Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура – по предмет

...
Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура – по предмет
Коментари Харесай

Зрелостниците се явяват на втора задължителна матура

Зрелостниците се явяват на втора наложителна матура – по предмет по желание. Изпитът стартира в 8:30 часа, само че те би трябвало да бъдат в залите най-малко 30 минути по-рано. Необходимо е да носят документ за идентичност и служебната записка за допускане до изпита, която може да бъде и на електронен притежател. Пише се с черен химикал, напомнят от МОН.

За втория наложителен държавен зрелостен изпит зрелостниците от профилираните паралелки избират сред 18 предмета, а завършващите професионално обучение ще положат държавния си изпит за професионална подготовка. На втория наложителен изпит се чака да се явят близо 49 000 зрелостници.

Профилиращите предмети, от които зрелостниците избират, са общо 18, само че изпитите ще са 27, тъй като тези по непознат език се поставят на разнообразни равнища според от образователния проект.И тази година най-вече от приключилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по британски език като втора наложителна матура. Желание да се явят на изпит по биология и здравно обучение са декларирали над 2600 възпитаници, по география и стопанска система – над 2580.

Вместо втора наложителна матура завършващите професионално обучение и образование поставят държавен изпит за придобиване на професионална подготовка. Над 11 500 от тях ще пазят дипломен план, а близо 12 000 ще се явят на изпити по специалността, включващи теоретична и практическа част. Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 9 юни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР