• Настоящите прогнози за растеж на рекламните инвестиции, показват по-внимателно

...
• Настоящите прогнози за растеж на рекламните инвестиции, показват по-внимателно
Коментари Харесай

Глобалните рекламни инвестиции ще достигнат 563.4 милиарда долара

• Настоящите прогнози за напредък на рекламните вложения, демонстрират по-внимателно консумиране на средствата през 2017 т, само че се чака бюджетите да набъбнат още веднъж през 2018г.
• В международен мащаб разноските за мобилна ще задминат десктоп рекламата, а цифровите медийни вложения ще задминат тези в телевизия през 2018 година
• Иновациите в цифровата реклама и по-специално видео, обществени медии и програматик решения ще въздействат най-силно върху растежа на този канал

Глобалната информационна група Dentsu Aegis Network показа най-новия отчет за разноските за реклама, който планува закъснение на растежа в международен мащаб през 2017 година Въз основа на данните, получени от 59 страни, отчетът сочи растежът на международните рекламни разноски да спадне от 4,8% на 3,8%. Въпреки това прогнозата е изискванията да се подобрят през 2018 година с планиран растеж на разноските за реклама от 4,3%. Събитията през 2018 година, като зимните олимпийски и параолимпийски игри в Южна Корея, Световната купа на ФИФА в Русия и изборите за Конгреса на Съединени американски щати, се чака да подтикват растежа на рекламните разноски.

За България плануваният растеж на рекламните вложения за 2017 година се чака да е 2,8% на годишна база, като главният мотор за това ще бъда малкия екран и интернет, в частност мобилната реклама и програматик решенията. Прогнозата е през 2018 година плавният тренд на повишаване да продължи и вложенията в реклама у нас да отбележат 3% нарастване на годишна база.

Въпреки опасенията за мощно икономическо въздействие на решението на Англия да напусне Европейски Съюз, разноските за реклама в Обединеното кралство се показват по-добре от предстоящото през 2016 година и бележат растеж от 6,1% на годишна база. Въпреки че прогнозата за 2017 година отбелязва внимателен растеж от 4%, през 2018 година се чака той още веднъж да стартира да върви гладко нагоре и в края на 2018 година да доближи 5.9%.

Подобна е и картината в Съединени американски щати, където се планува понижение на рекламните вложения до 3,6% през 2017 г, последвано от леко усъвършенстване за 2018 година, което да доближи до 4.0%. Съединени американски щати остават най-големият рекламен пазар в света с дял от световните рекламни вложения в размер на 37.7% през 2017. Рекламните разноски в разрастващите се пазари не престават да надминават тези в развитите стопански системи - да вземем за пример рекламните разноски в Индия се чака да набъбнат с 13% през 2017 година

Коментирайки последните прогнози за рекламните вложения, Джери Булман, Главен изпълнтелен шеф на Dentsu Aegis Network, сподели:

" Ние доближаваме до повратна точка, в която рекламите вложения в цифрови медии задминават малкия екран, мобилната реклама задминава вложенията в декстоп, а платеното търсене задминава печатната реклама. Дигиталните технологии и данните към този момент би трябвало да бъдат одобрявани „ по дифолт “ от рекламодателите. Развитието на маркетинга въз основата на действителни хора, а не маркетинг, основан на аудиторията, и потреблението на данни за увеличение на адресируемостта са от значително значение, с цел да могат комерсиалните марки да се нагодят към по-суровите условия през 2017 година, като се нареждат за предстоящ напредък ".

" В същото време предизвикването пред марките е да подсигуряват, че са подготвени да се възползват от капацитета на нововъведенията. Тъй като технологиите като виртуалната действителност и гласовото активиране стават все по-важни, марките би трябвало да си подсигурят тези условия, които ще ги оставят на гребена на вълната като основават нова стойност за своите консуматори. "

Прогнозите на Dentsu Aegis Network сочат още, че цифровите технологии не престават да унищожават статуквото и да подтикват нововъведенията във връзка с методите, по които комерсиалните марки се свързват със своите консуматори. Пенетрацията на смарт телефони ще доближи до 4 милиарда индивида в международен мащаб, а околко една трета от тези консуматори дефинират смарт телефона си като главният им източник за занимания. Това е доста сериозна основа да се предвижда, че рекламните разноски за мобилна реклама ще надминат десктоп вложенията, достигайки 56% от каузи на световните вложения за онлайн реклама.

В България делът на екран рекламата, като дял от общите медийни вложения, също продължава да пада за сметка на мобилната реклама и през 2017 година двата канала ще са с съвсем изравнени дялове – 32% за екран, по отношение на 30,4% за мобилна реклама. През 2018 година прогнозата е мобилната реклама към този момент да има сериозна преднина с дял от 48% на годишна база.

Докато разноските за цифрова реклама порастват бързо и се чака да надминат тези за малкия екран, в самата цифрова медия към този момент съществуват доста нови източници на напредък, които сочат къде е бъдещето на рекламата. Например, през 2017 година се чака вложенията в онлайн видео да се усилят с 32,4%, в обществени медии - с 28.9%, в програматик (т.е. автоматизирано пазаруване на реклами) с 25,4%.

Нещо повече, прогнозата на Dentsu Aegis Network сочи, че през 2018 година цифровите медии ще бъдат водещата медийна платформа в световното систематизиране на разноските за реклама и за първи път ще изпреварят малкия екран в международен мащаб. Делът на цифровите вложения в общите медийни разноски се чака да доближи 37,6% през 2018 година (от 34,8% през 2017 г.), по отношение на 35,9% - за малкия екран (която пада от 37,1% през 2017 г.). В числа това значи вложения на обща стойност 215,8 милиарда щатски $.

Снимка: Джери Булман ~ Dentsu Aegis Network

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР