Антисистемното Движение "5 звезди" обяви днес, че е сключило окончателно

...
Антисистемното Движение "5 звезди" обяви днес, че е сключило окончателно
Коментари Харесай

Италия въвежда безусловен базов доход от 780 евро

Антисистемното Движение "5 звезди " разгласи през днешния ден, че е сключило дефинитивно съглашение с крайнодясната партия "Лига " за съставяне на ръководеща коалиция в Италия, съобщи Ройтерс. И двете партии се считат за евроскептични. Програмата на двете популистки партии приканва за неотложно анулиране на глобите против Русия и преразглеждане на икономическото ръководство на Европейския съюз, в това число на редица контракти като така наречен фискален пакт. Програмата обаче не планува излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса.
В първичен вид на програмата се предвиждаше въвеждане на "технически ограничения от икономическо и юридическо естество, които ще разрешат на страните членки да излязат от европейския Икономически и паричен съюз и по този метод да преоткрият своята валутна самостоятелност ".
Двете партии се отхвърлиха и от опцията да изискат от ЕЦБ, ръководена от италианеца Марио Драги, да отпише 250 милиарда евро от италианския дълг, държани под формата на държавни скъпи бумаги.
Програмата обаче включва въвеждането в страната на категоричен базов доход* от 780 евро месечно на човек.
Двете партии са постигнали единодушие и по въпроса за пенсионната промяна. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а следващата година да стане 67 години. Вероятно двете партии ще вкарат опция за пенсиониране при "праг 100 ", т.е. това значи опция за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години застрахователен стаж).
Най-деликатният въпрос сред двете партии е този за имиграцията, като Лига пази по-твърд метод спрямо Движение "Пет звезди ".
Италия е третата стопанска система в еврозоната. Тя обаче е в рецесия от години, като държавният дълг възлиза на към 132 % от Брутният вътрешен продукт - най-високия в еврозоната след този на Гърция, отбелязва Ройтерс.
Окончателното съдружно съглашение ще бъде подложено на утвърждение от членовете на Движението "Пет звезди " през днешния ден, заяви водачът на придвижването Луиджи Ди Майо, представен от ДПА. Очаква се партия "Лига " също да се съветва със своята членска маса за съдружното съглашение. Тя ще провежда неофициални секции за гласоподаване на публични места през уикенда.
Двете популистки партии подписаха съдружно съглашение близо два месеца и половина след парламентарните избори в Италия на 4 март, които не излъчиха безапелационен победител. Ако договарянията сред тях се бяха провалили, това на процедура щеше да значи привикване на нови избори.
Италиански медии към този момент вършат спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната основна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по стопанска система в Шанхай, и на президента на италианските корабостроителници "Финкантиери ", 63-годишния Джампиеро Масоло.
Според италианската конституция министрите в държавното управление се назначават от президента по рекомендация на определения министър председател.
*Безусловен базов приход. Всички получават едно закрепено възнаграждение на месец, което заменя сегашните форми на обществена отбрана и помощи. Получава го всеки гражданин на страната от раждането до гибелта му, без значение от това дали работи и каква е възрастта му.
В някои страни концепцията за повсеместен базисен приход си пробива път. Финландия стартира да го ползва пробно, градове и области в Холандия, Шотландия и Канада възнамеряват пилотни планове. Много икономисти в Съединени американски щати и по света обаче са срещу, като се аргументират, че универсалният базисен приход не може да се оправи с безработицата нито да помогне за възстановяване на квалификацията и уменията на служащите, още по-малко да се оправи с бедността.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР