Знаменитият актьор Джон Малкович ще гостува през юли в театрално-оперен

...
Знаменитият актьор Джон Малкович ще гостува през юли в театрално-оперен
Коментари Харесай

Джон Малкович гостува във Варна в рамките на МТФ Варненско лято

Знаменитият артист Джон Малкович ще гостува през юли в театрално-оперен театър, показан взаимно с музикалния фестивал „ Варненско лято “.

Между 1 и 10 юни Варна още веднъж ще се трансформира в театрална столица. Двайсет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат показани на разнообразни подиуми в града като част от 31-ото издание на Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “. Тази година българската селекция откроява от настоящия сценичен плакат осем спектакъла, които показват блян към високо художествено равнище, театрално майсторство и интерес към значими тематики.

Именно театралният фестивал „ Варненско лято “ способства за популяризирането в България на словенския режисьор Йерней Лоренци, наложил се през последните години измежду огромните имена на европейската сцена. По покана на Народния спектакъл той сложи в София авторския театър „ Орфей “ и театралната рецензия го дефинира за водещо събитие на изминаващия сезон. Отличеният с няколко награди „ Икар “ ще гостува във Варна като част от българската селекция на фестивала. В нея участва и музикално-театралното събитие „ Представление и половина “ с режисьор Стоян Радев и по текстове на настоящите лица – всички четиринайсет актриси от трупата на театъра „ Българска войска “. Варненският театър-домакин взе участие в селекцията с новия си театър по Ибсен „ Юн Габриел Боркман “ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в основната роля. В нея се показва и актьорът-режисьор Ивайло Христов с постановката си „ Чест “ (Театър 199) на известната австралийска авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в основната роля. Едни от водещите лица на актуалния български спектакъл участват в селекцията със спектакли, които извеждат на повърхността тематики, занимаващи всеки актуален човек през днешния ден – от екологичната рецесия през битката сред половете до публичната и персоналната приемливост към другите хора. Към тях се причисляват два спектакъла на Стайко Мурджев – „ Укротяване на опърничавата “ по зрелищната Шекспирова комедия (с присъединяване на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева) и „ Дебело прасе “ по провокативната пиеса от актуалния американски драматург Нийл Лабют (с Койна Русева и Анастасия Ингилизова). Явор Гърдев участва в селекцията с най-новата си режисура по хапливия и проницателен текст „ Това не го казвай “ от номинираната за френската театрална премия „ Молиер “ авторка Саломе Льолуш с присъединяване на неповторимите Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а известните артисти Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка, изправена пред алтернативите на все по-комплексния актуален живот в „ Дишай “ от английския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен.

Фестивалът възвръща представянето на български спектакли с превод на британски език под формата на сценичен шоукейс, проведен взаимно с фондация „ Арт офис “. Той е ориентиран към особено поканени интернационалните експерти за разпространение на българския спектакъл отвън страната. Тази година професионалните посетители ще са освен програматори на конгреси от разнообразни страни, само че и двайсет млади театрални критици, които ще вземат участие в уъркшоп по театрална рецензия, проведен взаимно с Международната асоциация на театралните критици. Сред акцентите в програмата „ Шоукейс “ е спектакълът „ Коприна “ на Пловдивския спектакъл с режисьор Диана Добрева – първата българска режисура, включена в формалната селекция на международната Театрална олимпиада, която през 2023 година се организира в Унгария.

Докато изчаква сцена „ Филиал “ към Драматичния спектакъл да излезе от ремонт, фестивалът пренасочва част от интернационалната си стратегия от сцената към площада. Тази година той планува представянето на завладяващи улични спектакли от Чехия. От програмата NT Live, която демонстрира на киноекран най-хубавото от английския спектакъл, ще можем да забележим театралния дебют на Емилия Кларк („ Игра на тронове “) на лондонския Уестенд в нова версия на „ Чайка “ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд, чийто наелектризиращ „ Сирано дьо Бержерак “ гледахме предходната година. Световноизвестният мултидисциплинарен актьор Раби Мруе (Ливан/Германия) се показва с документалния театър „ Да яздиш облак “. В него той кани своя брат Ясер, който ни разкрива своя действителна контузия. След като е бил ранен в Ливанската революция, Ясер изгубва способността си да разграничава небивалица от реалност. „ Да яздиш облак “ въвлича в завладяващо разсъждение за нежния развой на основаване на персонална биография – една комплицирана мрежа сред памет, нереалност и политическа действителност.

Съвместно с музикалния фестивал „ Варненско лято “ форумът продължава да осъществя програмата „ Интермецо “. Тази година тя включва концерта „ Джазът пее на български “, испанския фламенко театър „ Страст “, с който на 10 юни театралният фестивал се закрива, с цел да се завърне още веднъж на 23 юли с музикално-театралната продукция „ Адска комедия “ със звездното присъединяване на Джон Малкович. Той ще се появи на сцената дружно със световноизвестните сопрано изпълнителки Чен Райс и Сузане Лангбайн и влиятелния виенски оркестър за класическа музика „ Виенска академия “. Спектакълът е с създател и режисьор Михаел Щурмингер и споделя документалната история за австрийския сериен палач на дами Джак Унтервегер. Джон Малкович влиза в ролята на злодея с гений и незаконни планове, до момента в който двете сопрано певици извисяват гласове в арии от Хайдн, Моцарт, Глук и Вивалди и други огромни типичен композитори и показват дамите в неговия живот.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР