Работещите отделят половината от заплатата си за държавата, показват данните

...
Работещите отделят половината от заплатата си за държавата, показват данните
Коментари Харесай

От днес започваме да работим за себе си

Работещите отделят половината от заплатата си за страната, демонстрират данните на Института за пазарна стопанска система. За всички, обаче, през днешния ден настава денят на данъчна независимост. До този миг българите сме работили за страната и общината, а от на следващия ден за себе си.

 Петър Ганев, Институт за пазарна стопанска система: Денят на данъчната независимост в действителност е теоретична дата, която демонстрира до по кое време могат да бъдат събрани приходите нужни за разноските на страната в случай че се плащаха напълно и незабавно. Реално всеки български жител работи друго, някои работещи българи, които заплащат и осигуровки, отделят повече за страната,съответно по-късно честват, а други които не работят или пък укриват налози в това число когато и купуват артикули, могат по-рано да честват.
Средно 138 дни са нужни на данъкоплатците, с цел да покрият харчовете на страната, демонстрират плановете на Института за пазарна стопанска система. Тази година по този начин нареченият ден на данъчната независимост настава най-късно спрямо предходните девет години. Причината - огромният размер на разноски, които държавното управление мисли да разпредели. Тази година бюджетът на страната възлиза на 43,9 милиарда лв.. Това значи, че хората в страната изкарват приблизително по 319 лв. дневно. Отделно би трябвало да бъдат отделени и два дни за покриване на заложения недостиг от 600 млн. лв..

Забавянето на деня на данъчната независимост с всяка година се дължи на обстоятелството, че се усилва данъчната тежест.
Петър Ганев, Институт за пазарна стопанска система: Има дребни промени, които взимат малко повече от джоба на българина, това някакси не води до огромно неодобрение, защото са дребни стъпки, един процентен пункт вноска за пенсия, хората с лека ръка го пропущат. За работещите облагането на труда главно с осигуровки, против обещанието, че ще има опазване на здравето, пенсии. Друг е въпроса дали ги получава качествено.
По индикатор на преразпределение на приходите, България е надалеч от Западна Европа, която сега е по-социална и събира повече пари, които да изхарчи за общото богатство.

Петър Ганев, Институт за пазарна стопанска система: България стои сходно на Източна Европа, на Прибалтийските републики, на тези места, на които налозите са по-ниски, изключително директните налози.

Заради ниското равнище на директните налози у нас, най-вече дни данъкоплатеца работи, с цел да събере парите за Данък добавена стойност и за обществено обезпечаване. Съответно 34 и 24 дни. 17 дни са нужни за събиране на парите за акцизи, а девет дни за здравните осигуровки.

Подоходният налог в страната е плосък и се равнява на 10 %, без значение от приходите, които получава човек. За събирането на приходите от налози върху приходите са нужни 12 дни, за корпороративните налози едвам осем, а за държавните и общински такси - седем дни.

Петър Ганев, Институт за пазарна стопанска система: Девет дни ще ни оказват помощ европейските данъкоплатци, т.е. те ще ни анулират за девет дни, това са тези над 2 милиарда лв., които идват като помощи от Европа.

И най-важното което хората не би трябвало да не помнят е, че без да бъдат събрани доходи не могат да бъдат направени и разноските, с които се финансират всички действия, които страната извършва.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР