Благоевград. Младият благоевградски талант Лъчезар Кацарски бе награден в 49-тото

Благоевград. Младият благоевградски талант Лъчезар Кацарски бе награден в 49-тото ...

......... на нови български поп и рок песни. Идеята е, след предварителна селекция, одобрените песни да се запишат и продуцират от БНР, а след излъчване наградите се определят от професионално жури и слушателски писма. В продължение на десетилетия конкурсът създава и популяризира творчеството на композитори, поети, текстописци, аранжори, изпълнители и групи.


Благоевград. Община Благоевград постави началото на информационна кампания с превантивен

Благоевград. Община Благоевград постави началото на информационна кампания с превантивен ...

......... на въпроси на родителите, във връзка с районирането и сроковете за подаване на документите. Тя прие отправената покана за предстоящото тържество за връчване на удостоверенията за завършена образователна степен от децата, посещаващи ДГ № 11 ,,Здравец”, което ще се проведе на 29.05.2018 година в залата на Историческия музей - Благоевград.


Благоевград. Дискусия на тема

Благоевград. Дискусия на тема "Превенция и опазване на българската гора" ...

......... Благоевград, Кюстендил и Перник, на Областните дирекции на МВР. По време на срещата бяха обсъдени основните фактори, причиняващи щети. Бяха начертани и мерки за опазване на българската гора. Организаторите и участниците в дискусията бяха категорични, че ще продължат комуникацията, за да може начертаните мерки да се превърнат в реални действия.


Благоевград. В В Благоевград се провежда дискусия на тема „Превенция

Благоевград. В В Благоевград се провежда дискусия на тема „Превенция ...

......... лято сме свидетели на опустошителни пожари, щетите от които се възстановяват в продължение на години и с много средства. Голям проблем продължават да бъдат бракониерите, които неправомерно извършват незаконни дейности и посегателства. През последните години гората се нуждае и от спешни мерки и заради засегнатите от корояд площи. Кристина МИТКОВА


Блгагоевград. Първи „Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. Това

Блгагоевград. Първи „Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. Това ...

......... щанда за пчеларство ще бъдат подредени различни видове мед и пчелни продукти. За по- любознателните жители и гости на Благоевград специалист на щанд „Пчеларство“ ще разяснява ползите от меда и технологията на получаването му. „Занаят фест“ се провежда за първи път в Благоевград, а идеята е инициативата да стане традиционна.


Благоевград. За поредна година в Благоевград започна монтирането на красива

Благоевград. За поредна година в Благоевград започна монтирането на красива ...

......... издание на „Blagoevgrad Blues& Jazz 2018”, Фестивал на съвременното изкуство, в областния център на Пиринско предстои да бъде открит и очакваният Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“. Тази година той ще се състои от 11 до 19 май. Билети за спектаклите вече са пуснати в продажба на касата на ДТ „Никола Вапцаров“.За строителен обект в град Гоце Делчев, до който лицето

За строителен обект в град Гоце Делчев, до който лицето ...

......... работели негови роднини. Кодексът на труда обаче позволява на контролните органи на Инспекцията по труда „да посещават по всяко време министерства, други ведомства, предприятията и местата, където се извършва работа“, което е основание да бъде стартирана проверка на визирания строеж. Срещу агресивното поведение на Балтаджиев инспекторите подадоха сигнали в прокуратурата.


Благоевград. Туристически културно-информационен център (ТКИЦ)-Благоевград представи своята дейност по време

Благоевград. Туристически културно-информационен център (ТКИЦ)-Благоевград представи своята дейност по време ...

......... от форума бяха още представители на над 40 информационни центрове, кметове, заместник-кметове, експерти и специалисти от общини. Туристическият културно-информационен център в Благоевград е създаден през 2014 година. Основната му цел е да информира гражданите на областния център, туристите за културните събития и да развива туризма, чрез реклама на туристическите дестинации.


Благоевград. Югозападно държавно предприятие организира въздушно пръскане с вертолет, за

Благоевград. Югозападно държавно предприятие организира въздушно пръскане с вертолет, за ...

......... да не се допусне масово обезлистване на дърветата, нападнати от гъсениците на ръждивата борова листна оса. Това съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие. Авиоборбата е разрешена от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил и Перник и ще се извърши в периода 24-27 април при подходящи метеорологични условия.


Банско. Възпитаниците на ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” – село

Банско. Възпитаниците на ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий” – село ...

......... постижения в областта на природните науки, географията и екологията. Телескопите, енциклопедиите, купи и грамоти бяха предоставени със съдействието на община Благоевград. Състезанието се проведе по повод Деня на Земята – 22 април, което обединява ученици и учители от благоевградския регион, споделящи общи ценности в защита и опазване на околната среда.


Благоевград. Шестото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ носи послание

Благоевград. Шестото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ носи послание ...

......... пеене, физически театър, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода- Иво Димчев. След като обиколи целия свят, за да представи своя албум „Скулптури“, той ще гостува в Благоевград със солов концерт. Билети за представленията могат да бъдат закупени от понеделник на касата на ДТ „Никола Вапцаров“.София. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, заедно с кметовете

София. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, заедно с кметовете ...

......... обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци е с капацитет 24 117 т/г и ще обслужва 97 836 жители на териториите на общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Срокът за физическото изпълнение на дейностите по проекта е 24 месеца.


Благоевград. За втора поредна година Благоевград ще бъде домакин на

Благоевград. За втора поредна година Благоевград ще бъде домакин на ...

......... наградата от 200 лева за първо място, 150 лева за второ място, 100 лева за трето място, четвърто място- 50 лева и пето място- 30 лева. Регистрацията за участие в маратона ще започне от 08:45 часа пред зала „22 септември“ на 5 май (събота) и ще продължи до 09:45 часа.


Благоевград. В Община Благоевград регулярно се извършват проверки на пътя

Благоевград. В Община Благоевград регулярно се извършват проверки на пътя ...

......... и КАТ – Благоевград. Представители на сектор „Обществен реди и сигурност“ към Община Благоевград и „Охранителна полиция“ към ОД МВР. Предвидените санкции при констатиране на нарушение са до 200 лева“, каза още Манов. Той добави, че проверките целят да ограничат нарушенията, свързани със Закона за движение по пътищата. Ливия НИНОВА


Благоевград. В много държави работната седмица е с по-малко часове.

Благоевград. В много държави работната седмица е с по-малко часове. ...

......... ще им даде възможност за самоусъвършенстване, като по този начин ще могат да повишават своята квалификация, докато при 40-часовата работна седмица почти не остава време за нищо. Бисера Борисова допълни, че българското население работи по-повече часове в седмицата и работният му ден не е осемчасов, а значително по-продължителен. Кристина МИТКОВА


Благоевград. Автомобилистите и мотористите трябва да бъдат по-толерантни едни към

Благоевград. Автомобилистите и мотористите трябва да бъдат по-толерантни едни към ...

......... тежки инциденти с мотористи. Николай Янчев заяви, че в благоевградския регион няма регистриран смъртен случа на моторист през 2017 година и до този момент. „Гордея се, че в нашия район няма такива инциденти, има случаи на по-незначителни произшествия, но катастрофа с фатален и необратим край нямаме“, подчерта той. Кристина МИТКОВАБлагоевград. Един от водещите клубове по Таекуон-До ITF в България

Благоевград. Един от водещите клубове по Таекуон-До ITF в България ...

......... графици, с цел удобство, както на трениращите, така и на родителите. В Таекон-до клуб „Фолкън“ има над 200 спортисти, част от които в момента се подготвят за Европейско първенство в Естония . Осигуряването на максимален комфорт на спортуващите е сред основните приоритети на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.


Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя Община

Благоевград. С ритуал по полагане на венци и цветя Община ...

......... Оряховица на 26 април и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”. Кристина МИТКОВА


Благоевград. Президентът на Р България (2012 - 2017 г.) Росен

Благоевград. Президентът на Р България (2012 - 2017 г.) Росен ...

......... довечера от 18:00 часа в зала „Яворов“, където ще бъде представен празничен концерт. Природо-математическа гимназия „Акад. Сергей Корольов“-Благоевград е сред най-елитните и утвърдени учебни заведения в страната. Това е гимназията, която създава първият учебен парламент в България, както и гимназията с първият международен проект, а именно проектът „Мостове за мир“.


Благоевград. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим заедно със свещеници от

Благоевград. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим заедно със свещеници от ...

......... значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи.Идеята е и да се повиши интересът на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.


Благоевград. Разговори за живописта, претворени върху платна. Това е мотото

Благоевград. Разговори за живописта, претворени върху платна. Това е мотото ...

......... той използва материали като пепел, въглен, пръст, сено, метал, смола и по този начин разкрива първичната сила на своето "Утаено време". Аделина Попнеделева пък съчетава успешно акрилни бои върху платно и бродерия в творбата си "Малката русалка". Картините ще бъдат изложени в Градската художествена галерия до 20 май 2018 година.


Благоевград. В родната къща на Георги Измирлиев – Македончето бяха

Благоевград. В родната къща на Георги Измирлиев – Македончето бяха ...

......... въпроси за детството му и за провежданата от него революционна дейност. По време на тържеството е имало и музикална програма, в която участие са взели възпитаници на Хор за автентично и народно пеене към ансамбъл „Пиринска Китка” при Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Ливия НИНОВА


Благоевград. Животът на Георги Измирлиев – Македончето е много богат

Благоевград. Животът на Георги Измирлиев – Македончето е много богат ...

......... Тя добави, че Георги Измирлиев не само е успял да формулира всичко това в своето създание, но и е подчинил целият си живот на него. „Воден от тази идея, той се озовава в Гюргево, където е избран за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България. Ливия НИНОВА


Благоевград. Националната изложба

Благоевград. Националната изложба "Стаички" отвори гостоприемно врати за всички ценители ...

......... галерия с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по произведенията от изложбата. Участниците, които ще представят своите трудове в експозицията, са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градската художествена галерия до 20 май 2018 година.


Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов направи първа копка

Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов направи първа копка ...

......... било показано, че Общината има капацитет да се справя с всякакви трудности. Д-р Камбитов пожела на изпълнителите да се справят в срок с дейностите, които трябва да бъдат реализирани. Отец Андон Шавулев от благоевградският храм „Въведени Богородично“ – Благоевград направи водосвет и пожела успех в изпълнението на проекта. Ливия НИНОВА


Благоевград. Втора междинна пресконференция по проект „Благоустрояване на градската среда“

Благоевград. Втора междинна пресконференция по проект „Благоустрояване на градската среда“ ...

......... ще се монтират и нов стълбове; полагане на асфалтова настилка на 6 улици; ще бъдат изградени тротоари и ще се предвиди тяхното скосяване за хора в неравностойно положение. На улиците „Ветрен“ и „Роден край“ ще бъдат обособени паркоместа. Освен това ще бъдат поставени кошчета, пейки и информационни табели. Ливия НИНОВА


Благоевград. В „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето” ще

Благоевград. В „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето” ще ...

......... каза още д-р Чългънова. Тя добави, че от клуб „Традиция“ ще представят пред децата свои собствени униформи, ще им разкажат за тяхната история. „Също така ще им дадат да се докоснат до оръжие, а ако е хубаво времето учениците ще могат да стрелят с него“, добави д-р Чългънова. Ливия НИНОВА


Благоевград. Община Благоевград участва на Международно туристическо изложение „ Културен

Благоевград. Община Благоевград участва на Международно туристическо изложение „ Културен ...

......... В Международното изложение участие взимат различни общини, с разнообразни проекти и идеи, представящи конкретните градове. Изложението включва и богата музикална програма, която показва българския фолклор и традиции. Сред участниците има гости и от Кечкемет, Унгария. Това е поредното Международно изложение, където Община Благоевград представя своята програма, проекти, инициативи и мероприятия.


Благоевград. За поредна година в Благоевград ще се проведе втори

Благоевград. За поредна година в Благоевград ще се проведе втори ...

......... съседните ни държави, от които вече има и запитвания. Крайният срок за подаване на форма за участие е 23 април до 00.00 часа. Дрифт пилотите от екипа на Мирафиори ще забавляват зрителите по най-добрия начин и също ще се включат в състезанието, като допълнително ще допринесат за адреналина сред публиката.


Гоце Делчев. Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета –

Гоце Делчев. Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета – ...

......... ще има открит урок по разучаване на български хорả, а след това – още един концерт на участниците, който ще бъде в Градския парк. Тази година танцовите групи и състави, които ще вземат участие в двудневната програма, са общо 11, като сред тях има участници от Хърватска и съседна Македония.


Община Банско бе класирана на първо място по прозрачност сред

Община Банско бе класирана на първо място по прозрачност сред ...

......... тази връзка позиционирането на община Банско на първо място сред всички обществени институции е значимо постижение, за което ще продължим да работим и занапред. Още повече, че сравнителния рейтинг за прозрачност на публичните власти за последните три години, отново посочва община Банско на лидерското място” коментира новината кметът Георги Икономов.


Благоевград. В зоната на ГКПП

Благоевград. В зоната на ГКПП "Илинден" се проведе междуведомствено учение ...

......... образувано досъдебно производство. Учението се проведе с подкрепата на програмата „Втора линия на защита“, реализирана по силата на Меморандума за разбирателство между Министерството на вътрешните работи на Република България и Департамента по енергетика на Съединените американски щати за сътрудничество в предотвратяването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали.


Благоевград. 117 са картотекираните военни паметници на територията на област

Благоевград. 117 са картотекираните военни паметници на територията на област ...

......... 33 са паметниците в Община Разлог; 20 в Община Сандански; 2 в Община Сатовча; 2 в Община Симитли; 6 в Община Струмяни; 3 в Община Хаджидимово и 1 в Община Якоруда. В регистъра са включени описание на паметниците, по общини и населени места, както и подробен снимков материал. Ливия НИНОВА


София. Представят първата българска програма на Европейския съюз A.L.E.C.O в

София. Представят първата българска програма на Европейския съюз A.L.E.C.O в ...

......... Opportunities) е първата българска програма на Европейския съюз за предприемачески умения и едностранен обмен на млади предприемачи от ЕС. A.L.E.C.O ще предостави на българските предприемачи уникалната възможност да добият умения от най-добрите иноватори в страни извън ЕС, да развият оригинална предприемаческа култура, както и да „пренесат“ ценни знания в България.


Благоевград. След първото успешно масово събитие за събиране на пластмасови

Благоевград. След първото успешно масово събитие за събиране на пластмасови ...

......... че всеки, който желае може да носи събраното количество капачки при касата на зала “Яворов” За повече информация можете да се свържете със служебния телефон на Информационен център- Благоевград или във фейсбук страницата. За 5 часа пред Национален стадион "Васил Левски" бяха претеглени и отнесени за рециклиране 15 тона капачки.


Банско. Два златни медала на провелото се в Банско от

Банско. Два златни медала на провелото се в Банско от ...

......... шампион Божидар Симеонов победи Димитър Дановски, също така Димитрина Димитрова победи Ина Банева. Спортният форум бе квалификация за предстоящото Европейско първенство по канадска борба, което ще бъде домакинствано от София на 25 май. Националните ни състезатели ще участват също и в предвиденото за месец октомври Световно първенство в Анталия, Турция.


Благоевград. ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…” ще се

Благоевград. ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…” ще се ...

......... значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи.Идеята е и да се повиши интересът на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.


Благоевград. На 21 април, събота, се навършват 167 години от

Благоевград. На 21 април, събота, се навършват 167 години от ...

......... престрелка в Горна Оряховица на 26 април 1876 и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.


Банско. Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица

Банско. Започна вторият етап от реконструкцията на главната търговска улица ...

......... оформена като пешеходна зона с детски площадки, зелени площи, водни ефекти, алеи и зони за отдих. „Изграждането и на двете улици ще приключи до началото на активния летен сезон в Банско, когато Банско ще посрещне своите гости с още по-атрактивна визия на централната градска част” даде заявка кметът Георги Икономов.


София. III национална хорова инициатива на БХС „България пее“ ще

София. III национална хорова инициатива на БХС „България пее“ ще ...

......... „България пее” е Национална хорова инициатива на Български хоров съюз със запазена визия и лого, интелектуална собственост на БХС. Осъществява се на територията на цялата страна с подкрепата на българските общини, читалища, хорове, диригенти и хористи. Партньори на събитието са НЧ „Никола Вапцаров 1866”, Регионален исторически музей и Радио Благоевград.


Ограничено е движението на автобуси по път III-107 Рилски манастир

Ограничено е движението на автобуси по път III-107 Рилски манастир ...

......... по път III-107 Рилски манастир - Пастра, в района на Рилски манастир, трафикът на леки автомобили се осъществява в една лента, поради срутване на скална маса. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация.


Кметът на Банско проведе работна среща с представители на най-голямата

Кметът на Банско проведе работна среща с представители на най-голямата ...

......... бъдем взаимно полезни, като освен в туристическата сфера, Банско е подходящо място за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост. Ще бъде обмислена и възможността за организиране на Дни на Банско в Бурса, по време на които градът да бъде представен по подходящ начин за засилване на популярността ни", сподели след срещата кметът.


Благоевград. Благоевград отново се превръща в столица на съвременното изкуство.

Благоевград. Благоевград отново се превръща в столица на съвременното изкуство. ...

......... с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по произведенията от изложбата. Участниците, които ще представят своите трудове в експозицията са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim® , Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градска художествена галерия до 20 май 2018 година.


Благоевград. От днес инж. Росен Янев е възстановен на поста

Благоевград. От днес инж. Росен Янев е възстановен на поста ...

......... е възстановен на поста директор на Държавно горско стопанство (ДГС) „Струмяни”. Това съобщиха от пресцентъра на Югозападно централно предприятие. Основание за подновяване на договора му за управление на стопанството, който е прекратен на 9 март т. г., е заявената обществена подкрепа от жителите на няколко населени места в община Струмяни.


Банско. Кметът на Община Банско Георги Икономов проведе работна среща

Банско. Кметът на Община Банско Георги Икономов проведе работна среща ...

......... си бъдат взаимно полезни, като освен в туристическата сфера, Банско е подходящо място за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост. „Ще бъде обмислена и възможността за организиране на Дни на Банско в Бурса, по време на които градът да бъде представен по подходящ начин за засилване на популярността ни“, допълни Георги Икономов.


Гоце Делчев. Община Гоце Делчев и „БалБок Инженеринг“ АД организират

Гоце Делчев. Община Гоце Делчев и „БалБок Инженеринг“ АД организират ...

......... и химикали, мастила и замърсени опаковки. Опасни отпадъци, които ще се приемат в пункта са също негодни препарати за растителна защита, както и лекарства с изтекъл срок на годност. Пунктът ще бъде разположен в град Гоце Делчев на площад „Македония“, във времето от 10:00 до 16:00 часа, на 18 април.


Петрич. С полагане на венци и цветя пред паметника „Дрангова

Петрич. С полагане на венци и цветя пред паметника „Дрангова ...

......... подчерта, че Община Петрич ще има грижа да бъде предаван на поколенията споменът за полк. Борис Дрангов и неговите войници, ще бъде поддържано и мястото при Военен паметник „Дрангова чешма”. Цветя и венци бяха положени в знак на почит и признателност към полк. Дрангов и войниците от 5-и пехотен полк.


Благоевград. Примата на българската музика Лили Иванова гостува в Благоевград

Благоевград. Примата на българската музика Лили Иванова гостува в Благоевград ...

......... трите дами от вокално трио ЛаТиДа. Мисля, че концерта ще си заслужава и нямаме търпение да го гледаме както ние, така и всички нейни фенове и почитатели“, подчерта Янакиева. Тя отбеляза, че турнето на Лили Иванова ще се проведе в общо 8 града, като е започнало от Пловдив. Ливия НИНОВА


Петрич. Навършват се 102 години от освещаването на Дранговата чешма

Петрич. Навършват се 102 години от освещаването на Дранговата чешма ...

......... с преглед на строя от тогавашния началник на отбраната на Република България генерал-лейтенант Константин Попов. Заупокойна молитва за загиналите отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Цветя и венци в знак на признателност към героичността и саможертвата на загиналите от 5-ти пехотен Македонски полк бяха положени пред паметника – Дрангова чешма.


Официално се закрива ски сезонът в Банско, като днес е

Официално се закрива ски сезонът в Банско, като днес е ...

......... няколко фактора – строга данъчно-финансова дисциплина, активни мерки за изсветляване на туристическия бранш, както и по-висока посещаемост на курорта. Справките в края на сезон 2017/2018 сочат също ръст в броя на посещенията. Отново е регистрирано близо 14% повишение, като най-осезаемо то е от страна на България, Русия, Израел и Македония.


Пренощувалите лица в местата за настаняване в област Благоевград през

Пренощувалите лица в местата за настаняване в област Благоевград през ...

......... добави, че в сравнение със същия месец на предходната година се увеличава с 6.2 процентни пункта. „Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди – 69.6%, следвани от местата за настаняване с 3 звезди – 32.8% и с 1 и 2 звезди – 20.9%“, допълни Илиева.


Благоевград. Идеята на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ е

Благоевград. Идеята на изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ е ...

......... този период от този маркобесен тоталитарен режим и това е най- малкото, с което ние можем да помогнем и да допуснем до тази изложба максимално повече млади и възрастни, защото няма как да вървим напред без да познаваме миналото си и без да го препрочетем“, каза още Андонов. Лора КАЛЧЕВА


Благоевград. Изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ е посветена на

Благоевград. Изложбата „Свидетели: Памет за концлагера Белене“ е посветена на ...

......... лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”. Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите“, каза още Андонов. Изложбата ще остане в Благоевград до 24 април. Лора КАЛЧЕВА


Благоевград. Общинският съвет по наркотични вещества-Благоевград съссъдействието на РУО –

Благоевград. Общинският съвет по наркотични вещества-Благоевград съссъдействието на РУО – ...

......... родителите, учителите, общността за проблемите, свързани с наркотиците, за влиянието им върху човешкия организъм. „В изложбата показваме добрите практики по превенция, ще популяризираме работата на Общинските съвети по наркотични вещества и даваме достойните примери за подражание от миналото и съвремието на всички посетители на изложбата”, допълни д-р Любенова. Кристина МИТКОВА


Благоевград. Второ издание на турнир по Водно спасяване ще се

Благоевград. Второ издание на турнир по Водно спасяване ще се ...

......... в Спортен комплекс „Пирин“ беше открит в края на 2015 година, в резултат на целенасочената политика, водена от кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, за подкрепа и развитие на спорта в града. Съоръжението отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири. Басейнът е с размери 50X25.


Благоевград. В Благоевград стартира конкурс за фотографии по повод Световния

Благоевград. В Благоевград стартира конкурс за фотографии по повод Световния ...

......... 3 видео материала ще получат парични награди в размер на 100 лв., както и материални подаръци от Еко Партнърс. Победителите в конкурса ще бъдат обявени на 5 юни 2018 г., когато се отбелязва Световният ден на околната среда в сайта на Еко Партнърс, както и в тяхната прилежаща фейсбук страница.


Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на

Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на ...

......... на женската част на лагера, организиран на съседния остров „Щурчето”. Чрез експозицията се виждат оцелелите горяни, които са въдворявани в „Белене”, свещениците от различните християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите. Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.


Благоевград. Започна пролетното миене на улиците в Благоевград. Това съобщиха

Благоевград. Започна пролетното миене на улиците в Благоевград. Това съобщиха ...

......... е една от основните мерки, заложени в Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на общината. Община Благоевград и фирмата изпълнител апелират водачите на МПС да паркират така, че да бъде възможно преминаването на машините, които мият улиците.


Благоевград. Общината започна кампания по облагородяване на дървесни видове в

Благоевград. Общината започна кампания по облагородяване на дървесни видове в ...

......... Петър Китанови“ и по ул. „Тодор Александров“. Те са от видовете явор шестил „Кълбовиден“ (Acer platanoides `Globosum`), ликвидамбър/Амброво дърво (Liquidambar styraciflua), червенолистна японска вишна(Prunus serrulata `Royal Burgundy) и офика (Sorbus aucuparia). Отрязването и премахването на дърветата ще се извърши от правоспособни специалисти и при спазване на необходимата техника за безопасност.


Благоевград. Любимата певица на България Лили Иванова отново ще пее

Благоевград. Любимата певица на България Лили Иванова отново ще пее ...

......... Росен Ватев, както и с трите дами от вокално трио ЛаТиДа. Турнето ѝ е под мотото "За пълноценни мигове с музиката" и обхваща общо осем града, като започна тазгодишното си турне в страната от Пловдив. Билети за концерта на българската прима Лили Иванова може да намерите в мрежата на Ивентим.бг.


Благоевград. „Чамкория“ излиза на благоевградската сцена. Спектакълът ще бъде представен

Благоевград. „Чамкория“ излиза на благоевградската сцена. Спектакълът ще бъде представен ...

......... и събития. Жителите и гостите на Благоевград ще видят едно вълнуващо и съдбоносно пътешествие, което ще ги отведе във времето до 1928-ма година. По пътя от София до Чамкория, зрителите ще бъдат преведени с помощта на духовития герой на Захари Бахаров. Спектакълът не е подходящ за лица под 16 години.


Благоевград. Дебютната стихосбирка „Мечтите на един глупак“ на Радослав Александров

Благоевград. Дебютната стихосбирка „Мечтите на един глупак“ на Радослав Александров ...

......... има възможност да разговаря с поета, както и да получи издание от дебютната стихосбирка на Радослав Александров с автограф. Радослав Александров е роден през 1999г. в Благоевград. Възпитаник на Природо-математическата гимназия „Акад. С. Корольов“ в Благоевград. "Аз не съм поет, просто срещнах поезия, която не беше написана.", казва младият писател.


Община Банско стартира конкурсът

Община Банско стартира конкурсът "Красивите градини на Банско". С конкурса ...

......... прилежащо пространство пред къща за гости прилежащо пространство пред механа или заведение прилежаща площ пред офис на фирма прилежащо междублоково пространство 2.За най-цветен(a) балкон / тераса : 3.За най-добре оформена и поддържана тротоарна площ: За повече информация: ланд.арх. Райна Цигорийна - нач.отдел "Озеленяване" Телефон за контакт : 0749/88652 , 0889141402


Започна възстановяването на опожарената през лятото гора над Кресненското дефиле.

Започна възстановяването на опожарената през лятото гора над Кресненското дефиле. ...

......... дървета. „Почвата е запазена, виждате има си хумус, има почва, но мисълта ми е за гората, че последиците са фатални, всичко е изрязано до голо. След 5 години вече като погледне човек отстрани ще си каже човек, еее тука вече има горичка, вижда се”, казва инженер Вера Станишева пред bTV.


Лидерът на групата на „Партия на зелените“ в Благоевград Андон

Лидерът на групата на „Партия на зелените“ в Благоевград Андон ...

......... и мисълта“, написа Мариета Димитрова. Тя уточнява, че към този момент минималното наказание за извършено престъпление „обида“ или „клевета“ е 3 000 лева. Припомняме, че преди известно време срещу същата журналистка дело заведе и кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Няколко дни по-късно обаче той оттегли исковата си молба заради медийния отзвук.


Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/-Благоевград започна днес залесяването на изгорелите при

Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/-Благоевград започна днес залесяването на изгорелите при ...

......... месец юни миналата година. Два месеца по-късно избухна вторият огромен пожар, тръгнал от с. Мечкул и стигнал до с. Влахи. Една част от служителите на горското предприятие почистваха терена от останалите след сечта клони, други правеха терасите, а най-важната част бе залесяването на фиданките от черен бор и зимен дъб.


Стартират проучвателно-проектантските работи за ремонта на тунел „Кривия“ при 388-ми

Стартират проучвателно-проектантските работи за ремонта на тунел „Кривия“ при 388-ми ...

......... движение. Изпълнител на проучвателните и на ремонтните работи е ДЗЗД „Геопът – Тунел Кривия“, в което са: „Геострой“ АД и „Пътстрой-92“ АД. Стойността на договора е 3 212 721,60 лв с ДДС. Строителният надзор се осъществява от „Пътконсулт 2000“ ЕООД. Техният договор е на стойност 54 720 лв. с ДДС.


Благоевград. През първия ден от Великден в Разлошко, младоженците отиват

Благоевград. През първия ден от Великден в Разлошко, младоженците отиват ...

......... за оранжев, коприва за зелен и орехи за жълт”, каза още Хаджиева. Тя коментира, че в Пиринския край за Великден се месят три вида обреден хляб. „Първият е за дома, вторият е за дар на кръстника при ходене на поклон и третия е за Лазарската кумица“, добави Хадиева. Лора КАЛЧЕВА


Благоевград. Кръстът над Благоевград бе осветен в най-различни цветове, за

Благоевград. Кръстът над Благоевград бе осветен в най-различни цветове, за ...

......... също посрещнаха Възкресението, като от 23:00 до 24:00 часа се състоя Тържествена служба „Възкресение Христово”, съчетана с лития – обикаляне на града от свещеници и миряни със запалени свещи за празника. Отбелязването на Великденските празници бе съпътствано и със служби в останалите църкви на територията на Област Благоевград. Ливия НИНОВА


Кметът на община Банско, Георги Икономов, засади първа фиданка на

Кметът на община Банско, Георги Икономов, засади първа фиданка на ...

......... Фиданките са дарение от ПЛТГ „Никола Вапцаров“ – Банско и са изключително подходящи за градски условия поради устойчивостта си, бързия си растеж и красива корона. Освен да засадят дръвчетата, общинските служители почистиха района от отпадъци и с това дадоха пример на всички за грижа и отношение към заобикалящата ни среда.