Знаков проект за Марково тепе остана на хартия Кризата "отнесе"

...
Знаков проект за Марково тепе остана на хартия Кризата "отнесе"
Коментари Харесай

Рестартират Скай Билдингс - първия хайтек проект в Пловдив

Знаков план за Марково тепе остана на хартия Кризата "отнесе " сградата-торнадо на "Найчо Цанов " Комплекс „ Слънчогледи ”: Лукс по европейски, банкрут по български
Наследници на знаков парцел до парк Лаута в Пловдив имат упоритостите да рестартират плана „ Скай Билдингс ”. Визионерската идея на починалия към този момент бизнесмен Димитър Язов беше да построи първите високи 30-етажни здания в Пловдив. Плюс цялостен конгломерат от атракции измежду неповторим скулптурен парк.

Проектът Скай Билдингс ” започва с първа копка на 5 януари 2009 година, само че последвалата финансова рецесия го замрази. Днес 11-те притежатели от две семейства търсят нов вложител, който да осъществя плана по този начин, както го беше замислил Димитър Язов.

Проектът „ Скай Билдингс ” включваше 15 здания. Разположени към централна улица, която разсича по диагонал комплекса, те са развити с разнообразни функционалности.

Пет от тях са едно- и двуетажни размери и в тях има магазини, заведения за публично хранене, СПА центрове, кина и други атракции. Своеобразен акцент в композицията обаче са трите високи здания - на 30 и на 20 етажа с бизнес и търговски функционалности, в северния край. Втора 30-етажна постройка, този път с жилища, се разполага в южния завършек на парцела. Проектирани са и 9 жилищни структури от четири до осем етажа. Наземните паркоместа са оптимално лимитирани за сметка на подземните, които са развити на две равнища, с общ потенциал за 1300 автомобила, прецизират създателите на плана от „ Архстдио - Ш ”, с водещ арх. Георги Шопов. За повишение на лукса на обитаване в екстериора те залагат на хай тек визия, която се реализира посредством керамични облицовки и такива с еталбонд, окачени фасади, PVC витрини и прозорци, минерални мазилки.

Точно 10 години след началото наследниците на земята са безапелационни: „ За нас „ Скай Билдингс ” е визионерски план. Това не е следващият жилищен комплекс, а оня финансов център от нов вид, който може да съчетае просвета и бизнес в едно.

И да се трансформира в самобитно ядро на компании и ползи, което ще повлияе на цялостното развиване на зоната ”, споделя представител на семействата. Идеята е в терена да бъде построена дребна пловдивска проекция на лондонското сити.

Собствениците бяха дали терена, тяхна благосъстоятелност от 1934 година, на бизнесмена Димитър Язов, против съответното обезщетение. Но след това застанаха и зад концепцията му да развие мястото с плана „ Скай Билдингс ”.

Историята на терена от 32 дка е още по-любопитна. Навремето притежателят на мястото Тома Ненов - доктор, приключил образованието си в Сорбоната - купува имота, който е бил турски чифлик. Мястото преди време е в самия завършек на град. " Дядо ми възнамерявал да го употребява като ранчо и да отглежда зеленчуци ”, споделя един от внуците му. Днес парцелът е наоколо до най-големия квартал на Пловдив - ЖР „ Тракия ”.

И е съвършената локация.

В парк „ Лаута ”, покрай стадион „ Локомотив ”, „ Скай Билдингс ” заема имот от 32 дка (РЗП 125 000 кв. м). Той е на към 100 м от главната пътна артерия на Пловдив - „ Асеновградско шосе ”, в частта на бул. „ Менделеев ”. От север граничи с Аграрния университет, от изток - със стадиона и парка, а от юг - с Мотоцентъра и „ Ритейл парк Пловдив ”. Това допуска и положителната връзка на обекта във всички направления на придвижване.

Със скулптурен парк към постройките

Зелени градини, красиво завършени алеи и детски кътове - сред постройките на „ Скай билдингс ” се оформя богата пешеходна зона, която извежда до входа на стадион „ Локомотив ”. Близо 30% от територията е напълно озеленена с ниска и висока растителност - за вътрешните зони и дървесни типове - за пешеходните.

„ Можем да сложим няколко скулптори за повече артистичност в атмосферата на този хубав парк ”, оферират наследниците.

Нов метод:

Продаваме чиста жилищна и офис повърхност, без общи елементи

През 2009 година вложител и строител на обекта е “Язов ” ООД. Като сътрудници в реализацията му са привлечени Рахамим Грандебул (20% дял) и адвокатска адвокатска фирма “Базлянков, Станоев, Ташев и сие ” (25%). Инвестицията в “Скай билдингс ” се очакваше да доближи 50 млн. евро.

Плановете са 70 на 100 от финансирането да се обезпечи посредством банков заем, останалите средства са лични капитали. Новото обаче е, че вложителите обмисляха продажбата на чиста жилищна и офис повърхност, без общи елементи. Тази процедура е одобрена в Европа и Израел. “В тези страни клиентите от дълго време не се доверяват само на чертежите, а сами на място мерят квадратурите на жилищата, които купуват ”, разясняваше преди време Димитър Язов. Според него, тъкмо това е верният метод при продажбите и той би трябвало да се наложи и у нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР