Знаете ли защо вече почти всяка диета набляга на пълнозърнестите

...
Знаете ли защо вече почти всяка диета набляга на пълнозърнестите
Коментари Харесай

Защо са толкова добри пълнозърнестите храни?

Знаете ли за какво към този момент съвсем всяка диета натъртва на пълнозърнестите храни в менюто ни?

Отговорът е доста елементарен и може да се заключи по този начин: те са превъзходен източник на потребни фибри и мудни въглехидрати, ниацин, рибофлавин, витамин B и желязо.

Зърнените артикули са в основата на множеството кухни на другите култури. Днес се радваме на огромно многообразие от пълнозърнести храни и поради качествата си те се трансформират в неразделна част от режима ни. Освен безбройните потребни субстанции, които съдържат, те са небогати на мазнини, а когато ги хапваме в композиция с варива или зеленчуци, получаваме сигурен източник на протеин за деня.

Сложните въглехидрати, на които са богати пълнозърнестите храни, се обработват в тялото ни доста постепенно.Това поддържа непрекъснато равнище на кръвната захар, което е най-хубавият метод за избавление от пристъпите на “вълчи апетит ” и от преяждане, тъй като по този начин за по-дълго време се усещаме сити.

В последните години пълнозърнестите храни добиха огромна известност и поради обстоятелството, че понижават риска от разнообразни съществени болести. Според доцент Веселка Дулева, народен съветник по хранене съществуват проучвания. Съществуват данни, че при хора, които одобряват три порции на ден пълнозърнести храни е понижен риска от сърдечно-съдови болести от 25-36%, от мозъчен инсулт с 37% и от диабет вид II 21-27%. Сред храните източник на витамини и минерали е и Nestlé FITNESS® . Хрупкавият флейкс съдържа 7 витамина и минерала, измежду които Калций и Желязо, фолиева киселина и други. Има ниско наличие на мазнини ( <1g за 30g порция и Nestlé FITNESS® с естествен усет и плодове).

Важен факт е, че доста от потребните качества на зърнените храни се губят при обработката при белите брашна, защото не се употребява цялото зърно. В пълнозърнестите храни обаче се съдържат всички годни за консумация елементи на зърното, в това число триците, зародиша и ендоспермата. Зърната могат да бъдат цели (непокътнати) или обработени, само че всички съставни елементи на зърното би трябвало да са цели.

Пълнозърнестите от своя страна резервират тези качества, а равнището на потребни фибри остава високо. Лекарите предлагат те да участват в най-малко едно от храненията ни денем. Сред най-популярните се включват пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, елда, ръж, ечемик, овес, булгур, киноа.

В магазините към този момент се предлага огромна гама от пълнозърнести артикули и зърнени храни приготвени по друг метод.
Такъв е да вземем за пример готовият за консумация хрупкав флейкс Nestlé FITNESS® с четири разнообразни усета – мед и бадеми, естествен, шоколад и с плодове, тъй че по никакъв начин не е мъчно да ги включим в менюто си.

Пълноценна закуска за заети хора
5 съвета за по-добър старт на деня
Има ли връзка сред щастието и красивото тяло?

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР