Знаковият закон за климата, подписан от американския президент Джо Байдън

...
Знаковият закон за климата, подписан от американския президент Джо Байдън
Коментари Харесай

Тояга и моркови за американските емитенти на парникови газове

Знаковият закон за климата, подписан от американския президент Джо Байдън през предишния месец, включва облаги за милиарди долари, които да възмездят вложенията в чиста сила. Единствената наказателна мярка обаче се дискутира по-пестеливо - първата по рода си такса за парниковите излъчвания на петролния и газовия бранш. Става въпрос за метана, който отделя 80 пъти повече топлота в атмосферата в сравнение с въглеродния двуокис за интервал от 20 години и го прави главен мотор на смяната на климата.

В Съединените щати енергийният бранш е най-големият източник на метанови излъчвания. Комисионната, въведена от Закона за съкращаване на инфлацията, е първата национална цена за парниковите газове на американска територия откакто напъните за облагане на въглеродните излъчвания пропаднаха. Петролните лобита побързаха да жигосат данъка с претекст, че държавното управление не би трябвало да качва налозите по средата на криза и на световна енергийна рецесия.

Законът повелява от началото на 2024-а за всеки звук метан, обособен от петролните и газовите компании от кладенци, тръбопроводи, терминали за полутечен газ и други уреди, да се заплаща по 900 щ. $, а след две години сумата да нарасне до 1500 $ на звук. Таксата има капацитет да ореже общото замърсяване с метан на Съединени американски щати с съвсем една пета в края на това десетилетие спрямо нивата от 2020-а, демонстрира изследване на университета в Мериленд, оповестено през седмицата. 

Администрацията на президента Джо Байдън е решена на 30% редукция на излъчванията до 2030-а. Бюджетният офис на Конгреса пресмята, че комисионните ще вкарат в бюджета доходи от над 6 милиарда $ до края на десетилетието. Обхватът на програмата обаче не удовлетворява бранителите на околната среда. Това се дължи на изключенията, контрактувани след месеци на договаряния сред сенатора демократ от консервативното крило на ръководещата партия, представляващ Западна Вирджиния - огромен производител на въглеводороди - и Том Карпър от Делауеър - ръководител на сенатската комисия за околна среда и благоустройство.

В коментар за " Файненшъл таймс " сенатор Карпър дефинира метановия данък като резултат от компромис: най-дребните производители, които отделят по-малко от еквивалентните на излъчванията въглероден двуокис 25 хиляди тона годишно, няма да заплащат такса. Което може да изключи 60% от замърсителите от бранша, по данни на Центъра за изследвания към Конгреса. Друга уговорка изключва операторите, които към този момент са изпълнили паралелната регулация на Агенцията за отбрана на околната среда. Законът планува и безплатна помощ от над 1.5 милиарда щ. $ за подкрепяне на емитентите да изчистят производствата си, което на процедура субсидира " двойкаджиите ".

По оценка на анализатори, разноските на производителите за таксата ще са лимитирани. Проучване на " Стандард енд Пуърс глоубъл къмодитис " установи, че въпросният данък ще добави към 50 цента към базовата индустриална цена от 45 щ. $ на барел (при която няма нито облага нито загуба) на американските компании.

Регистрираният във Англия петролен колос " Шел ", който има активи и в Съединени американски щати, поддържа този " комисионен " метод, " тъй като той подтиква бранша да се труди по-усърдно. Обаче Лий Фулър от Независимата петролна асоциация на Америка, която съставлява едрите и дребните производители на природен газ, се оплаква, че Белият дом дисциплинира тях, само че в същото време не обръща внимание на излъчванията от селскостопанския бранш - вторият по величина източник на замърсяване с метан в страната. Най-малките играчи от сектора приветстват внимателно изключението за излъчвания под 25 хиляди тона годишно, само че се тревожат от неналичието на елементи за метода, по който ще се дефинират и калкулират те. За тях огромният въпрос е " какво би трябвало да създадат, с цел да потвърдят, че би трябвало да бъдат изключени ".

Количеството на излъчванията ще зависи също и от метода, по който Агенцията за отбрана на околната среда (EPA) интерпретира закона и по какъв начин тази такса ще се съгласува с другите регулации. Учените от университета на Мериленд пресмятат, че законодателната самодейност ще редуцира с сред 6% и 19% отделения в атмосферата метан до края на десетилетието. Защитниците на околната среда пък са удовлетворени, че законът поставя завършек на траялите с години регулаторни лутания и промени при другите президентски администрации. Нормативите, въведени по времето на Барак Обама, са били анулирани в началото от Доналд Тръмп преди да бъдат възобновени още веднъж. Последното решение на щатския Върховен съд да ограничи опциите на EPA да лимитира въглеродните излъчвания от електроцентралите, също демонстрира какъв брой уязвими на правно оборване са регулациите. И положителната вест е, че най-после Конгресът си е споделил думата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР