Този експеримент на екип от учени, извършен чрез наблюдение на вземането

...
Този експеримент на екип от учени, извършен чрез наблюдение на вземането
Коментари Харесай

Експериментът с вземането на решения

Този опит на екип от учени, осъществен чрез наблюдение на вземането на значими решения от съдии, е представен неведнъж в последните години от интернационалните бизнес медии в тяхната професионална литература за хора на концепциите - рекламисти, маркетолози, създатели, чиновници на компании.

Наблюдението на учените дава скъпи свидетелства за въздействието на умствената отмалялост от работния ден върху държанието на индивида. Мнозина експерти вземат поука от изводите му. Разказва се за следния случай:

Пред комисия за предварително освобождение на пандизчии в Съединени американски щати, състояща се от арбитър, криминолог и обществен служащ, в един и същи ден се изправили трима пандизчии. И тримата били излежали над две трети от присъдите си. Те имали молби за предварително освобождение, подадени с едни и същи претекстове. Но комисията освободила единствено един от тях. Познайте кого:

• Дело № 1 - чуване в 8:50 ч. на пандизчия, наказан на 2,5 година за шикалкавене.

• Дело № 2 – чуване в 15:10 ч. на пандизчия, наказан на 1,4 година за нахлуване и побой.

• Дело № 3 - чуване в 16:25 ч. на пандизчия, наказан на 2,5 година за шикалкавене.

Трябва да отбележим, че в решенията на комисията несъмнено участвала някаква причинност, която обаче нямала никакво отношение нито към същността на закононарушенията на пандизчиите, нито към размера на присъдите им. Решаващият фактор се оказало... времето от деня, в което комисията се произнасяла.  

Това открили учените, които изследвали над 1000 решения от този жанр, произнесени в продължение на една година. Така станало ясно, че в 70% от случаите комисията давала позитивно мнение на молбите за предварително освобождение по каузи, гледани до обед и единствено в 10% от случаите, обсъждани на следобедни съвещания.

Досещате се към този момент – в нашия проблем провървяло на пандизчията, чиято молба била обсъждана в 8:50 ч. сутринта.

Изследването е извършено пробно от Джонатан Леван от Стандфордския университет и Шай Данцигер от университета Бен Гурион.

(Продължава на страници 2 и 3.)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР