Звездата на европейския баскетбол и българския национален отбор Александър Везенков

...
Звездата на европейския баскетбол и българския национален отбор Александър Везенков
Коментари Харесай

Синът на известния бивш баскетболист Сашо Везенков от Бобошево- Александър, ще играе в НБА

Звездата на европейския баскетбол и българския народен тим Александър Везенков ще играе в НБА от идващия сезон. Той е решил да подпише контракт за три години с отбора на " Сакраменто Кингс " (Кралете), който държи правата му в лигата, заяви ESPN. Александър Везенков е наследник на известния ни баскетболист от предишното Сашо Везенков от Бобошево,.играч на националния тим, треньор, изпълнителен шеф на БК „ Лукойл Академик “ и президент на БК „ Балкан “.

Българинът трябваше да избере дали да отиде в НБА или да продължи да играе за гръцкия " Олимпиакос ", с който стигна край в Евролигата. Българинът завоюва купата за най-полезен състезател в Евролигата през миналия сезон и стана топреализатор.

" Очакванията са 27-годишният Везенков да играе страхотна роля при претендиращите за нови Крале в Западната конференция на НБА. Родом от България, Везенков е считан за един от най-постоянните стрелци в света. Той стреля 40% за трите точки в Евролигата и е удивително ефикасен от междинна отдалеченост - 63%. Везенков два пъти е определян и за MVP на гръцката лига. " Кралете " получиха правата за план на Везенков при договорка с " Кливланд Кавалиърс " през предходната година ", написа ESPN,цитиран от медиапул.бг

" След дълги часове на размисъл през последните дни взех решение да проучвам света на НБА. Без подозрение това е най-трудният избор, който съм правил ", разгласи Александър Везенков след новината за прекосяването си в " Сакраменто Кингс ".

" Имам възприятието, че част от сърцето ми остава в Пирея. В Олимпиакос сбъднах фантазиите си, открих семейство и най-уютния дом, който мога да си показва. Дадох всичко от себе си във всеки миг, когато носех тази фланелка ", сподели той към правилните си гръцки почитатели.

Договорът на Везенков с “Кингс “ е за три години ие на стойност 20 млн. $.

" Олимпиакос " би трябвало да получи 1. 5 млн. $ за Везенков, като половината сума ще бъде покрита от " Сакраменто ", а другата половина от прехвърлянето би трябвало да бъде платена от Вензенков.

Той е едвам вторият българин, който ще играе в НБА след Георги Глушков, който носи екипа на " Финикс " през 1986 година. Сега упованията към Везеков са доста по-големи, тъй като по качество водещите европейски играчи настигат американските, а в някои случаи даже преобладават.

Везенков отива в НБА в миг, в който играчите от Европа стартират да преобладават в най-силната баскетболна лига в света. Никола Йокич счупи всички лични върхове и завоюва купата през миналия сезон с “Денвър Нъгетс “ (Златотърсачите) с удивително показване.

Другите изключителни европейци са гъркът от нигерийски генезис Янис Адетокунбо и словенецът Лука Дончич, който носи на гърба си " Далас Маверикс ".

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР