Варненският арменски храм „Св. Саркис” от днес е без свещеник.

...
Варненският арменски храм „Св. Саркис” от днес е без свещеник.
Коментари Харесай

Бесен скандал в арменската църква във Варна

Варненският арменски храм „ Св. Саркис” от през днешния ден е без духовник. Досегашният е заставен да напусне България поради проблеми с документите – отвод за продължение на работната виза у нас, оповестява "Петел " .

Това пояснение даде пред публицистите свещеник Татев Акобян - архиерей на Арменската епархия в Румъния и пълномощен представител на Негово Светейшество Католикос Карекин Втори за арменската епархия в България. Той участва през днешния ден в храма, отслужи първата си литургия и произнесе първото си слово в него, откогато е посочен за най-високопоставен представител на арменската черква в България.

За огромна изненада, изпращането на арменския духовник назад в страната му беше съпроводено със засилено полицейско наличие. Каква е потребността от полиция пред черквата и кой я е извикал? „ Не сме викали полиция, ние не се занимаваме с такива неща”, безапелационен беше Татев Акобян.

Епископът обаче не даде съответен отговор на най-логичния въпрос: Кога арменската черква във Варна ще има собствен нов духовник? „ Трябва да се молим Господ да ни покаже нов път”, това отговори той, когато беше запитан за бъдещето на религиозния живот в храма „ Св. Саркис”.



Архиереят на арменската черква за Румъния и краткотрайно за България самичък заприказва за проблемите в връзките сред централното управление на веризповеданието в Армения и епархийския съвет в България. Всичко се свежда до новия правилник на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България.



Макар и направен по инструкции на Карекин II, Върховен Патриарх и Всеарменски Католикос, които са изпратени до всички арменски църкви по света, у нас той е признат с избрани промени. Това се оказва недопустимо за централното управление на арменската черква.

Промените у нас са свързани с правото на свещениците да ръководят недвижимото имущество на църквата. Според свещеник Татев Акобян документът лишава свещениците от естествени за ранга им пълномощия. Според епархийското управление в България, което се базира и на предходните устави, ръководството на църковните парцели би трябвало да остане в настоятелствата. Те са мощно резервирани към това свещеници, назначени от Армения да ръководят недвижимото имущество на арменската черква, добито най-много от дарения от локалните общности.

Един от основните моменти, който основава напрежение, е хипотетичната обстановка, в която главата на църквата в Армения реши да закрие дадена епархия. Това на процедура може да е негово еднолично решение. Според оферти от него план за правилник, ръководството на църковните парцели би трябвало да мине непосредствено в негови ръце. В момента арменската черква в България няма собствен архиерей и избор на подобен не е плануван. „ Това е развой, който към този момент е в ход”, сподели по въпроса Акобян - архиерей на Арменската епархия в Румъния и пълномощен представител на Негово Светейшество Католикос Карекин Втори за арменската епархия в България. Без изясненост по кое време и дали българската арменска епархия ще има своя нравствен отец, терзанията на локалната общественост са основателни.

Най-болезненото в тази ситуация е, че в арменската черква в България стартира да се получава разделяне, което не е обвързвано по никакъв метод с духовността, а е спор за чисто администранивни пълномощия. Опасността това да отчужди представители на общността от обичайна им религия е действителна.

Затова и последният ни въпрос към румънския свещеник Татев Акобян, който в този момент ръководи духовните каузи на арменската черква и в България, беше повтаряне на първия: Кога в храма „ Св. Саркис” във Варна ще има нов духовник? Неговият отговор беше както и преди – би трябвало да се молим. Колко дълго би трябвало да продължат тези молебствия, по този начин и не стана ясно.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР