✔ Отношенията между Израел и Турция се нормализират Вестник Сьозчу“

...
✔ Отношенията между Израел и Турция се нормализират Вестник Сьозчу“
Коментари Харесай

Военната операция на Турция в Сирия е близо, както никога преди

✔ Отношенията сред Израел и Турция се възстановяват

Вестник „ Сьозчу “ написа за развиването на разговора сред Израел и Турция, който беше пресечен поради случая с кораба „ Мави Мармара “ преди 12 години. Вестникът разгласява изказвания на израелския министър председател Яир Лапид, определяйки ги като значими.

Анкара и Тел Авив взеха решение да възстановят цялостните дипломатически връзки, посолствата ще бъдат отворени взаимно след устойчиво нормализиране на връзките. „ Подобряването на връзките ще спомогне за задълбочаване на връзките сред двата народа, за разширение на икономическите, комерсиалните и културните връзки и за подсилване на районната непоклатимост “, се споделя в изказването. На собствен ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу удостовери, че Анкара е решила да назначи дипломат в Тел Авив.

Военната интервенция на Турция в Сирия наближава

Според изданието „ Шабер “ сирийските медии са разгласили значима информация на фона на засилената турска военна интензивност в Северна Сирия. САНА, сирийската публична осведомителна организация, сподели, че Турция е ускорила подготовката за интервенцията и че хората в района са мощно посъветвани да останат вкъщи. Говорейки пред САНА, локални източници споделиха, че турски бойци в Сирия са призовали хората покрай Джараблус в Алепо посредством високоговорители на джамиите да не напущат домовете си заради подготовката за интервенцията. Източниците настояват, че огромен брой турски дронове са били видяни в региони покрай границата и турските сили бързо са били ситуирани в граничните региони в Хасеке, Ракка и Алепо. От няколко месеца Анкара разисква военна интервенция в Северна Сирия.



Войник от турската войска

В коридорите се разисква опцията за неуспех на Ердоган

Колумнистът на „ Халк ТВ “ Мехмет Тезкан разяснява изказванията на водача на Партията на щастието Темел Карамолаоглу, който сподели, че в случай че Ердоган разбере, че не може да завоюва изборите, може се да откаже да взе участие в тях. Той няма да взе участие на избори, които ще загуби, счита политикът. „ Ако някой различен го каже, няма да ме е грижа. Но когато водачът на Партията на щастието приказва за това, съгласно мен би трябвало да спрем и да помислим за това “, написа Тезкан. Според него Ердоган в действителност няма да взе участие в изборите, които може да загуби и по тази причина ръководещата партия може да издигне различен претендент. „ Както и да е, от януари идната година Ердоган ще стартира дейни офанзиви против съперниците си като част от предизборната конкуренция, с цел да влезе решително в изборите “, е уверен журналистът.

Историческите артефакти се крадат един след различен

Колумнистът на „ Биргюн “ Исмаил Ари написа за това по какъв начин стотици исторически артефакти са били откраднати от 140 руини и разкопки. Това оповестиха от Генералната дирекция за културното завещание и музеите на Турция. Беше оповестено, че хиляди исторически артефакти са откраднати или изгубени от към 90 музея и 17 частни сбирки под юрисдикцията на Министерството на културата и туризма. Твърди се, че доста исторически артефакти, държани от 191 колекционери, също са били разграбени. Сред откраднатите исторически артефакти има полилеи, оръжия, надгробни монументи, саркофази, картини, оръдия и плочки.



Музей Коджаели, Турция

Турски Кипър постанова възбрана за пътешестване на водачи на турската мафия

Според вестник „ Джумхюриет “ 77 жители на Република Турция, свързани с проведени незаконни групи, виртуални банди за залагания и разнообразни закононарушения, са получили възбрана за влизане в страната. Това се показва в заповед, подписана от Зия Йозтюрклер, министър на вътрешните работи на Севернокипърската турска република. Сред тези, на които е неразрешено да влизат в страната, са хора като Саралар, Сейлемезлер и Улуканлар, за които се твърди, че са свързани с проведени незаконни организации. Йозтюрклер по-рано съобщи, че на членовете на разнообразни незаконни групи ще бъде неразрешено да влизат в страната.

Патриарх Вартоломей отслужи работа в манастира „ Панагия Сумела “

Според „ Дувар “ в манастира Сумела е била отслужена работа, ръководена от Константинополския патриарх Вартоломей. Той отслужи литургията в деня, считан в християнския свят за „ Възнесение на Пресвета Богородица “. На церемонията участваха доста православни от Гърция, Грузия и Русия, както и православни поданици на самата Турция. На събитието, отдадено на този значим ден, участваха и ръководителите на общините в Трабзон. Заявявайки, че е удовлетворен от завършването на реставрацията и повторното отваряне на манастира „ Сумела “, Вартоломей сподели: „ На всички наши работещи братя, инженери, експерти и служащи, локалните управляващи и, несъмнено, град Трабзон, ние показваме нашата признателност и благодарност. “



Константинополският патриарх Вартоломей

Турция подписа съглашение за закупуване на С-400

Според „ Спутник-Турция “ ръководителят на Федералната работа за военно-техническо съдействие Русия Дмитрий Шугаев е споделил, че е подписан договорът за доставка на Турция на втори полк С-400, като това допуска локализиране на производството. на обособените съставни елементи на системата. Служителят акцентира, че сега тече практическото осъществяване на този контракт. Освен това Шугаев означи, че комплицираната политическа обстановка е оказала отрицателно въздействие върху някои аспекти на взаимоотношението на съветската страна с сътрудниците. „ Въпреки това военнотехническото съдействие с Турция се развива в сходство с договореностите, реализирани сред президентите на двете страни. Планираме да продължим да работим с турските сътрудници на транспарантна и взаимноизгодна основа “, сподели той.

Ердоган, Зеленски и Гутериш се срещнаха в Лвов

Според „ Ахвал “ турският президент Реджеп Тайип Ердоган, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш и Володимир Зеленски са се срещнали в град Лвов. Прессекретарят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че водачите са разискали съглашението за зърнения кулоар, както и " нуждата от политическо решение " на споровете сред Русия и Киев. Дюжарик сподели, че " без подозрение " въпросът за АЕЦ " Запорожие " е в дневния ред на договарянията. Първо се организира двустранна среща сред Ердоган и Зеленски. Анкара и Киев взеха решение да образуват работна група за възобновяване на инфраструктурата на страната. Двустранната среща беше последвана от тристранна среща с присъединяване на Гутереш. „ По време на срещата в Лвов обсъдихме с Реджеп Тайип Ердоган опцията за възстановяване на зърнения кулоар, обстановката към АЕЦ Запорожие. Засегнахме и въпросите на съдействието в региона на защитата “, написа Зеленски в канала си в „ Телеграм “.



Ердоган, Зеленски, Гутериш

Турция и Сирия възобновяват контактите си

След новината, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да се срещне със сирийския президент Башар Асад, се появи информация, че Асад има свои условия за нормализиране на връзките с Турция, които бяха разисквани по време на контактите сред представители на тези страни. „ Тюркие “, вестник, непосредствен до държавното управление, твърди, че представителите на Асад са имали пет предпочитани претенции, до момента в който настояването на Анкара е било „ изпъждане на Кюрдската работническа партия от района “ и обезпечаване на „ безвредно връщане на сирийските бежанци “. Дамаск, който " пожела да възвърне връзките си с Турция след 11 години ", насочи към Анкара следните претенции:

1. Прехвърляне на Идлиб назад на Дамаск.

2. Прехвърляне на митницата „ Кьосеп “ дружно с граничните пунктове „ Рейханлъ- Силвегозу “.

3. Връщане на транспортния кулоар сред Силвегозу и Дамаск.

4. Връщане на цялостен надзор върху транспортните възли (М-4) сред Алепо и Латакия и градовете Дейр ез Зор - Хасеке в източна Сирия.

5. Очаква се Турция да помогне за премахването на европейските и американските наказания против длъжностни лица, предприемачи и компании, подкрепящи Асад.

126 турски генерали и адмирали назначени на нови длъжности

Според НТВ „ Хабер “ е взето решение да бъдат назначени 126 генерали и адмирали във Върховното командване на Сухопътните войски, Военноморски сили и Военновъздушни сили. Решението за назначение на генерали и адмирали е оповестено в Държавен вестник. На нови длъжности са назначени 72 генерали от командването на Сухопътните войски. Променени са длъжностите на 24 адмирали в командването на Военноморски сили и 30 генерали в командването на Военновъздушни сили. След съвещание на Висшия боен съвет, свикано на 4 август, командирът на Военноморски сили адмирал Аднан Йозбал и командващият Военновъздушни сили военачалник Хасан Кючюкакюз бяха освободени от служба.



Ердоган

Накратко за значимото

За първи път от основаването на актуалната Република Турция представител на арменската общественост в страната ще заеме публична управителна позиция. Според вестник „ Агос “ Берк Аджар е назначен в община Багдад в югозападната провинция Денизли. Аджар, откакто приключва Юридическия факултет, работи по специалността си. След като устоя сполучливо изпитите, Аджар, който навърши 27 години, получи правото да издигне своята кандидатура за поста началник на региона. Той беше назначен за началник на общината, откакто мина сполучливо изявлението.

От началото на годината в Кипър са подадени 13 000 молби за леговище, множеството от които са от турски жители.

Заместник-председателят на Републиканската национална партия Гамзе Ауш Илгезди разгласява отчет „ Здравеопазването бие паника “. Според медика проблем с медикаментите има в цяла Турция, изключително в лечебните заведения. Илгезди обърна внимание и на неналичието на невростимулатори и пейсмейкъри.

Консултантската компания „ Шанхай Ранкинг “ разгласява лист с най-хубавите университети през 2022 година В класацията, която прави оценка качеството на научните проучвания на университетите, турските университети още веднъж не са на равнище. Само Истанбулският университет съумя да се сложи сред 400-то и 500-то място.

Миграционният орган на Турция заяви, че общо 69 692 незаконни имигранти са били депортирани тази година, от които 41 492 са от Афганистан и 7 772 от Пакистан. Отбелязва се, че този брой се е нараснал със 142% в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира телефонен диалог с израелския министър председател Яир Лапид. По време на срещата бяха разисквани турско-израелските връзки и районните въпроси, се споделя в изказване на отдела по връзките на президента.

Централната банка на Република Турция понижи лихвата си със 100 базисни пункта до 13%. За последните девет месеца сконтовият % на централната банка на Турция е неизменен на 14%.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР