​Антикорупционните знания влизат в българското училище. За това е подписан

...
​Антикорупционните знания влизат в българското училище. За това е подписан
Коментари Харесай

​Антикорупционните знания влизат в българското училище

​Антикорупционните познания влизат в българското учебно заведение. За това е подписан меморандум сред министерствата на образованието и на младежта и спорта и Комисията за противопоставяне на корупцията. Отделен предмет по антикорупция няма да има, а знанията ще са интегрирани в разнообразни предмети като да вземем за пример " Гражданско обучение ". Под формата на игри децата в детските градини също ще научават какво е положително и неприятно, почтеност и другарство, оповестява Българска национална телевизия.

Целта е да се влияе върху ценностната система на децата във възраст, когато те към момента могат да възприемат позитивните модели и да развият непоносимост към даването и приемането на рушвети или към възползването от служебно състояние за замогване.

В учебно заведение тематики против корупцията ще бъдат включени главно в новия предмет " Гражданско обучение " в 11 и 12 клас. Другата опция е Часът на класа. За учениците от 5 до 7 клас 1 час годишно би трябвало да е обособен на тематиката, а за тези от 8 до 12 клас- два.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Може разнообразни тематики да бъдат вмъкнати в други дисциплини, да бъдат вплетени в други образователни стратегии като тази по география и стопанска система, по история, част от творбите даже по литература също евентуално можем да свържем със тази тематика.

Ако обещано учебно заведение реши, то може да преглежда тематики против корупцията и в избираемите или факултативни часове, които има.

Трябва обаче занапред да се изготвят образователни стратегии и пособия, за което ще помогне Комисията за противопоставяне на корупцията. Оттам имат упоритостта образованието да стартира даже от трета и четвърта група в детските градини. Вече имало пилотен план за община Перник.

Пламен Георгиев, ръководител на КПКОНПИ: Трябва да стартираме през цялото време, от подготвителната група в детската градина, където с игри, със занимания децата да образуват своето виждане за положително и неприятно.След 10 или 20 години, вярвайте ми, ще има несъмнено доста съществени резултати, които ще се видят от цялото общество.

И до момента в който образованието против корупцията в междинното обучение към момента е в бъдеще време, във висшето нещата са по-напред. В УНСС от тази година към този момент има магистърска стратегия " Противодействие на корупцията ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР