През миналия програмен период 15 млн. евро са инвестирани за

През миналия програмен период 15 млн. евро са инвестирани за ...

......... 000 лица и др., "Аутомотив Клъстер България".Манолев подчерта нуждата от повече обединения в икономическия сектор, “защото само обединен българският бизнес може да бъде конкурент на глобалния пазар“. За първи път България е домакин на Европейската конференция на TCI, която събира на едно място представители от над 30 държави.    


Мултимодалният транспорт е транспортът на бъдещето, заяви на пресконференция в

Мултимодалният транспорт е транспортът на бъдещето, заяви на пресконференция в ...

......... от другите възможности на финансовите инструменти, включително Плана за инвестиции и публично-частното партньорство. „Това са инвестиции, които се връщат във времето“, коментира комисарят по транспорта.  „Факт е, че железниците остават във фокуса на нашето внимание“, каза тя. Продължават преговорите по Директивата за командированите работници, стана ясно от думите й.   


Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите членки

Търговският регистър ще бъде свързан с регистрите на държавите членки ...

......... по ликвидация, несъстоятелност и заличаване на дружества от регистрите. В рамките на проекта е предвидено да бъдат реализирани и интеграции към Имотния регистър, както и значителен брой други системи за изпълнение на основните принципи на Закона за електронното управление. Очаква се с проекта да бъде увеличен броят на електронните услуги.


Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската

Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската ...

......... 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г. Според Европейската комисия всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след навършване на 15 години. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една на всеки двадесет е била изнасилена.


България следва общата европейска тенденция за подобряване на финансовото управление

България следва общата европейска тенденция за подобряване на финансовото управление ...

......... края на 2015 г. „Последният годишен доклад показва устойчив напредък в управлението на европейските финанси“, съобщи Клаус-Хайнер Лене пред журналисти, цитиран от пресцентъра на българската Сметна палата. Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков каза, че институцията проверява не само дали администрациите работят законосъобразно, а и дали прилагат принципите на добро управление.


Разликите в директните плащания на хектар продължават да съществуват между

Разликите в директните плащания на хектар продължават да съществуват между ...

......... събитието участват още заместник-председателят на групата на ЕНП в ЕП Естер де Ланг, комисарите с ресор конкурентоспособност Юрки Катайнен и земеделие Фил Хоган, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес, председателят на Конституционната комисия на ЕП Данута Хюбнер, депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта

България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта ...

......... всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г. Ясно е, че тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговорят на всички критерии за присъединяване. На този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези партньорски държави.


Очаква се европейската директива за командироването на работници да бъде

Очаква се европейската директива за командироването на работници да бъде ...

......... - практиката служителите от Източна Европа да работят в ЕС на заплати, близки до тези в родните им страни, но много по-ниски от заплащането в страната на месторабота. Особено настоятелен по темата бе френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си в България през август 2017 г.     


100 млн. евро ще бъдат отделени през 2018 г. за

100 млн. евро ще бъдат отделени през 2018 г. за ...

......... на детски градини. Сумата за изграждане на закрита спортна инфраструктура в училищата е 7,5 млн. евро. Други 10 млн. евро ще отидат за изграждане и ремонтна спортни съоръжения. Приемът по мярката започва на 7 или 8 март и ще продължи 120 дни. Проектите ще бъдат приемани електронно през системата ИСУН.


Обсъжда се възможността за разработване на механизъм за координация, за

Обсъжда се възможността за разработване на механизъм за координация, за ...

......... за триалог с ЕП до лятото, каза Сесилия Малмстрьом.  ЕК няма да изземе проверките на инвестициите, подчерта Сесилия Малмстрьом. Няма да се принуждават държавите да приемат ресорно законодателство, защото вече половината от страните от ЕС имат такова. В крайна сметка държавите-членки взимат решение дали чуждестранните инвестиции са целесъобразни, допълни тя.


С 34 млн. лв. ще бъдат финансирани нови проекти за

С 34 млн. лв. ще бъдат финансирани нови проекти за ...

......... Девин, Елхово, Златоград, Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг. Предложения по Насоките за кандидатстване могат да се изпращат до 16 март 2018 г. до МРРБ или на електронна поща [email protected]Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на

Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на ...

......... разстройства, умствена изостаналост,  деменция и възрастни в невъзможност за самообслужване. За извеждането от институциите ще се работи координирано между програма „Развитие на човешките ресурси“ и програма „Региони в растеж“. Предложения по Насоките за кандидатстване могат да се изпращат до 13 март 2018 г. до министерството или на електронна поща: [email protected]


С 5 хил. кандидати са сключени договори по Програмата за

С 5 хил. кандидати са сключени договори по Програмата за ...

......... одобрена субсидия за над 1,5 млрд. лв. Експерти от министерството обсъдиха със земеделски производители в  Пазарджик и Пловдив въпроса за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., мерките по ПРСР за 2018 г, директните плащания и новостите, свързани с информационната система ИСУН, през която земеделците ще кандидатстват онлайн с европроекти.


Проекти на обща стойност над 340 млн. лв. се изпълняват

Проекти на обща стойност над 340 млн. лв. се изпълняват ...

......... бе договорено представители на областните администрации да получат възможност да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района заедно с експертите на Министерството на икономиката. Целта е да се засили обратната връзка от предприемачите към администрациите и да се подобри цялостната бизнес среда и устойчивост на проектите.


Близо 9 700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 г. по новия проект „Работа”, който стартира

Близо 9 700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 г. по новия проект „Работа”, който стартира ...

......... г. включително, като ще има възможност за подаване и на електронни заявки на официалния сайт на Агенцията по заетостта.Пилотната програма за обучение и заетост „Работа“ стартира на 1 септември 2017 г. в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Към 31 декември 2017 г. по нея са разкрити 1 139 работни места. Сключени са договори със 72 работодатели, като 58 от тях са от частния сектор. 1 061 лица ще продължат да работят и през 2018 г.  


Четири нови инсталации за преработка на отпадъците ще обслужват общините

Четири нови инсталации за преработка на отпадъците ще обслужват общините ...

......... разположена в село Алеко Константиново, община Пазарджик. Общият размер на инвестицията е 19,7 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява 14 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Договорът за изграждането на инсталациите бе подписан днес в екоминистерството от министър Нено Димов.  С над 125 млн. лв. ще се финансира развитието на

С над 125 млн. лв. ще се финансира развитието на ...

......... 13 нископодови, съчленени трамвайни мотриси. Проектът цели насърчаване ползването на електротранспорта, като по този начин ще допринесе за решаване на проблемите в столицата, свързани с увеличаващия се трафик през деня, нарастващите задръствания, ниската скорост на придвижване, пътнотранспортни произшествия, високи концентрации на въглероден диоксид и други вредни емисии, шум и т.н.  


6,9 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между

6,9 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния район между ...

......... асоциации, неправителствени организации, асоциации на защитени територии, фондации, търговски палати, бизнес асоциации или клъстери, образователни и социални институции, научно-изследователски институти, агенции за развитие, централни и регионални служби, структури на държавни администрации, музеи, библиотеки и читалища. Пълният пакет документи за кандидатстване е публикуван на следните интернет страници: www.mrrb.government.bg, www.mls.gov.mk, www.ipa-cbc-007.eu, www.eufunds.bg.


Млади специалисти от различни фирми и браншове ще бъдат обучени

Млади специалисти от различни фирми и браншове ще бъдат обучени ...

......... Уъркшопите ще се повтарят всяка година с нови групи. Възрастовото ограничение за участниците е до 35 години. Очаква се през ноември 2018 г. България да има първите енергийни скаути. Желаещите за заявят участие в проекта трябва да попълнят онлайн формуляр тук или да се обърнат с въпроси към Камарата.  


През 2018 г. предстои прием на проекти по 13 инвестиционни

През 2018 г. предстои прием на проекти по 13 инвестиционни ...

......... г. и бюджетът за сектора в рамките на следващата Многогодишна финансова рамка. Ще бъде обърнато внимание на ветеринарната и фитосанитарната област, както и на рибарството и горското стопанство. „Директните плащания са съществен елемент от ОСП, който е доказал своята ефективност и трябва да продължи да се прилага“, каза още Добрев. 


Трябват много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията както в

Трябват много по-амбициозни мерки в борбата срещу корупцията както в ...

......... Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов заяви, че корупцията на най-високите етажи на властта продължава да е основен фактор. Според него това, че в България все още няма нито един политик на високо ниво, осъден за корупционно престъпление, доказва, че има симбиоза между организирана престъпност и политическо представителство на най-високо равнище.


Една трета от българите в големите градове на страната са

Една трета от българите в големите градове на страната са ...

......... обратното – рискът от бедност засяга 29% от населението през 2010 г. и 25,5% шест години по-късно. Тези тенденции варират в различните страни членки. Най-малък е рискът от бедност и социално изключване за жителите на големите градове в Словакия (13%) и Чехия (13,8%), следвани от Полша (16,2%) и Финландия (17,2%).


Европейското бъдеще на Западните Балкани бе потвърдено в приета вчера

Европейското бъдеще на Западните Балкани бе потвърдено в приета вчера ...

......... мартПреглед на печата за 7 февруари1Н. Хаджидончев: Продължава изтеглянето на достъпни генерични медикаментиBloomberg: България изпълнява условията за еврозоната, но я спъват4Експерти: Без Шенген и еврозоната България остава в периферията на ЕС4България - пример в ЕС за борбата с контрабандата на цигари?3BGONAIR.BGСривът на Dow Jones е здравословен, смята пазарен анализатор

До края на април 100% от ресурса на оперативна програма

До края на април 100% от ресурса на оперативна програма ...

......... на Съвета на ЕС, тъй като в следващите месеци предстои да се коментира и бъдещето на кохезионната политика след 2020 г. През май се очаква да бъде обявена и многогодишната финансова рамка на ЕК, спрямо която ще започне планиране и програмиране на политиките за развитие у нас след 2020 г.


Вече са събрани  200 хил. подписа в подкрепа на инициативата

Вече са събрани  200 хил. подписа в подкрепа на инициативата ...

......... унгарския парламент. Търсим подкрепата на всички политически партии, граждански организации и профсъюзи, отбеляза унгарският политик. Той каза, че вчера представители на партията са се срещнали с ръководството на КТ "Подкрепа" и са получили разбиране и подкрепа за инициативата. Трябва да престане политиката на евтина работна ръка, каза още Гьонгьоши.  


България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по ...

......... (ЕС) по обем на одобрените от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) спрямо брутния вътрешен продукт (БВП). Това показват данни на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на Фонда, представени на годишната конференция за индустриално строителство, организирана от Градът Медия груп, от Хуан Хосе Фаблес Акоста, съветник във Фонда.

Възможностите за сътрудничество по проектите за свързаност на Западните Балкани

Възможностите за сътрудничество по проектите за свързаност на Западните Балкани ...

......... страните, посочил е премиерът Борисов. Той е изразил готовност да запознае ръководството на ЕИБ с индивидуалните потребности в областта на инфраструктурата на всяка една държава и е подчертал изключителната важност не само за региона, но и за цяла Европа на трансевропейските коридори, чието изграждане се нуждае от допълнително финансиране.  


471,5 млн. евро от фондовете на ЕС за сближаване ще

471,5 млн. евро от фондовете на ЕС за сближаване ще ...

......... линия София-Пловдив. С тези средства беше изградена отсечката между Септември и Пловдив. Отсечката Костенец-Септември получи финансиране до 151,5 млн. евро от ЕС. Когато приключат работите по линията София-Пловдив, пътниците ще могат да се придвижват между двата града за по-малко от 80 минути при скорост до 160 километра в час.  


Финансирането за структурните фондове на ЕС може да намалее от

Финансирането за структурните фондове на ЕС може да намалее от ...

......... бюджет. Ние очакваме намаление на общата рамка на бюджета“, каза тя. Евродепутатът посочи, че еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер е доста по- умерен. „Той счита, че повишаването на размера на вноската на страните членки на 50% ще редуцира намаляването на бюджета от излизането на Великобритания“, каза Искра Михайлова.  


Българското председателство е получило пълна подкрепа за идеята да бъде

Българското председателство е получило пълна подкрепа за идеята да бъде ...

......... да им осигури подходящи стимули. Съветът на министрите се обедини около тезата, че ОСП трябва да остане хомогенна, конкурентоспособна, устойчива и адекватно финансирана политика. По предложение на умен Порожанов дебатите по Общата селскостопанска политика на ЕС ще бъдат публични и ще се излъчват директно на страницата на Съвета на ЕС.


Във втората фаза на проекта за воден цикъл на Враца

Във втората фаза на проекта за воден цикъл на Враца ...

......... в годините в изпълнението на проекта, заради което под въпрос е било изпълнението на цялата оперативна програма за предходния програмен период. Строителните дейности и внедряването на новото оборудване в ПСОВ са завършени и през следващите дни трябва да се подпише акт 15 за въвеждането й в експлоатация, каза кметът.  


Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България и

Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България и ...

......... като в противен случай ЕК може да реши да продължи наказателната процедура. Припомняме, че в края на миналата година беше променен Законът за марките и географските означения и страната спря да предоставя национална закрила на географски означения за земеделски продукти и храни. Закрила вече ще се получава на ниво ЕС.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 200 млн. лева

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява 200 млн. лева ...

......... 50% от общата стойност на комбинираното финансиране в зависимост от извършения от финансовия посредник анализ на жизнеспособността (бизнес плана) и анализ на риска. Срокът за предложения и коментари по проекта на Насоки за кандидатстване могат е 23 февруари по официален път или на електронна поща: oprd@mrrb.government.bg, посочиха от строителното министерство.


Процентът на обявените средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

Процентът на обявените средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ...

......... приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата (2014, 2015 и 2016 г.), които кандидатстват за подобряване на ресурсната ефективност в икономическа дейност, попадаща в сектор C „Преработваща промишленост” и имат реализирани минимум 120 000 лв. приходи от продажби на продукция от дейността, за която са предвидени дейности.  


Има опасност България да не може да усвои половината от

Има опасност България да не може да усвои половината от ...

......... помощ за бенефициентите”, каза Димитров. Той обърна внимание, че субективни критерии също са объркали до голяма степен усвояването на евросредства. Идеалната цел е да няма злоупотреба, но има сериозни интереси в определени икономически сектори. Хората, които прокарват тези интереси, правят вкарването на тези субективни фактори в оценяването, смята той.  


2018 година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране

2018 година ще бъде пикова за кандидатстването за европейско финансиране ...

......... бизнеса“. На него ще бъдат представени подробно актуалните процедури за безвъзмездно финансиране на бизнеса по оперативните програми и предстоящите приеми за  2018 г. Ще бъде дадена информация за актуални и предстоящи процедури по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и за актуалните приеми по Програмата за развитие на селските райони.


Към 30 декември 2017 година усвоените средства от общия бюджет

Към 30 декември 2017 година усвоените средства от общия бюджет ...

......... договори по програмата са 4 290, е видно още от справката на ДФЗ.  По данни на Европейската комисия към края на третото тримесечие на миналата година България е договорила 40% от всички европейски средства за програмния период. Една от най-добре развиващата се програми до този момент е за младежката безработица. 


Допълнително финансиране в размер на 169 млн. евро за популяризиране

Допълнително финансиране в размер на 169 млн. евро за популяризиране ...

......... храните) ще помага на кандидатите да подадат успешно предложенията си. Повече информация ще бъде предоставена по време на поредица от информационни дни в целия ЕС. Първият информационен ден ще е в Брюксел на 31 януари, като в него могат да участват евентуални изпълнители на проекти, рекламни агенции и национални органи.


Две училища и две детски градини в Стралджа се отопляват

Две училища и две детски градини в Стралджа се отопляват ...

......... Стралджа изтъква освен спестените пари още, че постоянно е топло. Не на последното място е екологичният ефект. И в детската градина разходите са намалели. Общината обмисля чрез финансова помощ да разшири проекта. Там има още два неизползваеми извора, казва зам.-кметът Атанас Киров. Сама общината няма достатъчно средства за целта.  


България ще сезира Общия съд на Европейския съюз заради решение

България ще сезира Общия съд на Европейския съюз заради решение ...

......... големите централи. Четирите ТЕЦ-а в Маришкия басейн имат общ консултант, който анализира ситуацията.  "Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации", коментира енергийният министър Теменужка Петкова след края на заседанието на МС, цитирана от пресцентъра на ведомството. Тя допълни, че има политически консенсус по казуса. 


Европейският бюджет ще бъде по-голям, въпреки че Великобритания, която е

Европейският бюджет ще бъде по-голям, въпреки че Великобритания, която е ...

......... ЕС ще влизат между 12 и 13 млрд. евро годишно. Той отбеляза още, че "нито едно евро от европейските средства не трябва да бъде харчено, ако не създаде добавена стойност". Битките за бюджетната рамка след 2020 година ще бъдат във фокуса на политическите дебати след Brexit, допълва и Financial Times.


Субсидиите в земеделието трябва да са насочени към реалния бизнес,

Субсидиите в земеделието трябва да са насочени към реалния бизнес, ...

......... този въпрос може да бъде решен с обща стратегия за селскостопанската си политика, каквато по думите му България няма в момента. „Всичко се прави на парче или в последния момент“, каза той. Според него една такава стратегия трябва да бъде разработена съвместно от министерството и браншовите организации. Вижте още тук.


Общо 85% от българите знаят, че България председателства Съвета на

Общо 85% от българите знаят, че България председателства Съвета на ...

......... тематаЛ. Павлова: Започва дебатът за търговските отношения между ЕС и Великобритания На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче общественото мнение съвсем не е така категорично. 37% са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение.Източник: „Тренд“, „24 часа“

Шест са получените заявления за управлението на 353,3 млн. лв.

Шест са получените заявления за управлението на 353,3 млн. лв. ...

......... лева за градско развитие и до 5 млн. лева за регионален туризъм, като ще се даде възможност за увеличение до 10 млн. лева за обекти от световно значение. Фондът за градско развитие позволява комбиниране с безвъзмездна финансова помощ по направления "Културна инфраструктура", "Енергийна ефективност" и "Туризъм и културно наследство".  


През януари Съветът на Европейския съюз (ЕС) по общи въпроси

През януари Съветът на Европейския съюз (ЕС) по общи въпроси ...

......... българското председателство. Влизането в еврозоната е най-мащабната реформа, която предстои и тя плаши бизнеса, коментира пред националното радио заместник-председателят на организацията Димитър Бранков. Все пак 43% от компаниите подкрепят приобщаването към европейския валутен съюз, но срещу тях стоят другата половина от компаниите, които не са готови за това, заяви той.


Над 600 млн. лв. са отделени по Оперативна програма „Региони

Над 600 млн. лв. са отделени по Оперативна програма „Региони ...

......... общината. Проект „Енергийна ефективност на административна сграда - Общинска администрация Сандански, община Сандански“ е на обща стойност 487 хил. лв., от които 475 хил. лв. са безвъзмездна финансова помощ. След обновителните дейности сградата е с подобрено техническото състояние, намалени са разходите за енергия, постигнато е по-високо ниво на енергийна ефективност.


Парламентът прие на второ четене промени в Закона за подпомагане

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за подпомагане ...

......... беше срокът за произнасяне по възраженията - комисията трябва да се произнесе в срок от 60 дни от подаване на всяко възражение. Кандидатстването по компенсаторните мерки на площ, свързани със залесяване, агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000, необлагодетелствани райони и хуманно отношение към животните, ще се извършва чрез ИСАК.


Земеделските министри от Европейския съюз (ЕС) искат стратегическите планове за

Земеделските министри от Европейския съюз (ЕС) искат стратегическите планове за ...

......... задължително застраховане за фермерите, инициативата няма да бъде посрещната еднозначно. В момента по думите му взаимоотношенията между застраховател и застрахован имат „своята дълга одисея“. Все пак той се обяви за създаването на специален фонд с участието на земеделските производители, които да внасят отчисления, но без държавата да се оттегля изцяло.


6,2 млн. лв. ще струва изграждането на  две инсталации за

6,2 млн. лв. ще струва изграждането на  две инсталации за ...

......... все още в страната стари сметища Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България. През октомври Нено Димов заяви, че от 113-те депа, включени в наказателната процедура за несъответствие с европейските правила, 96 са вече закрити. Той смята, че останалите 17 стари сметища ще бъдат затворени до 31 декември 2017 г.


Две нови инсталации ще преработват отпадъците на Гоце Делчев, Гърмен

Две нови инсталации ще преработват отпадъците на Гоце Делчев, Гърмен ...

......... лв. са евросредствата. Срокът за изпълнение на проекта е 22 месеца. Финансирането от програмата има за цел да осигури до 2018 г. допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци най-малко 20 хил. тона годишно, а до 2023 г. - 105 хил. тона годишно. Това ще намали депонираните битови отпадъци с 12,27%.


Европейската комисия (ЕК) публикува на сайта си официалния превод на

Европейската комисия (ЕК) публикува на сайта си официалния превод на ...

......... 2015 г. Организацията имаше ангажимент за превода на ръководството на български език. В момента заедно с колеги от 14 стани членки фондацията разработва обучителни материали и инструменти за фермери и занаятчии, базирани на текстовете на ръководството. Очаква се през юли 2018 г. материалите да бъдат готови за тестване във фермите.


Европейският парламент (ЕП) одобри реформите за опростяване на Общата селскостопанска

Европейският парламент (ЕП) одобри реформите за опростяване на Общата селскостопанска ...

......... различните участници във веригата, което пък от своя страна трябва да  доведе до края на някои нелоялни търговски практики. Към зелените плащания по Първи стълб на ОСП вече и земи оставени под угар за медоносни растения ще могат да бъдат признавани за площи с екологична насоченост, обобщи евродепутатът Момчил Ненков.


Има риск европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Има риск европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. ...

......... повечето от които от бившия Източен блок, се срещат на високо ниво за първи път в Дубровник през 2016 г.Инициативата включва 12 държави по оста между Балтийско море на север до Адриатическо и Черно море на юг: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.


Кметовете на българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски

Кметовете на българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски ...

......... са на стойност 2,2 млн. лева. С тези средства кметовете трябва да подобрят общинските програми с мерки срещу замърсяването на въздуха. За разлика от общинските програми, в които са заложени мерки на локално ниво, в националната трябва да бъдат предложени законодателни, регулаторни и инвестиционни мерки на национално ниво, разясни експертът.


Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор

Кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор ...

......... три области. „Имаме общи перспективи по отношение на отбраната, икономическото сътрудничество и образованието, за които ще работим заедно”, посочи той. Макрон определи България и като важен партньор по отношение на дневния ред на Европейския съюз и изрази подкрепата си за предстоящото председателство на нашата страна на Съвета на ЕС.  


Директните плащания отново ще бъдат основен елемент от европейската Обща

Директните плащания отново ще бъдат основен елемент от европейската Обща ...

......... и на професионално образование. Според представителите на Комисията ОСП освен това може да бъде използвана за подкрепа на легалните мигранти в селските райони, като им се предоставят възможности за работа. Марио Милушев заяви, че предложенията за бъдещата ОСП се очаква да бъдат обсъдени в периода на българското председателство на ЕС. 


Над 5 млрд. евро или 45% са договорените до момента

Над 5 млрд. евро или 45% са договорените до момента ...

......... първи път се прави съвместен преглед на постигнатото от България през новия период. Вторият преглед ще е през 2019 г., когато вече ще се говори за постигнати индикатори и оценка на изпълнението. В съобщението се припомня, че България е усвоила над 95% от евросредствата за предишния програмен период 2007-2013 г.


Две нови инсталации за обработка на отпадъци ще обслужват 110

Две нови инсталации за обработка на отпадъци ще обслужват 110 ...

......... годишно и компостираща инсталация с капацитет 4168 т годишно. Договор за строителството подписаха екоминистърът  Нено Димов и кметът на Разград Валентин Василев. Общият размер на инвестицията е над 13,5 млн. лв. Програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява 8,6 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение на проекта е 27 месеца.


Две инсталации за обработка на отпадъци ще бъдат изградени край

Две инсталации за обработка на отпадъци ще бъдат изградени край ...

......... система, която включва разделно събиране на градински отпадъци от домакинствата в Петрич и селата Първомай, Марикостиново, Михнево и Кърналово. Общият размер на инвестицията е над 10,3 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ от 7,1 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.


Финансов ресурс от 1,044 млн. лева ще бъде отпуснат от

Финансов ресурс от 1,044 млн. лева ще бъде отпуснат от ...

......... са необходими 1,5 млн. евро. Към настоящия момент допълнително освободеният ресурс по подмярка 4.1 е в размер на 4,9 млн. евро. От Разплащателната агенция уверяват, че се правят регулярни справки за текущото освобождаване на средства и своевременно се анексират всички договори с равен брой точки, за които се освобождават средства.


Общо 425 договора на стойност 2,03 млрд. лева (заедно със

Общо 425 договора на стойност 2,03 млрд. лева (заедно със ...

......... инфраструктура. От началото на програмния период досега по оперативната програма най-голям брой договори са сключени по приоритетната ос за подкрепа на енергийната ефективност в опорните центрове на периферните райони, става ясно още от отговора на Николай Нанков. По тази ос има подписани 172 договора на обща стойност 174,3 млн. лева. 


Фермерите, които кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на

Фермерите, които кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на ...

......... отпадне ограничението директните плащания за един фермер да не надхвърлят 300 хил. евро за съответната година. През септември депутатите от ГЕРБ предлагаха още да отпадне схемата за преразпределително плащане, по която стопаните получават повече субсидии за първите до 30 хектара.  Проектът, предложен през септември, обаче бе отхвърлен от парламента.   


Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз не отговаря адекватно

Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз не отговаря адекватно ...

......... в Европа за едно поколение е шокираща. Ние с пълна скорост вървим към катастрофа и трябва да натиснем спирачките веднага, дори трябваше да го направим вчера. Затова ОСП трябва да се реформира в посока към по-отговорно опазване на биоразнообразието и устойчивост на земеделските стопанства“, смята Ариел Брунер от BirdLife International.


При преговорите за бюджета на ЕС след 2020 година ще

При преговорите за бюджета на ЕС след 2020 година ще ...

......... свързаност, отколкото да се справя евентуално с военни конфликти. „Разведряването на отношенията с Македония дава чудесни възможности за правене на бизнес“, посочи той. Що се отнася до различията между партиите в управляващата коалиция, той каза: „Колкото и да сме различни, това не е попречило на кабинета да си върши работата“.


При втория прием на общински проекти за ремонт на улици

При втория прием на общински проекти за ремонт на улици ...

......... от първия прием по подмярка 7.2, тя каза, че в момента тече договаряне на проектите от първия прием и предстои до края на годината да бъдат подписани договорите. Специално за ВиК проектите експертите очакват становище от ЕК, че това не е държавно подпомагане и след това ще бъдат подписани договорите.


Основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не

Основен финансов инструмент за ВиК сектора трябва да е не ...

......... довеждане на питейна вода, канализация и пречистване. На форума председателят на Камарата на строителите в България инж. Николай Станков заяви, че следващата година ще е ключова за реализацията на програмния период 2014 – 2020 г. включително при водния сектор. Ключов фактор за успеха на програмата е водната реформа, заяви той.


Общините Мадан, Златоград и Неделино ще ползват нови  инсталации за

Общините Мадан, Златоград и Неделино ще ползват нови  инсталации за ...

......... бе подписан днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов и кметовете на Мадан – Фахри Молайсенов, Златоград – Мирослав Янчев и Неделино – Боян Кехайов. Нено Димов даде за пример завода за отпадъци на Столичната община и посочи, че 80% от постъпилият там отпадък се рециклира.  


След над едногодишно забавяне на строителството на втората фаза на

След над едногодишно забавяне на строителството на втората фаза на ...

......... с общината още през миналата година. Паралелно с търга за нов изпълнител община Ямбол е обявила и нова обществена поръчка за надзор на строителството с индикативен бюджет 1,05 млн. лева без ДДС. Оферти по тази процедура ще се приемат до 11 декември, а отварянето им е насрочено за 12 декември.


Директните плащания между фермерите от ЕС да бъдат изравнени –

Директните плащания между фермерите от ЕС да бъдат изравнени – ...

......... както и да бъде запазено преразпределителното плащане. Позицията на страната е, че са необходими и реални, и ефективни действия за опростяване на ОСП, така че да е по-лесна за администриране. В документа се подчертава необходимостта ОСП да бъде щадяща към околната среда и да стимулира ефективното използване на природните ресурси. 


Първият договор за обработка на отпадъци по програма „Околна среда“

Първият договор за обработка на отпадъци по програма „Околна среда“ ...

......... все още в страната стари сметища Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България.  Преди месец Нено Димов заяви, че от 113-те депа, включени в наказателната процедура за несъответствие с европейските правила, 96 са вече закрити. Той смята, че останалите 17 стари сметища ще бъдат затворени до 31 декември 2017 г.