Знакът, който “Лукойл иска да даде на българската държава е,

...
Знакът, който “Лукойл иска да даде на българската държава е,
Коментари Харесай

Овчаров: Няма как да има американска база на морето, докато рафинерията е с руски собственик

" Знакът, който “Лукойл ” желае да даде на българската страна е, че “Лукойл ” не е компания, която ще следи по какъв начин най-примитивни рекетьори са гаврят с нейния бизнес в България, а и на целия полуостров. " Лукойл-Нефтохим Бургас " има опция да работи с всевъзможен нефт, в това число и неруски, само че за какво да го прави, когато българската страна е предоставила опция да употребява съветски нефт и с този нефт да осъществя облаги, посредством които да заплаща по-големи налози в България, а ние, като консуматори, да имаме по-ниски цени на бензиностанциите ".

Това сподели някогашният министър на стопанската система и енергетиката Румен Овчаров, който беше и член на Надзорния съвет на “Лукойл ”, откакто през вчерашния ден от “Лукойл ” оповестиха, че обмислят продажба на рафинерията в Бургас. Той посочи, че от началото на военната интервенция в Украйна, Русия е получила над 550 милиарда от продажба на газ и нефт, а най-големият ѝ клиент остава Европейски Съюз.

" Слушах един от тези пропагандисти на Центъра за проучване на демокрацията, който обясняваше през вчерашния ден, че, видите ли, Германия е национализирала активите на “Роснефт ” и на “Газпром ”. Да национализира ги, само че тези компании са в санкционните описи. “Лукойл ” не е в санкционния лист! Този първичен рекет, който се реализира по политически и по стопански аргументи, води до един единствен резултат - България губи за идната година приходите си в Бюджета от налог “печалба ”. Нека не забравяме, че “Лукойл ” заплаща 60% налог облага ".

Според Овчаров натискът е политически, тъй като “руската компания би трябвало да бъде изгонена от Бургас ”:

“Очевидно концепцията за създаване на американска военна база на морето продължава да съществува, а тя няма къде да бъде построена, с изключение на на няколко километра от Росенец. И по този начин няма по какъв начин да се случи - да има по едно и също време и съветски притежател, и американска база ”

Бившият министър е на мнение че за бъдещето на “Лукойл ” има 2 разновидността и мощните на деня “все още не могат да се схванат кой тъкмо и по какъв начин да се опита да купи компанията ”:

" Не желая да злоупотребявам с имена, тъй като нямам съответна информация, само че като видите интензивността на Делян Пеевски и групата " Д2 " е явно, че това не инцидентно. Политическата поръчка е явна и очевидно те са решили да съчетаят политическия резултат с стопански ”.

" Вчера чувам този агитпроп по малкия екран по какъв начин България, посредством златната си акция, щяла да дефинира какъв да е притежател. Ама няма такива права! Държавата, в случай че желае, може да национализира “Лукойл ”; Държавата може да вкара по този начин наречения “особен шеф ”, само че собствеността си остава на “Лукойл ”. Това се пробва да ни каже “Лукойл ” - “Каквото щете правете, само че въпроса за собствеността ще го решаваме ние, а не Делян Пеевски и не Делян Добрев ”. Бил съм представител на страната и ви споделям, че това, което си припомням, без да бъда 100% сигурен, е, че представителят на страната има право на несъгласие в Надзорния съвет единствено в 2 случая - когато закриват производства или когато се ликвидира цялото дружество. Тук не става дума за който и да било от тези разновидности ”.

Овчаров напомни ориста на “Булгартабак ” и КТБ, изразявайки опасения за бъдещето на рафинерията. Дори и собствеността да бъде заменена обаче той не вижда “никаква причина, заради която рафинерията да спре да работи ”:

“Това е основният миг - в чий ръце ще падне тази рафинерия и по какъв начин този, който стане нов притежател ще действа с нея. ”Лукойл ” до края на тази година завършва преработката на съветски петрол и от 1 януари, без значение от тези удари в празно пространство, които вършат групата ПП-ДБ, България към този момент няма да получава тези доходи в бюджета си и цените на бензиностанциите ще бъдат такива, каквито ги виждате в другите огромни вериги, а не на “Лукойл ”. Нека не забравяме, че още веднъж “Лукойл ” заплаща 60% налог и никой не пита за какво компанията, която заплаща 60% налог поддържа по-ниски цени на бензиностанциите си от фирмите, които заплащат единствено 10% ”.

 

Инфо: БНР

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР