В академията на Аякс има една максима, която ти набиват

...
В академията на Аякс има една максима, която ти набиват
Коментари Харесай

Несравнимата дързост на Аякс

В академията на Аякс има една максима, която ти набиват в главата още от първия ти ден там: „ Ако си нерешителен, тук ще ти е мъчно.” Култивират една футболна надменност в положителния смисъл на израза – ние сме Аякс и това е нашият жанр. Просто би трябвало да си самоуверен и точка. И тъкмо това отношение даде като плод генерации от дръзки, атлетични и динамични младежи; младежи, отглеждани при оптимално равнище на условията и изковавани във филиала във втория ешалон на нидерландския клубен футбол, където се учат да се съревновават с интензивен ритъм на развиване.

Мнозина се изненадаха от смелостта на тези млади футболисти, които отстраниха спечелилия от последните три сезона Реал Мадрид и Ювентус на Кристиано Роналдо в Шампионската лига. Абордажът на „ Сантиаго Бернабеу” и „ Ювентус Стейдиъм” обаче не е някакво изключение, тъй като е част от клубното ДНК.

Аякс има един хладнокръвен жанр на игра, подкрепян от огнената преданост на своите последователи, горди от смелостта на тима си; жанр на игра обаче и правилен на управническата тактика. Клубът стои над всичко – и на терена, и в кабинетите. Там са изцяло наясно, че са задължени да са с крачки пред останалите си съперници във връзка с спортно-техническото обмисляне, тъй като този тим е евентуално предизвикващият най-лакомо внимание от богатите европейски акули. В момента, в който схванаха накъде се е запътил в развиването си Френки де Йонг преди две години, мигновено идентифицираха неговия правоприемник. Същото важи и при треньорите, които нямат глас при прехвърлянията, защото идват и си отиват, а клубът е задължен да съблюдава тактиката си в дълготраен проект.



Когато привлякохме Петер Бош в Макаби Тел Авив след напускането на Славиша Йоканович към Фулъм в средата на сезона 2015/16, изцяло ясно съзнавахме, че неговото име е отпред в листата за правоприемник на Франк де Бур, в случай че последният реши да си тръгне при огромния интерес към него. Когато това се случи публично, бях сигурен, че ще пристигна всеки миг позвъняването от Аякс за обявлението за заплащането на неустойката за разтрогването на контракта на Бош с Макаби. Той остана единствено един сезон в Амстердам, тъй като Борусия (Дортмунд) го дръпна, откакто изведе Аякс изненадващо, само че и справедливо до финала на Лига Европа против Манчестър Юнайтед.

Още в този конфликт с „ алените дяволи” на терена се демонстрираше геният на това потомство от младоци, което в този момент завладя сърцата на феновете на футбола. Аякс обаче работи от много повече години за реализирането на привидно невъзможната задача да е конкурентоспособен на всеки исполин в Шампионската лига, без това да се придвижва към продобиване на титли. Тимът не е печелил купата в Еередивиси от към този момент пет години. И този напън на домашната сцена принуди управлението да пипне малко линията на вербуване съвсем напълно на млади обещания, като вложи повече пари за изпитани в огромните лиги и осведомени с нидерландски футбол ветерани като Дейли Блинд и Душан Тадич.





Това комбиниране сред младост и опит докара до идеалното равновесие в един състав, който си върна манталитета на победител и в този момент се е прицелил към спечелването на купата в Еередивиси. Клубът също така разполага с задоволително цялостна каса с помощта на положителните интервенции по продажба като тази на Де Йонг и идната и на Матейс де Лихт, тъй че няма да му се постанова да се разделя с половината си титуляри и ще може да предложи на оставащите си гении заплати, сравними с тези в Премиър Лийг и Ла Лига. Нека никой не се лъже: на Аякс не му трепва пулсът при интерес и от най-богатия гранд, когато е оповестил някой собствен състезател за непродаваем.

Мнозина ме питат дали днешният Аякс е респект към татко ми Йохан. За да съм до дъно почтен, не бих се осмелил да стигна до там. Най-доброто удостояване към него бе прекръщаването на стадиона „ Йохан Крайф Арена”. Има обаче детайли в този тим, които бяха част от неговото футболно кредо: ясно изразен жанр с притежание на топката, юноши от академията, храброст и против най-страшния противник и ръководство от някогашни играчи на тима. Днес последният детайл е представляван от генералния шеф Едвин ван дер Сар и техническия шеф Марк Овермарс, а в близкото минало – от Денис Бергкамп на пейката и Вим Йонк в академията.





Сигурен съм, че баща би се чувствал горделив от това потомство, което и нощес на „ Ювентус Стейдиъм”, и преди този момент на „ Бернабеу” излезе да играе по единствения вероятен метод да се играе и печели във футбола: без боязън. Старият Аякс на младите, който постанова посредством футболната идеология триумфа над финансовото господство. Старият Аякс на младите, който съумя да направи предвидимата Шампионска лига към този момент непредвидима.
Жорди Крайф, „ Ел Паис”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР