Звуковият дизайн стои като нещо, което много малко хора, извън

...
Звуковият дизайн стои като нещо, което много малко хора, извън
Коментари Харесай

Момчил Бонев: Едва от 2016 година се изучава специалност Звук у нас и тепърва се въвежда като дисциплина

Звуковият дизайн стои като нещо, което доста малко хора, отвън професионалните среди, се замислят по какъв начин е издигнато, по какъв начин им влияе и като цяло по какъв начин е решен даден филм, който им или не им е направил усещане - музика и звукови резултати. Това сподели пред Благой Иванов в предаването  " Сториборд “  на  Радио " Фокус "   Момчил Бонев, който е част от аудио подкаста " ФАК " (Филм/Албум/Книга), също така той следва сега в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", компетентност " Звук ".

По думите му киното е образно изкуство и по това се разграничава от музиката и литературата: " Много е елементарно да забележим операторската работа, по какъв начин наподобява един филм, само че звукът е този, който може да направи кино лентата оттатък действителността, да му съобщи спомагателен слой и да го направи по-релефен. Това е така наречен " ниша на нърдовете ".

Момчил Бонев добави, че хората не си дават сметка по какъв начин е изглеждал един филм, когато е бил с чистите и сурови резултати, записани на терен и какъв брой плоско би стояло без тях.

Той подчерта, че компетентност " Звук " в НАТФИЗ се преподава от 2016 година и занапред се вкарва като дисциплинираност, профилирана за киното: " Преди това, може би, хората е трябвало да се оправят с каквото разполагат, без профилирано обучение. Надявам се взискателнността да ни " побутне " да вършим по-качествени планове ", посочи Бонев.

В аудиофайла може да чуете още каква оценка направи той на нашумелите в последно време филми - " Опенхаймер " и " Барби ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР