​​​​​​​Докато на Ла Палма местните хора бягат от изригващия вулкан,

...
​​​​​​​Докато на Ла Палма местните хора бягат от изригващия вулкан,
Коментари Харесай

Ла Палма: едни бягат от вулкана, други отиват там точно заради него


​​​​​​​Докато на Ла Палма локалните хора бягат от изригващия вулкан, други се насочат към дребния канарски остров тъкмо поради него. Как наподобяват нещата там в този момент? Ето какво видя екип на Дъждовни води.

Още с кацането на летището в Санта Круз пътниците се скупчват с мобилните си телефони по прозорците на самолета, надявайки се да създадат фотография с лавата и пушека. Пилотът обаче ги разочарова с думите: " Днес вятърът духа от друга посока ".

Само преди няколко дни над Ла Палма към момента валеше пепел от вулкана. Летището трябваше да бъде отчасти затворено. Посетителите на региона около вулкана трябваше наложително да са със защитни очила и закрити глави, с цел да се избегне възпалението на очите. А в някои дни носенето на противогазови маски беше наложително.

Днес тротоарите и улиците не престават да са покрити с пепел - колкото и да се стараят да чистят локалните поданици. Собствениците на хотели се безпокоят, че стремежът им да спасят зимния сезон ще се окаже безрезултатен. " Първо пандемията, а в този момент и това ", недволства хотелиерът Карим Гагщатер, който се притеснява от вълна от банкрути в така и така задлъжнелите дребни хотели и заведения за хранене.

Местните хора и любопитните туристи
Редакцията предлага
На дребния остров, за който в последно време медиите пишат интензивно, вулканичните изригвания не са нищо ново - за 70 години е имало три: през 1949, през 1971 и в този момент. Междувременно няколко туристически организации оферират специфични пътувания за съзерцание на вулкана - дневни и нощни.

Без дневна светлина спектакълът е още по-зрелищен и туристите са повече от впечатлени. Някои даже си носят шише вино, с цел да се насладят оптимално на гледката - припомня на посрещането на Нова година.

Всичко на Ла Палма се промени единствено за няколко седмици. " Преди посетителите идваха най-малко за седмица, с цел да вършат туристически походи. Сега остават не повече от три дни, тъй като ги интересува единствено вулканът ", споделя екскурзоводът Ромео Вебер. Той провежда шестчасови нощни екскурзии с дребния си черен бус. И до момента в който туристите любопитно оглеждат региона, локалните хора страдат от последствията на естественото бедствие - някои оплакват загубата на имуществото си, други пазят домовете си, с цел да не бъдат окрадени.

Хотелиерът Гагщатер счита, че в дълготраен проект регионът евентуално ще притегли вниманието на доста откривателите фенове. Именно тук те могат доста добре да наблюдават промените в климата и въздействието им върху природата, защото островът е разграничен на две климатични зони и на територията му се намират освен дейни вулкани, само че и най-значимата европейска обсерватория, ситуирана на връх Роке де лос Мучачос (2426 м).

Да съзерцаваш вулкана: мнозина пътуват до Ла Палма единствено поради това

Хаваите на Европа?

Местните управляващи са доста деликатни, защото всяко отрицателно заглавие в медиите би отблъснало туристите - заради това нощните турове се охраняват от полиция. Достъп до необятната предпазена зона към кратера имат единствено упълномощени лица.

Същевременно полицията би трябвало да охранява от обири осемте хиляди евакуирани къщи и здания. От седмици регионът към вулкана се управлява с дронове, които обезпечават на службите по сигурността жизненоважни данни за нуждата от последващи евакуации. До момента 20 000 частни домове и компании са потърпевши от изригването. " Затова и не популяризираме туровете намерено ", изяснява Гагщатер. Той обаче има вяра, че в дълготраен проект Ла Палма може да завоюва от вулкана, сходно на Хавайските острови: " Пътуванията до Хаваите костват към 4000 евро, а до вулканичната дестинация Ла Палма може да се стигне за доста по-малко пари ".

На същото се надява Йонас Перес, началник на туристическата организация " Isla Bonita Tours ", която провежда самостоятелни туристически обиколки. Перес се радва на високия интерес, който демонстрират туристите и на собствен ред отбелязва:  " Хаваите несъмнено могат да послужат за пример ".

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР