Зюмбюлите са едни от най-красивите и ароматни цветя, които могат

...
Зюмбюлите са едни от най-красивите и ароматни цветя, които могат
Коментари Харесай

Как зюмбюлът в саксия да цъфне и другата година

Зюмбюлите са едни от най-красивите и ароматни цветя, които могат да бъдат отглеждани както в градината, по този начин и в домашни условия. Често обаче се оказва мъчно да ги накараме да цъфнат още веднъж, макар че множеството типове могат да цъфтят по 3- 4 години, че и повече.

Ето няколко потребни съвета, които можете да следвате, в случай че желаете да накарате своя зюмбюл да цъфне още веднъж:

- Зюмбюлът е луковично растение и с цел да цъфне още веднъж, най-важно е да бъде добре съхранявана луковицата му. След като прецъфти растението, отрежете изсъхналите листа и оставете луковиците на изсъхнало, мрачно и проветриво място, с цел да можете да ги употребявате отново.

- През последните години на пазара са се появили и доста лесни за развъждане сортове зюмбюли, за които даже не се постанова да изваждате след прецъфтяването им луковиците. Просто прибирате растението на мрачно и стартирате да го поливате и подхранвате, преди да пристигна моментът му за разцвет. За по-сигурно е обаче да следвате предходното предписание.

- Зюмбюлите са ранни луковични цветя и в случай че желаете да цъфтят и зимно време, можете да ги накарате посредством форсиране (заставяне на цветето да цъфти по-рано от нормалният сезон за за цъфтеж).

 Как зюмбюлът в саксия да цъфне и другата година

- Форсирането на зюмбюлите нормално става при започване на септември. За тази цел се сортират по-едрите и здрави луковици. Добре е да обогатите почвата, в която ще засаждате луковицата, като преди да сложите пръстта, най-добре поставете парчета от керемиди или различен тип дренаж, посредством който да сте сигурни, че водата ще може да се оттича. Луковицата на зюмбюла се засажда, като се притисне към пръстта, като тя би трябвало да потъне до 2/3 от височината си. Много е значимо да не я оставите прекомерно открита, в случай че желаете още веднъж да имате цвят. Това важи и за елементарното засаждане.

- Ако саксията Ви е с диаметър от 15 см, можете да поставите по 4 луковици, само че те да не се допират една в друга. Цветята се оставят на мрачно и хладно място.

- Когато съцветието излезне от луковицата и се демонстрира на 2- 3 см над нея, можете да извадите саксията с бъдещият зюмбюл и да го внесете в по-топло помещение. При форсиране нормално това става през месец декември.

- Можете да форсирате зюмбюла и в съд с вода, която се сменя на всеки 2 -3 седмици. Корените се закрепват с памук във водата, с цел да пораства право цветето даже и в случай че образува огромни съцветия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР