Обмисля се държавата да изплаща трети стипендии на обучаващите се

...
Обмисля се държавата да изплаща трети стипендии на обучаващите се
Коментари Харесай

Държавата обмисля да плаща трети стипендии на обучаващите се в дефицитни професионални направления

Обмисля се страната да изплаща трети стипендии на учащите се в професионални посоки, за които има дефицит на пазара на труда. Това сподели във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев.
Той уточни, че тези стипендии ще бъдат ориентирани към покриване на таксите за образование.
Професионалните посоки, които министър Вълчев уточни като такива, в които се чака дефицит на фрагменти в идващите години са математика, химически и физически науки, педагогика на образованието.
Той разяснява предлагането на работодателските организации висшето обучение да бъде гратис с условия младежите, които приключват образованието си, да остават в България, по този начин: „ В момента значително висшето обучение е гратис. Не е проблем за избрани професионални посоки да го създадем напълно гратис дотолкоз, доколкото студентите заплащат една дребна част от цената на образованието. Предвиждаме така наречен предпочитани професионални направление – като се изключи че усилваме приема, предоставяме и втори стипендии на студентите. Имаме някои професионални посоки, за които напълно премахнахме рестриктивните мерки за банкет. Това са математика, физически и химически науки, материали и материалознание, вяра, по които обмисляме да изплащаме трети стипендии , които да бъдат ориентирани главно към покриване на таксите. Не толкоз казуса е в това какъв брой средства даваме. Проблемът е, че не можем юридически правно да задържим децата в България. Както знаете, сме членове на Европейски Съюз и има свободно придвижване на артикули и хора “, уточни министър Вълчев, представен от Фокус.
Той добави, че се прави профилно преструктуриране на системата.
Последните 3 години мощно е понижен приемът в региона на публичните и обществени науки – приблизително с 50%, а за някои професионални посоки даже с 60%. Приемът в други посоки се подтиква – като педагогическите, инженерно техническите, природо-математическите и аграрните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР