.


Здравословна храна, клиничният аспект на иновациите, достъпни и качествени лекарства.

Здравословна храна, клиничният аспект на иновациите, достъпни и качествени лекарства. ...

......... стандарти за Западна и Източна Европа "Всички носим тази отговорност да пазим децата от агресивния маркетинг. Споделяме целта да се осигури достъп на всички граждани до лекарства на достъпни цени. ЕК си дава сметка за нуждата да подкрепяме иновациите, да се осигури равен достъп. Тук социалният фактор играе важна роля", допълни Андрюкайтис.


Работим по някои от исканията им, очакваме вместо да се

Работим по някои от исканията им, очакваме вместо да се ...

......... обсъдена и темата за достъпността на лекарствата. „Убедени сме, че лекарствата не са просто стока, а продукт, с който се лекуват гражданите. Лекуват се ефективно и на достъпни цени", заяви той. „Заедно с ЕК ще намерим решение, което ще даде добавена стойност за всички европейски граждани", каза още здравният министър.


Министерството на здравеопазването търси правна възможност служителите в Регионалните здравни

Министерството на здравеопазването търси правна възможност служителите в Регионалните здравни ...

......... на протест с настояване да бъдат намалени административните им задължения. Те се събраха пред Националния дворец на културата, където се провеждаше неформална среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС. Според лекарите всички административни задължения, които законът им вменява, влошават работата им по лекуване на пациентите. Редактор: Деница Райкова


Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени

Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени ...

......... „Пирогов” проф. Милан Миланов също бе сред протестиращите лекари. „Човек и 5 висши образования да има не може да се оправи. Така не става. То не е административна тежест. Ако беше само тежест, човек ще се напъне и ще я носи. Това е административен хаос”, коментира той. Редактор: Деница Райкова


Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени

Общопрактикуващите лекари излязоха на протест с настояване да бъдат намалени ...

......... „Пирогов” проф. Милан Миланов също бе сред протестиращите лекари. „Човек и 5 висши образования да има не може да се оправи. Така не става. То не е административна тежест. Ако беше само тежест, човек ще се напъне и ще я носи. Това е административен хаос”, коментира той. Редактор: Деница Райкова


Бившият началник на централната реанимация в „Пирогов” проф. Милан Миланов

Бившият началник на централната реанимация в „Пирогов” проф. Милан Миланов ...

......... централната реанимация в „Пирогов” проф. Милан Миланов също бе сред протестиращите лекари. „Човек и 5 висши образования да има, не може да се оправи. Така не става. То не е административна тежест. Ако беше само тежест, човек ще се напъне и ще я носи. Това е административен хаос”, коментира той.


ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за

ГЕРБ няма да подкрепи инициативата на вицепремиера Валери Симеонов за ...

......... така и аз като повдигна този въпрос ще кажа, че тази идея не е гледана на коалиционен съвет", заяви премиерът.По думите му това не означава, че Валери Симеонов не може да има свое мнение и свои предложения. Но добави, че правителството е твърдо за ограничаване на тютюнопушенето. Редактор: Деница Райкова


В България всеки ден 1 на 10 души умира от

В България всеки ден 1 на 10 души умира от ...

......... е форма в пресата, радиото и услугите на информационното общество, както и чрез външна реклама, независимо от вида на рекламното съоръжение и местоположението му, уточнени в Правилника за прилагане на закон. Въвежда се и ограничение за тяхната реклама в търговските обекти за продажба. Продажбата се указва със списъци и цена.


Здравни инспектори и общопрактикуващи лекари излизат на протест в столицата.

Здравни инспектори и общопрактикуващи лекари излизат на протест в столицата. ...

......... че потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата. Според тях трябва да отпадне и 24-часовото им разположение на пациентите. Протестите ще се проведат по време на неформалната работна среща на министрите на здравеопазването на страните от ЕС, които ще обсъдят здравословно хранене при децата и ефективността на лекарствата.


С искане да се увеличи потребителската такса близо два пъти

С искане да се увеличи потребителската такса близо два пъти ...

......... ще заседават в същата сграда, съобщи NOVA.   Медиците протестират заради свръхнатоварването от административна работа и недостиг на средства. И затова настояват потребителската такса да се увеличи от 2 лева и 90 стотинки на 5 лева и 10 стотинки.   Първият протест на личните лекари беше в началото на март.


Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4

Ракът на белия дроб е причина за смъртта на 1,4 ...

......... медицина (БАППМ) непрестанно призовават за конкретни действия на ниво ЕС и на ниво страни-членки и се надяваме да постигнем реален напредък с решенията от конференцията в София", каза още той. Събитието се организира от Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в партньорство с Европейския алианс за персонализирана медицина.


"Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. ...

......... е, и какво е съдържанието на сол и мазнини. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта", допълни още Ангел Кунчев. Редактор: Деница Райкова


Личните лекари от София излизат днес на протест пред НДК.В

Личните лекари от София излизат днес на протест пред НДК.В ...

......... пациентите, да се инициира законодателна промяна на отчетите с описите на касовите бележки, всички освободени от потребителска такса да заплащат пълния размер, а сумите да им бъдат реимбурсирани от съответните институции, заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса, отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари.


"Сериозна е ситуацията с наднорменото тегло при децата в България. ...

......... с колко калории е, и какво е съдържанието на сол и мазнини. Стремежът ни е да реформулираме храните, което не беше посрещнато никак добре от индустрията, но сега са много по-кооперативни и осъзнават, че в някои храни трябва да падне процентът на хидрогенираните мазнини и солта", допълни още Ангел Кунчев.


От 9.00 до 17.00 часа в Националния дворец на културата

От 9.00 до 17.00 часа в Националния дворец на културата ...

......... – „Здравето като истински победител: ефективност, наличност и достъпност на лекарствени продукти", който ще започне от 14.00 часа. Министрите на здравеопазването на държавите от ЕС ще обърнат специално внимание и на бъдещето на здравеопазването в рамките на общността. В рамките на събитието е предвидена пресконференция с начален час 16.30 часа.


Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари организира днес протест пред НДК

Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари организира днес протест пред НДК ...

......... пациентите, да се инициира законодателна промяна на отчетите с описите на касовите бележки, всички освободени от потребителска такса да заплащат пълния размер, а сумите да им бъдат реимбурсирани от съответните институции, заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса, отпадане на 24-часовото разположение на личните лекари. 


От 9.00 до 17.00 часа в Националния дворец на културата

От 9.00 до 17.00 часа в Националния дворец на културата ...

......... – „Здравето като истински победител: ефективност, наличност и достъпност на лекарствени продукти“, който ще започне от 14.00 часа. Министрите на здравеопазването на държавите от ЕС ще обърнат специално внимание и на бъдещето на здравеопазването в рамките на общността. В рамките на събитието е предвидена пресконференция с начален час 16.30 часа.


Отново посегнаха на кутия, в която се събират дарения за

Отново посегнаха на кутия, в която се събират дарения за ...

......... В началото на април обаче следва серия от кражби на кутии с дарения за него. Една от тях е в заведение в село Ярджиловци. Има няколко кражби и в Перник.Ако имате желание и възможност да помогнете на Кирил, ето и данните на дарителската му сметка:BG92UBBS80021067256040Титуляр на сметката: Кирил Росенов Кирилов


Съдът даде ход на делото срещу бившия служебен министър на

Съдът даде ход на делото срещу бившия служебен министър на ...

......... си.След днешното първо заседание той отново коментира, че зад делото стояли интересите на фармацевтични компании, които целят да запазят печалбите сиСемерджиев остава с мярка за неотклонение „подписка”. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 5 години затвор. Следващото заседание по делото е на 18 май. Редактор: Деница Райкова


  Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия ще се

  Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия ще се ...

......... на хората с хемофилия. Асоциацията ежегодно отбелязва Световния ден на хемофилията на 17 април с различни публични събития, които целят да информират обществеността за характера на заболяването и да подкрепят хората с вродени нарушения в кръвосъсирването и техните близки. Нека по този начин да изградим едни споделен свят, призовават организаторите!


Съдът даде ход на делото срещу бившия служебен министър на

Съдът даде ход на делото срещу бившия служебен министър на ...

......... След днешното първо заседание той отново коментира, че зад делото стояли интересите на фармацевтични компании, които целят да запазят печалбите си, предаде Дарик. Семерджиев остава с мярка за неотклонение „подписка”. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 5 години затвор. Следващото заседание по делото е на 18 май.


Фондът за лечение на деца няма как да следи дали

Фондът за лечение на деца няма как да следи дали ...

......... събирането на пари за болни деца с дарения Райкова каза, че в такива ситуации Фондът дофинансира сумата."И понеже има различни слухове по отношение на дарителските сметки, искам да кажа, че когато има дарителски средства, с които родителите участват, те превеждат средствата на лечебното заведние, а не на фонда", подчерта Райкова.


Болните от шизофрения в България са между 60 000 и

Болните от шизофрения в България са между 60 000 и ...

......... и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените.   В България вече се работи по цялостна програма за подобряване на здравето и качеството им на живот, която включва медикаментозна терапия и психосоциална рехабилитация.


Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за ...

......... области с медицински специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.


България се нуждае от минимум 4695 лични лекари. Това предвижда

България се нуждае от минимум 4695 лични лекари. Това предвижда ...

......... потърсят помощ от тях. Ситуацията в бъдеще ще се усложнява и от факта, че голяма част от личните лекари са в предпенсионна възраст, като интересът на младите към тази специалност непрекъснато намалява. Двете основни причини за това са ниското заплащане и огромната бумащина, посочиха от Пловдивската колегия на общопроктикуващите лекари.


Партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ предлага закони промени за

Партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ предлага закони промени за ...

......... харесаме на Европа, но той е прекалено ограничителен, за да може реално да се спазва.Идеята му обаче бе остро разкритикувана от здравни организации и туроператори, както и от непушачи.Какво е Вашето мнение - трябва ли отново да бъде разрешено пушенето в заведенията? Споделете с нас в коментарите.  Редактор: Деница Райкова


Около 15% от раковите заболявания при деца и тинейджъри са

Около 15% от раковите заболявания при деца и тинейджъри са ...

......... пациентите. Лечението на сарком в Анадолу Медицински Център има редица предимства: точност и скорост при диагностициране; комбинация от американски и европейски методи на лечение; използване на модерно оборудване. Повече за видовете сарком, за симптомите и признаците на заболяването, комплексната диагностика и съвременните методи за лечение на тези злокачествени заболявания .


"Пирогов" има готовност от 1 май да предложи на личните ...

......... от болницата.Всички общопрактикуващи лекари са задължени по закон да предоставят на своите пациенти неотложна 24-ва медицинска помощ.Сключвайки подобен договор с Медицинския център на "Пирогов", личните лекари в София ще предоставят на своите пациенти достъп до всички специалисти на университетската болница "Пирогов" дори през почивните и празничните дни. Редактор: Деница Райкова


Сключвайки подобен договор с Медицинския център на

Сключвайки подобен договор с Медицинския център на "Пирогов", личните лекари ...

......... Сключвайки подобен договор с Медицинския център на "Пирогов", личните лекари в София ще предоставят на своите пациенти достъп до всички специалисти на университетската болница "Пирогов" дори през почивните и празничните дни.


Патриарх Неофит се чувства добре. Състоянието му е стабилно. Това

Патриарх Неофит се чувства добре. Състоянието му е стабилно. Това ...

......... В този контекст не беше спомената председателката на парламента Цвета Караянчева. Припомняме, патриарх Неофит бе приет в Аджъбадем Сити Клиник Болница Токуда в сряда следобед със симптоми, свързани с хроничното му заболяване. Висши духовници са потвърдили, че патриархът е хоспитализиран, но също така няма причини за тревога относно здравословното му състояние.


България е добър пример и по отношение на процеса на

България е добър пример и по отношение на процеса на ...

......... има необходимост от по-добра координация между отделните ведомства. Според експертите на неправителствената организация у нас има добре развито майчино и детско здравеопазване. В тази посока от УНИЦЕФ предлагат прилагането и у нас на техен, вече работещ в много държави инструмент за оценка на психологичното развитие на децата в най-ранна възраст.


Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в

Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в ...

......... кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. Данните сочат, че 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми. Най-честите рискови фактори за рак на бял дроб са активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение към белодробен рак.


Шести национален протест на майките на деца с уреждания ще

Шести национален протест на майките на деца с уреждания ще ...

......... реформи и приемането на Закон за личната помощ, който да гарантира независим живот на хората с увреждания.Протестът ще започне пред Министерския съвет в 11 ч. и ще продължи с шествие до сградата на НДК, където ще заседават социалните министри в Европейския съюз.Там в знак на недоволство ще полетят черни балони.


5890 болнични легла в страната са излишни. Това показва новата

5890 болнични легла в страната са излишни. Това показва новата ...

......... за преглед или по два прегледа на час. Така, в 8-часовия работен ден са заложени 6 часа за прегледи и 2 часа – за попълване на документи. Очаква се здравното министерство да публикува новата здравна карта на сайта си за 30-дневно обществено обсъждане. Ако няма възражения, документът ще бъде приет.


22 акта за административни нарушения са издадени по време на

22 акта за административни нарушения са издадени по време на ...

......... с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси на традиционно предлагани храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.). Проверени са и цехове за боя за яйца.


700 са българите, които са диагностицирани и се лекуват от

700 са българите, които са диагностицирани и се лекуват от ...

......... и по време на терапията. Цената на една единица е 0,60 лв. Докато здравното ведомство осигури ресурс за тези възрастни пациенти, те ще продължават да куцукат или чакат или участие в клинични изпитвания. "Трудно пациентите могат да съберат пари, за да си купят фактор на кръвосъсирване", заяви председателят на асоциацията.


Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини. Това каза д-р

Няма разлика между задължителните и препоръчителните ваксини. Това каза д-р ...

......... се поставя на новородени се прави на 98% от децата в България, докато с нарастването на възрастта този процент става все по-малък. Сред причините за липса на имунизации са миграцията, липсата на попечителство, смяната или липсата на личен лекар, както и изчакване на интервал между различните ваксини. Редактор: Деница Райкова


Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за ...

......... специалисти, болнични легла, високотехнологична апаратура и достъп до спешна помощ. С нея се планират потребностите на населението от болнична и извънболнична медицинска помощ, което е предпоставка за воденето на ефективна и дългосрочна национална здравна политика. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години. Редактор: Деница Райкова


„Даровете на ума и сърцето“ е мотото на деветото издание

„Даровете на ума и сърцето“ е мотото на деветото издание ...

......... къна или отливане на свещи с пчелен восък. Неизменно съпътстващите изложението спорт и движение ще са разположени както на закрито, така и на открито в Градската градина (до Виенския павилион). Предвидени са игри, занимания в колектив – танци, групова тренировка по мобилност, сърдечна-танц медитация, хип-хоп, тай-чи, зумба, йога и други.


Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до

Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до ...

......... Вакарел, настанени в УМБАЛ "Св.Анна"-София АД. Пациентите са стабилизирани и контактни и добрата новина е , че вече няма пряка опасност за живота им. Изписана е една от по- леко пострадалите пациентки. Жената е била с охлузни рани, съобщиха от болницата. В момента се извършват операции на две от пациентките.


Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии

Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха дискусии ...

......... неща, които са жизнено важни. Този пакет се покрива със 100% от Касата. Казва се какви консумативи и импланти касата може да субсидира, т.е. реимбурсира", отбеляза още проф. Генчо Начев. Според него това е пътят за демонополизация на Касата и този процес не може да стане от днес за утре.


Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а ...

......... Коралски. "Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в случая, когато възниква правото на инвалидна пенсия" обясни изп.директор на Агенцията за хора с увреждания. "Ако на счетоводител му ампутират крака, това, че той е без един крак не му пречи да работи", завърши Минчо Коралски.


Без опашка от нервни родители, чакащи денонощно поне седмица, за

Без опашка от нервни родители, чакащи денонощно поне седмица, за ...

......... него "единната система за прием в първи клас за град като София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града". Чобанов определи като рисков критерия за месторабота на родителите, защото мнозина успявали "да си издействат документ за работно място, в което не работят".


Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия ...

......... в кв. Суходол да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“, без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство.С различни обвинения в настоящото производство са още бившият заместник-министър Адам Персенски и трима души от „Бул Био НЦЗПБ” ЕООД. Редактор: Деница Райкова


Станаха ясни точните маршрути за велопоход „Заедно“ на 21 април

Станаха ясни точните маршрути за велопоход „Заедно“ на 21 април ...

......... световен мащаб около 24% от хората болни от Von Willebrand са диагностицирани. Другите заболявания от тази група се определят като редки форми на тази група заболявания на наследствено нарушение в кръвосъсирването и са свързани с недостиг на фактор на кръвосъсирване I, II, V, VII, VIII, IX, X, XI и XIII.


Фирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради

Фирмите-доставчици не са склонни да намалят цените на имплантите заради ...

......... Начев.По думите му не е нормално държавата да плаща на 50% осигуровките на деца, пенсионери и студенти. "Поне се прие закон, според който всяка година държавата увеличава участието си на плащане на тези осигуровки. Вярно, че е в много дълъг период от време, но поне това се прие", казва кардиологът.


В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър

В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър ...

......... 788, 31 лв. с ДДС.Деянието е съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.На Москов и Персенски им бе наложена мярка за неотклонение „подписка”. Редактор: Деница Райкова


В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър

В Специализирания наказателен съд тръгва делото срещу бившия здравен министър ...

......... 427 788, 31 лв. с ДДС. Деянието е съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години. На Москов и Персенски им бе наложена мярка за неотклонение „подписка”.


През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите

През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите ...

......... собствено дишане.Няма непосредствена опасност за живота им, но все още са възможни усложнения. Ако състоянието на пострадалите позволява, още днес ще им бъдат направени нови операции. Едната от пациентките трябва да бъде оперирана заради фрактура на китка и травми на гръбначни прешлени, а друга - заради фрактура на раменна кост.


Нощта е преминала спокойно за пациентите, които бяха настанени в

Нощта е преминала спокойно за пациентите, които бяха настанени в ...

......... освободен. Припомняме, че тежка катастрофа стана на фаталния петък 13-и на в района на Вакарел. Пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ бяха настанени 4-ма пострадали.